Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
14132
View
151
Reply

LAW

[Copy link]

Author: LLM       Show all posts   Read mode

Post time 25-5-2007 09:40 AM | Show all posts
Mahasiswa UiTM, UIAM terbaik kuasai bahasa Inggeris

SHAH ALAM: Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim memuji graduan undang-undang Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang disifatkan terbaik, terutama dari segi penguasaan bahasa Inggeris.


Beliau mengakui terkejut tetapi bangga selepas mendapati graduan undang-undang dua universiti itu mampu menguasai bahasa Inggeris lebih baik berbanding graduan universiti luar negara termasuk United Kingdom.

"Sepanjang saya berkhidmat dalam bidang perundangan dan kehakiman, saya dapati graduan undang-undang UiTM dan UIAM menguasai bahasa Inggeris dengan baik, malah sesetengahnya lebih bagus berbanding graduan undang-undang dari luar negara.

"Ini sangat mengejutkan saya kerana ada yang belajar di United Kingdom tetapi penggunaan bahasa Inggeris berterabur," katanya pada sidang media selepas Konvokesyen UiTM ke-66 di sini, semalam.

Ahmad Fairuz yang dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Undang-Undang berkata, graduan undang-undang UiTM dan UIAM juga mampu menggunakan kreativiti dalam membuat tafsiran undang-undang kerana sudah didedahkan dengan sistem perundangan ketika di universiti.

Katanya, graduan undang-undang universiti tempatan ada kelebihan kerana hanya perlu mempraktikkan apa yang dipelajari berbanding graduan luar negara yang perlu mengadaptasikan pelajaran mengikut kesesuaian dan sistem perundangan di negara ini.

Bagaimanapun, katanya, graduan luar negara berfikiran lebih terbuka kerana didedahkan dengan ilmu perbandingan sistem perundangan yang memerlukan mereka membuat kajian dan mempelajari sistem perundangan yang diguna pakai di beberapa negara asing.

"Oleh itu, saya menasihatkan pengamal undang-undang tidak menyempitkan pemikiran dengan sistem perundangan Inggeris. Kita juga perlu membuka pemikiran kepada sistem perundangan komunis, sosialis dan Islam," katanya.

-Berita Harian 25 May 2007

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2007 11:03 AM | Show all posts
UiTM honorary degrees for Chief Justice and JCorp Chief Executive

SHAH ALAM, May 24 (Bernama) -- Chief Justice Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim and Johor Corporation (JCorp) chief executive Tan Sri Muhammad Ali Hashim were conferred honorary doctorates in law and entrepreneurship respectively by Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Yang Di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin, who is chancellor of UiTM, presented the degrees at its 66th convocation here today. Also present was Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah.

Ahmad Fairuz who was born in Alor Star in 1941, studied at the University of Singapore before becoming a magistrate in Penang in 1967.

He was appointed High Court judge in 1990 and rose to Chief Justice on March 14, 2003.

Muhammad Ali who was born in Mersing, Johor in 1947, began his career with Bank Negara Malaysia amid the racial riots on May 13, 1969. He was appointed chief executive of JCorp in January 1982.

Ahmad Fairuz said the degree awarded meant so much to him and he believed that law students had the creativity to interpret the law during lessons.

He commended UiTM law students for their strong command of English and that it was better than the level achieved by those who studied overseas.

"We cannot close our minds from learning the justice systems of other countries like the communist, socialist, continental and Islam. There is no harm in studying them and applying the good aspects in our country," he added.

Meanwhile, Muhammad Ali said the focus for the Malays currently was to encourage them to be involved in entrepreneurship.

"The big challenge is to ensure that the Malays and Bumiputeras do not lag behind and that concerted efforts must be made to increase the number of entrepreneurs from this group," he added.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2007 11:49 AM | Show all posts
takot plk rase
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2007 10:05 AM | Show all posts
income lawyer ni bese nye bape ek??
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2007 09:02 AM | Show all posts

Reply #104 slay789's post

ff:
slay789 awk amek E0600 kan?dh byr blom yuran?asl pelik ade yg 284.50 n 219.50..tp org bank srh byr 219.50 jek..awk byr yg mane hah?
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2007 11:45 PM | Show all posts

Reply #101 chipmunk's post

aku terkejut tengok tun fairuz cakap kat tv pasal benda ni, tak sangka lak dia puji budak law uia & uitm..sambil2 cakap slang kedah tuh, "ini ada yg grad oversea, speaking english berteraboq jugak"
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2007 11:47 PM | Show all posts

Reply #104 slay789's post

lawyer yg LA je ke, lawyer yg jadik partner?
yg jadik LA tu biasa2 je gajinye, sampai ke tua tak kaya...
yg jadik partner tu bole kaya, padahal research bukan dia buat pun, LA jugak yg buat..

kalo lawyer top mcm zainur zakaria tu, aku dapat tau gaji bersih dia sebulan 70K, dah tolak semua tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2007 11:59 PM | Show all posts
aku perasan sejak aku belajar law nih, secara tak langsung dah improve english aku, either dari segi percakapan mahu pun pembacaan...dulu, i have to admit, nak skor english spm tu, aku bulat2 hapal karangan yg aku recycle dari 3 trial exams..kebetulan pulak tajuk bebas, kena dgn karangan yg aku hapal...time2 aku spm tu, paper english ni memang aku tak baca langsung, malas, biasala aku pun melayu

tapi pas aku amik law, there's no short cut...kalo nak baca kes2 tu, english aku kena telan hidup2, mula2 azabnya yarabbi, Tuhan jela tau...1 page kes mlj tu baca setengah jam pun tak abis2 lagi...dah abis baca, nak pahamkan lagi, mak oi seksanye...tapi as the time goes by, semuanya makin mudah, yela practice makes perfect...setakat judgment 40 muka tu, insyaAllah la bole handle...rasa seronok lak kan baca paper nst, the star, kalo dulu baca asik2 tak paham berita, asik2 tak paham berita, skang makin senang...kiranya belajar law ni serampang 4,5 mata la...dapat study law, polish english, polish skill in presentation, polish etika kite, gaya bercakap, gaya berjalan, aku memang rasa seronok, kesannye terasa la skang...

so, budak2 yg nak amik law jangan takut2...asalkan korang kejer keras & determine, kite bole dapat ape yg kite harapkan, even lebih lagi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2007 10:16 AM | Show all posts
yea betol yg penting kene blajar and ada minat...aku pun asalnya bukan la pandai sgt english nie tapi lama2 dah ok, nie pun masih tengah nak improve nie...blajar english nie bukan sehari dua jer nak improve tapi amik masa gak...

iscol,hehe kalau dah org kedah tue mesti kuar gak loghat kedohnya nye contoh mcm ' the weather is clear' tapi tgk tun ahmad fairuz sejak akhir2 nie banyak wat judgment bahasa melayu kan...
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2007 11:36 PM | Show all posts

Reply #109 chipmunk's post

clear water don't think no crocodile

kes lina joy yg baru ni ada sumber2 yg bagitau aku judgment tun fairuz dalam BM jugak, tak sure lak aku, sampai skang tak dapat written judgment lagi...kalo btol pun tak pelik sebab kes kamariah ali dia deliver dalam BM jugak...
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2007 03:02 AM | Show all posts
semalam (jumaat), presiden mahkamah rayuan, yg menduduki hierarki kedua selepas ketua hakim negara, tan sri abdul malek ahmad meninggal dunia...jawatan hakim besar malaya (hierarki ketiga tertinggi, selepas presiden mahkamah rayuan) sampai skang blom diisi sejak tan sri norma yaakob bersara awal tahun...maka ada dua kekosongan yg perlu diisi segera, ntah sapela hakim yg naik pangkat tu...

sape2 yg interested nak belajar law, tolong alert dgn current issues, especially pasal law..ini ada yg tak kenal sape ketua hakim negara..ada senior yg aku kenal, final year final sem tapi peguam negara pun dia tak tau sape, elok dihempuk je kepala orang camni...
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2007 11:49 PM | Show all posts
hempuk jer kepala org tue iscol, buek malu jo...

tak baca lg judgment lina joy ker, leh tgk kat website msian bar...tapi aku tak braper stuju statement presiden msian bar, mdm ambiga, she's quite bias in giving her opinion..i don't know why there is such person in msian bar...totally bias...
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2007 12:13 AM | Show all posts

Reply #112 chipmunk's post

dissenting judgment dah kuar kat www.kehakiman.gov.my
maybe yg majority judgment dia akan upload kemudian

tapi aku dah paste judgment tu kat sini --> http://forum.cari.com.my/viewthr ... age%3D1&page=75

aku punye ulasan psl dissenting judgment pun aku ada tepek kat situ
personally aku rasa judgment richard malanjum is weak & vague...tambah2 aku tak paham kenapa dia perlu highlight awal2 lagi yg malaysia ni negara sekular (che omar che soh)...mcm nak kata sebab malaysia negara sekular so lina joy bole buang status islam dia dlm mykad...isu dlm kes che omar che soh totally different dgn lina joy, ape perlu dia quote part secular state tuh...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2007 12:47 AM | Show all posts
majority judgment - tun ahmad fairuz

http://www.malaysianbar.org.my/component/option,com_docman/task,doc_details/Itemid,1/gid,1141/

[ Last edited by  chipmunk at 3-6-2007 12:52 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2007 03:32 PM | Show all posts
aiii wawa.. saya pun lom baya lg r...... esok2 la kang baya
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2007 04:43 PM | Show all posts
Nak tanye amik law nie universiti.. pilih yang good in english je ke?layak ke kalau english A2 spm amik law?ada orang kata susah sikit......macam mane?
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2007 10:50 PM | Show all posts
i english spm dapat C5 pun dapat masuk heheh tue dulu2 laa...
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2007 11:26 PM | Show all posts
Originally posted by mizsela at 7-6-2007 04:43 PM
Nak tanye amik law nie universiti.. pilih yang good in english je ke?layak ke kalau english A2 spm amik law?ada orang kata susah sikit......macam mane?

hmm... tgk jugak competition drpd calon2 lain.. maybe susah sikit. coz rata2 dapat A1.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2007 05:11 PM | Show all posts
hmm.........kena tunggu dan lihat sajelah.......tgh tnggu   rayuan upu nie......
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2007 08:45 PM | Show all posts
tanya siket bole tak? kenapa bdk2 law kat uia semua nya poyo poyo belake? majoriti bdk sains mesti tak suka bkd law yg over expose diri.. tau la dieorg confident,pandai berckp.. tapi why not keep it low profile..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081886s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list