Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
43217
View
341
Reply

-Ex- UUM Students

[Copy link]

Author: pejuang_abadi       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-8-2006 05:12 PM | Show all posts |Read mode
saya nak komen sikit
saya ada dapat maklumat dari pelajar dan kakitangan uum
bahawa uum sekarang nie teruk
pelajarnya macam duduk dalam zoo
selalu jer kena spot check
dan setiap hari ada jer perubahan dasar yang tidak munasabah dibuat oleh pihak universiti
kakitangan dia pulak komplen
banyakj dasar2 baru dibuat oleh pihak universiti
menyusahkan mereka
dan ini menyebabkan mereka ertekan...
so....ada dikalangan mereka telah hilang motivasi untuk bekerja...
difahamkan bahawa universiti nie sekarang nie macam jadi asrama pemulihan dan ada dikatakan juga menjadi asrama sekolah menengah dan rendah..
kebebasan kurang
dan ini menyusahkan pelajar juga
sebab mereka tidak bebas untuk belajar
dan ini berpunca dari pengurusan universiti yang lemah
dahulu universiti ini memang terkenal dengan cemerlang dari segi akademik dan pelajrnya
tapi sejak ini berlaku semua mereka dah rasa tertekan
saya takut jika nie berterusan
pihak universiti akan menangung akibat
bukan sahaja daripada pelajar
malah pekerja sendiri
dahlah universiti ini terpencil
isu nie pulak berlaku..
so...pihak kerajaan dan pengurusan universiti harus peka dengan isu nie
saya juga pernah kerap datang ke universiti nie
kerana urusan kerja
dulu ok...tapi sejak kebelaknagn nie bila saya datang
suasananya amat mendukacitakan
dan kemungkinaan khabar yang saya dengar ini ada betulnya
saya harap pihak kerajaan negeri, pusat, kementerian pengajian tinggi dan juga pihak universiti,..
sila take note apa yang saya katakan nie
kalau nak universiti anda kekal sebagai universiti cemerlang, gemilang dan terbilang...
sama2lah eks...


[ Last edited by  dexa at 14-12-2007 06:59 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2006 05:18 PM | Show all posts
Bersyukurlah dik anda telah diterima masuk ke Universiti.

Ramai lagi diluar nun tak dapat masuk U... dah dapat masuk pun nak bising
Tak reti nak bersyukur betul budak2 zaman sekarang ni

Tau nak senang je
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2006 06:12 AM | Show all posts
Kenyataan terlalu general. Cubalah nyatakan spesifik sikit apa yg tak best tu? Ni pergi belajar ke nak pergi bercuti?
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2006 11:09 PM | Show all posts
Originally posted by KakTimah at 19-8-2006 05:18 PM
Bersyukurlah dik anda telah diterima masuk ke Universiti.

Ramai lagi diluar nun tak dapat masuk U... dah dapat masuk pun nak bising
Tak reti nak bersyukur betul budak2 zaman sekarang ni

Tau  ...


kurang setuju....kalau ini pe'el IPTA, alamatnya bertambah lah siswazah2 pengganggur. Yg ada skrg pun tatau nak letak mana....ini bermakna kualiti akademik di IPTA makin merosot. Naib Chanc sibuk berpolitik kuttttt  :jeling:
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2006 01:15 PM | Show all posts
saya ex student uum batch 2003...walaupun ade taman2 haiwan&dusun2...takde pulak rase mcm zoo.psl kebebasan pun rasenye takde masalah...yg pasti masa saya belajar dulu saya betul2 rase seronok & enjoy environment uum yg segar bugar...mmg suasana yg kondusif utk belajar..ini opinion saya sebagai ex-student..pasal pentadbiran sume saya mmg tak bleh nak komen.
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2006 03:21 PM | Show all posts
iskkk U aku tuh...ok jek aku rasa dok situ..nyamannnnn lg ade..byk tol kenangan aku tang tuh...uuhuh takde la ZOO plak..uhuuhuhuuh
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2006 03:34 PM | Show all posts
mmm...apsal lak uum mcm zoo ni..aku estudent situ...bg aku ok jer sebab leh save budget...dok upm ni lg larrr...mcm2 shopping complex ada...duitpun cpt jer kering...uum tu spuluh kali pk nak p aloq star tu sbb bas penuh cam sadin...dulu ada kandang rusa dan mcm2 kandang tp aku rasa ok jer...spok cek tu ptg gak tok jaga tingkahlaku student...

Psal pengurusan tu aku no komen la..tp masa aku kat sane dulu ok  jer...tp bahagian akademik tu biasa lah..u mane2 pun = jer..pglmn aku kat uum,upm dan um dan kwn aku kat ukm ler..hehhehe...
Reply

Use magic Report

pakcik_d7668 This user has been deleted
Post time 23-8-2006 07:03 PM | Show all posts
hebat la tu kalau ada PERUBAHAN DASAR sampai HARI-HARI....
mungkin apa yang anda maksudkan ialah PERATURAN atau PERLAKSANAAN PERATURAN, bukan DASAR.

takda apa yang lain boleh dikomen - tolong lebih 'spesifik' sikit, apa PERATURAN (-PERATURAN) yang menekan sangat tu? baru boleh ulas.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2006 12:46 AM | Show all posts
ishhh...lil baru jek abes blajo kat uum tu...nx month nk kena pegi sana plak sebab nk konvo..macam zoo?maybe kot..sebab ada ladang rusa..:
alaaa pasal spot check and so on tu biasa la...rasa kat mana2 pun sama jek..dulu lil kat uitm pun every week ada spot check..
:pmuka:alaaa nama pun nak pegi blajar..as long as kita selesa, tumpukan perhatian, tak buat salah...nuthin to worried..
Reply

Use magic Report

nanba This user has been deleted
Post time 26-8-2006 06:07 PM | Show all posts
Akum..aku bersyukur sgt sbb aku telah di masukkan ke UUM. Kalu x disebabkn aku di hantar ke hutan sintok, ntah berjaya ke smpi skrg aku ni..ms zaman aku batch (99-2003), spot check tu mmg dh ada..bukanya apa, nk spot check cd..Pengetua kolej siap berlakon jd student lg, buat2 nk pinjam cd...nasib baik aku tau muka dia..Motor dh start x leh bwk since aku matrix, tp aku bwk gak...mcm2 la dasar yg diubah masa aku tu..and at last aku berjaya jugak mendapatkn segulung kertas yg dinamakan ijazah.Alhamdulillah.

:tq:
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2006 04:52 PM | Show all posts
mana pergi pejuang abadi tu?
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 09:05 AM | Show all posts
Originally posted by nanba at 26-8-2006 06:07 PM
Akum..aku bersyukur sgt sbb aku telah di masukkan ke UUM. Kalu x disebabkn aku di hantar ke hutan sintok, ntah berjaya ke smpi skrg aku ni..ms zaman aku batch (99-2003), spot check tu mmg dh ada..b ...

aku batch 99-2002....ehhehe...ko dok klj mane....ntah2 kau kenal ko tak...
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 09:25 AM | Show all posts
elok laaa duduk mcm kat zoo, dr duduk kat tmpat yg bkn mcm zoo tp perangai student kat dlm mgalahkan perangai penghuni zoo ;)
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 01:38 PM | Show all posts
aku pun ex-uum 99-2002...selama aku dok sana tak rasa cam zoo jer..memang ler dlm hutan..ala biasa ler mak gad ngan pak gad tue...ramai gak exuum kat sini ek...jom ler berkenalan..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 01:39 PM | Show all posts
kelategirl...

kita same batch ler...
Reply

Use magic Report

husnul82 This user has been deleted
Post time 31-8-2006 01:39 PM | Show all posts
ermmm.... sy penah dok sana dlm 2 bln....
dh nama pun hutan sintok.....mmg suasana utan ler kn?
tp...ok aper. mmg xjumpe kt tmpt lain....lapang jer, tenang fikiran.....xder laa sesak mcm kt ipt kt
lembah klang khususnya! sblm ni sy blaja di UM.....
rasa sgt perbezaan suasana di KL ngan SINTOK....heheh
xsilap sy, UUM tu IPT yg mempunyai lanskap terbaik berbanding ipt2 lain di asia tenggara....kalo silap, betulkn ler
sy rasa ler, nk smp UUM, sng sesangat...pasti xsesat nyerk!
nk rasakn suasana IPT dlm hutan yg cantik.....dtgler ke UUM sendiri
keseronokannyer pasti xjumpe kt tmpt lain....
Anda pasti terpesona....hihih
peraturan2 tuh mngkin laa untuk kebaikn bersama....yg elok ikut la, yg bkn2 tuh ignore jerk
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2006 02:38 PM | Show all posts
Originally posted by SPACE COP GABAN at 29-8-2006 04:52 PM
mana pergi pejuang abadi tu?


dah hilang kot, kena telan dengan rimau dan zoo....hehehe

ni nak reply sikit kenyataannya:-

saya nak komen sikit
saya ada dapat maklumat dari pelajar dan kakitangan uum
bahawa uum sekarang nie teruk
pelajarnya macam duduk dalam zoo
bro, setakat dengar maklumat dari orang ni kira tahap khabar angin. boleh tokok tambah..ingatkan terjadi pada diri sendiri. dan kenapa pula orang-orang yang mengalaminya tak mengadu pun pasal kes ini di mana-mana media massa?

selalu jer kena spot check
dan setiap hari ada jer perubahan dasar yang tidak munasabah dibuat oleh pihak universiti
kakitangan dia pulak komplen
banyakj dasar2 baru dibuat oleh pihak universiti
selalu kena sport check? tak laratnya nak buat sport check selalu sangat pun..malah rasanya sport check ni di buat jika ada maklumat tertentu atau dah ditetapkan dalam perancangan. kalau kerap sangat tu ada la sebabnya kot. tapi selama aku belajar tak pernah pula jadi camtu. adik ipar aku pun student UUM. tak da pula dia mengadu perkara ini sama ada dari segi kekerapan perubahan dasar ke selalu kena sport check ke..setahu saya sebarang perubahan dasar bukannya boleh main ubah masa tu juga..macam mana pula nak ubah dengan sebegitu kerap?

menyusahkan mereka
dan ini menyebabkan mereka ertekan...
so....ada dikalangan mereka telah hilang motivasi untuk bekerja...
memang la akan menyusahkan kalau diri tu susah nak ikut peraturan. saya rasa sport check pun dibuat atas sebab tertentu. bukannya suka-suka nak buat sport check. dasar atau apa sahaja peraturan yang dibuat pun untuk kemudahan semua pihak. seperti yang warga forum lain nyatakan. anda tidak menjelaskan dengan terperinci apakah dasar yang membenakan tersebut? setiap staff dan pelajar kena bayar duit ke setiap bulan? atau apa sahaja? inilah satu lagi bahana kalau takat dengar-dengar sahaja...

difahamkan bahawa universiti nie sekarang nie macam jadi asrama pemulihan dan ada dikatakan juga menjadi asrama sekolah menengah dan rendah..
hem..itu ikut kefahaman anda. kalau jadi asrama pemulihan rasa tiap pagi warga UUM kena bangun awal lepas tu kawad lepas tu ceramah kemudian ada row call...ada ker macam tu? kalau asrama pula kul 11 malam kena tutup lampu? cuma 2 kali dalam sebulan boleh keluar pada hari minggu. ada ker contoh sedemikian berlaku di UUM?  

kebebasan kurang
dan ini menyusahkan pelajar juga
sebab mereka tidak bebas untuk belajar
anda nak bebas macam mana? bebas tanpa peraturan? bebas sebebas bebasnya dan boleh buat apa yang disukai? begitukah maksud anda? anda masuk kolej swasta pun masih ada peraturan yang perlu dipatuhi. susah sangat ke nak ikut peraturan. tang mananya peraturan yang mengurangkan kebebasan untuk belajar? ke nak belajar berdua-duaan laki perempuan jam 12 tengah malam di satu sudut yang sunyi? maklumla dah jauh dari ibu bapa..bolehla nak buat apa yang anda suka. rasanya kalau lah ada peraturan yang betul mengongkong pelajar hingga tidak bebas untuk belajar, rasanya adik ipar saya dan beberapa warga forum ini pun tak boleh grad.

kalau tidak salah saya, UUM mengamalkan etika berpakaian yang ketat. kena pakai baju kemeja dan seluar slack ketika kuliah (kalau salah tolong betulkan) dan saya rasa etika ini (jika ada) harus diamalakan oleh IPTA lain kerana ia mampu memberikan satu impak positif ketika berkerja nanti. dan rasanya tidak salah serta ada baiknya UUM dibina di kawasan terpencil. lagi aman dan damai berbanding kalau anda belajar di UM sebagai contoh.

lagi satu, harap pejuang abadi kalau posting pun dapatlah amalkan etika berforum. tak perlu tulis dengan saiz besar. rasanya semua ahli forum ini nampak kalau setakat guna saiz biasa sahaja.
Reply

Use magic Report

nanba This user has been deleted
Post time 31-8-2006 07:14 PM | Show all posts
Originally posted by kelate_girl79 at 30/8/2006 09:05 AM

aku batch 99-2002....ehhehe...ko dok klj mane....ntah2 kau kenal ko tak...




Mcm2 kolej aku duduk..Matrix: MISC, 1 - 2nd Sem: Guthrie, 3 - 4th Sem: Perwaja, 5th Sem: TNB, 6-7th Sem: Aseania.....
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2006 01:06 AM | Show all posts
aku rasa bagus jugak dibuat camtu. jadi student lebih motivated dan disciplined. kalau dibiarkan bebas, mgkin budak2 nie akan kena culture shock. lagipun aku tengok suasana asrama kat uum tu kondusif apa. berbukit-bukau gituh. malam tidur mesti sejuk tue.
Reply

Use magic Report

kasih2u This user has been deleted
Post time 1-9-2006 12:40 PM | Show all posts
x best langsung dok UUM dulu...3 tahun huuuiii lama..nak temuntah!!! benci benci benciiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088962s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list