Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
14131
View
151
Reply

LAW

[Copy link]

Author: LLM       Show all posts   Read mode

Post time 3-12-2006 06:59 PM | Show all posts
Originally posted by LLM at 28-11-2006 04:24 PM
kalau kat malaysia, law faculty guna gpa system ke? kalau kat uk masa undergrad, dia suma guna final exam results untuk kira markah. dalam masa 3 tahun buat law, biasanya total 12 subjek kena ambik ...



masih gune sistem cgpa lagi...kat uitm for first 3rd year assesment 70% final exam, 30% coursework tapi kalo final year (kat cni kitorang panggil Hons programme) terbalik dah 60% coursework 40% final exam sbb mostly our final year based on practical work...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2006 01:31 AM | Show all posts
Bagus jugak final year lebihkan kepada research. At least korang semua belajar macam mana nak buat research  dissertation. Kalau emphasise exam memanjang, nanti semua akan cuma tau buat rote learning aje.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2006 01:20 PM | Show all posts

Reply #42 LLM's post

actually yg 60% coursework tu bukan research.. it's more kepada practical work.. buat pleadings, draft contract, conveyancing,  trial practice n procedure (pleadings, bundle of submission + mooting) and ntah apa lagi aku pun tak hingat sgt. huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2006 11:20 AM | Show all posts
aku baru jer dapat tawaran pra ijazah undang undang uitm ..
so aku nak tanya la peguam bijak pandai sini ..

apa yang seronoknye belajar law ? apa yang tak bestnye belajar law ?
currently im studying at kolej mara kulim . matrikulasi sains hayat .. tak tau la nak masuk tak ..
my first sem result is not suitable for bio related studies ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2006 05:26 PM | Show all posts
yang seronoknya belajar law bagi aku:

kau tahu pasal kes-kes yang menarik (biasanya criminal law)
kau diajar untuk berfikiran kritikal. otak kau sentiasa diasah
menaikkan kesedaran sivik kau
your eyes are opened to a whole new realm

yang tak best:

bahan bacaan bertimbun-timbunan dan gunung-ganangan

ada sapa lagi nak tambah info kat rasyid?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2006 06:27 PM | Show all posts
emm yang tak best kene baca kes betimbun2 n buku yg tlalu byk sampai susah nak hadam :geram: yang seronoknyerr kiter diajak berfikir kritikal nape law nie mcmnie mcmtue...belajar argue and apply dlm life kiter, mane tau it change ur opinion towards certain things...tue menariknya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2006 08:32 PM | Show all posts
Yang penting sekali ketika belajar law, sama ada di dalam kuliah, tutorial atau bersendirian, tahap konsentrasi mesti maintain supaya kepala tak blur..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2006 11:47 PM | Show all posts

Reply #47 LLM's post

betul la tuh.... untuk ppl yg pemalas like me (ngaku tu..) better la concentrate betul2 masa lecturer tgh ngajar.. tak payah pastu over struggle nak faham masa buat revision b4 exam....
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2006 10:00 AM | Show all posts
erh . sounds quite tough ..
tp masih ada masa nak pikir neh .. hehe thanks for the info ..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2006 02:06 PM | Show all posts
sekarang dah banyak law school kat msia, dari 4 skrg dah ada 6...dulu kat uitm,um,uia,ukm skrg dah ada kat uum,mmu and even udm pun ada law srg dgr2 cter...
so rasenya banyak law school nie ok tak? ada komen...
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2006 08:03 PM | Show all posts

Reply #50 chipmunk's post

buatla law school banyak2 pun, but make sure lecturers & facilities are well equipped...
aku kesian dgn budak law uum, tahun lepas datang uia untuk mooting, 1 hape pun tak tau..
lecturer dia pun bukan practising lawyer...takdela aku nak salahkan uum tu sebab diorang pun baru sangat establish...tapi material, manpower & facilities kena ada...

dulu2 seingat aku time allahyarham tan sri prof. ahmad ibrahim, silibes kat um & uia masa dia jadik dean & syaikh kulliyyah dia rombak sendiri...even dari subjek 1st year sampai 4th year, semua dia bole ajar...dari malaysian legal system, naik ke family law, land law, sebut jela subjek ape pun, semua dah well digested...

tapi skang ni specification lecturer makin berkurang...makin lama makin narrow...kalo phd company, ajar company je, kalo phd consti, ajar consti je...lecturer yg ada master jek serba-serbi semua dia kena ajar....dari probate sampai ke international law, huhu...parah camni
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2006 08:16 PM | Show all posts

Reply #39 LLM's post

scheme master of comparative law uia camni...utk coursework je...research ada scheme lain lak

Semester 1
Compulsary Course:
- Law Research Methodology  (2 credits)
Comparative Law Course (1 course):
- Comparative Law of Obligations
- Comparative Constitutional Law
- Comparative Law of Banking
- Comparative International Law
- Comparative Jurisprudence
- Cyber Law
- Environmental Law
- Current Issues in Intellectual and Industrial Property Law
(4 credits)

Shari'ah Law Course (1 course)
- Islamic Jurisprudence
- Islamic Law of Obligations
- Islamic Law of Civil Procedure
(4 credits)

Elective Course
One course (either one from Comparative Law list or one from the Shari'ah Law list).
(4 credits)

Semester 2   
Comparative Law Course (2 courses):
- Comparative Family Law
- Comparative Land Law
- Comparative Law of Evidence
- Comparative Law of Securities
- Comparative Law of Property
- Comparative Criminal Law

Shari'ah Law Course (2 courses)
- Islamic Law of Banking and Securities
- Islamic Law of Criminal Procedure
- Islamic Law of Evidence
- Islamic Criminal Law  


tang mane comparativenye, depends on course...kalo land, selalunye between malaysia, singapore, australia, new zealand & uk, sama cam company law...kalo criminal, evidence, malaysia, india & uk...

bab international law ni dalam 5 tahun ni baru develop kat uia...dulu bukan course, tapi skang dah jadi core course, bile uia menang philip jessup punye mooting (on international law), lagi bertambah sakanla emphasis on international law nih...

the interesting part is, lecturers international law pun foreigner gak-myanmar, india, afghanistan...jadik blajar international law ni memang nampak the whole worldview...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2006 11:07 AM | Show all posts
emm tq iscol...skrg ngah wat research u mane nak p...kalo tak dpt oversea local pun jadilaa...member aku kat uum pun sian gak even material diorang pun datang cni pjam nota i, lib tak cukup buku, even MLJ pun tak der sepenuhnya...sian gak...sbb tue VC UiTM hari tue bgtau yg UiTM takkan francaiskan law kat memaner ipts sbb accomodation tak cukup, esp library...tapi sian kitorang, lib pun masih ditakuk lame ...

lagi satu skrg ada course baru kat kutpm (ptptl) bachelor of law and commerce (hons)...tapi diorang kene amik CLP nak practice...ada gak lect aku wat part time kat sana...tapi ctu lagi sian...member aku kat sana datang jumper merayu sgt2 mintak notes and access lexis...masalahnya facilities kat sana takder gak! peliklaa nak bukak law tapi lib and books takder...mcmaner nak blajar...kalo nak ok jadi mcm mmu..library diorang lengkap even member aku wat engineering ada cter even student mmu sendiri takleh masuk lib law sana...hehe...exclusive and one requirement nak satisfy bar council iktiraf LLB kat sana....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2006 06:51 PM | Show all posts
lexis dengan library kalau tak ada masa nak belajar law memang payah gila. aku rasa kalau tak ada facility nak support course law, baik uni tak payah offer course law kalau diorang tak nak invest in law library/lexis. Kesianlah kat student. Aku masa surf website kutpm tengok link untuk bachelor of law programme diorang tak aktif lagi. Aku rasa mungkin diorang baru start course tu.

Kalau kita fikir betul-betul, nak bukak course law degree ni taklah mahal sangat kalau dibandingkan dengan engineering, medic atau farmasi. Universiti tak payah beli equipment atau lab. Diorang cuma perlu invest untuk beli buku dan reference materials.

[ Last edited by  LLM at 14-12-2006 08:54 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2006 12:56 PM | Show all posts
Aku ada jumpa satu website:  www.lawmaps.org . Website ni adalah study guide untuk law subject English Law. 2 orang yang handle website ni graduan dari universiti aku masa aku buat undergrad law (University of Buckingham).

Cuba try tengok kalau study guide tu efektif ke tak.

[ Last edited by  LLM at 15-12-2006 03:04 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2006 05:41 PM | Show all posts
dah try tgk tapi mcm biaser jer, basic2 info...mgkn tak update penuh kot....
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2006 03:18 PM | Show all posts
Originally posted by LLM at 5-12-2006 05:26 PM
yang seronoknya belajar law bagi aku:

kau tahu pasal kes-kes yang menarik (biasanya criminal law)
kau diajar untuk berfikiran kritikal. otak kau sentiasa diasah
menaikkan kesedaran sivik kau
...


hmm stuju2..
pokok pangkalnya kena siap sedia mental n fizikal..
baca buku bertimbun2  2 satu perkara bebudak law tak leh elak..
tapi okay la kan..
byk baca buku, byk la tau benda2..
worth it la..
so besh of luck ek rashid..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-1-2007 02:51 PM | Show all posts
Yang paling best bila kau dah faham banyak, kau boleh buat research paper, terbit kat mana-mana law journal.
Boleh masuk CV tu bila kau nak apply jadi lecturer ke, legal researcher ke. Aku suka buat kerja macam tu..
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2007 06:59 PM | Show all posts

Reply #58 LLM's post

hmm.. aku mmg tak suka bidang research yg mcm tu.  kan best kalau aku suka.. bole jadi lecturer. :ting:
kalau research untuk kegunaan kerja (case brief, opinion writing n such) aku suka la..
bcz aku ni malas, suka procrastinate. nanti research tak jalan.
inipun aku rasa aku dah slah pilih line.. bcz sekarang aku byk buat agreement drafting n vetting. same thing everyday, im bored n takder mood!!
aku tak suka.. :geram:  aku malas nak gi opis!!!
aku lagi suka kuar masuk court. it's more exciting. or a mixture of masuk court n duduk ofis, i wudnt mind.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2007 09:43 PM | Show all posts
nk tumpang tanye blh x?i just finished spm..pas2 blk br2 ni..mak cik sy tanye nk study kat mane lps ni..die cdgkn amek law sbb die kate sesuai & kalo nk jd CEO yg bgs kne pndi jgk undg2(ble bsr nnt nk jd CEO)..mcm sy ni jenis byk tanye pas2 byk ckp pun iye jgk..but my mum said sy x sesuai amek law sbb mcm subjek yg kne hafal mcm bio sy lemah sbb x ske sgt2 mhafal..so,what it takes to study law nih senanye?and law school ape yg ada kat msia nih utk lepasan spm mcm sy nih lps dpt result nnt?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.074953s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list