Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
17962
View
67
Reply

camner nak hilangkan sakit lutut

[Copy link]

Author: girly..       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-11-2006 05:55 PM | Show all posts |Read mode
Edited by seribulan at 11-4-2019 08:03 PM

dear frens...

ada apa2 suggestion untuk hilangkan sakit lutut tak..

Tapi bukan Ilah.. My mother in law. Lutut die sakit giler, ngilu kat lutut especially waktu pagi..

Is there any ubat yang VERY SUITABLE for her. Kesian plak gueh tengok.. Minum susu Anlene jer tapi taknampak +ve effect pong..

Rasanya ada apa2 tak ubat / jamu ker yang sesuwei...

please advise

:tq:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-11-2006 10:52 AM | Show all posts
takder reply ker... sedihnya....
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2006 01:28 PM | Show all posts
ciannn dia.....mak juita penah gak alami sakit lutut ni sian nengok dia terutama masa sembahyang...dan masa kene papah arwah bapak...masa tu arwah bapak plak lumpuh sebelah badan bayangkan ler ...arwah bapak ni plak bukan nak ngan anak-anak nak bini dia gak uruskan.....apa pun juita belikan Zinaxin kat farmasi...memang mahal,tapi mak punya pasal .... mak pun mkn memula je ikut sukatan dah tu bila dah kurang dia mkn selang-selang...alhamdulillah beli dlm 3 pek je dah ok dah
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2006 02:04 PM | Show all posts
Jgn kata org tua aku pun pernah alami sakit lutut kronik bbrp tahun lepas...naik tangga seksa gila...macam tak pecaya jerk...pas makan glucosamine smp skang dah takde alhamdulillah...pantang jgn makan cuka je...bisa tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2006 05:47 PM | Show all posts
Originally posted by juita at 24-11-2006 01:28 PM
ciannn dia.....mak juita penah gak alami sakit lutut ni sian nengok dia terutama masa sembahyang...dan masa kene papah arwah bapak...masa tu arwah bapak plak lumpuh sebelah badan bayangkan ler ...a ...


reger di berapa???:tq:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2006 05:48 PM | Show all posts
Originally posted by kacang^soya at 24-11-2006 02:04 PM
Jgn kata org tua aku pun pernah alami sakit lutut kronik bbrp tahun lepas...naik tangga seksa gila...macam tak pecaya jerk...pas makan glucosamine smp skang dah takde alhamdulillah...pantang jgn ma ...


kat mana nak beli... :tq:
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2006 07:09 PM | Show all posts
Originally posted by girly.. at 24-11-2006 05:48 PM


kat mana nak beli... :tq:

Zinaxin tu salah satu source glucosamine aku rasa...kat pharmacy ada...ko tanya je pharmacist tu mesti dia tau aku dulu makan brand apa yer cosway punya tak ingat plak tp cuka pls avoid hatta cuka buah tu pun (apple cider vinegar)
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2006 08:52 PM | Show all posts
glucosamine .. yg bagus dan diprescribe oleh doktor yg i tau, cuma 2 ...
1. Viatril-s .. sebotol dlm rm100 .. cukup utk sebulan jika makan 2 biji, 3 kali sehari
2. Atril ..sebotol dlm rm60++ .. ni local made, same composition dlm Viatril-S ...

apa yg ;lebih baik ... pi jumpa doktor untuk pastikan. betul ke sakit lutut disebabkan osteoarthritis .. takut ada sebab lain ....
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2006 10:42 PM | Show all posts
Originally posted by azaleena at 25-11-2006 08:52 PM
glucosamine .. yg bagus dan diprescribe oleh doktor yg i tau, cuma 2 ...
1. Viatril-s .. sebotol dlm rm100 .. cukup utk sebulan jika makan 2 biji, 3 kali sehari
2. Atril ..sebotol dlm rm60++ .. n ...

:setuju::setuju:
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2006 10:42 PM | Show all posts
Originally posted by azaleena at 25-11-2006 08:52 PM
glucosamine .. yg bagus dan diprescribe oleh doktor yg i tau, cuma 2 ...
1. Viatril-s .. sebotol dlm rm100 .. cukup utk sebulan jika makan 2 biji, 3 kali sehari
2. Atril ..sebotol dlm rm60++ .. n ...

:setuju::setuju: baik gi chk duktur dulu sblm try apa2
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2006 12:18 PM | Show all posts
Untuk orang tua (above 45 years old), sakit lutut sebelah ataupun kedua dua belah SELALUNYA penyakit OSTEOARTHRITIS. Dalam penyakit ini, simptom sakit itu akan lebih terasa semasa lutut dibengkok kan, jadinya selalunya sakit itu bertambah bila naik tangga, masa sembahyang(sujud).

Osteoartritis disebabkan oleh kekurangan bendalir ( SYNOVIAL FLUID) didalam kapsul lutut. Bendalir ini bertindak sebagai shock absober yg menyerap hentakan yg diberikan oleh berat badan keatas sendi lutut.Jadi ia mengelakkan tulang femur(tulang peha) bergesel dgn tulang tibia (tulang kering)  semasa pergerakan, terutamanya yg melibatkan pembengkokkan lutut.

Dengan peningkatan usia, Allah telah menetapkan bahawa bendalir ini akan semakin berkurangan, semakin kurang bendalir ini, semakin kuranglah penyerapan hentakan.Dalam kes-kes yg ekstrem, bendalir ini habis terus, menyebabkan tulang femur dan tibia bergesel dan selalunya TOTAL KNEE REPLACEMENT(TKR) Surgery diperlukan.

Rawatan utk osteoarthritis:

1. Analgesics (ubat tahan sakit) : seelok-eloknya diambil bila perlu sahaja, kerana dgn pengunaan yg kerap, ia meninggikan risiko utk mendapat Gastritis(penyakit gastric dan ulser perut)

2. Glucosamine Sulphate ( brand dipasaran termasuklah Donna Capsule, Viatrils, Artrils). Glucosamine sulpahte akan:
         - menambahkan penghasilan bendalir(synovial fluid)
        - arthrotrophic metabolic activity ( meningkatkan penghasilan mucoplysaccharides, dan osteo-cartilageneous tissue)

3. Regular exercise-- perlu kerana dengan senaman, struktur sendi lutut dpt diperkuatkan dgn penambahan saiz otot.

Cara tepat utk mengambil Glucosamine sulphate:
- mesti diambil 15 minit sebelum makan
-tempoh dan dosage pengambilan bergantung kepada tahap penyakit (ringan, sederhana, serius dan juga terapi susulan)  - utk keterangan lanjut, berbincang dgn doctor anda.


Dalam kes yg teruk, x-ray lutut diperlukan. Pembedahan TKR adalah jalan penyelesaian terakhir bagi serius cases of OA.


--------Selain daripada Osteoarthritis, kemungkinan lain penyakit ibu mertua anda itu termasuklah:

              1. Rheumatoid Arthritis
              2. Gout


Berjumpa dan berbincang dengan doctor. Jangan buat keputusan sendiri, ataupun berbincag dengan ahli farmasi.
Kebanyakkan pesakit yg saya temui gemar mendengar pendapat yg tidak sahih/kurang tepat, dan mencuba rawatan secara sendiri (self-treatment).
Lebih teruk lagi bila mereka membeli ubat-ubat seperti JAMU. Diingatkan: KEBANYAKKAN JAMU MENGANDUNGI KANDUNGAN STEROID YG TINGGI YG BOLEH MENJEJASKAN FUGSI HATI DAN BUAH PINGGANG).

Untuk perempuan, setelah anda menjangkau usia 40'an, dinasihatkan meminum susu tinggi Kalsium seperti Anlene, ataupun mengambil Calcium Supplement di dlm bnetuk pil.
Ini kerana, rekabentuk frame tubuh wanita Asia yg kecing meningkatkan risiko penyakit OSTEOPOROSIS.  Osteoporosis menyebabkan tulang rapuh dan senang retak/patah. Pengambilan susu Anlene adalah perlu berterusan, dan kesannnya dapat dilihat dlm jangka masa yg panjang.(meningkatkan Bone Density iaitu kekukuhan struktur tulang).  Susu Anlene tidak menghalang daripada penyakit Osteoarthritis yg kita bincangkan di atas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ayumie This user has been deleted
Post time 26-11-2006 12:47 PM | Show all posts
nak jimat dan kesihatan menyeluruh, terutama yg berkaitan urat saraf, sakit sendi, sakit lutut, cuba Red Guara Cafe.. Baru RM19.80 seisi keluarga boleh minum.. takde rasa pahit, malah rasa enak sesedap rasa.. marvelos!

...no advert sayanggggggggg...:tq:

[ Last edited by  blackmore at 26-11-2006 04:09 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2006 12:49 PM | Show all posts
there's another treatment utk OA nih ...

injection .. lupa plak apa kebendenamanya .... injection once a year ... sesuai utk yg umur around 40s ...

dan belum teruk lagi keadaan OA tuh ...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2006 12:50 PM | Show all posts
Originally posted by ayumie at 26-11-2006 12:47 PM
nak jimat dan kesihatan menyeluruh, terutama yg berkaitan urat saraf, sakit sendi, sakit lutut, cuba Red Guara Cafe.. Baru RM19.80 seisi keluarga boleh minum.. takde rasa pahit, malah rasa enak ses ...


ellooo kak ...

jgn la sebarang promosi .. kalau tak tau punca & sebab sakitnya ....

MOD!!

promosi & jualan nih! ..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2006 12:57 PM | Show all posts
azaleena;

the injection that u have mentioned is the Steroid Injection--usually we use Inj Predinisolone.

the use of steroid injection will reduce the INFLAMMATION(keradangan) at the joint affected.

this technique will gives temporary relief, ranging from 3-6 months only, and it should be repeated.


this injection is not a cure for OA.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2006 10:39 PM | Show all posts
Originally posted by RedDevils at 26-11-2006 12:57 PM
azaleena;

the injection that u have mentioned is the Steroid Injection--usually we use Inj Predinisolone.

the use of steroid injection will reduce the INFLAMMATION(keradangan) at the joint a ...


memang la no cure for OA .. except for maintain je ...

emmm ... just steroid injection je ek? lupa la .. nanti check balik dgn pakar ....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-11-2006 12:36 PM | Show all posts
Originally posted by azaleena at 25-11-2006 08:52 PM
glucosamine .. yg bagus dan diprescribe oleh doktor yg i tau, cuma 2 ...
1. Viatril-s .. sebotol dlm rm100 .. cukup utk sebulan jika makan 2 biji, 3 kali sehari
2. Atril ..sebotol dlm rm60++ .. n ...


doctor tu kata, orang tua biasalah, dah kurang grease kat lutut. Siap dia ibaratkan macam kasut, jika lelama pakai mesti kasut tu haus.. Macam tu jugalah lutut kite ni..

Senang explain, lutut mentua sy dah takder greasenya. Tu sebab bila bergesel,  sakit giler, ngilu katanya..
cian dia.. anyway, thanks ya..:tq:
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2006 04:43 PM | Show all posts
Originally posted by girly.. at 27-11-2006 12:36 PM


doctor tu kata, orang tua biasalah, dah kurang grease kat lutut. Siap dia ibaratkan macam kasut, jika lelama pakai mesti kasut tu haus.. Macam tu jugalah lutut kite ni..

Senang explain, lut ...


ha ah girly, mcm tu la ibaratnya ... kalau org yg aktif athletic masa muda2 lagi cepat la kena .... bende tak de sparepart ori .. :lol :lol .. kena la care elok2

kalau tak salah, boleh ambil as supplement leh jugak try shark cartilage, fish oil, nenas & tulang rawan ikan pari ...

cuba search dlm internet .. natural treatment for OA nih ...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2007 12:28 PM | Show all posts
sy nk tnye doc,cmner lak kalo sakit lutut disebbkn sport injury?sbb sy penh jatuh masa aktif ngn sport dulu.skrg dh skit
lutut dua2 kaki.tp sy rasa kaki kiri ni yg truk..bl naik tangga rs skit n pent..lps tu sy tak boleh berdiri lama2.
langkah terbaik cmner?
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2008 05:51 PM | Show all posts
Originally posted by azaleena at 26-11-2006 12:49 PM
there's another treatment utk OA nih ...

injection .. lupa plak apa kebendenamanya .... injection once a year ... sesuai utk yg umur around 40s ...

dan belum teruk lagi keadaan OA tuh ...

kat mana leh buat injection ni?...kena jumpa speacialist ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.086955s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list