Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
20500
View
63
Reply

kenapa ramai berminat buat MBA?

[Copy link]

Author: JFK       Show all posts   Read mode

Post time 8-9-2006 11:25 AM | Show all posts
EMBA, UiTM, 3 subjects within one semester. satu subjek belajar sebulan, dan terus exam. classes are conducted on weekends. fees per subject dlm 1K plus. kena complete 12 subjects (dlm masa 2 years). all in all, fess dlm 16K. foods provided, tapi textbook - no. kena beli sendiri. buku depends - ada yg mahal dan murah.

2 semesters per year..longer break. assignment wise, rasanya okay kut...heavy tu, tak tahulah mcm mana.

utk admittance, kena go thorugh interview dan ada write up essay after interview session. essay dia tajuk pun power gak..rasanya hari tu kena tulis ttg FDI dgn singapore within one hour limit. interview style, panggil ramai2 masuk. tapi Alhamdulillah, dia org semua dpt admit masuk EMBA
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2006 12:29 AM | Show all posts

Reply #21 mardhiah12's post

Thank Mardhiah for the info..

Boleh tak explain detail pasal class on weekend. is it every week or alternate week?
Longer break tu lama ke?
Tengah apply ni,,
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2006 12:30 AM | Show all posts
i meant next intake i will aplly..bulan April kan?
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 03:35 PM | Show all posts
dr mirza, classes is on every week. if i'm not mistaken full one day for saturday and half day on sunday. longer break compared to UIA, since UIA is running on 3 semester per year basis, break tak lama compared to UiTM. yes, intake for UiTM is only once per year.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2006 08:40 AM | Show all posts

Reply #21 mardhiah12's post

thanx.

i nk tnya..kalo kita apply ..dan kita dpt...bole ke kita postpone utk next intake ? or kena re apply?

since u dah undergoing mba..masa bila u study..since i believe u pon keje n have to take care ur r'tangga...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2006 01:57 PM | Show all posts
dah dpt, boleh postpone to next intake. my friend ada yang buat macam tu. dia dpt baru ni, but she''ll undergo the program july next year.

study? hehehe...mmg kena study la since belajar mcm double speed time degree. di UIA, dulu financial & managerial acc jadi satu subjek. so double speed lecturer mengajar. same as other subjects such as economics. micro + macro part compress dlm satu semester. study malam. have to forgo time untuk tgk TV, main dgn anak. tapi quite okay, since rumah tak ada astro. dan byk cerita yg tak menarik sgt kat TV tu. your spouse must be really2 understanding.

kadang2 time suami outstation pun, saya study juga. anak2 pandai layan diri main dan sebagainya (both are only 1 year gap and still small). kalau nak mid term/final exam, i usually take annual leave.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2006 12:11 PM | Show all posts

Reply #26 mardhiah12's post

ic..byk gak i belajar dr pengalaman u ni. tp kan..bila kita buat byk keje dlm satu masa..masa kita akn cukup.tp kalo buat satu keje dlm satu masa tu yg masa x prnh cukup.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2006 03:31 PM | Show all posts
betul tu. i had fear of dropping out of the program if i couldn't cope with it. but Alhamdulillah, i survive at the moment.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2006 01:52 PM | Show all posts
instead MBA, kenapa agaknya org tak minat nak buat MSc by research?
Reply

Use magic Report

myself2005 This user has been deleted
Post time 1-11-2006 01:50 PM | Show all posts
just wanna share my experienced..
nak buat master dah lama,..

baru ari tu apply n dpt offer from UPM. unfotunatly offer terpaksa ditolak cz bila kenangkan xder sapa yg nak jaga baby (now baru 11 months), suppose start on March 2007 tp i dah tolak offer tu. terpaksa berkorban utk baby.

semangat tu ader, tp bila pikir balik,hubby pun buat part time gak, so terpaksa le tolak. tp apa nak buat.target nk re-apply tp bila anak dh umur 2 thn n hubby pun dah abis time tu.

MBA memang ramai yg ambik. Kat UPM classes semua weekdays. 6.30 - 9.30 . (3 days a week). min. subject 3 per trimester.
pasl per pilih UPM cz dkt ngan umah n tpt  keja...

psl per nak sambung.. for career improvement. mana tahu kot2 pasni nk switch job. jadi lecturer ker. dpt flexible time.
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2006 04:48 PM | Show all posts
pada saya kalau nak master yg flexible esp for those yg bekerja/ada anak, go for MSc by research, tak perlu attend kelas. peluang nak jadi lecturer pun lagi cerah sebab ada master by research.
Reply

Use magic Report

Reign This user has been deleted
Post time 3-11-2006 06:12 PM | Show all posts
aku akan bakal mendapat B.sc (HRD)... (tapi lama lagi)... taruk lah aku dpt pointer 3.0++...

Persoalan...boleh ke aku ambik salah satu drp semua jenis kursus master yang ditawarkan... cth: Msc atau MBA DLL...?
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2006 09:12 AM | Show all posts
Originally posted by Reign at 3-11-2006 06:12 PM
aku akan bakal mendapat B.sc (HRD)... (tapi lama lagi)... taruk lah aku dpt pointer 3.0++...

Persoalan...boleh ke aku ambik salah satu drp semua jenis kursus master yang ditawarkan... cth: Msc a ...



u grad mana? UTM?
dlm byk keadaan master terbuka pd kesemua bidang. even some ppl amik master utk tukar bidang. contohnya grad engineering then amik MBA. tapi yg grad business tak leh la amik master engineering.
structure master pun flexible, ambik la mana yg rasa sesuai. ada coursework only, coursework + thesis or thesis only.
Reply

Use magic Report

Reign This user has been deleted
Post time 5-11-2006 10:56 AM | Show all posts
klu ambik coursework ada pembahagian cam kat ijazah gak ke..? cam coursework 60% dan Final Exam 40%.. aku bidang Business (Human Resource Development) kat UTM..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2006 10:22 AM | Show all posts

Reply #30 myself2005's post

knp x minta tangguh? bole kan..
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2006 10:03 AM | Show all posts
Originally posted by Reign at 5-11-2006 10:56 AM
klu ambik coursework ada pembahagian cam kat ijazah gak ke..? cam coursework 60% dan Final Exam 40%.. aku bidang Business (Human Resource Development) kat UTM..


bila coursework pembahagian lebih kurang sama cam ijazah, ada assignment, ujian dan final exam (some uni panggil peperiksaan komprehensif). yg bezanya kalau ijazah cgpa utk graduate at least 2.0, tapi utk master cgpa 3.0. katakan first semester gpa less than 3.0, akan dpt status percubaan for the next semester. so kena maintain at least 3.0 sepanjang tempoh pengajian.
Reply

Use magic Report

Reign This user has been deleted
Post time 14-11-2006 09:28 PM | Show all posts
aku tengok kertas ujian budak master punya.. ada yang dpt 7% je... ngeri siut...
Reply

Use magic Report

Reign This user has been deleted
Post time 14-11-2006 09:30 PM | Show all posts
research dgn coursework mana yg lebih senang..?
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2006 02:10 PM | Show all posts
bagi saya, coursework. sebabnya saya tak ada masa nak buat research. at least dgn coursewoork, boleh ikut flow. tak ada yg tertinggal di belakang
Reply

Use magic Report

Reign This user has been deleted
Post time 17-11-2006 11:12 AM | Show all posts
Ni paling penting... klu buat master sape yg nak bagi duit..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094257s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list