Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
42707
View
179
Reply

earphone dan headphone paling best

[Copy link]

Author: hyphrigian       Show all posts   Read mode

Post time 12-12-2006 06:19 AM | Show all posts
Originally posted by sayangidaku at 12-12-2006 12:52 AM
skang tgh cari earphone ni kt KL...sapa ternampak kat memana bgtau la ek. tq.

SHURE-

KOSS- http://www.easyishop.co.uk/sho ...



Yang tu IEM bukan earbuds type earphone.

KOSS, SHURE, AKG ada keluarkan headphone/earphone yang bagus jugak.

Brand mana pun kena tengok dia punya model jugak, walaupun Sennheiser sekalipun. Kecuali GRADO yang kualitinya paling konsisten antara semua manufacturer.

Tak sempat nak tulis banyak-banyak, ko cek jelah link kat bawah ni.

http://www.goodcans.com/

http://www.headphone.com/guide/b ... 10-best-headphones/

http://www6.head-fi.org/forums/forumdisplay.php?s=&forumid=2

http://www.headphonereviews.org/
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2006 09:12 AM | Show all posts
Originally posted by sayangidaku at 12-12-2006 12:58 AM
pstu cmner lak dgn kualiti earphone/headphone yang dikeluarkan oleh brand pc speaker mcm altec lansing, sonic gear, creative, JBL, etc...? ok ker? sesapa penah try?
was2 sket nak beli sbb mcm tk p ...


Saya pernah try Bang & Olufsen tapi tak bagus laa...
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2006 11:31 PM | Show all posts
Originally posted by Agul at 12-12-2006 06:19 AM



Yang tu IEM bukan earbuds type earphone.

KOSS, SHURE, AKG ada keluarkan headphone/earphone yang bagus jugak.

Brand mana pun kena tengok dia punya model jugak, walaupun Sennheiser sekali ...

thanx! :nerd:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2006 03:19 AM | Show all posts
pakai hat ni jaa....


[ Last edited by  hyphrigian at 13-12-2006 03:21 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2006 12:59 PM | Show all posts
Originally posted by hyphrigian at 13-12-2006 03:19 AM
pakai hat ni jaa....


I heard that Philips mudah rosak?
Betul ke ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2006 01:34 PM | Show all posts

Reply #25 shianghorng's post

low end smudah la....
yang ni ok ja...beli kat lelong.com.my
harga pun 80++
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2006 10:04 AM | Show all posts
prefer sony for both type...tapi aku tak minat headphone sebab telinge aku sakit kalau pakai lame2..
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2006 11:47 PM | Show all posts
Aku ada pakai dua headphone:

Philips SHP895


Koss KSC75


Aku layan dgn headphone amplifier. Semalam baru aku siap buat PIMETA, tapi belum sumbat dalam case. Gambar contoh shj, bukan aku punye hehe


Soundcard pon kenelah yg mantap. Sekarang aku guna Chaintech AV710 tapi plan nak upgrade kpd external USB DAC, Alien DAC  yang buleh DIY.

[ Last edited by  Eokboy at 22-12-2006 11:54 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2006 01:16 AM | Show all posts
baru gi test KOSS headphone kat sunway digital centre tadi... sound memang cantek... bass meletop2.... RM198... tapi aku ingat nak compare ngan sennheiser dulu... memang tak jmper kat sunway... maybe kena gi low yat dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2006 03:21 AM | Show all posts
Originally posted by white01whale at 23-12-2006 01:16 AM
baru gi test KOSS headphone kat sunway digital centre tadi... sound memang cantek... bass meletop2.... RM198... tapi aku ingat nak compare ngan sennheiser dulu... memang tak jmper kat sunway... may ...

Koss mana tu? KSC75?
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2006 09:06 AM | Show all posts

Reply #30 Eokboy's post

portapro... tapi aku tak beli sebab tak suka la design dia.. ekceli aku carik full size headphone, tapi test koss punyer tak berapa la pulak... sbb dia kasik aku test yang portapro ni gak... so, kalau kaedah bunyiknyer.. aku prefer portapro.. but too bad... i'm not into the design, so aku tak beli.

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2006 03:06 PM | Show all posts
KSC75 yg aku guna tu headphone driver sama dgn portapro, tapi aku beli RM60 je.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2006 12:18 AM | Show all posts
sony the best..no doubt.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2006 02:04 AM | Show all posts

Reply #29 white01whale's post

koss best ek?
nak try gakla...
model apa tu whale?

dah jumpe beberapa jenis earphone sennheiser kat kedai apple kat mid valley.
tp earphone earbud yg aku nak tu mahal sgtla...sampai rm300++ :kant:
tak mampu lah.

tapi koss tu mcm ok je...plus harga pon takla mahal sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2006 02:28 AM | Show all posts
yang gambar tu PORTA PRO nama model dia.. kat sunway mahal nak mampos... lebih RM40 dari harga kat Low Yattkat Low Yatt baru RM130... baru survey tadi.... ader beberapa jenis yang ko boleh beli online kat www.mavons.com . Headphone lama aku jenama Koss gak.. aku beli kat situ... tapi lepas 2 tahun lebih berkhidmat, cushion cover dia dah koyak... sedih...

aku survey for sennheiser, tapi masa aku sampai tadi dah lambat.. kedai tu ngam2 nak tutup.. aku tak nak la susahkan diorang... kat kedai yang aku survey Koss tu takder stok... so.. aku masih blom beli lagi.. sebab nak compare performance dia dulu...

[ Last edited by  white01whale at 26-12-2006 02:29 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2006 08:04 PM | Show all posts
Originally posted by toshiba at 26-12-2006 12:18 AM
sony the best..no doubt.

Sony MDR-R10 mmg buleh dikatakan one of the best headphone.


Tapi kebanyakan orang setuju gelaran best headphone ever belongs to Sennheiser HE90 Orpheus.

Bestest headphones ever IIRC:
Sennheiser HE90
Stax SRM 007 Omega II
Audio Technica W5000
Grado GS1000
AKG K1000
Sony MDR-R10 Qualia

Murah sikit, harga RM1000-RM1500
Sennheiser HD650, HD600
Grado SR325i
AKG K701
Beyerdynamic DT990, DT880


Sennheiser HE90 + HEV90 electrostatic amp. US$7500

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2006 08:28 PM | Show all posts
huuuuuuuuu........
awat mahai sangat.......
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2006 11:47 PM | Show all posts

Reply #33 toshiba's post

rasanya best or tak best bukan ikut brand...tapi ikut model mana...
sbb sony pon ada headphone tak best...aku penah terbeli.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2006 11:50 PM | Show all posts
Originally posted by Eokboy at 26-12-2006 08:04 PM

Sony MDR-R10 mmg buleh dikatakan one of the best headphone.


Tapi kebanyakan orang setuju gelaran best headphone ever belongs to ...

mak oit...yg gmbo last tu...mmg sah bunyi power.
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2006 03:39 PM | Show all posts
Originally posted by Eokboy at 22-12-2006 11:47 PM
Aku ada pakai dua headphone:

Philips SHP895


Koss KSC75


Aku layan dgn headphone amplifier. Semalam b ...


eokboy,

KSC75 tu comfortable tak? Kalau pakai lama-lama macam mana? Sambil tidur selesa tak? Berapa dia punya frequency response?

SHP895 tu aku ada. Mana lagi best kalau compare antara SHP895 dgn KSC75 amped dan unamped? Banayk sangat ke bezanya? Mana nak cari amp yang bagus dan tak mahal sangat?

Aku kalau boleh nak cari yang natural sounding, tak nak yang bass terlampau atau distort dia punya bass ke, treble ke mid ke... Kalau boleh nak dengar semua detail macam masa direkodkan tapi tak nak la belanja terlampau sangat.


Lagi satu kau pakai portable sistem macam Ipod ke apa? Perlu sangat ke amp?



Offtopic sikit, sistem portable apa yang bunyi paling best? Yang boleh main FLAC? Atau kalau tak boleh fail FLAC tu boleh convert ke format lain yang lossless juga tak?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.116249s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list