Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
15013
View
170
Reply

Nigeria - bahaya?

[Copy link]

Author: xeo       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-9-2006 04:13 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum semua. Kalau ada sesiapa dari Nigeria, atau pernah dok di Nigeria, atau ada sedara-mara/kawan kat Nigeria, atau yang sewaktu dengannya, boleh tak respond. Macam mana keadaan hidup/bekerja di sana? Dah banyak dengar cerita tentang orang kena culik, bunuh, terpaksa berkurung di rumah sebab bahaya sangat; benarke, dan kerap berlaku ke?
TIA. Appreciate masa semua yang menjawab.
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 5-9-2006 06:52 PM | Show all posts
Kesian ko tak de orang jawab. Meh sini aku jawab. Aku pernah dok Nigeria. Uhuk... Masa time aku, Nigeria tak teruk sangat. Paling teruk aku experience, nampak orng mati tgh jalan sampai mayat tu busuk tak de sapa yg nak angkut mayat ni. Tahu sebab apa...polis bior kan dulu sampai la kaum keluarga datang ambil. Sampai mayat tu busuk, tak de orang ambil barul le polis settle kan. Kalau ko jumpa mayat kat tepi jalan tu jgn la pepandai nak uruskan yea...nanti urusan dari A sampai Z ko kena sttlekan termasuk le nak tanam mayat tu....banyak belanja wooo tanah nak tanam mayat kena bayo beb. Then satu lagi strike....macam2 riot kat sini. Selalunya time riot opis tutup seminggu dua la. Untung la sapa bekerja dapat cuti free.
Yg kidnap2 ni baru2 je ni aku dengar dah mula dasyat...Militant dah mula masuk bandar. Dulu time aku kat kampung2, paya2 yg ade mat salleh kerja la.  sekarang dah berani masuk bandar. Time aku..hmmm ade tu pergi satu tempat, petang tu gak aku dengar ade kejadian tembak-menembak. Terus aku terperap dlm rumah satu minggu kekadang sampai dua minggu.  Lain2 perkara, ade la satu dua (mat salleh) kena tembak masa kereta dia rang berenti kat traffic light.  Tips aku boleh bagi, jgn cuba2 buka cermin tingkat kereta tu. kalau ade orang acu pistol tu, bagi je la, apa yg ko ade,,,beg ke, duit ke. Then Bila nak bukak tali pinggang keledar ke, nak seluk wallet dlm poket ke, jgn terus mengejut buat, nanti dia ingat ko nak kuarkan pistol ke pisau ke....  So terus la dia tembak...kalau panjang umur hidup la ko...kalau kena jantung jalan la.......  Aku sentiasa stand by duit dlm kereta. Simpan bawah tempat duduk.  Then satu lagi...polis. Bila kena tahan bukak tingkat sikit je utk bagi insurance kereta ke apa2 la yg dia tanya. Kalau ko ade driver, suh driver je yg bercakap ngan polis tu. kalau ko bukak tingkap sampai habis, polis tu akan tarik lock kereta ko, then dia akan masuk dlm kereta ko. Masa ni sama ade polis ni mintak duit (biasa la kat sini rasuah je beb) or dia suh ko or driver ko drive ke polis station.  Ade la kena bayor ....tak pun dia rang tahan kereta ko. Polis masuk dlm kereta bukan sorang je...kiri kanan ko dia rang menyumbat. So kena tahan la beb....
Banyak pengalaman....tanya la apa2 yg ko nak tahu. Pelajaran yg teruk aku pernah belajar di Nigera, jeng   jeng aku pandai bagi rahsuah ...hehehhehee...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

May_Lily This user has been deleted
Post time 5-9-2006 07:04 PM | Show all posts
ayooo yooo....berdiri bulu roma aku baca posting ko ni Tweedy.
Reply

Use magic Report

baiti_jannati This user has been deleted
Post time 5-9-2006 10:00 PM | Show all posts
tessting 123
Reply

Use magic Report

baiti_jannati This user has been deleted
Post time 5-9-2006 10:02 PM | Show all posts
ramai tak rakyat msia di Nigeria?

dok belek peta dia, rasa2 nya nigeria ni negara islam kan?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2006 11:29 PM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 5-9-2006 06:52 PM
Kesian ko tak de orang jawab. Meh sini aku jawab. Aku pernah dok Nigeria. Uhuk... Masa time aku, Nigeria tak teruk sangat. Paling teruk aku experience, nampak orng mati tgh jalan sampai mayat tu bu ...


Eheh tak kisah aa, janji hang dah jawab. Aku dah agak, mungkin tak ramai ada experience kat sana.
Halamak, betol ka camtu. Patutler recruiter pancing sikit punya bagus.
Nanti aku terpikir soklan lagi, aku tanya eh. Timerkasih.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2006 11:32 PM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 5-9-2006 06:52 PM
Kesian ko tak de orang jawab. Meh sini aku jawab. Aku pernah dok Nigeria. Uhuk... Masa time aku, Nigeria tak teruk sangat. Paling teruk aku experience, nampak orng mati tgh jalan sampai mayat tu bu ...

Adeh ngerinya dengo citer ko nih tweedy weh :jeling:  Ish tak sanggup aku nak bayangkan hidup dlm ketakutan :geram:  Aku tabiklah sapa yg berani pergi :hatdown: Ko kat Nigeria berapa lama Tweedy weh ni mesti millionnaire nih :clap::clap::clap: Aku nak tumpang tanya sket kat sana budak2 gi sekolah mcm mana ada body guard ke mcm mana :jeling:
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2006 11:52 PM | Show all posts
Originally posted by Banana at 5-9-2006 11:32 PM

Adeh ngerinya dengo citer ko nih tweedy weh :jeling:  Ish tak sanggup aku nak bayangkan hidup dlm ketakutan :geram:  Aku tabiklah sapa yg berani pergi :hatdown: Ko kat Nigeria berapa lama Tweedy  ...


awat? hang nak pindah sana ka?
kalau pasai mamat nigeria ni kena tanya mrssss batu idup kita...dia ada experience:bgrin:

mrs oo mrs...
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2006 11:56 PM | Show all posts
Originally posted by alahai at 5-9-2006 11:52 PM


awat? hang nak pindah sana ka?
kalau pasai mamat nigeria ni kena tanya mrssss batu idup kita...dia ada experience:bgrin:

mrs oo mrs...

Oh tidakkkkkkkkkkkkkkk :geram::geram::geram:  Aku ni penakut :nyorok: dengar pulak nampak mayat tepi jln mcm tu mau aku tak lena tidoq :nyorok:

[ Last edited by  Banana at 6-9-2006 01:09 AM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2006 07:56 AM | Show all posts
Originally posted by baiti_jannati at 5-9-2006 10:02 PM
ramai tak rakyat msia di Nigeria?

dok belek peta dia, rasa2 nya nigeria ni negara islam kan?



Rasanya bukan negara islam...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2006 07:59 AM | Show all posts
Originally posted by Banana at 5-9-2006 11:32 PM

Adeh ngerinya dengo citer ko nih tweedy weh :jeling:  Ish tak sanggup aku nak bayangkan hidup dlm ketakutan :geram:  Aku tabiklah sapa yg berani pergi :hatdown: Ko kat Nigeria berapa lama Tweedy  ...



:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 08:49 AM | Show all posts
menumpang thread si XEO sikit ye...

ada sapa2 dok botswana dak?... Hubby ada kemungkinan kena gi sana.. lama sekejap tak sure lagi... cumanak tahu keadaan kat sana... hubby dok berangan kot2 bole bawak mias + adam sekali join dia....
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 09:48 AM | Show all posts
mamat NIgeria suka awek2 Asian berwajah cina... dan pmpuan2 tu musti gebu2 sikit..hahahahahh

aku dulu salu kena usha dgn mamat Nigeria.. tp bila ditanya tempat asal depa mesti tipu kata dari Bahamas..ciiiittt!! poodaaahhh
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 6-9-2006 04:56 PM | Show all posts
Originally posted by baiti_jannati at 5-9-2006 10:02 PM
ramai tak rakyat msia di Nigeria?

dok belek peta dia, rasa2 nya nigeria ni negara islam kan?




err...macam ne nak jawab. Bahagian utara ramai Islam. Bahagian selatan Kristian. So secara automatic macam terbahagi 2  bahagian la. Yg utara tension gak, yg selatan dok kaut keuntungan minyak utk maju kan bahgian selatan jek.  Yg Utara cam tu gak. Harap2 tak de la perang yea Islam - Kristian ni...minta di jauhkan walaupun ade la 2-3 kes, serang masjid, balas serang church....
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 6-9-2006 05:14 PM | Show all posts
Originally posted by Banana at 5-9-2006 11:32 PM

Adeh ngerinya dengo citer ko nih tweedy weh :jeling:  Ish tak sanggup aku nak bayangkan hidup dlm ketakutan :geram:  Aku tabiklah sapa yg berani pergi :hatdown: Ko kat Nigeria berapa lama Tweedy  ...



Tabik Banana, jgn  tak tabik aku. Lama gak aku dok sana 3-4 tahun. Hidup dlm ketakutan tu.. tak lak jugak tapi kadang2 baru seminggu cerita tembak-menembak reda, timbul lagi cerita baru. Tu yg asyik terbantut je nak kuar ke bandar. Budak2 gi sekolah pakai driver. Mostly bukan mostly lah, semua expat yg datang ke Nigeria akan hire driver. jalan sana, tak tahu nak cakap la. Depends la masuk company mane. Kalau macam Shell tu aku tengok ade camp sendiri, sekolah dlm camp, kedai ade la dua bijik dlm camp. so budak2 tak perlu kuar dari kawasan camp utk gi sekolah. Company lain ade gak camp sendiri tapi tak de sekolah. Ade gak yg join sekolah shell, budak2 datang dengan shuttle bas, mak2 kena ikut sekali utk monitor. Ade la few international schools. Luar camp. Aku dengar dulu Petronas nak cuba masuk Nigeria tapi sampai aku chow, tak de berita pun.
Memang lumayan dok di Nigeria. Takut2 pun, nak dapatkan housemaid senang, tukang masak pun senang. Mostly company di Negeria offer good package gaji n elaun memang banyak, then lagi satu cuti. Setahun dua kali boleh balik hampir semua company mat salleh di Nigeria bagi cam ni. Tapi sekarang aku dengar sapa gi Angola, lagi lumayan...  So tak de sapa2 nak mencuba? aku tengok gambor2 di Angola, memang teruk lagi berbanding Nigeria.  ala...suffer la sikit...hasilnya lumayan.
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 6-9-2006 05:18 PM | Show all posts
Originally posted by Banana at 5-9-2006 11:32 PM

Adeh ngerinya dengo citer ko nih tweedy weh :jeling:  Ish tak sanggup aku nak bayangkan hidup dlm ketakutan :geram:  Aku tabiklah sapa yg berani pergi :hatdown: Ko kat Nigeria berapa lama Tweedy  ...



Lupa nak jawab driver tu merangkap jadik bodyguard anak2 ke sekolah merangkap bodyguard aku pergi shopping....or pergi open market. Teruk wo open market ni, bergesel lain citer, bau satu hal lagi.  Ontah la...Nigeria...Nigeria. Kenangan pahit ade, kenangan manis pun ade........tetap dlm ingatan.
Reply

Use magic Report

Tweedy This user has been deleted
Post time 6-9-2006 05:22 PM | Show all posts
Originally posted by CoKeLat-RaWkZ at 6-9-2006 09:48 AM
mamat NIgeria suka awek2 Asian berwajah cina... dan pmpuan2 tu musti gebu2 sikit..hahahahahh

aku dulu salu kena usha dgn mamat Nigeria.. tp bila ditanya tempat asal depa mesti tipu kata dari Bah ...



aku tambah. Depa suka yg badan besau2, montot besau2...  Kalau nak kahwin carik isteri yg besau2. Kalau kurus, dia rang akan suh isteri tu bekurung dlm rumah makan banyak2 sampai besau...baru leh kahwin.  Ini pengakuan asli dari kawan Nigerian aku!
Dah la penat aku taip.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 06:30 PM | Show all posts
Originally posted by alahai at 5-9-2006 11:52 PM


awat? hang nak pindah sana ka?
kalau pasai mamat nigeria ni kena tanya mrssss batu idup kita...dia ada experience:bgrin:

mrs oo mrs...

wei aku bukan dok nigeria kak alahai:jeling:
tempat yg mrs duduk ni afrika paling selamat alhamdulillah

kat nigeria mmg err....paham2 sendirilah
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 07:55 PM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 6-9-2006 05:14 PM



Tabik Banana, jgn  tak tabik aku. Lama gak aku dok sana 3-4 tahun. Hidup dlm ketakutan tu.. tak lak jugak tapi kadang2 baru seminggu cerita tembak-menembak reda, timbul lagi cerita baru. Tu y ...

:tq::tq::tq:
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 07:57 PM | Show all posts
Originally posted by Tweedy at 6-9-2006 05:18 PM



Lupa nak jawab driver tu merangkap jadik bodyguard anak2 ke sekolah merangkap bodyguard aku pergi shopping....or pergi open market. Teruk wo open market ni, bergesel lain citer, bau satu hal  ...

Tweedy citerlah pengalaman manis lak....  manalah tahu terbuka hati aku nak pi Nigeria lak pasni :nyorok:  Mesti laki aku suka kalau aku nak gi tp buat masa ni mmg tak mo arrrr takuttttttttttt :nyorok:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.105057s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list