Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
24124
View
193
Reply

Emak aku GILA!

 Close [Copy link]

Author: misery       Show all posts   Read mode

Post time 13-8-2006 11:58 AM | Show all posts
oi rynn
pekehel ni ...
wah2 .. lamo x nmpk ko ..
tibe2 nmpk ade problem besau
rilek ler ..
sng cite ko blk la melake blk , kite lepak2 ..
gi sagil lg ker
hekhekehkhkee ...
dah 2 3 bln aku xnmpk ko kt sini ....
sabau oi sabau ..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2006 04:19 PM | Show all posts
misery,

nothin much to say. be strong . anggap ni semua ujian hidup untuk u.
ujian allah dalam berbagai cara dan bentuk.
allah menguji kesabaran u melalui ur mother.
jangan derhaka kepada ibu dan cuba bersabar dengannya.
banyakkan istighfar dan berdoa semoga diberi rahmat dan hidayah.

*peace*
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2006 05:36 PM | Show all posts
Originally posted by misery at 12-8-2006 02:39 PM
aku tgh MARAH! aku tgh BENCI! aku tgh SAKIT HATI! aku tgh MKN HATI! tp ape pon, yang aku tau aku mmg tgh BENCI!!!!

mak aku ni GILA! mmg jahat untuk seorang anak ckp mak dia gila. tp kalo mmg bet ...

Misery sayang... Kerasnya posting you kali ni.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2006 11:10 PM | Show all posts
Originally posted by cymax at 13-8-2006 07:21 AM
misery ,
ko ni mcm aku dulu2..tp aku anak last..yg lain abg2..
dari kecik mak aku selalu kondem aku..(sedih la pulak nak cite ni)aku pompuan sorg..mak aku selalu bangga2 anak2 lelaki dia..utk pen ...


oh cymax!!!
may God bless you!
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2006 11:16 PM | Show all posts
cymax..sekarang mcm ner hidup awak...?dah kawin ker belum?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2006 01:13 AM | Show all posts
hello korang. sorry dah panjang berjela br dpt reply. maklumlah, weekend. so aku bz menjd driver ke hulur ke hilir anta mak n adik aku. x kisah la jd driver ke, bibik ke, pak sanggop ke, yg penting mak aku dan family yg lain HAPPY. ini lah aku yg sbena bile aku x emo or marah2. aku terlalu baik dan xkan sanggop kecikkan hati org yg aku syg.

tp bile aku btol2 dah marah dan meletop, jdla mcm posting aku yg pertama tu. itupon cume akan terjadi dlm 21thn, sekali. selame 21 nak masuk 22 thn ni, aku bersabar dan aku mmg x penah lwn ckp mak ayah aku. kalo aku x suke atau sakit hati pon, aku sekadar menangis jek. aku mmg mudah menangis. walopon aku ni kalo korang dgr aku berckp atau berpidato, menggambarkn aku ni mcm pompuan gagah. ahahahahha.

aku nak bgtau pd korang2 yg membuat penilaian kat atas ni. time kasih. yg aku nampak, ada yg mcm kenal lame dgn aku. dan ada yg memberi aku semangat baru. dan ada yg buat aku tersenyum. tp yg aku nak ckp byk, bile ada yg buat aku terguris sedikit dan kecewa+marah byk... ada separuh dr korang yg penah bace masalah aku dlm thread "MAK PILIH KASIH" aku mmg ada byk masalah dlm umah. bukan saje mak aku buat perangai mcm kat atas tu, tp mak aku jugak pilih kasih. x pyh la aku cite. aku jzu nak korang tau, kalo aku ni anak derhaka, kalo aku melawan mama aku masa umur aku 13thn, ya, aku mmg anak derhaka. tp aku tahan dan sabar sampai aku nak masuk 22thn...

selame ni, segala kejadian yg ada dlm umah ni, aku fikir, dan aku dgn beraninye, aku menyalahkn diri aku sendiri. slalu je aku salahkn diri sendiri utk nak sedapkn hati supaya aku xkan benci mama. dan alhamdulillah. sampai skang x penah sekelumit pon perasaan benci tu ada. malah, makin sayang. x dpt aku gambarkn idop aku kalo mama xde lps ni. mesti hambar. dah takde siapa nak sound or marah2 aku. ehe ni la ayat aku na ksedapkn hati sejak kecik. so jgn la kate aku anak derhaka. aku jugak x mintak mama dilabel mak kejam bile aku cite ni. aku jzu harap korang dpt bg semangat n idea atau buat aku hepi. itu saje.

pd yg kak mimpi. time kasih bg pendapat dan nasihat. sy appreciate tp sy x dpt nak guna pakai. sbb nye abah sy sendiri x setuju kalo sy buat itu sume. sbbnye dia tau, pasti perang yg lebih besar akan meletop. pasti kain baju sy akan terbang keluar.

skang ni, dan abah dah x rapat mcm dulu. kalo dulu, abah suke cite masalah keje atau ape2 kat aku. tp aku perasan dan tau, mama x suke dan ada bibit cemburu. x mengapalah. aku mengalah sbg anak dan aku patot akui salah aku. x sepatotnye aku berkongsi cerita dgn abah yg sepatotnye jd milik mama. aku buat sume utk mama. dan skang, mama dah kurang marah aku bab abah. kalo dulu slalu je aku kene perli "pergila ckp same bapak ko, kan ko anak kesayangan dia. x pyh ckp same mama" ehe bukan ni je. ada byk lg yg pedas. skang aku dah x dgr ayat ni lg. dan akhirnye aku menajd irapat dgn mama TETAPI hati aku menangis bile mengenangkn abah. tentu dia bosan sbb xde lg org lain selain isteri dia, utk dgr masalah dia... aku dan abah, kami mmg ada chemistry. itu sbb abah suke cite kat aku. sbb aku paham dan matured.

mama jd rapat same aku dan sedikit sebyk dpt terime aku skang ni. walopon kalo time dia marah, mesti aku kene teruk. peringkat pemulaan, dlm sehari mesti kene marah byk kali. lelame dlm sehari mesti mama ada marah sekali. skang ni, 2 hari sekali... syukur sgt. tp bile aku dewasa ni, walopon org marah 2 hari sekali, perit sgt...

cymax, sy simpati same cite awk. tp kalo sy ditempat awk, walau ape skalipon, sy akan cube ingatkn diri sy, sy anak angkat yg dibela dan sy patot rase besyukur. biar ape pon yg dorang buat, tidor sy ttp berbumbung, mkn sy ttp berpinggan... semoga keluarga awk diberikn pahala yg setimpal. cume, sabar je la ok..

mizz red dan mama azlina, time kasih soh sy carik keje. skang mmg sy ngah nak mula ke arah itu... sy cume harap mama akan paham. bukan stakat tu je, sy harap dia akan nampak yg sy ada life sendiri dan bukan anak kecil lg...

cadillac05, posting ko mmg sgt positif. dpt sedapkn hati aku yg lara dan aku harap itula perkara yg sebenar terjd dlm idop aku. at least pon aku harap setgh drpdnye... adalah benar.

pd yg lain, at least pengalaman yg korang share, buat aku fikir, bkn aku je sorang kene mcm ni. ada yg lg trok.

pd diri aku sendiri: ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh tension dlm tangisan! walopon bertopengkn senyuman. chet! jiwang!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2006 01:16 AM | Show all posts
Originally posted by sayang_mulut at 13-8-2006 01:40 AM
aku pun kekadang teremo ngan mak aku..ala prents aku la senang cite..start aku duk asrama since i was 13 sampai sekrang 21 years old..aku dah malas nak cari gaduh atau bermasam muke ngan parents ak ...



lupe nak selit ko plaks... yeap juz pk kalo parents dah xde kang cemane la.. walopon hidop sendiri selame ni, tp ttp bertemankn mak bapak yg jauh di mata...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2006 01:26 AM | Show all posts
Originally posted by sourplum at 13-8-2006 05:36 PM

Misery sayang... Kerasnya posting you kali ni.....


ahahaha tgh xleh kawal hormon EMO tu la mcm ni...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2006 02:25 AM | Show all posts

Reply #27 misery's post

tak pe slow slow..tak pe misery...pasti ade jalan..kekadang satu hari mak kite mesti terasa and realise how she  treats u as her biological kdaughter..sebab kekadang memang tak semestinye yang bernama ibu tu semua yang die buat tu betul..ade jugak salah..kite cume berdoa and wait for a miracle to come from yang Maha Adil..dun worry the day will come..but what we must remember..she's ur mom..and the only obligation we owe them is respect thm as person who brought us up till WHAT we are now adn where we stand..betul tak..
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2006 05:37 AM | Show all posts
Originally posted by demonicboy at 13-8-2006 11:16 PM
cymax..sekarang mcm ner hidup awak...?dah kawin ker belum?


alhamdullilah..i n my mom better dari dulu..sbb pernah anak yg disanjung tinggi soh dia balik kampung tgh malam sbb ada pergaduhan dgn wife dan org gaji abg i.

i x fikir pasal kawin skang ni..sbb i takut kalau i kawin,dapat pasangan yg ok alhamdullilah..tapi kalau x mcmana mak i nanti..semua menantu2 dia skang tak berapa ngan dgn dia.kadang2 i pun menangis bila tgk nasib mak i sekang..kenapa anak2 dia sanggup buat dia mcm tu..mungkin i terlalu sgykan abah i n ingat pesan dia dulu.lagipun ini lah masanya utk i balas budi pada keluarga sbb dah jaga i sampai i jadi manusia.

2 thn lepas i ada curi2 pergi jumpa my real family..n my real mom kata kalau tak kerana abah(angkat) i,dia x nak bagi i kat org.tapi dia tau perangai mak(angkat) i mcmana.even my real mom pun puji abah i..dia kata abah i baik sbb tu dia bagi i.i pun kata kat my real mom..yes...abah mmg baik,abah x pernah pukul sy.(sori lah i x dapt sambung lagi..i tak berhenti menangis skag ni..i rindu abah sgt.i hilang tpt mengadu..x ada siapa yg faham i selain my abah)
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2006 09:05 AM | Show all posts
ermm misery , aku nak tanya sket la .. kalau tak silap aku , posting ko yang sebelum ni ko cakap ko ni dah kawin kan .. dah ada laki la , itu la ini la .. ke aku yang silap baca .. .. sbb tak silap aku ada satu posting ko kata , memula ko tak suka kucing and then bila laki ko bawak balik kucing ko makin lama makin suka .. kalau silap org , mintak ampunnnnnn banyak banyakkk ..

_______________________

anyway , jalan paling mudah ialah , ko ignore semua tu .. agak agak mak ko tak layan ko , ko layan jer la kucing ko .. sebelum kita salahkan org lain , cuba kita tgk diri kita dulu .. kenapa mak ko layan ko mcm tu ?? apa punca dia ?? sbb adik ko ?? kenapa mak ko layan adik ko lebih dari ko ? aku percaya , bila ko dah dpt punca dia , ko sendiri akan tau dan faham kenapa mak ko buat ko mcm tu .. takde org dlm dunia ni nak sesuka hati benci kat org lain .. mesti sesuatu perkara tu terjadi bersebab ..

aku selalu bila time bergaduh dgn member aku akan cari kat mana silap aku .. apa punca ?? dari sbb mulut ke ?? so , bila aku dah list down kan semua perkara tu , baru la aku tau yg kebanyakkan punca ada la dari aku .. so , dgn rela hati aku gi minta maaf .. kekadang sebagai lelaki ni ego tinggi juga , tapi utk kebaikan baik aku ignore je .. setakat cakap sorry aku rasa tak hilang la duit berjuta .. so , cadangan aku ialah , ko tgk diri ko dulu .. kaji diri ko .. dari segi pemakaiian , perwatakan , perbuatan , percakapan dsb .. kekadang org tua ni , dia lebih suka berkias dari cakap direct .. sekali hati dia dah terusik selama nya dia ingat .. so , tu sendiri mau faham la ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2006 10:34 AM | Show all posts
Originally posted by DecK at 14-8-2006 09:05 AM
ermm misery , aku nak tanya sket la .. kalau tak silap aku , posting ko yang sebelum ni ko cakap ko ni dah kawin kan .. dah ada laki la , itu la ini la .. ke aku yang silap baca .. .. sbb tak ...



ehe aku nye posting bkn aku x suke kucing. laki aku yg x suke kucing then aku bawak blk kucing bg dia... laki aku dok study lg la. so x dok same la. pehtu pon memasing x keje, xde kemampuan. so buat haluan memasing dulu la. sebln beberape kali br jumpe.

aku xkan berenti mencari kesilapan aku... mmg aku dah carik, sampai sesat pon xjumpe. xpe lps ni aku gune round about plaks. harap2 jumpe la perangai aku yg agaknye menyakitkn hati dia...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2006 10:45 AM | Show all posts
Originally posted by cymax at 14-8-2006 05:37 AM


alhamdullilah..i n my mom better dari dulu..sbb pernah anak yg disanjung tinggi soh dia balik kampung tgh malam sbb ada pergaduhan dgn wife dan org gaji abg i.

i x fikir pasal kawin skang ni ...



cymax, aku pon sebak bace cite ko ni. anyway, brape umor ko? aku paham perasaan ko terhadap abah. walopon ko bkn anak kandung dia, tp keserasian tu ada. n bile org yg serasi xde ngan kite, life jd empty, ilang tempat mengadu nasib. aku pon mcm tu. mmg aku rapat sgt same abah. tp disebabkan mama, aku bekorban dan ketepikn abah utk jaga hati mama.

aku x paham kenape la... dulu masa aku study jauh, ape je brg aku beli sendiri gune duit belanje yg abah bg. tp bile adik aku gi study, sume brg mak aku belikn. duit belanje dia cume utk mkn jek. sampaikn pampers pon mama beli bg dia. aku dulu, cadar katil pon sehelai tu la aku gune sampai la aku sendiri bosan dan x selese, aku beli lg 1 so bole buat salin2. tp adik aku sume complete. sume keperluan dia mama paham. ape dia nak sume mama tau. aku? sape yg tau? mama x penah amik peduli. aku nak amik brg ape2 yg kurang kat umah pon... dia ckp "eh tu aku beli bkn utk ko, ko beli sendiri la." bile gi shopping brg dapo mama, aku amik kesempatan sket la na kselit beli brg yg dia x bg tu.. dia plak kate "eh, duit aku cukup2 ni. ko beli nanti la bile dah blk sane. aku nye duit ni pon x cukop ko plak memandai2 nak beli brg ko." huh sume salah. itu salah ini salah. idop aku x abes2 buat salah je sampaikn kadang2, aku jd fobia n takut x bertempat. contohnye kalo aku kuar same mak laki aku. aku nak amik ape2 pon, aku siap ckp byk kali brg tu aku byr walopon harge rm1. sbb aku xnak dia rase aku nak mkn duit dia mcm mama aku.

aku ni mmg ada penyakit fobia trauma sume. aku berani tp at the same time aku takut x bertempat. dedulu kecik2, kalo mak aku tido, aku tutup pintu dia slalu kate " eh ko kalo nak tutup pintu bilik, jgn bg telinge aku dgr. kal oaku dgr, siap ko!" start dr tu, aku slalu takot nak tutup pintu. mmg aku tutup pintu slow nak mampos. x dgr lansung bunyik dia. pehtu tombol pintu slalu rosak sbb aku slalu pulas tombol dulu br tekan punat utk kunci. slalunye org normal tekan je la punat kunci tu. bile tombol rosak, aku gak yg salah. tgk la, sumenye salah. aku nak jd ape??? sampaikn aku dah xtau ape yg btol ape yg salah.

kalo org tgh tido dlm umah aku ni, korang pecaye x, aku akan jln mcm penyamun? sbb dah terbiase dr kecik, mak aku telinge tajam. kalo dia dgr bunyi kaki or seluar aku begesel time jln, perhhhhh dpt la cubitan yg comfirm lg sejam biru hijau kelabu purple kat peha. so aku jln mcm penyamun n amik masa lebih 5min utk ke mane2 dlm umah... dan aku xkan berani nak bukak pili air or cuci pinggan or mkn atau ape2 je la kerja yg kuar bunyi kalo time org tido... kadang2 aku rase melampau btol cara didikan mama pd aku sampaikn aku jd manusia mcm ni....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2006 10:54 AM | Show all posts
Originally posted by sayang_mulut at 14-8-2006 02:25 AM
tak pe slow slow..tak pe misery...pasti ade jalan..kekadang satu hari mak kite mesti terasa and realise how she  treats u as her biological kdaughter..sebab kekadang memang tak semestinye yang bern ...


ehe sayang mulut, thanx. oho dan time kasih bg sy kacang yg byks tu. terubat hati saya yg lara. yeah watever it is, she is my mom n still to me, she s the best ive ever had!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2006 12:13 PM | Show all posts
misery..hana rasa..in your case..u kena duk separately dgn ur mom..
sbb..kalau duk serumah..mmg gaduhlaa. sure punyer...

btw..hana tau..betapa penatnyer jadi driver org..
hana pun jadi driver family gak..
mmg penat..sgt penat.. tak tahu pasal ape..membasuh baju 3kali round guna tangan pun..tak sepenat mendrivekan utk org..

org yg tak penah jadi "driver" utk family..tak kan paham..betapa..penatnyer..
dan kita takleh bergerak ke mana2..sbb masa dah fixed..pastu..kita kena pikir lagi..jalan mana tak jem.. kena kuar awal utk elak jem..and whatsoever..
sbnrnyer..jadi driver.. buatkan si driver tu limited time..takboleh pergi mana2..tanpa calculate terlebih dahulu....misti ada.."eh..kalau aku gi sini..xxx..sempat ke tak? sempat ke tak? kalau jem mcm mana? sempat ke tak"..

setelah berlaku satu peristiwa..which.. i explained to everybody..im soo tired and bored to drive..so..now, im not a "driver" anymore..im very happy..
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2006 02:28 PM | Show all posts
ntah kenapa, aku rase la kan...anak pompuan mmg byk masalah ngn mak masing2...even aku sendiri pon x berapa rapat ngn mak aku...x leh ngam langung...ade sekali tu mak aku masuk ICU...then aku la anak yg plaing tak disayanginya...jaga dia selama dia kt sana...berak kencing aku jaga...bukan mengunggkit...lgpon berak n kencing aku dlo pon dia jaga...lepas mak aku kuar ICU, aku la yg plg disayangi...sampai masakan febret food aku...x penah2 dlm sejarah idup aku tau...sampai adik berasik aku yg lain pon perasan mak aku sayang aku sgt...tp mende tu x lama pon..kejap je..pehtu aku ade terbuat hal (terbergaduh ngn parent aku..) then keadaan back to the normal...
idup aku sampai kesudah mcm gini je...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2006 02:29 PM | Show all posts
lupa lak nk tambah...so misery, biasa la tu idup kite nie...
kejap ok kejap tidak...lgpon yg kite gadokan mak kite sendiri...pendam je la..kan..
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2006 02:51 PM | Show all posts
misery...

aku rasa ko kena cari keje...

tentang mak ko tu kan, mana der mak yg tak komplen tu nih...aku pon kena cam ko...ni cete dulu2 ler..kalau sidai kain, mesti dia betulkan balik...kalau aku masak, dia kata...tak sedap r, saper nak makan nih...hahahhaa...tension mmg tension...

skrg nih, mak aku lak yg soh aku masak...ko masak ler plak..aku jawab..tanak r nnt tadek org nak makan :pmuka:

aku da lali da ngan mak aku, tu psl aku uat poyo jek...yes mum yes mum!!
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2006 04:14 PM | Show all posts
herm2.. aku bkn nye nk tunjuk baik.. tp aku rasa cam tak elok la topic ko.. jgn marah aku.. aku pon salu problem ngan mak aku.. tp aku jenis pendam.. mak kalo kecik ati ngan anak..anak yg berdosa.. kalo anak kecik ati ngan mak.anak gak berdosa.. kinda unfair.. tp itu lah hakikat nye.. aku ingat lg masa mak ayah aku anjur family vacation kat cameron.. mak aku tk bincang pon ngan aku bila aku free.. even tk ckp pon kat aku.. aku tau pon sbb aku gi umah abg aku.. abg ngan kakak aku yg ckp.. derang plan gi hr khmis.. abg2 n kakak aku leh la ambik cuti.. tp aku student lg.. nk pulak hari jumaat aku ada lab 4 jam.. sedih aku.. abg aku ckp dia rela tunggu aku abis lab nnt g sama.. ayah aku pon ckp dia rela trn ambik aku kalo aku nk gi.. alih2 mak aku call ckp tkyah gi la.. susah kan abg aku je.. sampai skang aku rasa tersinggung.. tah la..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2006 04:52 PM | Show all posts
Originally posted by Hana at 14-8-2006 12:13 PM
misery..hana rasa..in your case..u kena duk separately dgn ur mom..
sbb..kalau duk serumah..mmg gaduhlaa. sure punyer...

btw..hana tau..betapa penatnyer jadi driver org..
hana pun jadi driver ...



hana, ahahaha btol! perasaan tu gak yg aku rase bile jd driver. sedangkn aku nak gi memane pon aku x jd pegi bile aku rase mcm x sempat. sanggop aku gadailaa segala urusan penting aku. secara jujue nye, aku ni ramai kwn. tp disebabkn masalah aku yg 1 ni, aku tepakse buang kwn dan kwn aku skang ni leh kire pakai jari. sbb aku slalu je bg alasan bile depa ajak jumpe. depa nye life x mcm aku. so bebile masa ajak jumpe pon xde hal...

mmg jd driver penat dia kalah cuci baju pakai tgn. 3 round pon x same. ahaha akhirnye ada gak org yg paham penat jd driver. jd driver 1 hal la hana. pastu kene ikot je bontot dorang gi mane. bile dorang masuk kete, bole tido, kite lak even dah penat kene bawak dorang sampai umah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096466s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list