Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
14133
View
151
Reply

LAW

[Copy link]

Author: LLM       Show all posts   Read mode

Post time 9-5-2007 06:00 PM | Show all posts
thread psl law ni dh ade kt page blakang..so aku merge kn yer
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2007 06:03 PM | Show all posts
up!
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2007 06:12 PM | Show all posts
ramainya dak yea budak law uitm...sebagai senior tumpang bangga...blajar bebaik....
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2007 06:52 PM | Show all posts
Originally posted by lin_okinawa at 9-5-2007 06:00 PM
thread psl law ni dh ade kt page blakang..so aku merge kn yer


thanks sebab merged kan thread ni!
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2007 06:53 PM | Show all posts

Reply #83 chipmunk's post

ala, senior tolonglah bagitau sikit apa2 pasal law ni... boleh dijadikan panduan...
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2007 08:45 PM | Show all posts
aku sbnarnye xplan pn nk amik law. abih dh dpt g je la kan. aku tgk sedare aku ok je blaja law. skang dh jd lawyer dh. tu r aku plh asasi law dr matrik. law ni blaja ape bende?? ke cam blaja sejarah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2007 08:50 PM | Show all posts

Reply #86 slay789's post

sama la, tak plan pon dari sekolah, tapi dapat gak. aku minta sebab tawaran dia best. boleh gak la macam blajar sejarah kot, sebab nak hafal2 pasal kes2 dan english kena baik. aku ni english jer ok, boleh baca dan tulis, tapi tak leh speaking...
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 11:33 AM | Show all posts

Reply #87 shirayuki's post

not really mcm  belajar sejarahla... its more technical.. tp sapa yg sejarah bagus (berpunca drpd proses pemahaman yg baik/thot process yg baik) then otak tu bolehla kiranya dah pre-programme untuk faham law better thru ur thot-processing.....  hafal2 kes tu not as important as faham principal.. kalau hafal kes tapi principal and application out, then no point...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 01:28 PM | Show all posts

Reply #88 fairy_hobbit's post

orait, thanks for giving advices.. :tq: :tq: :tq:
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2007 03:49 PM | Show all posts
emm most important thing is u must READ!
kalau tak minat membaca toksah amik law, tak sesuai dgn jiwa, skrg mcm ada trend org amik law sbb ikut org, mak bapak suruh and i dont think its good...

baru borak ngan pensyarah saya, intake matrik nie lebih 3 ribu org nak masuk asasi n matrik law...tapi tpaksa kene reject sbb tmpt terhad...so sesapa dah dpt tue amiklah tawaran nie k...ramai lg kat luar sana teringin nak blajar law tapi tak dpt..merayu2 lagi jmp dean laa, gune kabel dalam laa....tup2 bler grad tak ramai nak jadi lawyer...percayalaa...termasuklah aku nie

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 12:37 AM | Show all posts

Reply #90 chipmunk's post

thanks for the advices... nak tanya ni, apa beza asasi ngan matrik law..?
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 10:21 AM | Show all posts
Originally posted by shirayuki at 13-5-2007 12:37 AM
thanks for the advices... nak tanya ni, apa beza asasi ngan matrik law..?



asasi nie byk choice nak p univ mane mcm sambung law kat uitm, ukm, um atau uum...pilihan byk tapi ada risikonya gak...kalo pointer rendah belum jamin masuk law...ada junior sorang tue tak dpt law sbb pointer rendah bwh 3...tup2 masuk cos lain...

kalau matrik law plak, sah2 ko mmg akan masuk uitm....asal lepas jer matrik terus serap masuk 1st year....

both ada kebaikannya gak...dah blajar nnt taula....ada yg memula suker ada yang give up pun ada...so ape pun pokok pangkal mmg kene minat amik law nie...takleh separuh jln n memain jer....banyak kwn2 i tersadai tak leh 'cope' ngan law...mcmaner nak serasi ngan law....my advise again...LOVE READING!READING IS NOT MERELY HOBBY BUT HABIT!
pikir2kanlah......

READ, UNDERSTAND, MEMORIZE AND APPLY THE LAW!
   ----> nie keyword penting kalau nak berjaya dalam law

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 05:45 PM | Show all posts
Originally posted by chipmunk at 13-5-2007 10:21 AM



asasi nie byk choice nak p univ mane mcm sambung law kat uitm, ukm, um atau uum...pilihan byk tapi ada risikonya gak...kalo pointer rendah belum jamin masuk law...ada junior sorang tue tak  ...


terima kasih kerana memberi keyword yang penting kepada daku yang baru mula belajar ini...
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 11:37 PM | Show all posts
agak2 nye bebudak law ni slalu dpt 4 flat x??
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2007 02:40 PM | Show all posts
manenya ada nak 4 flat...kalo dapat 4 flat blum tentu jd loyer yg bagus, kalo tak cayer tgk karpal singh hehe....
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2007 09:25 PM | Show all posts
Originally posted by slay789 at 13-5-2007 11:37 PM
agak2 nye bebudak law ni slalu dpt 4 flat x??

in uitm & um no (yg aku tau la...)... uni lain im not sure. but i doubt that. kat uitm dulu aku pernah dpt 4 flat masa 1st sem matrics. zaman dulu2 matrics law, masscomm n information mgmt (library science) ada 1 sem english intensive semester masa 1st sem. belajar english segala tok nenek in detail, tak belajar benda lain. so tu jer la d only time aku dpt 4 flat... tp bila matrics sem 2 and 3, dah campur mcm2 subject aku tak pernah dgr org dpt 4 flat. time law degree lagilah pulak... tu zaman dulu punya system. zaman sekarang matrics dah wayyyyyy different system altogether.


my comment to those yg nak amik law - 4 flat is useless. that's reality once u start ur "real working life" journey, if ur a law graduate. at least that's what i've seen so far.
well... dont interpret my post negatively.... i dont intend to say that u can take ur studies for granted -  jgn main2 plak time belajar just bcz aku kata 4 flat is useless..   but i just wannna convey apa yg aku dah tgk la... ur studies is undoubtedly very important but dont get dissapointed bila dah cium dunia kerja.. nanti tgk kawan2 yg result cukup2 makan jer tp dah pakai kereta besar menjalar, ada staff sendiri ramai, ada rumah besar kat posh area, -  jgn angin plak... tp belajar tetap belajar - buat the best that u can.

[ Last edited by  fairy_hobbit at 14-5-2007 09:37 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2007 10:33 AM | Show all posts
yeaa...stuju ngan fairy.....ape pun yg penting blajar and kerja lain...so yg dapat law tue korang fokus betul2 blajar jgn take for granted jer...kalo leh usaha sedaya yg mampu....
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2007 11:29 PM | Show all posts
Shachi dak business...Tp 2 semester Shachi belajar law...
Undang2 Perniagaan dan Undang2 Syarikat...
Minat sgttt subject nie...Shachi rasa seronok sgt study law...
Shachi hafal semua kes sbb nak score masa exam..
Alhamdulillah, Shachi dpt A utk subject Law...
Bestnya kalau dapat belajar law lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2007 06:48 AM | Show all posts

Reply #98 shachihata33's post

aku pn blaja 2 jenis law gk..bisnes law ngan cyberlaw.....tp malangnye aku tk bape minat...bknla tk besh, mmg besh subjek tu..cume bosan sbb byk sgt crite...byk sgt bace....aku bleh konsentrate sejam yg pertame je..lps tu pkran aku dh melilau tmpt lain....aku tk suke reading subjek ...jd susah sket la nk trime law
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2007 12:02 AM | Show all posts

Reply #79 slay789's post

ramai nyeee!!!aku pon dpt rrr!!!E0600!jumpe kat sane!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080820s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list