Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
24127
View
193
Reply

Emak aku GILA!

 Close [Copy link]

Author: misery       Show all posts   Read mode

Post time 24-8-2006 05:02 PM | Show all posts
deleted...........................

[ Last edited by  audioslave81 at 31-8-2006 02:14 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2006 05:25 PM | Show all posts
deleted................

[ Last edited by  audioslave81 at 31-8-2006 02:14 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-8-2006 07:48 AM | Show all posts
audio... sedih gile bace cite ko n aku dpt rase keperitan n kesedihan ko. dun wori. kalo org lain x paham, aku paham...

btw nk tanye, ayah ko mane? xde pon ko selit psl ayah...

kadang2 aku fikir aku masih beruntung sbb ayah aku slalu nampak kepincangan aku dan mama. dia yg slalu bising bila dia berdua same mama, aku penah tedgr. tp dedulu lg la, mama ingat aku yg dok mengadu kat ayah. padahal mmg org tua tu nampak dgn mata dia sendiri... kalo dedulu tetiap ari kene pukol n bebel, kene maki jgn ckp la. mmg berbakul2. skang dah xde pukol2. cume bebel n perbuatan dia suke menyisihkn aku...

tp yg plg aku terase, bile ada anak lain, mmg aku akan disisih abes. tp kalo xde anak lain, name aku la yg dia sebot memanjang. kalo anak yg lain ada, name aku cume disebot bile nak soh wat keje or jd driver. sampai je kat tempat yg dorang nk gi, haku ikot je la. xde sape lyn or tanye aku nak beli brg...

dedulu masa aku shoppingnak masuk university, bkn main lg adik aku buat muke sbb dia cume ikot n x beli pape. atas ihsan aku, aku ckp kat ayah, kesian aku tgk adik x beli pape tp aku beli byk brg. atas ihsan aku gak ayah tanye nak belikn adik ape. aku ckp belikn dia jam. ayah bg aku duit rm600 soh belikn jam yg dia suke. esoknye kuar lg sbb aku nye brg x abes beli. dia muncung n jln hentak kaki. masuk kedai jam aku soh dia pilih n ckp ayah bg duit. tros hepi sakan n mak aku pon suke bkn kepalang. beli jam tros ajak aku blk. mak aku kate brg aku tu nenanti aku beli sendiri kat kedai runcing. mcm tu skali...

kesian audio cite ko ni. konvo ko pon mak ko x pegi... aku harap ko kawen nanti dpt husband/wife yg sgt caring dan anak2 yg baik2. mungkin tuhan bg kite mcm ni sbb nak kite jd mak/ayah yg terbaik utk anak2... mungkin aku masih bernasib baik sbb dlm bab keramaian celebrate pape, mak aku mesti nak pegi. tp dedulu masa aku kecik aku x suke dia pegi. sbb dia suke buruk2 kan aku kat kwn2. dia cite keburukan aku kat umah sume. sampai ada kwn2 yg kate aku anak derhaka...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2006 10:45 AM | Show all posts
deleted...............

[ Last edited by  audioslave81 at 31-8-2006 02:14 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2006 11:09 AM | Show all posts
Originally posted by audioslave81 at 25-8-2006 10:45 AM



misery, at least ayah misery masih memainkan peranan dlm keluarga, means masih bercakap lagi dgn mama misery whats she's doing wrong.. tapi dlm family audio ni mama audio yg berkuasa ade powe ...


Wow!!!...Macam2 kisah kehidupan disini ek? Kdg2 kita rasa diri kita dah teruk dengan pelbagai dugaan dan tekanan, tetapi sebenarnya ada org lain yang lebih2 teruk lagi.
IM doakan both of you akan dapat juga ketenangan satu hari nanti. Buat masa ni, buat bodoh jerrrr...harap2 satu hari nanti mereka akan sedar. Allah itu tidak zalim. Dia takkan berikan kita dugaan yang melampaui umatnya andainya dia tahu umatnya itu tidak mampu memnanganinya. yang penting adalah kesabaran.
Kekadang kita juga tertanya, sampai bilakah tahap kesabaran yang harus kita tanggung?..Ntahlah, Allah jua yang maha mengetahui disebaliknya itu...pikirkan yang positif agar tidak terlalu tertekan. Sibukkan diri dgn aktiviti luar (aktiviti sihat lerrr)...spy kita tak terlalu lama di rumah. Macam im dulu, bila jumaat sabtu (sekolah di jb dulu cuti jumaat dan sabtu), im akan ke library...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2006 11:15 AM | Show all posts
deleted..................

[ Last edited by  audioslave81 at 31-8-2006 02:15 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2006 11:37 AM | Show all posts
deleted...........

[ Last edited by  audioslave81 at 31-8-2006 02:15 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2006 11:39 AM | Show all posts
Originally posted by intan_mahsuri at 25-8-2006 11:09 AM


Wow!!!...Macam2 kisah kehidupan disini ek? Kdg2 kita rasa diri kita dah teruk dengan pelbagai dugaan dan tekanan, tetapi sebenarnya ada org lain yang lebih2 teruk lagi.
IM doakan both of you a ...


thanks for the kate2 semangat intan.. :pray:
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2006 07:08 PM | Show all posts
walopun korg tak puas hati dgn mak korg, tp tak leok mcm ni.. ingat, syurga dibawah tapak kaki ibu, cuba bawa berbincang. awak juga akan menjadi ibu satu hari nanti...
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2006 10:25 PM | Show all posts
bersyukur mak ayah aku tak macam tu..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2006 01:20 AM | Show all posts
mcm2 probs kat dunia ni..
takot gak dengar...
but byk pengajaran..~~
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2006 02:39 PM | Show all posts
[size=-1]i pun xberapa ngam dgn mak i.. sbb xde sefahaman.. tp mak i sayang kan i dan i pun sayangkan kan mak i. both of us deeply syg each other.. but it just da matter yg we both x serasi to be together.. kalo kami dua pegi jln2 berdua je.. mesti perang.. kalo dok rumah 2 org je.. mesti perang.. sbb mmg we both lain attitude sgt.. mak i lebih confort bercakap dgn my sis..

bile i rase makin hari i makin berdosa sbb asyik bertekak dgn mak i.. i decided utk tinggal luar wif fren.. during weekend je i balik rmh mak.. only then our relationship getting better..

moral of da story.. u must know wut u doing and it must be supported wif good reason y u choose to do that.. u must be agresif for your own good.. be independant  nf:


[size=-1]if u think u can survive if u out of that house.. then i advise u.. do proceed..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2006 11:59 PM | Show all posts
papapon..syurga terletak di bawah kaki Ibu..terus nyanyi...bercucuran airmata bila mengenangkan..syurga itu ditelapak kaki ibu..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 11:58 AM | Show all posts
Sian baca kisah misery,audio n cymax..teringin pula nak coret sama.

bersyukurla kamu2 yg mempunyai ibu yg sentiasa menyayangi sebab kamu mungkin belum merasa betapa siksanya hati bila org yg melahirkan kita ke dunia la yg menyisihkan kita sendiri.

Bukan semua anak dilayan baik oleh ibu masing-masing dan sebaliknya, konflik keluarga yg beginilah banyak mendedahkan kita dengan erti kesabaran dan ketabahan hidup yg sebenar,  belum campur lagi cabaran di dunia luar. Pastinya kita tertanya-tanya "why? why me?" kenapa bukan org lain yg kena?..mesti ada hikmah nya kita menghadapi dugaan inikan?..mungkin hikmah itu kita tidak sedari ataupun di masa depan kita akan memperolehi ganjaran hikmah yg kita sendiri tidak percaya..

Buat masa ini, saya percaya tahap kesabaran optima sentiasa menjadi teman kamu sebab perasaan "unconditional love" sememangnya sebati dlm jiwa seorang anak tdhp ibunya.

Ni ada lagu selingan yg sesuai meggambarkan perasaan  thdp ibu kita..ceewaahh jiwa2 sat.

Artis: Samson
Lagu: Kenangan Terindah  
   
Aku yang lemah tanpamu
Aku yang rentan karena
Cinta yang tlah hilang
Darimu yang mampu menyanjungku

Selama mata terbuka
Sampai jantung tak berdetak
Selama itu pun aku mampu
Untuk mengenangmu

Darimu kutemukan hidupku
Bagiku kaulah cinta sejati
Iye ye ye .. Uh .. (Bagiku engkaulah. cinta sejati. )

Chorus:
Bila yang tertulis untukku
Adalah yang terbaik untukmu
Kan kujadikan kau
Kenangan yang terindah dalam hidupku
Namun takkan mudah bagiku
Meninggalkan jejak hidupku
Yang tlah terukir abadi
Sebagai kenangan yang terindah



just my 2 cents :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2006 02:03 PM | Show all posts
setelah berfikir panjang, so audio decide to move out from house again, audio rase ni jerla jalan yg terbaik.. audio mmg boleh survive sendiri.. so its better for both parties... nf:nf:

[ Last edited by  audioslave81 at 31-8-2006 02:16 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2006 02:31 PM | Show all posts

Reply #1 misery's post

aduhhlaaa panjangyee..
ko nih mmng ade bakat jadi penulis nih..
aku rase elok ko novelkan cerita ko nih...bagus nih:jeling:
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2006 09:33 AM | Show all posts

Reply #115 audioslave81's post

gud luck for u audio..
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2006 11:37 AM | Show all posts
Just nak share. Aku pun ada masalah yg sebijik2 cam misery. Mmg aku ngan mak aku tak ngam langsung. Aku paling bengang sbb mak aku lebih sayangkan kucing2 dia drp anak sendiri. Mak aku pun mmg kemas rumah pun kureng skill. Masak pun kalo rajin jer. Mulut dia mmg sentiasa maki hamun aku. Mak aku garang giler sampai aku benci dia sesangat.

Tapi bila mak aku jatuh sakit, perasaan sayang seorang anak tu dtg secara automatik. Aku semacam terlupa segala penghinaan & sumpah seranah yg penah mak lemparkan kat aku sebelum ni. Mak aku kena sakit atraitis, penah sampai terlantar kat tpt tido. Kalo nak mandi pun ayah aku yg tolong mandikan. Selama ni aku tak penah nak sentuh mak, tapi masa dia sakit aku lah yg kena suapkan dia... tolong tukarkan baju, etc. Secara tiba2 aku tak berkira lagi dgn mak.

Masa tu aku rasa sedih sgt... rasa nak tumpah air mata tengok dia menanggung sakit. Saat tu aku ckp kat diri sendiri, kalopun mak bersalah kpd diri aku, aku dah lama maafkan... aku taknak amik kisah. Aku nak mak aku sembuh kembali.... biarlah mulut dia berleter kembali seperti biasa... biarlah dia sumpah aku.... aku dah tak kisah...

Alhamdulillah mak aku skrg dah ok sket... sakit dia tak teruk sgt, tapi dia tak bleh buat keja berat2 lagi.... so aku & adik aku la yg banyak tolong uruskan rumah. Walopun mak aku bising sbb aku suka kemas dapur & ubah2 semua barang2 yg ada kat dapur tu, aku buat tak reti jer. Biar la dia nak bising. Bila dia dah penat nak marah, rumah kami jadi cantik & kemas, hati dia pun jadi cam selesa... then dia puji gak lah aku.... ko memang berseni bila mengemas... terima kasih la...!

Pastu aku akan cuba be close dgn mak. Aku cuba suka apa yg mak aku suka.... mak aku suka tanam bunga, suka bela kucing, &  suka nonton citer hindustan.... and baru2 ni suka si Mawi plak! So, aku cuba amik kesempatan ni ... amik hati dia... contohnya, aku belikan mak pokok bunga ker... belanja dia makan KFC ker... or tolong mandikan kucing or feed kucing2 dia ker... ataupun aku belikan vcd citer hindustan yg best2 ker... and aku tgh plan nak belikan mak aku CD qasidah Mawi tu.... mesti mak aku suka.

Misery, aku rasa ko kena "kipas" mak ko...Aku dah try, mmg hasilnya agak berjaya & better from b4. Mak kita ni dah sampai umur monopous mmg gitu la perangai dia. Tambahan mak aku yg sakit ni, kekadang dia nak manja dgn kita. Kekadang bukan 100% semua mak yg salah.... tapi kita cuba cermin diri kita.... mmg kita tak salah, tapi kita boleh cuba improve hubungan kita dgn mak. Lagi satu contoh.... aku cukup marah sbb mak aku nak jadikan rumah kami cam zoo... segala kucing, ayam, burung... kalo ada gajah pun dia nak bela! Aku tak tahan sbb berak & kencing kucing tu semua aku & adik yg kena kemas sbb dia tak larat nak buat (dia sakit). Ayah aku pun bising sbb mak suka berkebun secara berlebihan... then bila malam badan dia akan dtg sakit2 yg bisa.

Bila aku kenang2 balik & fikir, kenapa mak aku nak jadikan rumah aku ni zoo... then aku terfikir... mak aku mungkin kesunyian.... dia selalu tinggal sorang kat rumah waktu office hour. So, hiburan dia mestilah borak2 dgn kucing2 or burung2 dia tu. Di usia dia yg begini sepatutnya dia dah menimang cucu... so, aku ni anak sulung tapi blom bertemu jodoh... camne nak bagi cucu! Aku fikir, kalo lah dia dah ada cucu, mesti la dia tak akan bela banyak sgt haiwan2 kat dlm rumah! Mungkin mak tension... Jadi, aku tgh giat mencari jodoh skrg... cuba kawin cepat2 & dpt anak cepat2.... pastu biar la aku bagi mak aku main dgn anak aku nanti.... masa tu tentu dia dah hilang rasa marah2 kat aku dah.

So, Misery.... cubalah menangi hati mak. Aku tau ko rasa benci kat dia.... tapi cubalah lawan rasa benci tu... cuba bodek dia sebaik yg boleh.... nanti ko akan lihat sendiri hasilnya... dia bila dah kena bodek kat ko, mesti dia kurangkan berleter... malah dia akan enjoy buat aktiviti sama2 dgn ko. Aku skrg dah boleh geng dgn mak.... sama2 duduk nonton bukan aje citer hindustan, tapi apa2 program TV. Aku cuba memenangi hati mak aku... Bila aku belanja dia makan KFC ker, dia memang rasa besar hati.... then akan terkeluar gak kata2 yg buat aku gembira.... mak aku kata: "ala... ko ni tak payah la susah2 selalu blanja mak... makan biasa2 pun takpe! Tapi tima kasih lah banyak2!" Then aku kata.... takpe lah, mak... bukan tetiap hari pun... sekali sebulan jer!"

So, kalo mak marah2, buat pekak jer.... jgn dijawab walopun kita salah... Lepas2 tu ko bodek lah mak ko sebaik mungkin.... buat perkara2 yg dia suka! Good luck!!

[ Last edited by  leon_mclaren78 at 1-9-2006 11:41 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2006 06:40 AM | Show all posts
nasib baik mak aku tak camni...

tapi kekadang mak aku tak paham jugak anak2 dia...

mana ada mak yang paham 100% anak dia...

kite kena pikir gak bile kita dah kawen dan ada anak sendiri... camne kita akan jadi... (aku yakin ko tak kawen lagi berdasarkan posting ko)...

rilek la... ko ikut sangat darah muda ko nih... cuba ko ingat balik pengorbanan mak ko sampai ko besar sekarang ni... lagi satu.. jangan buat musuh ngan mak... kasik dia peluang paham diri ko, slow talk dengan dia... jangan la dia keras ko pon nak keras gak.. berlembut sket...
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2006 11:50 PM | Show all posts
Originally posted by misery at 16-8-2006 11:54 PM



ct, thanx bg support. yeah sy pon pegang pd kate2 ni. cume bile stress sgt, sy tension. kat sini jek tempat nak luah masalah. mustahil utk sy cite pd org keliling...


Betul tu... lumrah manusia perlukan kawan terutamanya dikala kesedihan... jika tidak, tidak perlu ujudnya Hawa bila Adam kesepian.... Tak pe.. luah aje perasaan tu untuk berkongsi bersama... masing-masing pun ada masalah... so... sama-sama le kita berkongsi rasa.... cuma harap jangan le menulis mengikut emosi sehingga keluar ayat seperti ditajuk tu...  

[ Last edited by  ct_og at 2-9-2006 11:52 PM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083586s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list