Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
15054
View
170
Reply

Nigeria - bahaya?

[Copy link]

Author: xeo       Show all posts   Read mode

Post time 12-9-2006 01:56 AM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 11-9-2006 01:16 PM




Penjual di divider tengah jalan sedang berhenti rehat. Dia rang ni sentiasa berada di tepi2 jalan tunggu kereta berhen ...

sama lah ngan kat sini....depa suka menjaja...dari mende sekecil benda...prepaid card sapmpailah ke sebesar benda...carpet put dok jaja!
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 01:59 AM | Show all posts
Originally posted by alahai at 6-9-2006 10:53 PM



aku tau la hang dok senegal sana...aku kata pasai mamat nigeria...bukan hang pernah date sekali ka ngan mamat nigeria ni?:bgrin:

weiii mandai arrr...mana ada:lol
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 02:09 AM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 8-9-2006 08:12 PM
Ko rang jangan la rasa takut bila baca pasal orang mati tgh jalan tu. aku masa nak pergi Nigeria, cerita orang mati tengah jalan la yg paling femes. Tapi ku gagah kan jua melangkah ke bumi Nigeria. ...

betul la kenalan mrs ckp nigerian ialah african yg paling teruk,arrogant, berlagak pandai,bdh sombong,amik kesempatan
tp tu dia punya personal experience la

berapa harga tiket business msia-nigeria?guna itinerary paling pendek.transit baper kali dan kat mana?
mmg tiket penerbangan ke africa ni tak masuk akal la rege dia:geram:
mcm la nak ke syurga dunia:geram:
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 02:31 AM | Show all posts
Originally posted by Yasmine at 12-9-2006 02:09 AM


Eh tu pelik tu, tax apa tu sampai dekat nak separuh gaji.  Tapi memang semakin byk gaji memang semakin tinggi tax:gila: ataupun dia bujang lagi?  Sebab org yd single memang tax tinggi.


aha dia bujang dan foreigner...tak tau la, tapi itula yang dia ceritakan kat my HB..
tapi fees university untuk student luar pun tinggikan..?
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 02:31 AM | Show all posts
Originally posted by mrs_livingstone at 12-9-2006 01:59 AM

weiii mandai arrr...mana ada:lol



hehehehe..ala-ala shahrukh khan tu..
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 12-9-2006 03:26 AM | Show all posts
Originally posted by Banana at 12-9-2006 12:08 AM
Thanks for sharing Tweedy :tq: :tq: :tq:



No "wahalla". (Bahasa Nigerian).
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2006 07:01 AM | Show all posts
Originally posted by Yasmine at 11-9-2006 07:08 PM


Jgn marah yea Xeo, yg I maksudkan standard USD20-30K tu utk org yg dekat nak pencen tu yg kerja biasa2 je diUS ni :hmm:  Kalau special package utk menarik pekerja kenegara2 spt Nigeria etc. ni  ...


Heh, tak marah le Yasmine. Cuma aku heran dengan statement tu. Sebab aku pernah hidup dan bekerja bertahun2 jugakla kat US, dan aku rasa kita tak boleh nak generalize semua orang yang "kerja biasa2" di US akan dapat USD20-30K a month apabila dekat nak pencen. It sounds like a generalization/misrepresentation of income for most people (unless you have some statistics?)
Peace.

[ Last edited by  xeo at 12-9-2006 07:22 AM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2006 07:11 AM | Show all posts
Originally posted by Banana at 11-9-2006 02:43 PM

:setuju: tak semestinya yg muda dpt less yg tua dapat more lagi satu ramai salah anggap nampak mat salleh je ingat depa mesti dapat lebih actually tak semestinya...  Ada banyak package maaaaaaaaa ...



:setuju:
Rambang mata tengok packagenya eh, Banana.
:bgrin:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2006 07:30 AM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 11-9-2006 12:07 PM



Xeo, yg aku tahu la, kalau package ke Nigeria makin menarik, bermakna Nigeria makin merbahaya. Tu je la yg aku dapat buat kesimpulan. Sentiasa simpan Euro ke, USD ke dlm tangan cukup utk tamb ...


Ya, mungkin. The dilemma is (mungkin family hang pun pernah merasa), the rewards are extreme. Package sekarang ni, in addition to everything else, boleh balik kampung every two weeks, business class per family. The travel allowance itself is eye-opening. Yg pasal Angola tu, aku tak dengar lagi. Nanti aku risik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2006 08:02 AM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 12-9-2006 03:26 AM



No "wahalla". (Bahasa Nigerian).


Gambar scenery (national attractions)  menarik ada ka, Tweedy.
:tq:
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 09:23 AM | Show all posts
Originally posted by Lindt at 7-9-2006 11:50 PM
mias,
jap, jap...nak interview mias sket...hubby keje dgn company apa kat botswana tu?  Kalau jd, bila nak pergi tu?  Kalau hubby pergi, ikut ajelah...sbb kesian nanti yr hubby sure b ...


comp hubby kat mesia nihh.. nak bukak satu branch kat sana... depa dok kenen2 hubby suruh pi sana, train staff sana... tak tau la nak pi ka dak... keje saya ni yg masalahnya, kalau keje gomen okey jugak, bole ambik extended cuti.. ni private, mau boss suruh berenti...

tapi rasa2nya kalu jadik pi, mias nak ikutttt...:nerd:

sis.. apesal balik .. nak tahu jugak?
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 01:43 PM | Show all posts
Originally posted by xeo at 6-9-2006 08:11 PM


Tu belum tunjuk avatar hang lagi tu, Cok. Hehe.

ek eleh..


hahahahahahha.....


jahat ko xeo, aku smpah ko jadik KFC...nyam nyam...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 03:12 PM | Show all posts
Originally posted by mias_2004 at 12-9-2006 09:23 AM


comp hubby kat mesia nihh.. nak bukak satu branch kat sana... depa dok kenen2 hubby suruh pi sana, train staff sana... tak tau la nak pi ka dak... keje saya ni yg masalahnya, kalau keje gomen o ...


part yg "nak tau pasal apa" tu bukan nak tau psl apa lindt balik msia...tp lindt tny mias nak tau pasal apa....tentang apa kat botswana tu.  Sorry ye kalau silap faham lak

lindt balik sbb contract hubby dah tamat.  Dia tak nak sign long contract.  Actually aritu org sana dah offer sambung kontrak lg 2 tahun.  Apartment kami sewa tu pun dpt corporate rate, company tu dah book utk 3 tahun.  Depa book aje, tp tiap2 bulan kami bayar sendiri...tapi dapatlah murah sikit dpd normal rate.  

Hubby tak sambung kontrak lg sbb my doter ni yg tak nak stay sana lg....sibuk sgt nak balik Msia.  Kalau ikutkan kontrak my hb dulu tu by June baru blh balik, tp sbb dia kerja tak pernah ambik cuti so bolehlah claim & kami dpt balik sini awal sikit.  Lambat2 sgt nanti my doter tak sempat prepare utk upsr lak (kantoi kertu :malu

tak blh apply unpaid leave ke?  kalau boleh ikut, ikutlah yr hubby...taklah dia boring sgt.  Nak balik Msia kerap pun, flight 9 jam lebih (transit di Johannesburg).  Kalau pergi blh tukar2 angin kan, dpt tengok tempat org.  Don't worry, botswana tak seteruk nigeria .  Shopping mall tu ada, paling tinggi pun 2 tkt aje...  Kalau org yg jenis suka shopping ni, boringlah sbb tak byk tempat shopping.  Balik2 ke situ gak.  Nak shopping best sikit blh drive pi South Africa, ataupun ambik flight to Cape Town.  Skrg dah ada direct flight Botswana-Cape Town...dlm 2 1/2 jam sampai la kut.  

Night life tarak....  Malam2 dlm kul 9-10 tu still safe kalau nak keluar, tp kuar pun nak buat apa...bukan ada apa pun.  Shopping mall yg besar (ada 2 je yg besar :kant tutup @ 6 pm (weekdays), 4 pm (Sat), 2 pm (Sun).  Kedai2 kecik mostly tutup @ 5 pm on weekdays, 1 pm (sat) & sunday tutup kedai.  Tak pernah lak jumpa org jaja brg kat traffic light mcm Tweedy cite tu.

Halal food senang dpt, insyaAllah.  Tp kat sana jauh dari laut, so kalau nak makan seafood tu yg frozen ajelah (dpd tak de langsung...!)

Crime rate ~ dengar cerita makin naik.  Problemnya kat sana tu ramai penyangak2 dari negara2 jiran esp. zimbabwe (depa lompat pagar je tak masuk ikut border post).  Armed robbery cases pun makin byk.  Org kat botswana tak blh own sepetol ni tp byk yg diseludup dari south africa.  Satu je lindt "suka" kat botswana tu....tak de motosikal.  Yg naik motosikal cuma polis, despatch rider dan org anta pizza.  So kurang sikit rasa takut kena ragut beg...tp tetap kena hati2....

Org sana yg tak de kereta naik combi (public transport - van).  Berlambak gak yg nak hitch hike, tp kami tak pernah stop...takut.  Org sana drive kereta mahal2.  Now byk kereta 2nd hand dari S'pore dijual kat sana.  Kami drive kereta buruk je :bgrin:  Kalau beli kereta baru nak kena bukak a/c bank sana.  Beli kereta buruk blh 3x bayar.  Serupalah mcm org sana shopping baju/kasut ke...blh "lay bye"...bayar ansur 3x :lol

Bab kerja.....my hubby ckp depa ni pemalasssss.....   Kat ofis dia dulu friday tu kira mcm 1/2 day aje, sbb 3 pm je ramai dah balik.  Suruh buat kerja sikit ambik masa lama sbb dok surf internet...sembang2...pi anta keta ke workshop yg 1 jam drive dari ofis (workshop dekat ada tak nak...)...pi airport ambik sedara baru tiba....etc.  Kalau org sana ckp dia buat something tu "just now" maknanya belum buat lagi la tu...  Time keje malas, bila kami nak blah kelam kabut baru tu la nak belajar .  My hb dulu project mgr patutnya manage staff & project je, technical part org lain buat....tp dia tak nak pening2kan kepala so dia buat technical part & suruh org lain jaga staff.  Akaaaakk jugak yg tension...tiap hari dia balik kerja kul 7-8 pm  (office hr gomen sampai 4.30 pm) ... paling awal pun friday selalunya 5 pm (org lain blah kul 2-3...)

uish panjang cite nih...patut le lenguh jari jemariku :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 03:22 PM | Show all posts
eh lupa nak cite...
org botswana ni kalau ada kematian dlm family tak kiralah immediate family ke tok nenek ke...pakcik makcik depa ke....cuti punyalah lama...  Kalau yg kg jauh tu cuti sampai sebulan lebih.  Year end pun time cuti x'mas mcm tu gak....masing2 cuti dekat sebulan...ofis tutup seminggu.  Raya sakan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2006 04:50 PM | Show all posts
Originally posted by CoKeLat-RaWkZ at 12-9-2006 01:43 PM

ek eleh..


hahahahahahha.....


jahat ko xeo, aku smpah ko jadik KFC...nyam nyam...


Haha..Daripada ko sumpah aku jadi KFC, baik ko mintak aku belanja makan KFC. You da bomb, Cok...:bgrin:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2006 04:54 PM | Show all posts
Lindt, interesting. Kalau ada lagi info (gambar best gak), teruskan posting.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2006 04:59 PM | Show all posts

tax-free

ff: Ni list of countries with no personal income tax (Wikipedia):

Andorra
Bahamas
Bermuda
Bahrain
Brunei
Cayman Islands
Kuwait
Monaco
Oman
Qatar
Saudi Arabia
Somalia
UAE
Vanuatu

So Banana, ke mana lepas ni...:bgrin:
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 12-9-2006 05:57 PM | Show all posts
Originally posted by mrs_livingstone at 12-9-2006 02:09 AM

betul la kenalan mrs ckp nigerian ialah african yg paling teruk,arrogant, berlagak pandai,bdh sombong,amik kesempatan
tp tu dia punya personal experience la

berapa harga tiket business msia-n ...



mrs_livinstone, how know? (how r things). How body? (How r u?) Memang aku mula2 garu kepala dengar dia rang cakap pidgen language ni. Lama2 aku pun terikut2. Kalau budak2 jatuh, dia rang sebut "sorry...sorry" banyak kali sambil tepuk2 budak tu. aku pun terikut2 sampai la ni...anak aku jatuh, aku sebut sorry.

Actually tak semua nigerian teruk. Ade tu speaking gempak slang us. Apa yg u sebut character Nigerian tu, memang betul.  Tu yg boleh naik darah ..tapi bila lama2 dok sana jadik kebiasaan...aku boleh siap bergurau lagi ngan mat2 Nigerian ni. Mula2 tu memang aku menyampah.....lama2 tu boleh jadik kawan. Kena ade taktik nak berkawan dgn dia rang ni. actually aku cuba berbaik2 pun bukannye apa, bila rumah aku ade apa2 kerosakan, senang jek nak panggil dia rang datang, dah geng ngan kita kan.  Lama2 aku jadik kesian tengok dia rang (ke aku dah terkena "juju" (kena buatan org Nigerian). Tak mungkin...tak mungkin hehehehehe.  

Masalah bahasa pun boleh buat kita naik darah gak...tapi lama2 bila aku teringat balik, jadik joke...tu yg jadi kenangan manis tu. Kalau ko rang nak tahu orang Nigerian kata "chop means food or to eat" . Kita maksud "cut something la ready to cook " Aku mula2 sampai ke Nigeria (gelar kita "fresh fish"), mana la faham bahasa pidgen ni..english tapi maksud lain. Aku suh pembantu "chop" sayur, carrot, ......you all boleh imagine the results right? Habis makanan aku.....

Aku sebenarnya seboleh2 tak nak cerita yg buruk2 pasal Nigeria tapi tu la hakikat nye. Dalam tak suka tu, lama dok sana, ramai kawan Nigerian aku ....ladies la....geng sembang2.
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 12-9-2006 06:01 PM | Show all posts
Originally posted by alahai at 12-9-2006 01:14 AM


ni bangunan apa tweedy?



Aku tak tahu....bangunan tak serupa bangunan.........panggil la apa2. hehhehe
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 12-9-2006 06:03 PM | Show all posts
Originally posted by Lindt at 12-9-2006 03:22 PM
eh lupa nak cite...
org botswana ni kalau ada kematian dlm family tak kiralah immediate family ke tok nenek ke...pakcik makcik depa ke....cuti punyalah lama...  Kalau yg kg jauh tu cuti sampai seb ...



Nigeria pun sama..... Yg pelik tu kejap mak mati, kejap nenek mati, kejap datuk matii. Tak tahu betul ke tidak, saja nak cuti lama2 kot.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084661s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list