Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
14987
View
170
Reply

Nigeria - bahaya?

[Copy link]

Author: xeo       Show all posts   Read mode

Post time 8-9-2006 12:09 AM | Show all posts
Originally posted by alahai at 8-9-2006 12:05 AM



oklah aku ngaku, hapa pun tak ambik tau lalol
tenkiu for the info..

nigeria ni bukan negara islam ka? (yang aku tau la)


rasa2nya mcm negara islam la kan...tp tak berapa sure.
duta nigeria ke botswana dulu muslim.  anak dia satu sekolah (muslim school) dgn my doter.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2006 12:11 AM | Show all posts
Originally posted by alahai at 8-9-2006 12:06 AM



citer la kat bostwana dulu camna..then pernah sampaii nigeria tak?


masa dok sana tak pernah teringin pulak nak ke nigeria :lol
takut, sbb dengar mcm2 cite psl nigeria.  Org Botswana la yg beritahu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2006 12:12 AM | Show all posts
Originally posted by alahai at 8-9-2006 12:08 AM
satt...nick ANAK FELDA bukan dok kat nigeria ka?..mana pi orang tua tu pun tak dah..hehehe


Anak Felda tu dulu di South Africa kan?  Tak taulah kalau dia pindah nigeria lak...
lindt dah lama tak masuk sini.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2006 12:16 AM | Show all posts
meh kita belajar geografi jap



botswana kat selatan benua afrika (bukan dlm Afrika Selatan)...kat tengah2 tu...

ek eh...nigeria mcm dekaaaaat je kan dgn senegal :bgrin:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2006 05:43 AM | Show all posts
Originally posted by Lindt at 8-9-2006 12:16 AM
meh kita belajar geografi jap



botswana kat selatan benua afrika (bukan dlm Afrika Selatan)...kat tengah2 tu...

ek eh...nigeria m ...



oic, dekat jugak dgn. togo..(togo ni pun dengar masa world cup ari tu):bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2006 10:22 AM | Show all posts
Edited by Flower007 at 12-4-2015 10:19 AM


Alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-9-2006 04:29 PM | Show all posts
Originally posted by Lindt at 7-9-2006 11:50 PM



Oops tuan tanah...tak pe ke menyelit kat sini?


Tak kisah aaa..selit je la memana
:bgrin:
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 8-9-2006 08:12 PM | Show all posts
Ko rang jangan la rasa takut bila baca pasal orang mati tgh jalan tu. aku masa nak pergi Nigeria, cerita orang mati tengah jalan la yg paling femes. Tapi ku gagah kan jua melangkah ke bumi Nigeria...cewahhhhhhhhh.
Ni aku bagi tips sikit sapa yg berhajat nak ke sana. Sebelum jejak kaki ke Nigeria ko pikir yg worst je la. Jgn bayangkan bangunan2 tinggi macam kat Kl tu.  Elok ko bayangkan bagunan atap zink and tanah merah. Betul apa yg aku jangkakan, di udara lagi aku dah nampak kotak2 rumah atap zink banyak lak tu, then bangunan buruk2. Kereta , macam dah boleh buang lombong. Pecah cermin, di cover dgn palstic tebal. Yg kaye2 je la nampak land cruiser ke, mercedes ke, itupun tak nampak glamer pun sebab dah ditenggelam kan dgn pemandangan kereta2 buruk.
Then bila dah sampai, rasa pening semua orang itam2 jek...nak sedapkan hati ko bayangkan la micheal jordan ker will Smith ke. Masa tu aku takut la kalau dia rang pegang2 anak2 aku. Kot dia rang ade Aids ke HIV ke. Macam2 la dlm fikiran.
Aids kan banyak di Africa. Satu lagi Malaria. Kalau ko demam jek, cepat2 la yea pergi check darah kuman malaria.

Kenangan manis? sebenarnya manis tu jadik bila dah lalui semua yg pahit2. Aku dulu mula2 memang bengang kan few Nigerians nii. MAcam2 aku meyumpah kalau dia rang buat hal. Menipu nombor satu, cakap putar belit, kalau jual barang tu harga 3-4 kali ganda dari harga asal. Kalau berkualiti tu tak pe la. Sakit je hati aku ni bila deal ngan dia rang. Boleh kena darah tinggi. Ade minah salleh tu datang2 tekanan rendah terus boleh naik ke normal sebab asyik naik darah jek deal ngan da rang ni.
Orang gaji pun satu hal, yg curi tulang, yg tidur, yg nampak malas2 jek buat kerja , datang lambat. Gaji sikit2 nak mintak naik. Kerja apa2 jek. Ni semua kalau tak tahan boleh stress woo + depress. Satu lagi harga barang2 makin lama makin naik....... Kadang2 bila dah marah tu, ingat dia rang nak nipu kita saje2 naik harga, tapi bila check sume kedai betul harga tu,..penat aku bargain.

Lama2 aku ok. Dia rang ni ramai org susah dahaga duit. Lagi satu perangai dia rang, kalau tanya boleh tolong something semua nye boleh, Tapi resultnye....hmmm rasa nak cekek jek dia rang ni. Kedai2 di Nigeria ni buruk2. Yg bangunan batu kalau nasib baik ade la air cond. Yg ade cond ni satu je la, orang datang berkerumun, bukan nak beli barang, Duduk  je dlm kedai tu.

Nak jadik millionaire "naira" sekejap jek. Sebulan dah boleh jadik millionaire. Nak jadik millionaire ringgit tu boleh...ko kena perap jek kat nigeria tu, jgn kuar2 bercuti. Ade company bagi cash utk tiket, ambil, then simpul kan la. Jgn pergi bercuti.  Tiket business class dari Malaysia ke Nigeria....banyak woo....Pulak tu kalau ade 5 orang nak. Kali darab kan la.  Then dia rang bagi cuti 2 kali setahun, ade tu 3 kali setahun.  Kira la....jgn tak kira.  Then kat Nigeria, since barang2 ade yg mahal, then x berkualiti, ko tak de hati pun nak bershopping . So ko save lagi.  Mostly company2 kat Nigeria tu bagi staff buat air freight. Kalau dari Malaysia, best la kan. Barang2 makanan kita murah je kalau nak banding ngan Nigeria. Banyak wooo boleh bawak. Ramai anak, lagi le banyak boleh bawak. Aku anak 4 jek lebih dari 500 kilo aku boleh bawak. Segala macam mak nenek, belacan, cili kering, ikan bilis, tepung, beras, toys, n apa2 la....semua aku buat air freight bawak ke Nigeria. Yg bestnya. Ko tak kuar bercuti pun tak pe, suh jek sapa2 kat malaysia belikan barang2 utk ko...then dapat invoice...claim la company. Pakai DHL boleh, apa2 company yg buat air freight ni. Antara saat2 manis, lama tak kuar dari Nigeria, bila dapat barang2 dari Malaysia (buat air freight) seronoknya tak terkata....anak2 aku melompat2 suka nampak toys, atuk n nenek dia rang belikan.

Lama aku dok sana,  ramai la kawan Nigerian. Dia rang ni happy go lucky jek. Seronok gak kawan dgn dia rang ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 02:37 AM | Show all posts
apa yg Tweedy citer tu samala dgn apa kawan long citer...ada few of my frens skang masih ada kat Lagos, Nigeria..derang kesana sambung assingment dari Houston..kijer ngan EXXON-MOBIL..
yg satu tu bawak family..ada anak2 yg masih bersekolah peringkat menengah..(sekolah International kat area situ)..ada drebar, bodyguard dan org gaji sumer...
yg sorang lagi tu pompuan (single lagi), sebelom kesana..long temankan dia shopping..beli furniture utk rumah dia..beli toys-toys dia (alat2 golf..workout equipment..)macam2 dia borong dari sini..dan makanan juga..some beli dari M'sia dan courierkan kesana..
yg family satu lagi plak..anak2 sumer dah nak abis blajar..derang tinggalkan bersekolah kat International School..sorang tu kat Tuanku Jaafar College, 2 lagi di Int. School kat Damansara (kalau x silap) sumer EXXON tanggung school fees anak2 dia..dan paling best..allowance derang mmg lebat sekali......termasuk cuti pon banyak!!.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 08:03 AM | Show all posts
Originally posted by Lindt at 8-9-2006 12:09 AM


rasa2nya mcm negara islam la kan...tp tak berapa sure.
duta nigeria ke botswana dulu muslim.  anak dia satu sekolah (muslim school) dgn my doter.


my pren yang dok sini pun, 2 familiy dari sana, islam jugak...nanti malam kalau ke masjid insyaallah nak tanya dia, kalau jumpa la...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 08:06 AM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 8-9-2006 08:12 PM
Ko rang jangan la rasa takut bila baca pasal orang mati tgh jalan tu. aku masa nak pergi Nigeria, cerita orang mati tengah jalan la yg paling femes. Tapi ku gagah kan jua melangkah ke bumi Nigeria. ...



hang tak dak ka gambar masa dok sana, tempek la nak tengok..gambar pemandangan pun tak pa kalau tak mau letak muka hang
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 9-9-2006 09:25 AM | Show all posts
Originally posted by long at 9-9-2006 02:37 AM
apa yg Tweedy citer tu samala dgn apa kawan long citer...ada few of my frens skang masih ada kat Lagos, Nigeria..derang kesana sambung assingment dari Houston..kijer ngan EXXON-MOBIL..
yg satu tu  ...



Betul tu long, kalau dengar dari kawan2 cerita nigeria ni sama jek. Lagos antara tempat expat juga. Yg saya tahu Lagos ni capital city of Nigeria. Tapi ade juga dengar nak ditukarkan kepada Abuja (bandar ni cantik).  Tempat lain "favourite" expats ialah Port Harcourt and Warri. Kalau dari segi elaun, Warri paing banyak, kedua Port Harcourt, then Lagos.  Sesiapa nak ke Port Harcourt or Warri, akan transit di Lagos
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 9-9-2006 09:30 AM | Show all posts
Originally posted by alahai at 9-9-2006 08:06 AM



hang tak dak ka gambar masa dok sana, tempek la nak tengok..gambar pemandangan pun tak pa kalau tak mau letak muka hang



Nanti le aku cari gambar. Ade gambar....dlm pc lama. Belum ade chance nak betul kan. Lama sangat kot dalam shipping from Nigeria sampai tak jalan pc tu.  Dlm album kena scan2 kan. Tak de scanner. Tak pe nanti aku cuba tanya kawan2 di Nigeria, mesti dia rang ade gambar.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 11:00 AM | Show all posts
boleh la disimpulkan duk kat nigeria ni berisiko tinggi, tapi duit lebat...mcm best jer dengar cerita tweedy.. mcm teringin nak pi kerja sana.. hehehehehehehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-9-2006 11:09 AM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 8-9-2006 08:12 PM
Nak jadik millionaire ringgit tu boleh...ko kena perap jek kat nigeria tu, jgn kuar2 bercuti. Ade company bagi cash utk tiket, ambil, then simpul kan la. Jgn pergi bercuti.  Tiket business class dari Malaysia ke Nigeria....


Tweedy, offer sekarang ni tak payah ambik kira travel allowance (and other perks) utk jadi jutawan. Jumlah basic salary dalam masa 10 bulan saja melebihi sejuta.
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 9-9-2006 01:47 PM | Show all posts
Originally posted by xeo at 9-9-2006 11:09 AM


Tweedy, offer sekarang ni tak payah ambik kira travel allowance (and other perks) utk jadi jutawan. Jumlah basic salary dalam masa 10 bulan saja melebihi sejuta.



Yang kau tahu melalui kawan, offer yg paling tinggi sekarang adalah dari Warri.  Then yg aku tahu contract staff persendiriann (bukan datang dari mana2 company) yg datang sebagai single banyak dapat woo. Ade uncle tu, (actually kat Malaysia dah kira pencen la) dapat USD1000 satu hari. Ko kira la dia kerja sebulan, lebih kurang USD24,000 sebulan. So ni dlm masa setahun dah jadik jutawan. Rumah dia macam istana kat KL.  Yg dtd secara cross posting under Shell ke, Exxon-Mobile ke, boleh jadik jutawan kalau dah senior tu besar la gaji. Sebab company2 cam ni ade staff level group. Lagi kecik number, lagi banyak gaji.  MAsa kami ni di sana, boleh la dikata kan "duit lebat".  Jutawan tu, kalau sesapa boleh check akaun kami ehehhehehe nilaikan kan la sendiri hehehehe. Yg pasti kami dah melalui pahit maung di Nigeria. So tengok akaun tu alhamdulillah....syukur.
Yg seronok masa cross posting educatiion fee company tanggung sampai la budak2 umur 18 tahun. So di Nigeria, sekolah menengah tak berapa bagus. So mostly kawan2 yg anak2 dah besar2 tu dia rang hantar ke UK ke , New Zealand ke. Or kalau hantar balik Malaysia pun, masuk International school. Part ni yg mak2 best sikit. Dapat elaun tiket utk anak2 balik ke Nigeria (mak pak di Nigeria) Tapi mak2 yg ke tempat anak2....heheh lagi best.
Kesimpulannya memang lebat duit dok Nigeria. Kamu boleh melancung ke UK, Holland , 6 jam jek flights. Sediakan duit je la.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 02:13 PM | Show all posts

Reply #56 Tweedy's post

orang yang pi kerja sana la duit lebat, orang nigeria local tu sengkek camtu jugak la kanlol
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 05:09 PM | Show all posts
Originally posted by xeo at 9-9-2006 11:09 AM


Tweedy, offer sekarang ni tak payah ambik kira travel allowance (and other perks) utk jadi jutawan. Jumlah basic salary dalam masa 10 bulan saja melebihi sejuta.

Oit XEO hang minat ka nak pi :jeling:  Kalau hang pi oklah coz dah ada kawan kat sana yg setia menanti erk :cak:  Kalau hang nak pi aku nak jadi org pertama nak wish good luck  :clap::clap::clap:  Nanti kalau hang pi nanti dah jadik millionnaire jgn lupa kat aku noooooo :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 05:13 PM | Show all posts
Originally posted by eyzlyn at 9-9-2006 11:00 AM
boleh la disimpulkan duk kat nigeria ni berisiko tinggi, tapi duit lebat...mcm best jer dengar cerita tweedy.. mcm teringin nak pi kerja sana.. hehehehehehehehe

Pi jelah Lin  :cak:
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 05:15 PM | Show all posts
Originally posted by alahai at 9-9-2006 08:06 AM



hang tak dak ka gambar masa dok sana, tempek la nak tengok..gambar pemandangan pun tak pa kalau tak mau letak muka hang

:setuju::setuju::setuju:  Dengaq cerita saja tak syok kalau ada gambaq lagi best :pompom::pompom::pompom:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082138s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list