CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 122002|Reply: 25

[Aduan] akaun bank x aktif..

[Copy link]
Post time 12-11-2006 03:42 AM | Show all posts |Read mode
nak tanye sikit nih...
camne ekk kalo kita punye akaun kat bank tak aktif lamaaaa sgt..??
aku nih malas betul la berurusan ngan pihak bank..rupenye baru perasan akaun kat bsn n bank rakyat tak aktif langsung dr thn 1997..
org bank mesti ingat aku nih dah takde kat muka bumi ni kot pasal duit tu berkurun lame tanpa aktifkan..

so, nak tanye, kalo akaun yg tak aktif tu, mcm mane ngan duit kita dlm bank tu ye..?
camne kita nak tuntut balik duit tu..?
nak tanya kat pihak bank, dia kata bagi surat..
tapi reply nye berkurun lak...

aku penah dgr kena pegi kat menara maybank sebab semua duit kat akaun yg x aktif diorg anta situ...betul ke..??
sayang la duit dlm akaun tu..kalo takde duit, aku pun x kisah..lantak ko la nak aktif ke tak..

plzz...somebody yg tau camne procedure nak uruskan wang x dituntut nih.. :tq::tq:
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-11-2006 04:51 PM | Show all posts

Reply #1 syar's post

prada punya account bsn tak aktif since 1997 jugak... rasanya tahun 2000 lor 2001 kot prada ada dpt surat from them  cakap yg diorang akan tutup account. tp masa tu duit pun brapa ringgit jer tinggal so i did nothing.   u ada dapat surat tak from any bank? i suggest u call ler hotline bank2 tu untuk tanya procedure..
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2006 10:15 PM | Show all posts
kalau akaun kite tak aktif lama sgt, mmg bank akan anta surat bagi tempoh utk aktifkan akaun... pastu rasenye die akan anta surat sekali lagi sebagai warning dan die akan cakap kalau kite tak aktifkan akaun dalam tempoh yg diberi, bank akan assume yg kite takberminat lagi, so akaun akan ditutup dan duit dalam akaun kire burn je... kalau nak tutup(means dapat duit dalam akaun tu), kena g tutup dalam tempoh yg diberi...

yg ni based on pengalaman aku utk akaun BCB dan Muamalat... yg BCB tu, aku plan nak g tutup gak, tapi die suruh g tutup akaun kat tempat kite buka akaun... aku kat S Alam masa tu, sedangkan akaun BCB aku buka kat JB... last2 burn je duit dalam tu, nasib baik tak bnyk...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-11-2006 01:12 AM | Show all posts
: :
duit burn??? alahai..sayangnye...betul kee..??
apsal aku x penah pun dpt any letter dr bank?
nak kata alamat lain, betul la alamat umah aku..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 09:23 AM | Show all posts
dormant account dikira bila account tu tak aktif utk beberapa tahun, baper tahun fox dah tak ingat.... kalau sethn takde transaction pun kira dormant, nak wat transaction thru ATM kena p bank suh activate balik... tapi kalau more than 5 years (bank amik 7 tahun), bank akan antar surat, tanya whether account holder samada still wanna keep the account or nak close.... dia akan tunggu jawapan (ada grace period dia), then kalau no answer, akaun tu akan ditutup dan duit akan masuk ke Pendaftar Wang Tidak Dituntut...

Pemilik wang tidak dituntut boleh mendapatkan wang tersebut daripada Pendaftar sama ada dengan datang sendiri atau secara bertulis. Untuk tujuan ini, kena kemukakan dokumen-dokumen berikut:

Borang permohonan bayaran balik wang tidak dituntut (UMA7). Borang tersebut boleh diperolehi daripada pejabat Pendaftar atau dimuat turun daripada laman web Jabatan Akauntan Negara di http://www.anm.gov.my

Dokumen yang menyokong tuntutan terhadap wang tidak dituntut seperti penyata akaun atau surat daripada bank anda

Salinan kad pengenalan anda

Alamat Pendaftar adalah seperti berikut:

Pendaftar Wang Tidak Dituntut
Jabatan Akauntan Negara
Tingkat 42, Menara Maybank
100, Jalan Tun Perak
50050 Kuala Lumpur

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 04:09 PM | Show all posts

Reply #5 Foxey's post

ooo.. boleh tuntut balik rupe2nye... sbb aku igtkan burn je sbb bank dah bagi 'warning' beberapa kali, tapi kite buat dek je, dan tak call bank pun, so kire burn lah...

tapi mesti leceh skit klu nak amik semula duit kite daripada akaun yg dah ditutup... sape yg masih bnyk duit dalam akaun tu kena g amik gak la... huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2006 10:53 PM | Show all posts
duit tak burn,
selepas akaun tak aktif selama 7 tahun, bank akan hantar surat notis wang tak dituntut.
duit dalam akaun tu akan dipindahkan dari bank ke Akaun Amanah Yang Disatukan, duit ni bukan lagi di bawah pengurusan bank.

duit tu boleh di claim:
pergi bank
isi borang Bayaran Balik Wang Tak Dituntut
pastu tunggu lebih kurang 2 bulan, cek akan dipos ke alamat yg diberi dalam borang tuntutan.

ok gak, aku pernah buat ni.
dulu aku ada akaun maybank kat jb.
sejak aku dah bermastautin kat kl, akaun kat jb tu kira dormant sampai 7 tahun.
bila ada peluang balik jb, aku submit claim thru the bank,
2 months later, i got my check in the mail.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-11-2006 12:06 AM | Show all posts
oo..bole tuntut blk duit..
alaa...lecehnye...huhu..

thanks 4 the info!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-11-2006 09:04 PM | Show all posts
bsn aku punya lama tak update....sekali p update mmg sumer dlm tu burn...abess....aku pon dah luper balance ader berapa..nasib la labu...
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2006 10:19 PM | Show all posts
Originally posted by syar at 13-11-2006 01:12 AM
: :
duit burn??? alahai..sayangnye...betul kee..??
apsal aku x penah pun dpt any letter dr bank?
nak kata alamat lain, betul la alamat umah aku..



kalau ada duit mmg burn aaa.. tu kalau ada balance sikit.. tapi kena igt .. kalau ada fees lain mcm ATM svc.. notice fees..
takut kena bayo plak blakang hariii
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2006 12:33 PM | Show all posts
pernah dapat surat dari bcb cakap yang my akaun bank dah lama tak aktif... so... dia orang nak tutup... tapi sebelum tu... dia orang suruh ambik dulu duit kat dalam bank tu... tapi ada tempoh yang diberi... lepas tamat tempoh tu... tak buleh ambik lah duit tu...
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2006 01:31 PM | Show all posts
camtu rupanya... ingatkan duit kita tetap ada je dlm tu......
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2011 03:22 PM | Show all posts
kalo akaun yg dah tutup xbleh p aktif blk ke?ke mmg kena buat akaun lain?
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2011 11:25 PM | Show all posts
Reply 13# kasih_zara


    Kena buka balik.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 08:20 AM | Show all posts
Reply 1# syar


    i punya CIMB since 2000 xpenah aktif, kad pun dah hilang, tp buku bank masih ada... surat dari bank pun xpenah dpt..this year saya ada buat housing loan dgn cimb & nk buat standing instruction (soh bank tiap2 bulan tolak duit dari akaun utk byr installment umah)... saya pun pegi cimb kat opis nie, officer tu soh saya pergi caw cimb (masa tu bank bumiputra commerce) yg saya bukak akaun tu, tmpt lain xleh buat/xleh aktif kan akaun tu sbb dah dormant..so, sy pun pegi ke cimb caw yg saya buka dulu.. dlm tu ada rm20.63 sen...saya kena bwk kuar (isi borang w/drawal) rm5 utk aktifkan akaun tu.... pihak bank photostat i/c saya & mntk 2nd documents pengesahan... saya bg lesen, klu xde lesen, mereka mntk surat beranak... so, akaun saya pun aktif....tp silap x terus apply ATM card, terlupa...... =(
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2011 02:26 AM | Show all posts
akaun takkan pernah tutup, cuma ia inactive. penerangan Foxey pun dah cukup jelas. jika account dah dormant, boleh active di cawangan bank mana account dibuka dan process ini hanya memakan masa beberapa minit.

tapi, jika account tak dituntut atau tak diaktif pada tempoh lebih lama [tak ingat berapa tahun], segala account dan wang penyimpan akan dimasukkan ke dalam archived bank negara dan ko perlu melalui beberapa procedure yang memakan masa yang sedikit lama.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-3-2011 05:07 PM | Show all posts
Reply 16# oneders


   hi saya nak tya...akaun saya dah lama tak aktif since 2007 tapi dlm bulan january 2011 hari tuh saya silap gi bank in duit dlm akaun tuh,
jadi sekarang saya takleh kuarkan duit tu. Akaun tidak aktif. Macamana ya? Adakah duit tuh diorng dh transfer
gi jabatan akauntan?

Aduh..dah la saya amat memerlukan duit tuh...tolong jawab sat...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 10:32 AM | Show all posts
Reply 17# sandalwood


   pergi ke cawangan bank tempat ko buka account tu, kemudian, minta diorang re-active kan account. jangan pergi ke sebarang cawangan untuk active kan account ko tu sebab diorang takkan buat dan kalau ko minta diorang buat pun, makan masa berhari.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 11:56 AM | Show all posts
oh ok ..thanks ye wonders..
td saya dah g dah kat maybank langkawi..
sya buka akaun tu kt maybank sg petani..nasib baik diorang leh activatekan balik...
udah ler duit tu nak guna g jenjalan...selamat...tak berapa minit je dialeh activatekan semula..cuma kena g kat kaunter..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2011 10:45 AM | Show all posts
alright... problem solved.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-12-2022 05:43 AM GMT+8 , Processed in 0.115859 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list