Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
24189
View
193
Reply

Emak aku GILA!

 Close [Copy link]

Author: misery       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 14-8-2006 04:56 PM | Show all posts
Originally posted by mizz_red at 14-8-2006 02:28 PM
ntah kenapa, aku rase la kan...anak pompuan mmg byk masalah ngn mak masing2...even aku sendiri pon x berapa rapat ngn mak aku...x leh ngam langung...ade sekali tu mak aku masuk ICU...then aku la an ...


mmg btol anak pompuan ni byk kan masalah same mak... kesian ko. mm aku pon lagu tu la. tetibe mak aku nak suke, dia suke. kal odia nak benci, dia benci la...sabar je la kannn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2006 05:06 PM | Show all posts
Originally posted by lyly at 14-8-2006 02:51 PM
misery...

aku rasa ko kena cari keje...

tentang mak ko tu kan, mana der mak yg tak komplen tu nih...aku pon kena cam ko...ni cete dulu2 ler..kalau sidai kain, mesti dia betulkan balik...kalau ...



ahaha klaka la ko ni... yerla sabau je la kan. sume mak je btol. nanti kite jd mak, br padan muke kite. time tu la br tau. haihhhh.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2006 05:15 PM | Show all posts
Originally posted by ReksakseHuduh23 at 14-8-2006 04:14 PM
herm2.. aku bkn nye nk tunjuk baik.. tp aku rasa cam tak elok la topic ko.. jgn marah aku.. aku pon salu problem ngan mak aku.. tp aku jenis pendam.. mak kalo kecik ati ngan anak..anak yg berdosa.. ...



aku penah kene bende yg lebih kurang mc mko. sakit dia sampai skang terase......... =(
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2006 05:22 PM | Show all posts
pada aku kalu umur remaja or awal 20an nie kalu bertentangan pendapat ngan mak tu dah kira biasalah..yer memang mak kita tu bukan nyer betul slalu..tapi aku rasa as a daughter kena arr kita pandai2 amik hati dia..apa salahnyer kita sabar lebih..tak rugi pun..lagipun dia mak kita, dia yg susah payah besarkan kita dari tapak kaki kita kecil sebesar ibu jari..kan syurga kita dibawah tapak kaki dia..(kalu belum kawen ler kan)..

Semasa mak kita masih hidup nie hargailah dia..jgn nanti bila dia dah takde baru nak hargai..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2006 11:37 PM | Show all posts
Originally posted by midori88 at 14-8-2006 05:22 PM
pada aku kalu umur remaja or awal 20an nie kalu bertentangan pendapat ngan mak tu dah kira biasalah..yer memang mak kita tu bukan nyer betul slalu..tapi aku rasa as a daughter kena arr kita pandai2 ...



mcm yg aku kate... ak udulu penah post psl mak pilih kasih. walo mak aku treat mcm sampah, aku x penah abaikn dia. so plz get rid of "selagi mak kite idop ni, jgn sia2kan dia' n so on. ak ux penah sia2 kan mak aku. walopon mak aku sia2kn aku masa kecik, aku slalu buang dr otak aku...

pd korang, jgn la buat statement as if aku ni anak derhaka atau jahat sgt. kalo aku derhaka or jahat, aku rase dah lame aku ni lari dr umah or pukol mak aku. tp aku x penah. mak aku campak kain baju aku kuar pon aku x kate ape. aku siap nangis merayu. mak aku cili badan aku pon aku x melawan. mak aku pukol aku kat dpn jiran2 taman pon aku x kate ape. aku rase alasan ni sume bole je aku gune utk lari dr umah. tp xpenah aku amik kesempatan sbb aku x nak simpan dendam...

so aku dah mmg try memcm cara utk buat mak aku kasih kat aku. tp ttp adik aku still the best n aku ni kal odulu dia layan mcm taik, skang ni nai ksket la. dia layan aku mcm org. n kadang2 dia layan mcm anak. n kadang2 dia layan mcm anak tiri. so aku lelame jd konfius n pening n sedih. aku bukan anak patong org nak layan aku mcm ni. aku ada harge diri n maruah.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2006 11:41 PM | Show all posts
oi miserynn
mane ko
hehehehee
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2006 11:02 AM | Show all posts
Originally posted by misery at 14-8-2006 05:06 PM



ahaha klaka la ko ni... yerla sabau je la kan. sume mak je btol. nanti kite jd mak, br padan muke kite. time tu la br tau. haihhhh.


hah, time tu baru ler ko rasa camner rasanyer jadik MAK nih...
Reply

Use magic Report

itairus This user has been deleted
Post time 15-8-2006 11:20 AM | Show all posts
Originally posted by mizz_red at 13-8-2006 11:03 AM
cymax...ko bt aku cedy plak pepagi nie...mcm hukum karma lak...sume dah back to normal blik...syukur alhamdullilah


aah cedih laa..
:cry:
Reply

Use magic Report

itairus This user has been deleted
Post time 15-8-2006 11:26 AM | Show all posts
aku pon ader gak masalah ngan parent tp bkn ngan mak,tp ngan ayah aku..tp...biar jer laa aku jer yg tahu..biar la rahsia..
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2006 01:33 PM | Show all posts
buat cymax.... moga tabah menempuh dugaan hidup.. dan bila rindukan abah tu doakan lah dia semoga rohnya dirahmati Allah.

misery, kak dewi paham apa yg misery rasakan, akak pun pernah dam masih alami perkara yg sama. Mak akak mmg dari akak kecil menampakkan pilih kasihnya dgn akak. sebabnya? akak anak perempuan ke 3. sulung perempuan no 2 perempuan .. then akak. Abah mmg tak suka anak perempuan. Jadi bila mak lahirkan anak ke 3 still perempaun juga mak dan abah bergaduh. hampir saja akak di beri pada org lain sebab abah tak nak anak perempuan lagi. tapi arwah nenek lah yg menasihati. lepas tu mak lahirkan 2 anak lelaki yg menjadi impian abah dan mak. akak dan adik lelaki akak mmg rapat dari segi umur, tapi sebagai anak yg tak der sapa nak mmg perhatian tu tak pernah akak terima.

Masa kecik mana reti nak marah , asik merajuk jerlah. Dari kecik juga akak selalu buat yg terbaik untuk ambil perhatian mak dan abah tapi tak sapa pun kisah. Belajar tak pernah merah report kad ( macam tak der makna pun ) . rajin tolong kat rumah pun tak de sapa perasan. tapi sekali akak buat salah .. hmmmm berminggu2 perkara tu jerlah yg di bisingkan.

kadang terpikir di benak hati .. kenapa lah aku ni buat baik sedangkan tak der sapa hargai. tapi bila buat jahat nampak sgt di mata mereka. tak ada puji2an , tak der manja2an. Kadang tu akak nangis seharian pun tak der sapa nak pujuk.

bila dah besar akak dewi dah terbiasa ..... menghambakan diri untuk mereka hanya untuk mendapat secebis kasih sayang dan approval . tapi macam gunung berapi bila dah sampai tahap nyer meletup jua kan. I aka mmg pernah meletopkan kemarahan tu.. tapi kan tak sapa kesah pun.... buang karan aku jer meletop.

Tapi arwah nenek akak dewi selalu pesan jangan putus asa, buat saja lah yg akak pikir terbaik dan jangan harapkan balasan tu. lama2 mereka akan nampak juga kebaikan kita.

pernah akak menjauhkan diri sesekali jer balik rumah , masa tu baru lah mak perasan dan terasa yg kita ni byk berjasa kat dia. tapi bila berkumpul semua adik beradik akak akan menjauhkan diri lagi. mak macam tak nampak akak yg di depan dia ni bila ada kakak2 dan adik2. kadang tu terasa sangat macam akak ni macam org gaji jer dalam rumah tu bila semua ada. kakak2 dan adik2 di layan bagai puteri dan putera dan semua kerja diberi pada akak dewi .

tapi akak masih bersabar hingga kini dan bila tak tahan sabar akak sengaja menjauhkan diri lagi. betul lah kata org .. kalau selalu jumpa bau busuk ... bila jarang jumpa tu baru lah ingat wanginya kita.

Akak doakan moga misery tabah dan sabar hadapi semua tu.

[ Last edited by  dewi at 15-8-2006 01:57 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2006 01:55 PM | Show all posts
astaghfirrullahalazim....x baik misery cakap mak cam tue.....buruk ker..baik ker.....dia tetap ibu yg melahirkan kiter...berdosa tau......banyak2 la beristighfar....semoga ALLAH mmberimu lebih kesabaran dlm menghadapi hidup ini..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2006 03:34 PM | Show all posts
Originally posted by dewi at 15-8-2006 01:33 PM
buat cymax.... moga tabah menempuh dugaan hidup.. dan bila rindukan abah tu doakan lah dia semoga rohnya dirahmati Allah.

misery, kak dewi paham apa yg misery rasakan, akak pun pernah dam masih ...



kak dewi, sian akak. sy tumpang simpati dan harap kak dewi tabah la ok. mmg btol, kalo dekat tu bau taik, kalo jauh bau wangi...

mmg la sy pon penah merase dipuji. tp sy rase mcm lebih baik sy dikeji dr dipuji sbb pujian tu sekejap jek. bile time tu dpt la pujian. contoh sy urut mak sbb dia sakit pinggan. berjam2 sy urut. anak lain buat dek jek. pastu dia puji "seb baik ko ada, nak" tp esok lusa dia ckp xde sape hirau sakit pening dia. habis tu pujian mlm td tu ape? dia lansung x jaga hati kite. mmg sedih la mcm ni. kejap kang kite la yg dipuji n dia ckp umpama kite ni tempat dia mengadu. anak lain sume bz. kang anak lain timbol, sorila dia nak layan...

mcm sy kan kak, sy slalu beli kan mak mcm2. nak amik hati. blander, periok nasi, tudung n mcm2 la sy beli. x pena hdia ckp. tp adik sy ada bg dia adiah wallet. tiap kali adik blk je, dia asik ckp psl wallet tu sume. pastu sy kate abes tu yg sy belikn blander tu sume ape? mak selambe je jwb "tu utk nak masak, mmg mesti ada. wallet ni lain... brg peribadi." so ape yg sy bg tu mcm x bg makna atau kesenangan ke pd dia? duit yg sy penah bg dia masa sy keje dulu, x penah pon dia sebot. tp duit adik yg stakat bg rm50, itula yg dia dok bangga sampai arini... padahal sy x penah bg dia rm50. kalo bole duit gaji sy tu sume sy nak bg kalo dpt buat dia hepi. mmg sy kalo bg duit lebih dr rm200. tp nape mak x penah nampak? kalo abg yg bg dia duit, lg la dia pagi2 dah jaja 1 umah dok ckp anak lelaki dia bg duit. kat abah pon dia bukan main bangga bercerite. ckp anak dia tu syg dia sume. sy ni terase hati. sy diam jek. nangis dlm hati. kalo x tahan sgt sy gi toilet. meleleh air mata...

akak dah kawen ke blom?
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2006 04:06 PM | Show all posts
itairus....biarlah rahsia yekk..
aku pon cmtu...problem family ni biarlah rahsia..
tp dlm forum nie..aku pedulik hapa..
time ni je la yg bley lepas perasaan yg macm misery buat..
lega beb...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2006 04:42 PM | Show all posts
Misery..kurang2nya mama ko still dgn ko..adik2 bradik still dgn ko...cam aku family pecah belah..ntah kat mana adik2 aku...

aku penah mengamuk dgn mak aku..bila dia ada affair dgn guys....tapi aku ingat satu je.,..dia mak aku....marah pun aku pendam...aku penah merajuk 6 bln x berckp dgn dia...sakit ati sgt....bagi aku dia tetap mak yg lahirkan aku....

dlm kes ko..maybe sebab ko x kuar...and x keje...so ko tertekan..aku rasa ko kena cari alternatif...utk keje...

apa2 hal dia tetap mak ko...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2006 08:37 PM | Show all posts
Originally posted by mizz_red at 15-8-2006 04:06 PM
itairus....biarlah rahsia yekk..
aku pon cmtu...problem family ni biarlah rahsia..
tp dlm forum nie..aku pedulik hapa..
time ni je la yg bley lepas perasaan yg macm misery buat..
lega beb...



yep miss red, mmg pon. kat luar atau pd kwn2, jgn harap la aku nak cite. xde sorang pon kwn aku yg cite sbb nye aku xnak dorang hilang respek pd family aku. biar la aku pendam sorang. ni pon aku cume dah x tahan. nak lps geram jekkk. ko pon kalo nga htension2... cite je la kat sini. aku leh dgr... =)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2006 08:44 PM | Show all posts
Originally posted by Riesliza at 15-8-2006 04:42 PM
Misery..kurang2nya mama ko still dgn ko..adik2 bradik still dgn ko...cam aku family pecah belah..ntah kat mana adik2 aku...

aku penah mengamuk dgn mak aku..bila dia ada affair dgn guys....tapi a ...



akak, aku dah penah bace posting ko kat ko nye thread sendiri b4 ni n aku ada replied posting tu... aku paham. yer, kite sume kat dunia ni ada masalah memasing. aku sedar tu. harap ko tabah. x lame lg ko nak kawen kan kak?
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2006 10:06 PM | Show all posts

Reply #52 misery's post

sama jer mak kita tapi apap un akak still sayang mak.. akak rasa perasan pilih kasih mak timbul dari akak lahir sebab mak akak tensen dgn sikap abah akak yg nak kan sangat anak lelaki.

akak pernah kawin dulu dan bercerai. sekarang masih solo lagi ( hehehe tgh pilih2 calon )  Nasib tak meyebelahi akak agaknya. Tapi Allah maha esa, takkala akak dok berjauhan dgn mak akak ( masa kawin dulu) mak terasa lah bahawasanya yg byk bantu kerja rumah dia tu akak.

tapi bila akak dah cerai akak terpaksa duk ngan mak balik. Mmg letih lah akak jadik macam org gaji di rumah sendiri. dah dah dgn anak kecil 2 org dan bekerja untuk bela anak. pertolongan adik beradik yg tak seberapa masa akak mula nak berdikari lepas cerai tu lah yg di ungkit2 sampai sekarang. s2-3  pertama sebelum dapat kerja dan gaji gaji mak yg beli kan susu anak, yg beri duit belanja untuk ke pejabat.

akak hanya diamkan diri jer masa tu sebab akak perlukan pertolongan mereka. awal pagi hantar anak ke rumah babysitter, sorang berdukung sorang berpimpin, di baju beg baju, kerja pagi sampai petang balik ambil anak. terus masak.

mak , kakak & abg ipar ( masa tu diorang baru kawin ) adik lelaki 2 org , semua kerja balik meraka tahu makanan dah terhidang saja. rumah tak leh sepah. kalau barang2 anak aka ksepah sure kena bebel lah. tapi dalam pada tu sayang jugak dia kat cucu 2. Nenek lah katakan jadi akak sabar jerlah dgn bebelan mak.

sekarang pun mak akak dah tak kerja. dok serumah dgn akak juga dan anak2 akak. rumah ni akak beli. bila tanya kenapa mak tak nak duk ngan kakak2 yg ruymah lagi besar tu mak cakap tak selesa. yerlah mak tak leh jadik ketua rumah di rumah sana sebab mereka semua bersuami. kena ikut rentak menantu lah. anak2 lelaki.. mmg tak leh harap.. kadang kerja kadang tak .. bagi duit awal bulan hujung bulan mintak balik.  tapi perasaan pilih kasih tu timbul juga sesekali .. esp kalau kakak2 dan adik2 ada bersama. kita ni turun pangkat lah dari anak yg di harap jadik org gaji balik.  

penat kadang tu tapi nak buat cam ner paling tidak sekali sekala mak tahu juga menghargai akak . dan akak rasa itu dah cukup bagi akak. dan asalkan mak akak tak pilih kasih pada cucu2 yg lain dgn anak akak , akak dah cukup bersyukur.

biarlah kakak2 dan adik2 take advantage lambat laun mak akan tahu juga siapa yg ikhlas jaga mak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2006 10:26 PM | Show all posts
Originally posted by dewi at 15-8-2006 10:06 PM
sama jer mak kita tapi apap un akak still sayang mak.. akak rasa perasan pilih kasih mak timbul dari akak lahir sebab mak akak tensen dgn sikap abah akak yg nak kan sangat anak lelaki.

akak per ...



kesian kak dewi. cite kak sewi ni jd pengajaran n jd penguat semangat sy... sy harap akak tros tabah ok akak. ada balasan setimpal suatu ari nanti utk akak... ada rahmat disebaliknye, sy sentiasa pecaye hal yg 1 ni... sy dpt bayangkn cemane tergurisnye perasaan akak dibezakn mcm tu. same la mcm mak sy. skang ni dia dah bole tunjuk menghargai sy jugak la kadang2. tp bende tu keja pjek. bile aad abg n adik, sume bende pindah pd dorang. sy ni psg telinge dr jauh sampai bekarat dah telinge kak. kadang2 sampa idah xde perasaan. kadang2 kalo hangin 1 badan, mmg terase abes. sungguhpon mcm tu, marah sy pd mak, x penah sy biarkn mak n x betegor sapa. ape pon mak buat, skt hati cemane pon, dia ttp mak sy dan sy xkan bermasam muke dgn org yg dah lahirkn sy...

sy harap akak tabah ok. psl hal perkahwinan tu, sy harap 1 ari nanti akak jumpe la org baru yg dpt menyayangi akak dan anak2 akak tu...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2006 08:42 PM | Show all posts
Apa khabar Misery?  Masih begang? Ke dah sejuk?  Dulupun saya selalu ada rasa macam ni... serba tak adil rasanya... tapi Alhamdulillah sorang insan memujuk... katanya, "Kalau awak rasa awak bagus, ada orang lebih bagus dari awak.  Kalau awak rasa awak teruk, ada orang lebih teruk dari awak."  Sejak tu saya lihat alam dan manusia di dalamnya sebagai penilaian untuk mengenal diri.  InsyaAllah kini bila saya ditimpa musibah... saya akan mengatakan: "Alhamdulillah, setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya."  
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2006 09:53 PM | Show all posts
hai lah..alang2 ko bukak topic ni misery..aku tompang je le.. sari dua ni aku terbengang ngan mak aku lg.. mcm biasa.. bile aku bengang..aku dok bilik..nanges.. td aku terhempas pintu bilik kuat..sampai mak aku kua tgk.. tah la..kadang2 aku rasa mak aku salu wat benda tk pk perasaan org lain.. mak aku ptt bersyukur dpt anak mcm aku yg tak kasik masalah.. salu gak aku terpk.. kalo aku jd cam sepupu aku.. terjebak ngan dadah..kena thn kat lokap.. mak aku dtg tk jamin aku.. kalo aku kena tangkap basah..mak aku terima lg tk aku..kalo aku tk abis blaja..mak aku marah tak..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090473s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list