Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
10110
View
62
Reply

Skim Latihan Graduan (SLG) -

[Copy link]

Author: kumang_kumang       Show all posts   Read mode

Post time 7-5-2007 07:06 AM | Show all posts

Reply #40 bcozofu's post

Nih yg APTECH tu ker?
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 09:44 AM | Show all posts
Originally posted by guppy at 7-5-2007 07:06 AM
Nih yg APTECH tu ker?


ntah aku pon tak pasti...
APTECH pe?
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 09:53 AM | Show all posts
pernah pegi gak
ntah mcm blur jer
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 10:23 AM | Show all posts
pasal SLG ye?...hehe...saya pernah join SLG 2nd batchdulu.Ok..nibiarsaya cerita kisah hidup saya sebagai bekasunemployedgraduated pula

lepasstudy...I terus get married(kahwin awal), then tak dpt2kerjawalauselaluapply mana2 vacancies, dari situ saya dpt tahu maybeadakesilapansamadadlm cv or what else...dunno lah! Then I ikut myhubbypindahtempatkerja....tapi keep memohon juga mana2vacan..pantangnampak adakerjakosong dlm news ke apa...terus applied,pernah jugasekali duagiinterview...tapi tak ada rezeki, memang I rasadown sgtmasa tu.Lebihkurang setahun kemudian, I dpt offer utk joinSLG dprdsebuahtraningcentre. So, I pun join saja since ada elaun drgov juga.In thesametime, I dpt berita I preggy...so terima sajalahdah rezekidtg kan.

Masatu, I join SLG 2nd batch ambil English course cozlelaincoursedahpenuh....ok ajelah since nak improve my english sikit.Takadalahletakhigh expectation from this course, masa tuIberserahsaja...lucky forme coz all tutor for English coursesemuabest2belaka..mereka memangbersungguh2 beri tunjuk ajar...sincemerekatahuianya salah satukelemahan graduates nowadays utk carikerja.Selainitu, mereka jugaterapkan sekalicommunicationskilletc...bykactivities...practices...and so on. Pendekkata, courseinimemanginteresting dan memberi kesan yg mendalam kpdkamisemua..sampaipihakmanagement pun puji our english class was thebest.Habis course6bulan, I dah semakin sarat and again at the sametime..wasofferedbuatattachment trainee kat tat centre..but afterdiscussion,Iterpaksatolak kerna dah sarat sgt, takut terberanak dantakdpthabiskan tempohpraktikal tsbt....so bermulalah lagi satu episod menggangur dlm kamus hidup I.

Aftergave birth of my baby....I mulakan perjuangan semula, Iamreallyconcernto get job even my hubby tak kisah if Imenganggur.Bukanapa...I tak naklah lepas belajar teruk2...dgn studyloan bagai,endupI tak kerja...bukankah tak berbaloi....kesian parentskitakan.Sebagai anak nak balas jasadan nak tolong hubby sikit, lagipundahadaanak tu...my mom look after mydaughter, then I buatjugasikitbusiness utk isi masa terluang..jual kuihn mee...sesambilsetiapharibaca newspaper n cari vacany, now I lebihhati2...ekekee..takdelahmain hantam aje!

Dengan sedikit ilmumasa ambil SLG tu..I perbaikidirisedikitsebanyak.... cara tulis CV nresume pun ambilkira...carareceived calland attend interviewalso...most important isself esteem!After awhile...I pun dpt offerkerja..walau pun tak adalansung kaitandgnbidang saya dan gaji kecik...Itetap terima coznakdptkanexperiences....kerja teruk..management tekanstaff mcmbinatangapasemua..kerja juga dlm 6 bln, pastu Idahtakthn...cabut...mengganggurbalik. Cari kerjasemula.....pegiinterviewnaik bas...jln kaki sampaisesat....sebab taktahu sgt areatu.....nakdi kenangkan memanglawak!...kena kejar anjingpun ada....takadatransport kata kan...dahnasib kan!...

Dlm masasebulan, I dpt offer kerja dr training centre tmpt IjoinSLGdulu...gajitak lah besar sgt..kecik je...kerja bhg adminje...tpkenakerah juga jaditutor bebudak coursesijil...cehh..adakahpatut..baruku tau managementsini lagi gilapunya....sambil tu I handlebhgnambilan bebudak join SLGkatsitujugak...kekekeke....tpitulah...kesian mereka nih, join punsebabnochoice,masa I tolongkancari tmpt praktikal..byk company katatakmaudah ambil budak buatattachment dgn mcm2 alasan...kalau ada puncumanakambil sorang duaje!....Lagipun batch SLG baru ni mcmlemahtakbersemangat, tutor puntak berapa power. Jauh sgt beza dgnbatchkamidedulu.

I kerja sana pun tak lama..dlm setahun,kemudian I cabutjuga...dpt offer tmpt kerja lain..sama gaji jugak, tpoffice dia senang dpt bas and tepi jln tats y I nak. Kerja adminjugak..company jual keta...memang strictlah..tak boleh salah sikit,siap lah kenamakihamunsemua...sabarrrrrr....I tak ada nak duduk diampunya....dlmmasakerjatu...i masih hantar cv apply kerjalain.lepas8bulan.....stresss...toksah cakap lagi..memang tahapgaban!!!!....

Lucky me...dpt offer kerja tmpt baru..recentlyjob...offer punyalah bagus...memang tak de kena mengena with mystudybackground...dariITlompat ke PA...dorang hantar I attend shortcoursedan gaji pun dahoksikit. Sebab I ada experienced...sekarang..Idahbolehsenyumlega...kerja memang kerja...the same time carijugakmana2vacancy yglebih best. Lagipun managment office barunihoksangat...sedar taksedar I kerja sini dah masuk 2 tahun,tmptpalinglama I dpt tahan.....hahhaha...walauItaususahnak dpt kerja gov..tp tak bermakna I dan give up even dah5kaliattendinterview derang...haku tak akanmenyerahkalah...hehe...masihjuga Iapply sekarang...tak pe..bukanrezekiagaknya...relaxxxx..

Bagisesiapa yg baca kisah hidup I carikerjani...adik2unemployedsemua...jadikan ia sebagaipembakarsemangat...teruskanberusaha...bakkata pepatah yg mana memangmenjadipegangan I selama ini"bersakit2dahulu...bersenang2kemudian"...setiapkita pasti menempuhifasa susahdlm hidup....jgn cepatputus asa!...allthe best n good luck

[ Last edited by  Idang at 7-5-2007 12:44 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 11:56 AM | Show all posts

Reply #44 Idang's post

ble bace kisah akak ni..sedap sikit ati sy..tp 2 la..x seme org faham ngan situation kte nih..dlm diam2 ade gak kene sindir..kdg2 family sndri pon sama aje..sabo je le...huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 02:14 PM | Show all posts
Originally posted by sakinna at 7-5-2007 11:56 AM
ble bace kisah akak ni..sedap sikit ati sy..tp 2 la..x seme org faham ngan situation kte nih..dlm diam2 ade gak kene sindir..kdg2 family sndri pon sama aje..sabo je le...huhu...


ni laa cabaran idup kan...
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 02:22 PM | Show all posts

Reply #45 sakinna's post

Hi Sakinna....

itu dah biasa dah bagi akak..malah itulah pembakar semangat nih. Even my own mom kuat bising if me tak de kerja..belum lagi dengar sindiran pedas dr keluarga mentua, tambah lagi saudara mara terdekat.....tension memang tak usah cakap lah. Tahan je sambil itu teruskan berusaha, coz kita sendiri tau apa kita buat. yang penting hgn memilih sgt kerja tu....sabar itu penting!
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 02:24 PM | Show all posts
Originally posted by Idang at 7-5-2007 02:22 PM
Hi Sakinna....

itu dah biasa dah bagi akak..malah itulah pembakar semangat nih. Even my own mom kuat bising if me tak de kerja..belum lagi dengar sindiran pedas dr keluarga mentua, tambah lagi ...


ye..sabar itu separuh daripada iman....
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 03:35 PM | Show all posts

Reply #47 Idang's post

ii kak idang...
kdg2 pnh jgk nk give up..tp ble pke 4thn blaja..mn leh sy nyerah cmtu je...hehe..btol la..erm..mak sy pon x la terang2 menyindir...cume ble dia ckp psl ank jiran yg da abis blaja trus dpt keje..sy mmg terase sgt la...ntah la..rezki msing2...kite x pilih kije..tp nk jd clerk kt cni salary rm350..bole idup ke?isk3...xpe la..cabaran...dogaan...cobaan....
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 04:03 PM | Show all posts

Reply #42 bcozofu's post

SLG - selalu tawar course CCNP,...

Last time PSMB panggil bebudak yg nk SLG CCNP utk join Training program  APTECH - sesuai utk saper yg nk jd Software Eng. MMg die tapis berkali2 jugak laa...

Bleh cek maklumat kt sini,

http://www.aptech-worldwide.com/press-release_2006/11122006.htm

http://www.msc.com.my/today/defa ... 1&link=fulltext

Nk lebey leh cek sendiri kt google.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 04:44 PM | Show all posts

Reply #50 guppy's post

oo...thanx... tak minat pon nk jadi software eng..just try my luck je aritu...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2008 10:35 AM | Show all posts

skim graduan menganggur

sorry mod..terpost 2 kali...tak sengaja..yg ni boleh delete..thanks

[ Last edited by  songgirapoh at 2-5-2008 10:38 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2008 02:06 PM | Show all posts

Skim Latihan Graduan 2008

On behalf of Cosmopoint College of Technology, saya ingin mencari bekas-bekas pelajar fresh grads/menganggur/bekerja bukan di bidang yg dipelajari untuk mengikuti latihan kepakaran beserta jaminan kerjaya.

Program ACCP ini adalah di bawah pembiayaan PSMB sepenuhnya. Mengambil masa 5 1/2 bulan. Selepas itu pelajar akan di attach untuk OJT lebih kurang 4 bulan or terus diserap bekerja.

Cosmopoint satu-satunya kolej yg diberi kebenaran menjalankan program ini. Bertujuan mengurangkan kadar pengangguran dan memberi peluang kepada fresh grad supaya tidak lama menganggur.

Syarat2:

1. Terbuka hanya kepada bekas pelajar ijazah dalam bidang IT, Sains komputer, Multimedia, Software eng. Networking, MIS,

2. CGPA mestilah 2.5 ke atas

3. Tahun grad 2004 ke atas.

4. Tidak pernah mengambil SLG


Kesemua pembiayaan adalah percuma sepanjang latihan. Pelajar akan mendapat elaun bulanan sepanjang menjalani latihan. Seterusnya diserap bekerja dengan lebih 200 syarikat multinasional MSC dan MNC.

Kelebihan program :

1. Latihan kepakaran dari trainer yang diimport.
2. Jaminan pekerjaan dgn syarikat multinasional selepas tamat latihan.
3. Gaji permulaan RM1800 ke atas.
4. Dibiayai sepenuhnya oleh PSMB, di bawah Kementerian Sumber Manusia.

Berminat? Hubungi saya segera kerana tempat terhad!!!!

emailkan Resume anda...

terima kasih...


Hubungi :

ENCIK RAZMIE (mohd_rasmi@yahoo.com.my)
PEGAWAI KEMASUKAN
COSMOPOINT COLLEGE
04-2627440 (OFF)
012-5793329(HP)
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2009 09:18 AM | Show all posts

skil latihan graduan menganggur

tadi tengok brite dalam 5000 peluang tuk taun nih...tapi aku tatau kt ne..ade sesape tau???
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2009 10:38 AM | Show all posts

update -

Gems sedia latih 12,000 graduan
Oleh Saufi Hamzah

Program dikendali GLC mampu kurangkan jumlah siswazah menganggur: TPM

PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Razak berkata, Program Skim Peningkatan Pengurusan Peningkatan Nilai Siswazah (Gems) yang dilaksanakan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) akan menyediakan peluang latihan kepada 12,000 graduan bagi tempoh dua tahun.


Timbalan Perdana Menteri berkata, bagi peringkat permulaan, kira-kira 5,000 siswazah akan diambil tahun ini dan 7,000 orang tahun depan untuk menyertai program berkenaan dan perlu menjalani latihan selama dua setengah bulan serta kemudian ditempatkan di GLC yang mengambil bahagian selama enam bulan.

"Mengikut Program Peningkatan Nilai Siswazah (Green), Green dah jadi Gems dan nilainya kini lebih tinggi.

"Adalah wajar kita menambah program ini kepada yang lebih besar dan saya cukup yakin berdasarkan program yang dilalui syarikat GLC menerusi Green, tahap kemahiran graduan, pembangunan diri, kemahiran berkomunikasi dan sanggup bekerja dalam satu pasukan dapat menjadikan siswazah lebih nilai tambah.

"Apatah lagi dengan kadar peratusan kejayaan Green iaitu sebanyak 97 peratus yang mendapat pekerjaan membuktikan hasilnya," katanya ketika berucap melancarkan Gems di Kementerian Kewangan di sini, petang semalam.

Hadir sama Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop; Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Pengarah Urusan Khazanah Nasional Berhad, Tan Sri Azman Mokhtar.

GEMS sebahagian daripada inisiatif peningkatan keupayaan siswazah menganggur oleh GLC di bawah Jawatankuasa Putrajaya bagi Prestasi Tinggi GLC.

Program itu adalah evolusi Green yang dilaksanakan Khazanah sejak 2006 dengan kerjasama Kementerian Pengajian Tinggi serta dibahagikan kepada dua bahagian membabitkan latihan peningkatan nilai selama dua setengah bulan dan penempatan kerja selama enam bulan di GLC.

Gems dibuka kepada semua rakyat Malaysia yang lulus pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda yang diiktiraf dan mendapat penarafan CGPA minimum 2.5 atau yang bersamaan dengannya.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, Gems juga menjadi usaha kerajaan membangunkan modal insan seperti diumumkan dalam pakej rangsangan ekonomi pertama pada tahun lalu.

Beliau berkata, kira-kira 60,000 graduan institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan mungkin sukar mencari pekerjaan ketika negara menghadapi kesan kegawatan ekonomi yang semakin serius.

Katanya, setiap tahun jumlah graduan yang menamatkan pengajian meningkat dan sehingga kini berjumlah kira-kira 180,000 orang.

Katanya, biarpun kadar pengangguran di negara ini dijangka meningkat kepada 4.5 peratus pada tahun ini berbanding 3.7 peratus tahun lalu, kerajaan berharap pakej rangsangan ekonomi kedua dapat mempertahankan rakyat yang kini mempunyai pekerjaan dan masa yang sama berupaya menawarkan pekerjaan kepada mereka yang memerlukan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2009 11:15 AM | Show all posts
so camne nk apply gems ni ek..
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2009 11:15 AM | Show all posts
tapi tanak it n perniagaan nk more to teknikel...healt safety ke engineer ke...sape tau leh tak pm...huhu
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2009 10:04 PM | Show all posts

Balas #57 emiliahani\ catat

UTM ada offer program tuk lpsn ijazah & dip.ada kua dlm iklan metro kalo x silap
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2009 09:47 AM | Show all posts
saper yang berminat GEMS ni, boleh apply kat mlli website ni http://www.mygemsportal.com.my/ .. kalo tgk kat FAQ dia, Each participants receive RM750.00 per month for Part 1 and RM1,000.00 per month for Part 2 of the training programme. & This programme does not guarantee any employmentwith the company that participants are attached to during or after thetraining. There is no guarantee of job offer at the end of theprogramme.

[ Last edited by  mr_base at 16-3-2009 10:10 ]
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2009 03:38 PM | Show all posts
takleh masukla laman tuh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080722s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list