Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
153433
View
472
Reply

MY WORK IN PROGRESS -

[Copy link]

Author: noor_hannah       Show all posts   Read mode

Post time 28-8-2016 10:23 PM | Show all posts
kak_sue replied at 18-8-2016 07:30 AM
Ok...thank u...thank u. Kaksue sabar menanti ur tutorial barut. Kain dah ada nie...

Kak sue, kita dah letak tutorial jahit barut baby kat thread tu ye..   Tutorial bukan dari kita tapi dari kawan fb....tak sempat nak buat tutorial sendiri.... busy sikit lately ..huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2016 10:46 PM | Show all posts
aciklola replied at 19-8-2016 09:23 AM
oo..kalau mesin jahit tepi plak mana yang ok? saya prefer brothers.

lagi satu, elle boleh tak a ...

mesin jahit tepi Brothers okay so far review dari kawan2 jahit.. Brothers, Juki, Singer, Merrylock dekat2 sama je tu..satu geng... cuma recommended beli mesin jahit tepi yg 4 benang 2 jarum..so bila jahit tepi kain lycra boleh jahit terus..takyah jahit dua kali kan..
kita guna mesin jahit tepi portable Bernina...hehe..






Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2016 10:48 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 28-8-2016 11:31 PM
aciklola replied at 19-8-2016 09:23 AM
oo..kalau mesin jahit tepi plak mana yang ok? saya prefer brothers.
lagi satu, elle boleh tak ajar tutorial untuk bag longchamp yang elle buat tu (warna maroon). nak tau ukurannya. saya try pengeras tapi bila terbalikkan, nampak renyuk. kenapa macam tu eh elle?


oh normal tu renyuk lepas terbalikkan...kita gosok dgn iron lepas terbalikkan.. Lola guna pengeras code berapa? kalau keras sangat mmg mencabar la masa nak terbalikkan tu..huhu

ni pola yg kita guna...dah lusuh dah..>.<







Ukurannya..

jap ye kita ukur...



Main body
untuk Fabric tambah 1cm basi keliling.. untuk pengeras/cotton stabiliser tak perlu tambah basi 1 cm keliling ...



Pocket
yg garisan biru tu garisan tengah. Garisan pink tu lebar 1.5cm setiap satu.......



garisan pink ni untuk dilipat....



Flap penutup ni...untuk fabric perlu tambah basi 1cm, untuk pengeras tak perlu tambah basi...



Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2016 11:36 PM | Show all posts
julia5094 replied at 13-7-2016 09:45 AM
Lupa la nak snap progress..tunjuk yang dah siap tak aci ke?

Cantiknya.. baju raya anak Julia ke?
suka juga kombinasi warna yang dipilih..sweet je...
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 09:19 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-8-2016 11:36 PM
Cantiknya.. baju raya anak Julia ke?  
suka juga kombinasi warna yang dipilih..sweet  ...

Ha..ah..baju anak jahit untuk raya hari tu.. iols pun sebijik macam ni jugak. Seronok dia dapat pakai baju yang sama macam mama..hi..hi..
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2016 11:28 AM | Show all posts
julia5094 replied at 29-8-2016 09:19 AM
Ha..ah..baju anak jahit untuk raya hari tu.. iols pun sebijik macam ni jugak. Seronok dia dapat pa ...

that;s the beauty of sewing kan..jahit baju untuk yg tersayang...  
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2016 11:31 AM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 2-9-2016 11:34 AM

Projek jahit minggu ni...

Anak2 saudara umur 5 dan 6 tahun masuk pertandingan pakaian beragam..last minute project...jahit baju dari bendera... start pukul 3pm siap pukul 12.30am.. tak sangka boleh jahit selaju ni..tapi stress sangat...next day cuti Merdeka, I terus 'pengsan' ....huhu...  






mereka menang dan dapat hadiah, so I guess worth it la the stress.....asalkan mereka happy......



Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2016 12:32 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-8-2016 10:48 PM
oh normal tu renyuk lepas terbalikkan...kita gosok dgn iron lepas terbalikkan.. Lola guna peng ...

Thanks elle. nanti nak try buat.

Comments

Welcome.. =)  Post time 7-9-2016 11:54 PM
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2016 02:29 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 2-9-2016 11:31 AM
Projek jahit minggu ni...

Anak2 saudara umur 5 dan 6 tahun masuk pertandingan pakaian beragam..la ...

wow..memang cantik pun....tahniah sbb menang... sekarang mood banyak ke laut dalam..nak jahit bantal pun malas..ha..ha...
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2016 11:55 PM | Show all posts
julia5094 replied at 2-9-2016 02:29 PM
wow..memang cantik pun....tahniah sbb menang... sekarang mood banyak ke laut dal ...

Thanks... semoga mood menjahit julia cepat2 muncul kembali..hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 10:30 PM | Show all posts
Currently tengah siapkan tempahan pincushion..




going to make something like this...




cuma kat tengah tu kita akan guna butang balut instead.....
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 04:50 PM | Show all posts
My next project....nak jahit cloth pad... material dah beli lamaaaaa May 2016 tapi baru sekarang ada masa nak buat...>.<



Material bought to sew  cloth pad;

Bamboo fleece
Kain minky..
PUL
dan cotton...

selalu usha etsy nak tengok cloth pad guna kain comel2...

https://www.etsy.com/listing/289048741/14-overnight-cloth-padeco-friendlywhite?ref=related-5
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 10:41 AM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 8-4-2017 10:42 AM

Work in progress.....

baru habis memola dan potong kain cotton,PUL....Minky belum potong lagi...




sayang betul nak potong my fabricssss....sob sob....




kerja2 tergendala seketika last week sbb bila refer tutorial youtube katanya bamboo fleece kena prewash dulu sekurang2nya dua kali dulu sebelum potong....  I kinda lazy nak prewash so gigih google mana la tahu ada website kata tak perlu prewash, I akan ikut yg itu..  last2 semua website yg I pergi kata  bamboo fleece kena pre wash, sebab ia natural fibre so akan mengecut banyak lepas dicuci...sabor je la...

so dgn terpaksa kena la cuci dan kering kan dua kali...  dan betul la...bamboo fleece ni mmg mengecut...dalam gambar ni yg belakang tu bamboo fleece yg tak pre wash lagi...dan yg didepan bamboo fleece yg dah pre-wash....dua2 sama ukuran pada asalnya dan lepas dicuci so obvious yg depan tu jadi kecik..mengecut.....




kalau tak prewash sebelum potong, bila cloth pad dah siap, nanti jadi kedut2/crinkly like that, tak cantik la cloth pad..so ya...better pre wash dulu sebelum potong..
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 09:48 AM | Show all posts
pandai2nye korg menjahit.
sy takat jahit bj kurung utk pakai diri sendiri je.
tu pon kdg2 tersenget-benget.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 12:08 AM | Show all posts
kuku^panjang replied at 12-4-2017 09:48 AM
pandai2nye korg menjahit.
sy takat jahit bj kurung utk pakai diri sendiri je.
tu pon kdg2 terseng ...

hehe...masa mula2 jahit dulu pun kita jahit senget2...asyik senget je sampai kita rasa nak buat brand sendiri nama "SENGET" ...  geram sgt..haha..but after a while jahit, okay getting better...still ada senget tapi tak obvious sangat...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.073751s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list