Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
10053
View
62
Reply

Skim Latihan Graduan (SLG) -

[Copy link]

Author: kumang_kumang       Show all posts   Read mode

kumang_kumang This user has been deleted
 Author| Post time 24-12-2006 12:13 AM | Show all posts
aku scholar SHELL tp SHELL tk nk aku sbb aku bukan 3 pointer ...cuma 2.84 je ... aku pernah 2 kali je inteviu post engineer dua2 tk dpt ...... aku pernah inteviu beberapa kali utk kerja lain ( cth hotel management trainee , teacher ) .. sesungguhnya aku tk memilih keje ....sekrg aku keje partime campur dgn budak2 masih sekolah dan budak2 tercicir sekolah ... setiap kali turun kerja aku sedih mengenangkan nasib aku dan juga kesian dgn parent aku yg bersusah payah sekolahkan aku sampai aku dpt degree tp sekrg keja ala2 waitress pulak ...... tp aku tabahkan hati ... aku sedih la.....
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2006 04:19 PM | Show all posts
klu camtu bukak bisnis je...
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2006 09:32 PM | Show all posts
Originally posted by cauliflower at 23-12-2006 09:32 PM
wahhh...takut gak nie dgr psal keje
i lg 5 bulan nk grad
i ambik chem eng gaks
ntah laaa...mmg sy xberminat pansung nk jadik engin sbnarnyerrr


sabo la banyak2 ek..
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 07:54 AM | Show all posts
Originally posted by kumang_kumang at 24-12-2006 12:13 AM
aku scholar SHELL tp SHELL tk nk aku sbb aku bukan 3 pointer ...cuma 2.84 je ... aku pernah 2 kali je inteviu post engineer dua2 tk dpt ...... aku pernah inteviu beberapa kali utk kerja lain ( cth  ...


Camne ko leh dpt 2.84 jer...ko study betul2 ke dulu...alau tak confirm ko jadi engineer shell skg...gaji byk ooo..lama2 esok leh jd cam idris jala lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 08:15 AM | Show all posts
Originally posted by kumang_kumang at 24-12-2006 12:13 AM
aku scholar SHELL tp SHELL tk nk aku sbb aku bukan 3 pointer ...cuma 2.84 je ... aku pernah 2 kali je inteviu post engineer dua2 tk dpt ...... aku pernah inteviu beberapa kali utk kerja lain ( cth  ...


Hidup ni pusingan roda...ada masa kita berada gah diatas..ada masa kita dibawah...aku dah melaluinya...masa kita diatas jgn enjoy smp lupa diri..kita kena siapkan diri kita dgn apa yg patut bila pusingan turun ke bawah supaya bila kita dibawah kita tahu camne nak naik semula...

Aku dulu dulu dr zaman sekolah semua nya ok. result selalu tip top...dpt masuk mrsm..pastu dpt gi jepun dgn biasiswa petronas...tp bila habis belajar zaman pusingan bawah aku bermula. Balik m'sia petronas x mau sbb aku diploma jer. Petronas nak degree kalau boleh degree dr US atau UK lg dia suka.Terpaksa la keja kat company lain. Alhamdulillah rezeki aku murah wpun masa time gawat...dpt keja dgn salah satu company kereta yg cukup terkenal skg ni. Dgn kebolehan bahasa jepun aku, dorang bagi jd engineer. Tp keja teruk, boss pun teruk..boss cha. 6 tahun kat sana sbb kena kontrak, byk maslah keja..dgn boss cha aku tak ngam. Dia ayik pertikaikan kelulusan aku dgn diploma jd engineer.Walhal dia tu pun degree elektrikal jd engineer engine..lg x sesuai. Ada gm melayu pun xleh diharap.Hentam lg ada ler...
Nak cari keja lain susah...diploma mekanikal jer..kena kontrak lagi.Aku mmg sedih sgt dgn nasib aku...belajar teruk2 tp ini hasilnya..tp aku x give-up...aku apply loan study bank rakyat and aku pursue degree part time kat private college..dlm kelas ada 2 org jer melayu lain semua chinese tp very frenly.
Lepas dpt degree..aku pun dah habis kontrak..terus apply keja lain...berbekal kan pengalaman keja dan degree aku tu , dpt ler keja kat US MNC..mmg terkenal, fortune 500 company. Keja mmg best.Tphasi pengalaman keja dgn company pertama aku mmg lebih berhati2...aku selalu monitor pasaran keja dan tambah pengetahuan ..coz US company ni anytime leh buang org...ramalan aku betul...lepas 2 thn lebih keja..company downsizing...aku salah sorang yg kena...tp seb baik aku dah sediakan payung sebelum hujan...6 bulan sebelum dia announce aku dah mula cari keja lain...pastu skg dpt keja dgn british firm lak...dpt senior post..alhamdulillah...
So...hidup kita, kita lah yg kena bertanggunjawab...jgn biar diri kita jd mangsa keadaan. ilmu dan pengetahuan..sama penting.Lagi satu, kena selalu berdoa mudahan dimurah rezeki.
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 04:52 PM | Show all posts
aku dulu lepas belaja join SLG gak... tapi tempat aku ambik course nih nasib baik la ok... tak de masalah, walaupun masa aku join dulu aku kena sain kontrak tak boleh quit SLG selagi tak habis selama setahun.... alhamdulillah, lepas 6 bulan diaorg hantar aku praktikal, lepas praktikal aku terus sambung as permanent staff....
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 06:15 PM | Show all posts

Reply #25 fushigii's post

an inspiring story -
thanks fushi  for sharing with us --
suka baca cerita yang bagi motivation ni -

thanks -
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 06:16 PM | Show all posts

Reply #26 anticuado's post

there's a  saying -
good thing happens for those who wait!!
Reply

Use magic Report

kumang_kumang This user has been deleted
 Author| Post time 27-12-2006 10:15 PM | Show all posts
Originally posted by dexa at 27-12-2006 06:16 PM
there's a  saying -
good thing happens for those who wait!!



ye ke ??? wait for how long ?? mcm dh lame sgt rasenye .....
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 11:28 PM | Show all posts
Originally posted by kumang_kumang at 27-12-2006 10:15 PM



ye ke ??? wait for how long ?? mcm dh lame sgt rasenye .....


It's gonna be very long if u wait for it, but it's not gonna be that long if u chase it.
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2006 12:22 AM | Show all posts
Originally posted by kumang_kumang at 27-12-2006 10:15 PM



ye ke ??? wait for how long ?? mcm dh lame sgt rasenye .....


bukan tunggu tunggu aje   cam tu
maksud  proverbs tu bersabar dan berusaha --

ada cerita  sebelum tu --
meaning  walaupun kita masih berusaha
tak dapat lagi --buat we still waiting  for  the best
dan still berusaha-- thats what it is --

kalau kita duduk rumah TUNGGU  
nothing gonna happens --

do sumfin'  i.e  applying for different jobs
different approach

saya selalu nasihat ni pada candidates saya
dan ramai yang tahu  it  can happened
and it did --

kumang - percayalah  -
u gonna get better job--
dengan usaha  dan keyakinan --
u know u can  -- and u will --
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2006 10:47 AM | Show all posts

Reply #25 fushigii's post

inspiring story...
motivate utk usaha lagik...
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2007 11:07 AM | Show all posts
Originally posted by Acong at 3-12-2006 05:17 PM

:setuju: sib baik kerja aku skrang nie still ada sket berkait dgn menda yg aku blajar..........

nasib baik aku wat keje yang selari ngan minat n qualification aku....:pray:
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2007 02:23 PM | Show all posts
kumang2..jangan putus asa...

keep on with the current job..macam job tu more on management kan.. at least you gain new experience..
sambil2 tu teruskan apply keje bahagian engineering (kalau still berminat)..

saya dulu pun lebih kurang cam awak juga... result tak berapa cantik + ekonomi tak berapa elok.
mula2 keje as admin assistant (kerani la tu)..then keje sales exec...
lepas tu baru ada rezeki keja as an engineer...
it seems that..walaupon keja yg awal2 tu tak related ngan bidang study, tapi dapat experience utk cara2 handle keja.. tahu macamana satu2 organisasi works among themselves, boost your communications skills and so on...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2007 07:20 AM | Show all posts
11,000 graduan SLG ditawarkan pekerjaan

KUALA LUMPUR 6 Jan.
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2007 03:17 AM | Show all posts
sekarang masih ada skim latihan graduan?Mana boleh dapat maklumat?
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 01:57 AM | Show all posts
siapa tau???
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 03:54 PM | Show all posts
Originally posted by carikaki at 2-5-2007 03:17 AM
sekarang masih ada skim latihan graduan?Mana boleh dapat maklumat?



masih ada lagi..especially cosmopoint..
member i lepas habis je terus dpt offer keje kat tmpt dia training..
tp skim ni lama gak..1 thn elaun dlm rm500.00
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 05:29 PM | Show all posts
Originally posted by kumang_kumang at 24-12-2006 12:13 AM
aku scholar SHELL tp SHELL tk nk aku sbb aku bukan 3 pointer ...cuma 2.84 je ... aku pernah 2 kali je inteviu post engineer dua2 tk dpt ...... aku pernah inteviu beberapa kali utk kerja lain ( ct ...


sabar la yer...ALLAH sentiasa bersama hamba hambaNYA yang sabar...

Firman Allah SWT :
'Dan org org yang berusaha dgn bersungguh sungguh kerana memenuhi kehendak agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan jalan Kami & sesungguhnya (pertolongan & bantuan) ALLAH adalah berserta dengan orang orang yang berusaha membaiki amalannya'
Surah Al-Ankabut (69)
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 05:38 PM | Show all posts
Originally posted by zishaz at 4-5-2007 03:54 PM



masih ada lagi..especially cosmopoint..
member i lepas habis je terus dpt offer keje kat tmpt dia training..
tp skim ni lama gak..1 thn elaun dlm rm500.00


aku hangin skit ngan cosmopoint ni...:@ :@ dedolu aku penah join diorang punye inteviu tuk training software eng & system admin (xsilap haku laa)...actually mmg aku bukan IT grad... but just to try...ader 3 stage r inteviu die...dr 1st stage org cosmo tuu yakinkan aku bleh join tp aku cam konfius jugak laa...diorang kater just tgk pointer...2nd stage pon ok je....sampai 3rd stage, aku punye la g smpai ke kl nun...sampai2 saner diorang kater takmo inteviu...:@ :@ :@ baran giler aku time tuu walopon aku xharap sgt mende tuu... tapi time tuu aku xder keje so, aku macam dh buntu taktau nk buat ape lagi...yg aku tensen tuu, dh smpai final stage baru gtau...heee geram btull aku....n member aku yg dh join kat cosmo tu pon tup tup dgr mintak jadik lecturer pulak...hmm tak menjamin jugak laa kalu join memender nii...tapi alhamdulillah aku dh dpt keje yg sesuai ngan jiwa aku
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082878s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list