Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
16020
View
23
Reply

Hantar duit ke Malaysia

[Copy link]

Author: hantap       Show all posts   Read mode

hantap This user has been deleted
Post time 29-7-2006 03:46 PM | Show all posts |Read mode
Nak tanya sket. Korang pernah hantar duit ke Malaysia tak? Rasanya mesti perna ni. Cara apa yang paling mudah, cepat dan murah? TT ke Moneygram ke...atau ada cara lain?
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2006 08:38 PM | Show all posts

Reply #1 hantap's post

Internet transfer murah sikit dan boleh buat dari your own computer. Kalau TT dari bank fees dia higher. Tapi kalau thru Western Union paling cepat...setengah jam aje penerima dah boleh collect. Fees dia mahal sikit dari TT kat bank. Kalau hantar ke Malaysia...penerima boleh collect dari Bumiputra Commerce.

[ Last edited by  platinum8 at 29-7-2006 08:40 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

baiti_jannati This user has been deleted
Post time 30-7-2006 05:53 AM | Show all posts
slalu kami pakai Moneygram. charge hanya USD $10.
Western Union mahal.


Plat, camna internet transfer tu?
Reply

Use magic Report

hantap This user has been deleted
 Author| Post time 30-7-2006 06:03 AM | Show all posts
ha ah...internet transfer tu canne? apa site nyer? so far moneygram le murah kut GBP10 je....regardless total value ke?
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2006 12:27 PM | Show all posts
Internet transfer tu you all transfer from your bank saving into the payee's bank account.
1. Mesti ada bank account - with internet banking facilities (register kat bank itself or call aje pun boleh..)
2. Mesti ada payee's acc details - no acc, name, bank name, branch, bank address, Bank code eg. for maybank KL...MBBMYEMKL
.....transfer will take 2 working days to clear.....

[ Last edited by  platinum8 at 30-7-2006 12:29 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2006 05:26 PM | Show all posts
I selalunya hantar pakai Western Union.
Reply

Use magic Report

hantap This user has been deleted
 Author| Post time 30-7-2006 06:03 PM | Show all posts
Originally posted by Calimro at 30-7-2006 05:26 PM
I selalunya hantar pakai Western Union.


western union charge berapa? btw, u kat mana?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 12:22 AM | Show all posts
ok gak topik ni...
agatha pun nak tumpang tanya gak la...
moneygram tu mcmana?
kalau TT both side dia chargekan....
kalau fr m'sia nak hantar ke UK pakai apa plak yg sesuai ?
Reply

Use magic Report

hantap This user has been deleted
 Author| Post time 31-7-2006 02:42 AM | Show all posts
Originally posted by agatha at 31-7-2006 12:22 AM
ok gak topik ni...
agatha pun nak tumpang tanya gak la...
moneygram tu mcmana?
kalau TT both side dia chargekan....
kalau fr m'sia nak hantar ke UK pakai apa plak yg sesuai ?


kalau dari m'sia hantar ke bank UK pakai maybank2u je. senang. aku dah pernah buat dah..charge pun tak mahal..tapi tak ingat la plak berapa..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 08:24 AM | Show all posts
Originally posted by hantap at 30-7-2006 06:03 PM


western union charge berapa? btw, u kat mana?

Selalunya diorang charge about 10% of the amount thatyou send. Base kat Paris,tapi sekarang ni balik ke Malaysiafor a year..Tapi kalau hantar pakai WU, kena beritau diorang yang you nak hantar fix amount, maknyan, just you have to pay for the charge, not both of the parties. Tahun lepas masa bulan puasa,I hantar 150 euro ke sini, plus 10% charge,  kat malaysia pun, ,bila my mom ambik kat BBMB diorang potong lagi 10%...mengamuk sakan tak ingat dunia haku!!! Cuma yang best guna WU ni sebab within few minutes after the transaction, the other party could take the money.

[ Last edited by  Calimro at 31-7-2006 08:29 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 11:31 AM | Show all posts
Originally posted by hantap at 31-7-2006 02:42 AM


kalau dari m'sia hantar ke bank UK pakai maybank2u je. senang. aku dah pernah buat dah..charge pun tak mahal..tapi tak ingat la plak berapa..


Internet transfer (dari rumah or PC) dari Perth ke maybank2u cost AUD20.....kalau TT dari bank AUD30....
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2006 12:15 AM | Show all posts
:setuju:
Internet transfer of course cheaper pasal kita jadi bank staff (sendiri).....kalo TT dari bank dia charge utk service dia lagi.


My advise, better to open acc with bank yang ade branch kat m'sia....like citibank (palaing banyak)...so, bila balik sane esok  tak kena charge nak transfer sumer duit kita dari oversea :tq:
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2006 08:41 AM | Show all posts
Apa cara yang paling mudah utk orang Malaysia hantar duit dkt orang USA?

TT, Western Union, Kirim dgn kawan, Internet banking eden tak nak. Ada tak cara lain?



** Eden ta ada acct Bank di Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2006 06:36 PM | Show all posts
Entahlah....... dah semua cara tak nak......... cara ape lagi yerk ? :hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2006 09:41 AM | Show all posts
Originally posted by Yasmine at 8/10/06 18:24
Dar, kalau yg paling mudah pakai wire transferlah, tapi kalau tak nak semuanya tu, kena pakai bank draf dr M'sia lepas tu masuk dlm account kat sini.  Masa I bebaru dtg US dulu (masa student) I baw ...


Ada belikan forumer CARI barang dari USA. Dia orang nak buat bayaran utk saya, tapi msalahnya saya tak ada bank acct di Malaysia. Nak TT, dua dua pihak kena keluar duit (USD $20 charge yang saya kena bayar kpd pihak bank). Kalau dia orang ada paypal senanglah tapi masalahnya dia orang tak ada paypal.


Anyway thanks for your reply Min.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2006 05:53 AM | Show all posts
Wa paling byk pernah anto 600Euro guna western union ... charges mahal siott ..

Skang ni bebulan bila anto 40Euro, wa anto pakai normal post jek tapi register ler, tak koser nak buat tt, mahal bebeno.. register baguih, tak pernah tak sampai
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2006 06:43 AM | Show all posts
Originally posted by NadiaMurad75 at 19-8-2006 05:53 AM
Wa paling byk pernah anto 600Euro guna western union ... charges mahal siott ..

Skang ni bebulan bila anto 40Euro, wa anto pakai normal post jek tapi register ler, tak koser nak buat tt, mahal b ...



laki aku hantar ari tu buat check biasa and post biasa saja, murah sikit....tapi depa sana kena tunggu sebulan untuk clear check tu laaa...

makcik 1 euro tu berapa RM?
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2006 03:53 AM | Show all posts
Originally posted by alahai at 21-8-2006 06:43 AM



laki aku hantar ari tu buat check biasa and post biasa saja, murah sikit....tapi depa sana kena tunggu sebulan untuk clear check tu laaa...

makcik 1 euro tu berapa RM?



SEKARANG (August9 ......  1 euro = RM 4.6
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2006 04:02 AM | Show all posts
Originally posted by mukmin101 at 28-8-2006 08:53 PM



SEKARANG (August9 ......  1 euro = RM 4.6


Hendaknya balik msia naik sket ler Euro ..byk sikit ringgit ku :nerd:
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2006 04:10 AM | Show all posts
Originally posted by NadiaMurad75 at 29-8-2006 04:02 AM


Hendaknya balik msia naik sket ler Euro ..byk sikit ringgit ku :nerd:


kita minta RM jatuh biar time tukar dapat banyak..mau angin pak lah dengar ni..:bgrin:
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092870s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list