Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7379
View
57
Reply

FYP [Final Year Project]

[Copy link]

Author: digitalgunner       Show all posts   Read mode

Post time 29-11-2006 10:34 PM | Show all posts
oo..tatau..bukan anta report dlu br present??
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2006 11:39 PM | Show all posts
nope..nope.. present dlu baru submit report..
so, kalo btol r markah dah di amek..
bole r aku submit je standard tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2006 08:51 AM | Show all posts

Reply #7 grUdgE-frEak's post

biasanya markah mmg dah diberi waktu ko present tu...
masa flower dulu..panel ada bgtau apa yg kena betulkan... then masa submit report, ketua program ada gak la cek sket2...
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2007 12:10 PM | Show all posts

Projek akhir

sesape kat sini yg da buat projek akhir?
kalu ade yg course elektronik tu tlg la bg idea kat aku nk wat projek ape
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2007 05:29 PM | Show all posts

Reply #1 shuffeak's post

aku kos electric electronic jugak...tp aku malas nak propose tajuk hari tu...klu ko nak...ko try bt project upgrade car securities especially kereta malaysia mcm wira...satria...sblm tu ko try surfing2 tk briefly idea...
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2007 05:45 PM | Show all posts

Reply #2 kupay's post

at last,ade gak org reply..
1stly,thx 4 the reply

mcmane project tu ye??
aku da surf da tp byk website yg bg tajuk project je,tkde yg bagi cara2 nk wat projek tu
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 06:51 PM | Show all posts

Reply #3 shuffeak's post

memang la takde org bg cara nak buat projek...
kalau buat final year project gitu, jawabnya takde value la..
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 09:56 PM | Show all posts

Reply #4 padlie's post

mksud aku bkn cara2 nk buat dgn detail..
tp bahan2 utk wat projek sbb seme website bgtau tajuk je
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 11:57 PM | Show all posts

Reply #1 shuffeak's post

thread FYP dh ade....aku merge kn thread ni....sekian
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 11:59 PM | Show all posts

Reply #28 shuffeak's post

maksud ko...bahan2 cene??
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2007 12:06 AM | Show all posts
ni kalo ikut pengalaman aku yg masih lg duk buat fyp la kan....tajuk tu sume carik sendrik....cm aku, kene develop system...any kind of system la, yg ade kait ngan e-comm je....cm aku, aku buat e-procurement utk hospital....(jgn tanye lelebey, sbb aku baru nk masuk part 2) wakakaka....neway, kalo tanye care nk buat tu...bahan2 or steps die tu...mmg tkleh nk carik kt tenet sgt...tu sume gabungan selame 3 or 4 thn kite blaja la...pendek kate kene start from scratch....

kene gune dr microsoft projek, smpi la ke dreamweaver
kene lukis er diagram, smpi la masuk java scripting

pd aku, kalo nk carik tajuk...better gune idea sendrik...at least kite tau selok belok projek kite...flow die cene sume....bile dh leh imagine dlm pale, baru sng nk buat....


neway, gudluck utk fyp ko




[ Last edited by  lin_okinawa at 3-8-2007 12:08 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2007 08:12 AM | Show all posts

Reply #31 lin_okinawa's post

oh..mmg kat website tkde gitau bhn2 utk wat projek ke??
aku ni br 1st time wat projek..so mmg kene pikir tajuk sndri la ehk?
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2007 08:27 AM | Show all posts
btw sori yer lin sbb aritu da belek2 da tp tk jmpe thread psl fyp nih
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2007 01:29 AM | Show all posts

Reply #32 shuffeak's post

bkn tkde bahan...of cos la ade bahan...tp kite kene carik satu2....guide tu tkdela...tu la sbb nye kite diberi sowang supervisor utk fyp ni...supaye die leh guide kite sepjg kite buat fyp....kalo cm tk tau tajuk ape nk buat...leh tanye pendpt die....kalo nk tanye psl cene nk carik info psl topik tu ke ape ke...die akan guide kite...sbb utk fyp ni, setau aku mmg tkde klas...so sume terpulang pd usahe kite sendrik utk tanye kt owang, carik kt tenet and all.....

pd aku, bkn sume mende leh carik kt tenet....sumtimes ko kene tgk buku....pendek kate, notes ko yg ko gune selame ko blaja dr awl hingge akhir tu, ko kene refer kt situ la jugak utk buat fyp ni.....n mgkn ko perlu tmbh mende yg lebey advance dr ape yg ko dh blaja....

contoh aku kasik cam programming la....kalo ko tgk igt coding die pon...ko bleh refer kt buku teks, or latihan tutorial or maybe bleh google aje....pendek kate kene do a lot of research.....

kalo bahagian documentation plak, pn same.....kene tau format die...kene tau ape yg patot ade n tkde dlm hardcopy projek tu.....kene crite psl projek tu...ape sw or hw yg diperlukan (ni kalo cm contoh programming tu).....pastu cite psl plan kite...cam bile projek mule, bile abis...ape objektif die....bape staff terlibat.....kos die.....sume sume tula.....part tu sng gk la...part nk implement tu yg susah....wpon kt pc kite mgkn system tu dh leh jalan...tp sblm present tu kene make sure kt presentation room yg kite akan gune tu, bleh jalankn system kite....pendek kate ko kene fully prepared....

ehh aku cm dh termasuk bab lain lak....lari tajuk lak wakakakakakka

berbalek pd "carik tajuk" tu......bleh tu bleh la ko nk cilok tajuk lect or tajuk kt tenet....tp rugi la...takut nnt kemudian hari ko ade masalah time nk buat ke ape ke....tktau nk refer kt sape.....kalo pk tajuk sendrik, kire ko tau ape yg ko nk buat...ko tau flow projek ko, kire dlm pale dh bleh nmpk the overall system....kn senang gtu...sbb tu aku prefer pk tajuk sendrik.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2007 11:57 AM | Show all posts

Reply #34 lin_okinawa's post

tula pasal..
masalahnye org yg guide ni pun suh aku search kt tenet je..
aku da bgtau tajuk yg aku nk wat,tp dia kate dia tk tau nk guide cmne
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2007 12:51 PM | Show all posts

Reply #35 shuffeak's post

laaaa....supervisor ape gtu...
asalkn ko nye topik tu ade kait ngan kos ko...ade kait ngan mende yg ko penah blaja..then ok la...amek je tajuk tu...
tk semestinye supervisor kite je yg kite kene jmpe sepjg buat fyp tu...
lecturer kos kite yg ajar subjek lain pn ko leh jmpe....mintak tnjk ajar diowang
sbb tu aku ckp, fyp ni gabungan 3/4thn kite blaja....sume mende kait n perlu digune waktu fyp....
so tkleh depends on 1 lecturer aje....pastu supervisor ko ckp psl search kt tenet tu mgkn maksud die ko kene refer kt tenet gk....kot ade gk owang yg cite psl projek yg hampir same ngan ko kt tenet ke ape ke....jd leh la refer kt situ...kot ade forum psl topik yg ko nk buat tu ke....leh gk tanye kt situ kalo ade problem....memcm care utk ko dptkn maklumat.....hanye kerane sowang lecturer tkleh nk guide kite, doesnt mean ko tkleh nk proceed ngan tajuk ko tu
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2007 07:37 PM | Show all posts

Reply #36 lin_okinawa's post

oh ok..
thanks lin
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2007 12:45 AM | Show all posts

Reply #11 mr_mrs_smith's post

for your information, apa2 jua hasil kerja pelajar adalah menjadi hak di mana anda belajar... anda mendapat B mungkin sbb penulisan anda kurang memuaskan tetapi projek anda superb... perlu lihat bagaimana penilaian di buat jgn buat assumpation.

digitalgunner,
awak sepatutnya berbangga kerana universiti memilih projek awak untuk dihantar ke pertandingan daripada terperap dalam 'stor'. ini sebenarnya menguntungkan diri awak sbb secara tidak langsung awak boleh menambah hasil pencapaian awak dalam resume.. dan sepatutnya university memasukkan sekali nama awak sbg ahli projek.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2007 04:14 PM | Show all posts
aku pun start amik fyp sem ni..tajuk fyp aku :development of adaptive decision making system for path planning in semi dynamic environment for mobile platform...prjk aku ni wat robot untuk robocon 2008 sbenanya..klau aku berjaya hasilkan robot ni utk robocon thn dpn nnt,kire berjaya la fyp aku..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2007 04:19 PM | Show all posts
kalo tuk course biomedic de X ?

haku skg kne carik tajuk tp aku tatau nk wat pe :re:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.180764s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list