Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
42729
View
179
Reply

earphone dan headphone paling best

[Copy link]

Author: hyphrigian       Show all posts   Read mode

Post time 28-12-2006 03:43 PM | Show all posts
Sini ada review berdasarkan harga...



http://damage.wordpress.com/2006 ... endations/#more-139
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2006 07:43 PM | Show all posts
Shure E500PTH paling best kalo utk travel..dalam RM 1500++ kot sekarang...
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2006 09:35 PM | Show all posts

Reply #42 verticalforce's post

mak oit mahalnya... itu headphone or earphone?
ada gmbo tak?
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2006 03:12 AM | Show all posts
canal phone.. kecik je phone nyek..nak gambar pergi kat shure.com... kekekekekeke

Retail price dalam 500 dollars.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2006 03:46 AM | Show all posts
Originally posted by Agul at 28-12-2006 03:39 PM


eokboy,

KSC75 tu comfortable tak? Kalau pakai lama-lama macam mana? Sambil tidur selesa tak? Berapa dia punya frequency response?

SHP895 tu aku ada. Mana lagi best kalau compare antara SH ...

Agak comfortable, kalau pakai masa tido Koss KSC75>SHP895. Aku guna masa trip KL-Singapore, telinga x sakit.

Freq response err xtau. Check lah kat website Koss.

Koss KSC75 sound lagi bright dari SHP895 yang mid-upper frequency nyer veiled sket. Bass SHP895 menang lah, tapi kalau kau prefer bass kurang sket, KSC75 mungkin sesuai. Bass extension kurang dan tighter. Sebenarnye aku pon ada impression mula2 bass KSC75 lacking pasal kecik tapi bila dah sangkut kat telinga, agak surprised pasal not bad, impact masih ada. Serius, antara SHP895 ngan KSC75 susah aku nak pilih mana lagi power. Ada lagu aku prefer SHP895 ada yg prefer KSC75. Aku beli KSC75 RM60, SHP895 harga 3x. Mmg best bang for the buck, RM60 je kau beli, layan dgn sound nyer yg mantap lagitu mmg xkan menyesal. Kau gi lurk Head-Fi.com aku rasa 80% member Head-Fi ada KSC75.

KSC75 ni mmg ada improvement sket kalau amped, lagi2 pasal impedance 60 ohm. Aku guna dgn amp aku DIY, Sijosae Class AB. Kalau commercial amp aku rekemen Little Dot Micro, RM150 kalau kau cari kat forum lowyat.net. Good reviews tapi aku sendiri blum try. Kau nak beli amp aku pun buleh gak aku jual RM140, masalahnye xleh pakai bateri rechargeble/alkaline. Kalau nak amp yang gempak sket, aku planning model baru harga lebih kurang RM250. PPA pun aku ada PCB, tu dah RM600+. Amp guna tube, SOHA mungkin aku buleh DIY harga RM500+.

Nak gempak lagi, amp DIY Beta22. Kalau aku buat mungkin aku jual RM2500 hehehe. Fully discrete amp. Discrete gain stage, MOSFET output stage, active ground. Power supply pun discrete linear regulated, tracking lagi dgn transformer toroid. Lol tapi tahap ni kau dah kene ada Sennheiser HD650 camtu2 dah :bgrin:. AKG K1000, headphone yg kau kene sambung kat speaker power amp, pun amp ni buleh drive.

Aku xde experience ngan FLAC pasal lagu aku sume dl, biasa MP3 VBR atau koman pon 192kbps. Ipod kalau ubah firmware pakai Rockbox x silap buleh play FLAC. Tapi org kata mp3 player yg sound best, buleh main FLAC ada dari brand Cowon, Iriver... Aku guna Sony NW-E003F, taru mp3 VBR dah puas ati dah, combo ngan amp, KSC75 can travel.

[ Last edited by  Eokboy at 30-12-2006 04:07 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2006 03:53 AM | Show all posts
Originally posted by verticalforce at 29-12-2006 03:12 AM
canal phone.. kecik je phone nyek..nak gambar pergi kat shure.com... kekekekekeke

Retail price dalam 500 dollars.

E500...huhu bagi IEM(in ear monitor, jenis yg sumbat dlm lobang telinga), RM1500 agak sakitlah itu belum tambah custom ear mold.

Ada IEM baru dari China, brand OVC. Harga RM150 je 10 kali lagi murah. Review agak memberansangkan, aku pon ingat nak angkat. IEM mmg sesuai guna dlm kapal terbang etc.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2006 06:44 AM | Show all posts
Biler Apple nak kuar ipod yg boley support FLAC nih...hampeh tul ler...

[ Last edited by  verticalforce at 30-12-2006 08:36 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2006 03:03 PM | Show all posts
Eokboy,

thanks for the reply. :bgrin:

Aku check kat head-fi memang ramai yang ada KSC75 ni. Cuma sekarang ni toss-up antara KSC dengan senn px100. Sebab aku nak yang portable, affordable dan sound ok. Agak-agak yang mana lagi sesuai untuk klasikal dan banyak detail serta natural sounding? Kalau boleh test dengan Paranoid Android pun best jugak. tapi kata sini Malaysia ni susah nak test, lagipun headphone ni murah je.

Kegunaan lebih kepada binaural dan brain entrainment sebab tu aku nak yang kurang distort recording asal.

Rasanya px100 tak berapa perlukan amp berbanding ksc75.. betul ke?

Aku sebenarnya lebih suka meminimakan benda2 yang kena bawak tapi mungkin worth it bawak amp kehulu kehilir..

Ko buat amp sendiri ye? Mana nak belajar buat amp ye? ada tak link yang bagus? Aku pun nak try jugak DIY...

Thanks in advance.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2006 03:05 PM | Show all posts
Aku dah ubah fikiran pasal GRADO mungkin SENN... atau mungkin IEM yang bagus... etymotic ke...

Ultimate ear melampau sangat pulak.. heheh
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2006 03:13 PM | Show all posts
Eokboy,

AV170 berapa harga? Selain drpd AV170 soundcard apa yang bagus? Tak boleh pakai internal ngan external sekaligus kan? Kau rekomen apa kalau external?
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2007 03:39 PM | Show all posts
Sori lambat reply. Cuti raya haji eheheh

Rasanya px100 tak berapa perlukan amp berbanding ksc75.. betul ke?

Aku sebenarnya lebih suka meminimakan benda2 yang kena bawak tapi mungkin worth it bawak amp kehulu kehilir..

Ko buat amp sendiri ye? Mana nak belajar buat amp ye? ada tak link yang bagus? Aku pun nak try jugak DIY...

Thanks in advance.

Mungkin. Tapi kalau aku sume bende aku kasi amp huhu.

http://tangentsoft.net/audio/ - Link ni byk ajar aku.

Aku dah ubah fikiran pasal GRADO mungkin SENN... atau mungkin IEM yang bagus... etymotic ke...

Ultimate ear melampau sangat pulak.. heheh

Try IEM dari OVC. Made in China, RM150 je. Tapi ada orang dapat banding dgn etymotic.

AV170 berapa harga? Selain drpd AV170 soundcard apa yang bagus? Tak boleh pakai internal ngan external sekaligus kan? Kau rekomen apa kalau external?

RM100 dari lowyat.net Bulk Sales. AV710 paling murah utk audiophile, atas lagi ada Creative EMU0404, M-Audio erk...lupa

external caner tu? USB? Xtau plak USB soundcard mana yg bagus, tapi aku nak DIY satu yg lagi best dari AV710 soundnyer. AlienDAC.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 03:09 PM | Show all posts
eokboy,

maksud aku soundcard external, tak kiralah usb ke firewire ke... Boleh guna untuk laptop.

Aku rasa skill DIY ni dah bnyk kurang la... maunya terketar2 tangan buat soldering... heheh..

OVC tu model mana? TC20 ke?
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2007 11:13 PM | Show all posts
Originally posted by Agul at 6-1-2007 03:09 PM
eokboy,

maksud aku soundcard external, tak kiralah usb ke firewire ke... Boleh guna untuk laptop.

Aku rasa skill DIY ni dah bnyk kurang la... maunya terketar2 tangan buat soldering... heheh ...

EMU0202/0404 USB ada.

OVC TC20, RM140 : http://forum.lowyat.net/topic/392839
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2007 11:27 PM | Show all posts
aku pegi low yat dah tak jumpa ksc75... portapro ada tapi rm159. senn px100 pun xde...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2007 02:22 AM | Show all posts
sapa tau katner kedai yg ada jual earphone brand SHURE?
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2007 10:54 PM | Show all posts
54 & 55

Zaman IT ni brg sume beli online XD
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2007 12:49 AM | Show all posts
Originally posted by Eokboy at 17-1-2007 10:54 PM
54 & 55

Zaman IT ni brg sume beli online XD

ko beli online kat mana?
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2007 09:08 PM | Show all posts

Reply #57 Agul's post

http://forum.lowyat.net/topic/299993 - Koss KSC75, RM70. Aku beli dari mamat ni. Senang je bank in duit tunggu poslaju, atau kalau tak yakin, beli face to face.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2007 09:31 AM | Show all posts
Ko buat amp ape EoKboy utk headphone ko...:-)
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2007 06:21 PM | Show all posts

Reply #59 NaturalSound's post

First aku buat CMoy, then Sijosae Class AB, paling baru aku buat PIMETA.

Portable setup aku:


[ Last edited by  Eokboy at 19-1-2007 06:24 PM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084684s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list