Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
42712
View
179
Reply

earphone dan headphone paling best

[Copy link]

Author: hyphrigian       Show all posts   Read mode

Post time 19-1-2007 11:54 PM | Show all posts
CMoy,Sijosae Class AB,PIMETA ????

Kat mane dapat ni?..bleh aku tgk schematics die?
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2007 05:13 AM | Show all posts

Reply #61 NaturalSound's post

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2007 03:26 PM | Show all posts
Ok...ok thanks for the link....

ff:

Aku tak pernah lg buat amp utk headphone ni....lgpun headphone ko power hehehe....

Slalu buat amp besar besar....tapi kos die besar besar.....kalau terbakar pun rugi besar besar hehehee
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2007 04:32 PM | Show all posts

Reply #63 NaturalSound's post

Power amp?

Tubes? Chip amp?
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2007 10:12 AM | Show all posts
Power Amp- aku tak pernah buat lagi Tubes Amp.....

Setakat ni chip amp & transistor je......paling sedap Transistor la....ade  jgak chip amp yg similar dengan Transistor punya bunyi....

Tapi transistor ni agak rumit.....result die berbaloi....macam aku kata tadi la kalau silap hr bulan....tgk asap la hahahaha.....

Aku pernah buat transistor amp,gune 4 transistor(power drive) utk   satu channel...aku buat stereo...so 8 la gune....dulu sebijik tu rega dia rm2.50(paling murah)...skang ni naik harga kot....pernah time settin 8 bijik semua terbakar....kikikikiki....

Dah siap dah.......sedap bunyi die...tapi kalau nak sedap lagi guna la transistor yg rm12 sebijik.....
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2007 06:17 PM | Show all posts

Reply #65 NaturalSound's post

Aku plan nak start DIY power amp dari chip LM3875/3886. Gainclone. Hehe basic Gainclone ni senang je circuit die tapi sound quality aku dgr best. Risiko makan asap pun nampaknye rendah.

Kalau dah mahir, abis ngan Mosfet2, tube hybrid lagi aku taruk. swt.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2007 07:09 PM | Show all posts
So far aku buat gainclone mmng best...alternatif kpd transistor laa...normal ko guna pwr trans 18-0-18

Aku prefer ko gune LM3886,best gile...superb habis....ingat design kena betul ade byk gainclone kat internet...so cari la yg terbaik...kalau ko dah mahir nanti cube buat bridge(2 LM3886 for 1 speaker)

Eh ko tahu tak kat area klang valley mane leh cari orng buat speaker box?....aku nak tempah sub woofer laa...
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2007 06:53 PM | Show all posts
Originally posted by Eokboy at 19-1-2007 06:21 PM
First aku buat CMoy, then Sijosae Class AB, paling baru aku buat PIMETA.

Portable setup aku:


waduh.. jeles nih. brape kos buat ni?

[ Last edited by  tonkgang at 4-2-2007 07:55 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2007 03:15 AM | Show all posts

Reply #60 Eokboy's post

berapa harga amp tu....
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2007 09:00 PM | Show all posts

Reply #68,69

Dulu aku jual RM140 basic, tapi sekarang dah tak jual. Kos? Mana buleh bagitau lol
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2007 09:02 PM | Show all posts

Reply #67 NaturalSound's post

Speaker box cam subwoofer keta? Ke macam hifi? Hehe xtau aku. Aku pun nak tau mana nak custom build kotak speaker. Kedai ICE mungkin buleh tolong.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2007 11:28 PM | Show all posts


Aku skang ni tgh planning nak buat 5.1 or 7.1 audio amp.....Gainclone audio amplifier...dalam proses Amplfier IC...LM3886,
Subwoofer sebolehnya nak yg home setup punye...tak kisah la camne design pun.....tapi mesti nak driver sebolehnya magnetic shielded(ini paling susah - sebab rumah aku tak gune LCD display lagi hehehe)....then driver mesti ade TS parameter...so mmng fix abes enclosure dan driver....baru leh dapat cut off freq yg kite nak....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2007 02:57 PM | Show all posts

Reply #70 Eokboy's post

bagi hadiah takleh ka kat aku.......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2007 05:51 PM | Show all posts
mengikut informasi yang dapat dari sorang kawan....
sony akan keluarkan earphone baru dengan noise cancelling....
sekarang tgh research....nanti kalo dapat free i will inform.....
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2007 10:04 PM | Show all posts
dapat free?..aku nak jgak......so far aku dah try noise cancelling Bose Headphone...ermm not bad ..bleh laaa...hehehehehe...not 100% cancelling...tp bunyi bising dr luar tak masuk laaa...dalam headphone earcup...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2007 03:04 AM | Show all posts

Reply #75 NaturalSound's post

sebab kawan aku tu engineer dan dia yang dapat projek earphone tu....
sebelum ni mp3 player....
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2007 07:21 PM | Show all posts
sesiapa kat sini pernah pakai amp ldm+? ok ke? tengok amp EokBoy terasa nak angkat satu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2007 10:48 PM | Show all posts

Reply #77 tonkgang's post

tu la.....i envy u eokboy.....
selama ni aku tatau plak ada amp headphone....

[ Last edited by  hyphrigian at 13-2-2007 10:50 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2007 11:40 PM | Show all posts

Reply #78 hyphrigian's post

hehe.. kita teracun ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-2-2007 01:41 PM | Show all posts
aku rasa headphone aku kalo masuk dengan amp tu...fuhhhhhhhh......
mesti ngeri.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095108s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list