Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
16872
View
66
Reply

[EDU] EXAM IELTS di British Council?

[Copy link]

Author: lica_mica       Show all posts   Read mode

Post time 8-1-2007 06:01 PM | Show all posts
ooic...kirenya nak dapat skor 6.5 above ok la yea...mcm muet aku penah dapat band 4....tapi spm aku english truk sket 5 jer....btw i apply wat master in law kat aussie/uk..so 6.5 dah mmg wajib kene lepas...btw kalo uk tak mintak ielts diorang mintak ape?toefl ker...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2007 06:20 PM | Show all posts

Reply #7 chipmunk's post

dorang tak mintak pape...:bgrin:...selalunye IELTS ni for those yang buat foundation yang bukan diajar dalam english macam STPM...ape yang aku tau la..kite a level tu memang dalam english...so tak kesah sangat kot...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2007 02:30 AM | Show all posts
yang suki tau,kalo aussie uni lagi kisah pasal ielts. biasa kene 6.5 ke atas kot. kawan suki ada ramai gak tak lps sbb dapat 6. ramai dapat 7, 7.5, 8. time suki dulu ada dua org dapat 9. sejarah kolej tuh heheh.. rasanya ielts kene banyak practice. writing dia format cam baru tukar je recently. listening kena practice. kalo speaking dulu kitorang slalu ada flash card, dalam tu ada possible answers.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2007 08:37 AM | Show all posts
biasanya uni entry kat negara2 commonwealth guna IELTS. TOEFL pun depa terima, kira equivalent ngan IELTS. overall aku berani kata tak susah sgt walaupun tak ada strong background in english (aku rasa la) cam aku.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2007 08:48 AM | Show all posts

Reply #9 sukitena's post

suki kolej mane???

taylor ke??:jeling:...
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2010 11:34 PM | Show all posts
just nak tanye pengalaman siapa yg dh buat ielts
kalau baloh yg recent laa sbb nak tau if there any change from dulu2
i ingat nak amik ielts sebab nak further study kat uk
tapi mcm seram plak nak amik ni sebab takut tak lepas 6.5
is it harder than muet?
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2010 12:32 PM | Show all posts
saya dah ambik. dapat 6.5 tu pun ambik exam tergesa-gesa tak prepare pun. kelas pun tak attend. register lepas seminggu terus ambil exam.

kalau you basic english kuat, insyaAllah boleh lepas
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2010 01:35 PM | Show all posts
english tu ok laa
tp kalau grammar tu hancus sket
eh, byk pasal grammar tak soklan dia?
ke just based on text je
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2010 02:37 PM | Show all posts
ielts ada 3 parts:
1. listening
2. writing
3. speaking

yg listening tu mcm fill in the blank je. writing and speaking tu tengok juga grammar tapi as long diaorang faham apa kita tulis dan cakap insyaAllah lepas
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2010 04:36 PM | Show all posts
oo
xde comprehension ke ea?
yg jwp bdasarkan text
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2010 03:31 PM | Show all posts
comprehension ada jugak. dalam part writing..tapi satu je masa mcm tak cukup je nak jawap
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2010 09:04 PM | Show all posts
ye ke
hmm, nmpknye kene laa cari buku ielts
skrg dh naik harga rm570
so kalau bwh 6.5 mg rugi duit je
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2010 10:57 AM | Show all posts
ielts ada 3 parts:
1. listening
2. writing
3. speaking

yg listening tu mcm fill in the blank je. writing and speaking tu tengok juga grammar tapi as long diaorang faham apa kita tulis dan cakap  ...
cepheid Post at 27-1-2010 14:37


one more...READING.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2010 11:03 AM | Show all posts
tak sangka...dh berthn berlalu..

aku score 7.0 je. both 8 for reading n listening.
tp speaking n writing both 6..:kant:

so, my advice...cuba score pd reading n listening.
speaking pun bleh gak (kalau nasib baik dpt tajuk ok, time aku dulu.. tiba2 dia tanya psl
decoration rumah terkujat sket sbb aku tak tahu sgt psl interior design).
writing a bit hard nk score kalau lemah grammar mcm aku ni..

aku tak gi kursus. hanya study pakai buku n listening test dr website (free)
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2010 01:56 PM | Show all posts
mud da penah amik....dapat la 7.0...(cam tak caye...syukur)

aim kat bahagian listening, reading and writing...sbb mende2 nih yg ramai sangkut...
speaking senang je...sbb kalo da nak g UK..mesti la tau basic English..

time dulu...dia tnye..(ingat-ingat lopa nih -- maafla kalo tara betul)
1) what is your favorite season?
2) why u like that season
3) anything special happen un that season?

macam-macam lagi la...
tang tips plak tuk speaking..mesti pandai merapu lagi merepek...sbb ko kene cakap je...sampai dia kata stop...
cam mud...dia tnye satu...mud jwb satu...
kwn mud (yg dpt 7.0 for speaking)..orang tu tnye satu..dia jwb 5...hehehe...

wat latihan for listening...and reading...sgt mencabar part nih...jwpn putar alam..

nway....gud luck kay.....:pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2010 01:59 PM | Show all posts
ye ke
hmm, nmpknye kene laa cari buku ielts
skrg dh naik harga rm570
so kalau bwh 6.5 mg rugi duit je
karakiera Post at 28-1-2010 21:04


tak yah beli..sedut je...
membazir sgt2...kalo g kelas lagi la...kita malaysian university students mmg majority understand basic english..
but we dont have courage to speak...esp..to the public...

baca the star kuat2...layan lagu kuat2...pu ley improve english..
dont waste ur monet dear...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2010 11:24 AM | Show all posts
hahaha
thanx
lupe plak kaedah sedut menyedut ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2010 06:40 PM | Show all posts
will be taking dis coming mid march...owhh nooo!!!
sgt takut.....klo x taw format bagai but hv strong basic english...bleh lepas x...huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2010 01:22 PM | Show all posts
baru je lepas dpt result ielts... dpt band 7
well, aku xde attend preparation course (dont have money lol)
so a week before exam, aku wat self preparation..wat latihan guna buku LONGMAN IELTS PRACTICE TEST PLUS 2
that's all...make sure at least korang wat 2, 3 latihan.. then barula korang faham format soalan die.. ielts agak berlainan dgn muet.. muet is simple..tapi ielts a bit harder than it tapi kalo english basic dh strong, xde prob kot..
asalkan korang faham format die, xde hal laa
try score kt reading n listening.. coz utk speaking n writing agak susah nk score.. aku dpt speaking 6 and writing 6.5
yg byk tlg up cume reading n listening.. try read as much as possible ape2 english material coz tu akan batu tambah korang pnye vocab..

all the best yg baru nk ambik.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2010 05:20 AM | Show all posts
Thanks for sharing guys

Serious aku sendiri jadi tak tentu arah bila nk kena start amik IELTS ni.. Aku SPM 10 tahun lepas pun dapat C6 je.. n takut gelabah waktu speaking test nt ... haha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.075262s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list