Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
17668
View
151
Reply

All About MRSM -

[Copy link]

Author: hitamputih       Show all posts   Read mode

Post time 22-12-2006 08:24 AM | Show all posts
nak masuk form 1 mrsm kena 5As...kalu tak, nak beli borang pon tak bleh..

lain la utk masuk form 4...minima 6As 2Bs..sains & math kena A...

tak caya bulih check kat..

http://www.mara.gov.my/iklan/IKLAN2006/mrsm_semenanjung.pdf

http://www.mara.gov.my/iklan/IKLAN2006/mrsm_sbh-srwk.pdf

pasni mesti kluar tawaran utk dak2 yg baru dapt result PMR...so bilih rajin2 tgk kat

http://www.mara.gov.my/Bpm/Utama.htm

atau dpatkan info dari mana2 pejabat mara negeri / pejabt mara daerah berhampiran..

cam buat iklan la plak aku nih... :jeling:
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2006 08:28 AM | Show all posts
Originally posted by Muntz at 18-11-2006 10:49 PM
kena kabel ker? aku masuk mrsm kuching takder pon kabel. result aku waktu tu pun tak ler gempak maner.

tak silap aku UPSR kena 5A (last resort diorang akan amik 4A 1B), pastu PMR utk masuk form  ...



kabel hanya digunakan oleh mak bapak yg menggunakan pengaruh/kuasa masing2 yg mempunyai anak kurang cerdik a.k.a tak memenuhi kelayakan...politik beb politik... :jeling:
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2006 07:47 PM | Show all posts
slalu bile dh msk mrsm dr f1 senang nk smbg ke f4 n f5 kt mane2 mrsm terkemuke cm pc, jasin, taiping.
yang bitara tu la..msk f1 pon slalu nk straight As tp klu ader cable senang. anak2 org MARA ni rmi je yg dpt mrsm..dlu aku pon kwn dgn depa2 ni mase lower form..skrg lost kontek dh..
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 12:17 AM | Show all posts
kalau tak dapat, tunggu le in take seterusnya. sherrina dulu pun in-take ketiga. dah 4 bulan dok skolah harian baru dipanggil. ada member sherrina in-take ke4 dan ke 5.....tgk tempat. kadang2 ada yg masuk 2 bulan, meraung2 nak balik umah. tempat2 mereka ini lah yg akan ditawarkan pada yg menunggu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 08:01 AM | Show all posts
ramai ex-majusco kat sinih ghupenye.... :nerd:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-12-2006 09:11 AM | Show all posts
eh bila keputusan mrsm ni nak kuar eh?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 09:21 AM | Show all posts
Originally posted by hitamputih at 18-11-2006 01:17 PM
eh berapa ahh A kena dapat nak masuk MRSM tingkatan 1?
aku ada anak buah dpt 4A 1 B tapi teringin gak

ada can ker?


Berdasarkan pengalaman aku yg pernah jadi budak mrsm ni...better masuk form 4 when ur child are more ready mentally and physically untuk belajar hidup berdikari dan berjauhan dr keluarga.

The most important thing..jgn kita hantar sbb kita yg nak...ask urself whether ur child is ready to live in boarding school or not...ask ur child whether he want to go or not and whether he knows about the living in boarding school and away from parent.

Masa kat mrsm dulu ramai student yg bermasalah dan tak perform sbb masuk kena paksa dgn parent.
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 01:42 PM | Show all posts
Originally posted by hitamputih at 27-12-2006 09:11 AM
eh bila keputusan mrsm ni nak kuar eh?


earliest end jan.... latest early feb
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 02:33 PM | Show all posts
Originally posted by fushigii at 27-12-2006 09:21 AM


Berdasarkan pengalaman aku yg pernah jadi budak mrsm ni...better masuk form 4 when ur child are more ready mentally and physically untuk belajar hidup berdikari dan berjauhan dr keluarga.

Th ...


ni plak berdasarkan aku nyer experience..form 4 ke form 1 ke...tak kisah...i've seen such cases kat mrsm aku..budak2 yg masuk form 4 kena pulau....sbb the rest tuh semua dah ngam dari form 1...aku masuk time form 1...yes..mmg aku yang nak masuk sbb aku nak sangat dudok asrama n bagi aku dok asrama tuh sgt la cool...aku berani kata..out of 100% budak baru form 4 yang masuk...only 25%-40%  je yang bleh ngam n klik ngn batch2 form 4 lame...the rest tuh geng2 among diorang je...

tp btol la....kena ask whether the child itself yg willing nak masuk..bukan sbb paksa2...tp mrsm ttp best!!
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 09:12 PM | Show all posts
payrol,
agree. budak melayu ni kalau bab mende negatif mmg bijak. pulau lah apa. sherrina pun kene masa masuk form 4. nak dijadikan citer ntah camno leh geng pulak ngan ketua pengawas pompuan yg budak2 lama pun takut. pastu kita kene le pandai bawak diri,masuk ngan semua org. Masuk kandang kambing mengembek. Bagus gak experience mcm tu, bukan slalu bleh dapat
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 10:41 PM | Show all posts
btul tu sherina.
aku dlu msk form1 and kitorg mmg click among ourselves je..
hehe..jahat btul aku nih..tp last2 kawan gak ngan f4 yg br msk ni
cume take time sket la..dh pon namenye br kenal..
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 11:22 PM | Show all posts
Originally posted by payrol at 27-12-2006 02:33 PM


ni plak berdasarkan aku nyer experience..form 4 ke form 1 ke...tak kisah...i've seen such cases kat mrsm aku..budak2 yg masuk form 4 kena pulau....sbb the rest tuh semua dah ngam dari form 1... ...


Kes mcm ni mmg terjadi..aku x nafikan...aku antara yg kena pulau masa form 4...tp dlm mrsm jer budak2 ni tunjuk hebat..luar maktab...kitaorang kasi settle budak2 yg eksyen sgt ni, smp ada yg takut nak balik kg...takut kena belasah kat stesen bas . Pada aku, ni peel budak2 yg masuk form 1 yg rasa diri bagus sgt..walhal skg ni dah masuk zaman pekerjaan..budak2 yg mcm ni ler aku jumpa skg kurang berjaya...xde apa yg boleh dibanggakan pun.
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2006 02:39 PM | Show all posts
Originally posted by sherrina at 27-12-2006 09:12 PM
payrol,
agree. budak melayu ni kalau bab mende negatif mmg bijak. pulau lah apa. sherrina pun kene masa masuk form 4. nak dijadikan citer ntah camno leh geng pulak ngan ketua pengawas pompuan yg b ...


aku masuk time aku form 1.. aku nih second batch...beza ngn 1st batch 3 bulan je...xde la pulau2 lagi..sbb masing2 kecik hingusan gi...hahah....tp tu lar..kalo masuk sekolah asrama ni..kalo ade senior yg baik ngn kita..its a big advantage...aku plak dulu time masuk je baik ngn ketua pengawas aku..so senang skit..ade yg jaga...
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2006 03:49 PM | Show all posts
kalo pas pmr...nk masuk mrsm cm ner yerk?
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2006 06:06 PM | Show all posts
budak pmr.... selepas pmr exam ari tu mereka ada sit exam utk nak masuk mrsm.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2007 03:34 PM | Show all posts

PERMOHONAN GURU MARA (MRSM)

Ada sape2 apply?

apply kat web MARA..
tarikh tuup 9 April ni..
ni alternatif kalo2 KPLI dimansuhkan betul2 tahun ni..:p
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2007 04:02 PM | Show all posts
dah apply. Tah lah dapat ke dok.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2007 07:37 PM | Show all posts
yg ni kena ada dip edu kan?
Reply

Use magic Report

cityphg This user has been deleted
Post time 2-4-2007 07:44 PM | Show all posts
Dulu2 dengar cerite lah..kalu nak apply MRSM ni diaorg tgk pointer degree kita..kalu yang ada master rasanya lagi advantage..ada cikgu2 MRSM nak respon pasal hal ni?
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2007 08:29 PM | Show all posts

Reply #3 rose_liz's post

kelayakan sarjana muda,sarjana muda kepujian yg berkaitan
rasa xder dipl edu pun leh gak apply
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list