Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
37771
View
161
Reply

INTERNSHIP / PRACTICAL TRAINING

[Copy link]

Author: boyan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-7-2006 11:17 PM | Show all posts |Read mode
elo korang,

tak penah jenguk sini actually, selalu lepak kat forum lain. anyway assalamualaikum and salam sejahtera.

begini citernye. karang ni aku tgh buat one-man show company.. hahaha... so aku maybe perlukan helper... masalahnye... aku miskin.... tak mampu nak hire secretary mahal2 bayar 1300++ camtu.

at the same time, aku tgk budak2 yang nak praktikal ngan intern, kadang2 susah dapat. kalau dapat, kadang2 tak dibayar langsung. kalau dibayar, 500-600 tu pun dah lumayan. aku pun sebenarnya tak baper sure rate praktikal baper, kalau korang tau leh gak gitau eh eh.

anyway, aku timbul idea, why don't aku amik sorang student yang nak praktikal ngan aku. i'll pay around 600 (we can discuss more on this)... at the same time aku akan ajar ilmu2 yang aku ada insyaAllah.

btw my company is a computer learning centre / programming school. So for those who are IT/CS majors, you would be awesome. org lain pun leh gak...takpe2 hehehe.

i guess it's a win win situation. i'll pay high by students' standards, and i get to afford a helper. actually keje tak banyak, it's just that when i'm teaching there's no one to attend to the customers, since it's still a one-man company. bole la main internet, sambil buat opis2 work, and i'll teach you something about programming/running a company (i'm learning also). plus aku suka ngan student, sbb aku pun muda lagi hahahahahahah. leh borak2, tadela serius memanjang.

location - dekat taman melawati. budak UIA more than welcome to apply. lain2 pun leh gak. kalau org jauh takut susahkan korang lak.

i'm not sure when budak2 IPTA start their practical/intern. i need someone by august/september. and also, how long is the usual practical/intern period?

kalau ada yang takde keje, and nak keje sementara pun leh gak. cuma kalau nak berenti, i would definitely understand, cuma jgn bagi notis cepat sangat sbb kene carik ganti. hehehe....

lastly, if there is an 'official' procedure in your university for me as a company to get an intern, or for you to be employed 'officially' by a company, do let me now.

interested leh reply sini or just pm...

time kacehhh

[ Last edited by  lin_okinawa at 10-5-2007 04:07 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 10:29 AM | Show all posts
carik tmpt praktikel? aku skrg nie tgh praktikel nie..nie mak pak aku carikkan..sbb actually ktorg ader yg online nyer..bleh apply online, tp dah nak dekat tarik praktikel still x dpt gaks..tue yg carik sndri..better carik tmpt yg mmg suit ngan aper yg korang stadi ah..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2006 01:26 PM | Show all posts
Originally posted by Mily at 20-7-2006 10:29 AM
carik tmpt praktikel? aku skrg nie tgh praktikel nie..nie mak pak aku carikkan..sbb actually ktorg ader yg online nyer..bleh apply online, tp dah nak dekat tarik praktikel still x dpt gaks..tue yg  ...


:setuju::setuju:..aku dulu praktikal kat JPA.ampeh jerk.diorg bg kje photostat jerk.tak pon masuk meeting.terpinga² gak ar ble meeting tuh.tak paham mende pong..dah le meeting ngan org² besar..uhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2006 05:58 PM | Show all posts

Reply #3 pakupayung21's post

best nye korg, sng nak dpt opportunity wat intern.. jeles2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2006 09:02 AM | Show all posts
ok ke kalau aku gi mana2 universiti.. pastu tampal je notis kat notis board - memerlukan org practical.. please apply...uuhhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2006 11:25 AM | Show all posts
alaa..lambatlah..aku da pegi practical da...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2006 01:02 PM | Show all posts

Reply #5 boyan's post

every university mesti ade career resource & service nye website.. & buleh la post job kat situ..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2006 09:37 AM | Show all posts

INTERNSHIP / PRACTICAL TRAINING

ay..ff:

aku nak pegi praktikal sem depan..
tempat yang aku nak pegi tu bagi elaun 300 sebulan n tempat penginapan..

yang aku pening lagi keliru ni..
korang agak tempat penginapan dia macamana?
hostel ker?
rumah pekerja ker?
hape ker??

tempat tu aku rasa nun jauh ke "dalam" jugak r..

[ Last edited by  lin_okinawa at 9-5-2007 10:38 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2006 11:49 AM | Show all posts

Reply #1 grUdgE-frEak's post

aper kater ko try tepon jer tmpt praktikel ko tue..
tanyer jer terus..lg senang..
x pon terus pergi nengok sendiri..
survey tempat tue sblom pegi..nnt x ah sesat..
:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2006 09:36 AM | Show all posts
call je la tanya diorg..
ko untung ada tmpt penginapan..
aku pun nak pi praktikal gak sem dpn..tak ada umah pun..kena la cari sendiri..elaun aku 300 gak..
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2006 09:55 AM | Show all posts

utk sesapa yg penah praktikal dlm civil and construction field..

hai kwn2,
aku nak minta tlg korg..

sbnrnye,next month(january) aku nak pi praktikal kat UEM Builders..mesti korg tau company ni kan..aku dpt practical dgn anak syarikat UEM
iaitu PROPEL..yg bt jln raya..the problem is,aku tak byk study ttg construction lbh2 lg pasal jln raya..course aku material eng..walau pun ada study ttg simen,strength tp tak la meluas mcm civil punya student..

so,aku rasa takut gak nak pi praktl ni..
ada sesapa leh share experience dgn aku n bg tau apa yg ptt aku bt waktu prktkl nnti..
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2006 04:07 PM | Show all posts
Originally posted by grUdgE-frEak at 9-11-2006 09:37 AM
ay..ff:

aku nak pegi praktikal sem depan..
tempat yang aku nak pegi tu bagi elaun 300 sebulan n tempat penginapan..

yang aku pening lagi keliru ni..
korang agak tempat penginapan dia maca ...



knape ko tak carik tmpt yg dekat ngan umah ko jer..
macam aku, skrg ni tgh practical..tmpt plak mmg strategik habiss,dekat jer dgn umah ko..senang hati aku prac kat cni..
elaun dapat..bos pun baikkk bangattt!!every week mesti belanja lunch..
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2006 04:38 PM | Show all posts

Reply #1 nknisa's post

hehe fresh engineering graduate lah ni yer...
dulu banyak bebudak fresh graduate mai kat jps...buat latihan ngan my dad...tapi my dad dah pencen dah skrg ni...
wow...untungnya u dapat ngan UEM...united engineers malaysia...kalau dapat keje ngan dorang lagi best la...syarikat besar...pojek merata...
kawan aku keje ngan UEM jugak...buat highway kat Qatar...
tapi pojek highway kat Qatar tu menanggung kerugian...tapi UEM teruskan jugak sbb nak jaga nama baik malaysia...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2006 04:42 PM | Show all posts
terbaru UEM dapat pojek kat penang...widening the penang bridge...nak tambah lagi satu lane...
ada jugak yg nak wat bridge baru kat penang tu...tak silap UEM jugak...bridge dari batu maung ke batu kawan kan?
ko mesti pandai bab2 ni kan...? nak tanya skit....ko tak berminat ke ngan marine piling? yer lah selain buat jalan kan...
aku sgt teruja ngan keje2 engineer ni...tak tahu knp...nak kata family background mungkin jugak...
tapi...sbg pompuan...aku nampak lelaki yg keje civil engineer ni sgt maskulin hehehehehehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2006 11:05 AM | Show all posts
nnti waktu practical,aku buat 2nd penang bridge tu la..kena la pi site selalu...
ayah ko keje bhgn apa?
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2006 10:40 PM | Show all posts

Reply #4 nknisa's post

ayah aku civil....
buat bangunan ada...
bridge pun ada...
buat power station ada...power station kat jalan nak p cameroon tu salah satunya...kat batu 19 kalau tak silap...
tapi die dah bersara....
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2006 07:52 PM | Show all posts

praktikal kat glc

assalamualaikum...

nak tanya sikit...ada tak sape2 yang pernah atau tengah buat praktikal training kat any glc seperti telekom,tnb,petronas,mas,maybank dll...nak tanya berapa diorang bagi elaun dan macam mana training programnya?

tq.
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2006 11:43 AM | Show all posts
telekom takde elaun..tnb pun takde......itu jer yg sy tau...
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2006 03:49 PM | Show all posts
Originally posted by anak_petani at 20-12-2006 07:52 PM
assalamualaikum...

nak tanya sikit...ada tak sape2 yang pernah atau tengah buat praktikal training kat any glc seperti telekom,tnb,petronas,mas,maybank dll...nak tanya berapa diorang bagi elaun  ...


salam...apasal ko tanya elaun bagai nihhh?? yg penting experience n knowledge that u gonna gain frm the program...
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2006 03:51 PM | Show all posts
elaun pun penting gak.. lain la kalau duit banyak berguni2 tak la kisah sgt

tgk la id dia.. dia kan anak petani..  kesian...

[ Last edited by  CRK at 21-12-2006 03:52 PM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.119472s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list