Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
15002
View
170
Reply

Nigeria - bahaya?

[Copy link]

Author: xeo       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 11-9-2006 06:46 AM | Show all posts
Originally posted by Banana at 10-9-2006 04:40 PM

Aiyakkkkkk kena bayor tax ke pulak aku ni dah 4 thn ++ dok negara yg tak payah bayor tax kalau tetiba nak kena bayor tak bestlah pulak     Adeh kedukutnya daku  


Originally posted by alahai at 11-9-2006 02:47 AM

hang mai US ni,tax berkenjah depa potong...
cam aku takpa, student, sengkek... :bgrin:



Banana, sama dengan aku

Alahai, that's true. And some of the tax money is funding some of Bush punya policy untuk menganiaya negara/agama orang..tapi tu cerita lain ek..:bgrin:

[ Last edited by  xeo at 11-9-2006 06:50 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 11:30 AM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 10-9-2006 05:21 PM



thanx for da photo's tweedy
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 11-9-2006 12:07 PM | Show all posts
Originally posted by xeo at 11-9-2006 06:35 AM


Tweedy, sekarang ni ada package yg pekerja tu tak perlu bayar tax sebab company bayarkan. Added incentive to go to Nigeria.



Xeo, yg aku tahu la, kalau package ke Nigeria makin menarik, bermakna Nigeria makin merbahaya. Tu je la yg aku dapat buat kesimpulan. Sentiasa simpan Euro ke, USD ke dlm tangan cukup utk tambang balik, just in case kena evacuate. Of course company tolong, tapi kita pun kena la precaution ok! Good Luck. Dulu pun package dah lumayan,  kalau sekarang bertambah lumayan................lebih dari jutawan ni hehehehhe. Tapi aku ade dengar orang dapat offer ke Angolah setahun pendapatan USD500,000.  Sapa2 boleh confirm.?
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 11-9-2006 12:20 PM | Show all posts
Originally posted by xeo at 11-9-2006 06:40 AM



Tapi, umur tak menentukan pendapatan, walaupun dalam oil & gas. Ada yg dekat nak pencen tak sampai tahap tu. Ada yang baru early 30s dah hit six digits. Rezeki la. So takleh generalize yg ...



Xeo, aku tak kata umur ni menentukan orang dapat banyak ke tidak. Aku cuma tahu uncle ni yg kerja single contract dapat USD1000 satu hari. Kebetulan umur dia dah mencecah 70. Aku cuma nak bagi contoh jek betapa banyaknye income bila kerja di Nigeria.  Yg lain2 tu muda2 sikit aku tak tahu berapa dia rang dapat. Aku assume dapat banyak gak.
Kalau ko rang nak tahu kami ke Nigeria dulu belum pun hit 30.  So masa muda ni la cari lebih income. Jangan jadik macam uncle tu, dah umur lebih pencen baru dapat banyak. Then sedih lak aku dengar pasal rumah dia yg macam istana kat KL tu. Dia cakap rumah dah siap, dapat duduk lima tahun ok la. Aku pun tanya balik...eh uncle nak ke mana lepas 5 tahun. Mati la dia kata.
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 11-9-2006 12:21 PM | Show all posts
Originally posted by shinky_pinky at 11-9-2006 11:30 AM



thanx for da photo's tweedy



Kembali!!!!!!!! Tacang ade heheheh
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 11-9-2006 01:02 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 11-9-2006 01:04 PM | Show all posts
Originally posted by Banana at 10-9-2006 05:30 PM

Keciknya gambo tak nampak sgtlah apa bendanya Tweedy :nyorok:  Skrg Tweedy katner erk :jeling:



Tu dah besar kan gambar. Sama ngan Banana, di Middle East sekarang.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2006 01:14 PM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 11-9-2006 12:20 PM



Xeo, aku tak kata umur ni menentukan orang dapat banyak ke tidak. Aku cuma tahu uncle ni yg kerja single contract dapat USD1000 satu hari. Kebetulan umur dia dah mencecah 70. Aku cuma nak bag ...


Tweedy, aku faham apa ko cakap tu. Aku cuma nak tambah dan reply statement about gaji US20-30k is standard for org yg dekat nak pencen.
Keep up your posting, best wei aku baca. Timerkasih banyak2.

[ Last edited by  xeo at 11-9-2006 01:18 PM ]
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 11-9-2006 01:16 PM | Show all posts




Penjual di divider tengah jalan sedang berhenti rehat. Dia rang ni sentiasa berada di tepi2 jalan tunggu kereta berhenti di traffic light untuk menjual makanan ke, barang2 letrik ke, toys ke, macam2 la..... mop lantai, penyapu, majalah. Dengan kata lain dia rang ni kedai bergerak la...........
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 11-9-2006 01:24 PM | Show all posts
Originally posted by alahai at 11-9-2006 02:50 AM


OYIBO tu erti dia foreigner ka?
eh bangunan depa camna? supermarket tu semua...



Bangunan tu memang ketinggalan betul la. Aku rasa bangunan kat pekan kampung aku lagi cun. Kadang tu bangunan lum hundred percent siap dah ade orang tinggal. Supermarket yg besar sikit ade la air conditioner. Tapi sana electricity selau problem....tengah syok2 shopping tak de power.  kalau pergi open market or kedai2 atap zink tu siap la yea, berpeluh2, kadang2 tu nak bernafas pun susah sebab kedai2 tu rapat2, then bila masuk tu dereten kedai tu bersambung2, ditutup dgn atap zink. So once ko masuk, kena ingat jalan kuar yea....  Aku pernah sekali rasa macam nak pitam, cuaca panas, berdebu, tiba2 rasa nak tumbang.  Cerita2 ni teringat aku kat driver aku rupa macam Michael Jordan. Dia la yg banyak tolong aku, jadik bodyguard lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 02:34 PM | Show all posts
Originally posted by alahai at 11-9-2006 02:47 AM



hang mai US ni,tax berkenjah depa potong...
cam aku takpa, student, sengkek...:bgrin:

Itu mcm kalu takmolah aku pi
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 02:43 PM | Show all posts
Originally posted by xeo at 11-9-2006 06:40 AM



Tapi, umur tak menentukan pendapatan, walaupun dalam oil & gas. Ada yg dekat nak pencen tak sampai tahap tu. Ada yang baru early 30s dah hit six digits. Rezeki la. So takleh generalize yg ...

:setuju: tak semestinya yg muda dpt less yg tua dapat more lagi satu ramai salah anggap nampak mat salleh je ingat depa mesti dapat lebih actually tak semestinya...  Ada banyak package maaaaaaaaa :nerd:  Depends pada rezeki masinglah :pray:
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 02:46 PM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 11-9-2006 12:07 PM



Xeo, yg aku tahu la, kalau package ke Nigeria makin menarik, bermakna Nigeria makin merbahaya. Tu je la yg aku dapat buat kesimpulan. Sentiasa simpan Euro ke, USD ke dlm tangan cukup utk tamb ...

Aiyak takutnya :jeling::jeling::jeling:
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 02:47 PM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 11-9-2006 01:04 PM



Tu dah besar kan gambar. Sama ngan Banana, di Middle East sekarang.

Ops ya ke entah2 neighbour kot :jeling::jeling::jeling:
Nana kat Oman ko katner tweedy weiiii :jeling:
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 02:50 PM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 11-9-2006 01:16 PM




Penjual di divider tengah jalan sedang berhenti rehat. Dia rang ni sentiasa berada di tepi2 jalan tunggu kereta berhen ...

Selamat ke kalau beli brg tepi2 jln camni erk :jeling::jeling::jeling:
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 11-9-2006 03:14 PM | Show all posts
Originally posted by alahai at 7-9-2006 10:53 PM


awat teruk sangat, (aku baru baca ni), hang jante ka pompuan??
depa orang kulit itam kan? awat orang kulit putih kena tindas ka dgn. depa ni?
dan , hang buat apa kat sana masa tu?, sekian d ...



Ni soklan baru jawab separuh. Black money ni @ black market ke.. Ha,,,ni biasa la, Bila ko dapat duit Nigeria "naira" ko kena la tukar currency lain utk bawa kuar duit tu sebab mana dlm dunia ni terima "naira" kan.  So wujud la black money@market ni, Dia rang ambil untung banyak la.  Beli USD dgn Naira, tengok internet rate sekian2, tapi bila tukar dgn dia rang, beza jauh. So tak de pilihan ko wire je la duit ke Malaysia.  Selama aku dok Nigeira memang tak de bank  yg ade urusniaga currency ni...semua black market conquer.  So kena la aku gi dapatkan black money@market ni. Kalu tidak ko nak buat apa dgn naira ni....
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 12:08 AM | Show all posts
Thanks for sharing Tweedy :tq: :tq: :tq:
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 01:11 AM | Show all posts
Originally posted by xeo at 11-9-2006 06:46 AM



Banana, sama dengan aku

Alahai, that's true. And some of the tax money is funding some of Bush punya policy untuk menganiaya negara/agama orang..tapi tu cerita lain ek..:bgrin:



macam my HB's friend (senior dia) dapat job offer (asst.prof) kat university apa tah kat florida sana, derang offer sebulan 14K, lepas tolak tax dia dapat 8K...mak datuk punya tolak..menatang apa tu...sapa kat US ni yang tau???
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 01:13 AM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 11-9-2006 12:07 PM



Xeo, yg aku tahu la, kalau package ke Nigeria makin menarik, bermakna Nigeria makin merbahaya. Tu je la yg aku dapat buat kesimpulan. Sentiasa simpan Euro ke, USD ke dlm tangan cukup utk tamb ...



eh kerja apa tu?
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 01:14 AM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 11-9-2006 01:02 PM


ni bangunan apa tweedy?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080010s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list