Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
7547
View
57
Reply

FYP [Final Year Project]

[Copy link]

Author: digitalgunner       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-7-2006 04:20 PM | Show all posts |Read mode
Baru-baru ni aku dapat result utk semester akhir degree aku...aku frust sgt2 la sbb Project Tahun Akhir aku dpt B aje...padahal mase aku present software yg aku develop tu...external examiner,lecturer yg ade kt situ sume impress ngn project aku...tp x pe ar...aku anggap je ar aku syok sendiri ngn hasil kerja aku tu...mungkin ape yg aku buat tu x de special mane kot...

Tapi semalam...tetibe pihak Universiti aku call aku ckp...tahniah...project aku dipilih untuk masuk satu pertandingan software berasaskan web di peringkat negeri...diorang mintak tolong aku tgk2 sket project aku tu mintak aku btul kan mane2 bug kalo ade...aku just respon kt diorang aku sibuk skrang ni sbb aku dh start keje...

Pastu lecturer aku plak email aku mintak tolong cm ne nk setup sume system aku tu...aku ni dah rase bengang dah sbb dulu2 pihak U aku ckp sape nye Project Tahun Akhir yg dpt B tu...sume yg borderline case aje...kire yg paling teruk ar...dpt B tu mcm pihak U kesian just nk tolong bagik grad aje...so skarang ni tetibe contact aku ckp nk pakai project aku buat masuk pertandingan...siap mintak aku adjust2 lg system tu...dia ckp mase presentation tu...org yg tgk project tu berminat nk marketkan product tu...aku sound balik ar kt lecturer tu yg jugak supervisor aku tu...aku cakap ar project aku x nk bagi A...pastu nk hasil keje aku buat masuk competition...nk buat jual...nasib baik ar mase aku submit project aku nye CD dulu aku dh compile dulu PHP script aku...at least diorang x leh run dah skarang...

Rase-rase la kan...patut ke aku penuhi permintaan pihak Universiti aku untuk adjust2 program tu???aku tau sgt style U aku ni...kalo bab buat keje ape sume...student yg kene buat...esok2 kalo menang ke dpt hasil ke...sume diorang yang kaup...tu yg aku makin malas lagik tu...

[ Last edited by  lin_okinawa at 2-8-2007 11:58 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2006 11:41 PM | Show all posts
digital ko dulu study kat uni mane?kalo aku la kalo dah tak dpt apa2 meaning diorg kebas sume baik xyah tolong...tapi xkan diorg tak malu nak songlap semua kot..hmmmmm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2006 12:33 AM | Show all posts
Hahahaha...x perlu ar aku mentioned name U aku...nnt mcm saje2 nk jatuhkan reputasi plak...tp U aku mmg mcm tu...dah banyak kali jadik cm tu...student punye research...nnt lecturer amek...modify mane2 kekurangan...pastu last2 nnt kalo menang ape2...sume pihak U yg dpt name...
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2006 12:53 AM | Show all posts
tolong la dgn iklhas
xde balasan pun xpe
kalau lembu nyer susu, sapi dpt nama .......
one day benda tu pusing balik ....
ada ler akibat nyer .....
lgpun benda tu awk nyer ....
original dr awk .....
so hanya awk jer tau selok beloknya ....
xpun pandai2 wat perjanjian bertulis .....
kalau 1 salah seorg broke the promise
ada ler ganti ruginyer nanti ......
Reply

Use magic Report

norelle This user has been deleted
Post time 27-7-2006 07:58 AM | Show all posts
uitm - communications field
UMIST - power systems
Reply

Use magic Report

Evanz This user has been deleted
Post time 27-7-2006 09:56 AM | Show all posts
Bagi sy, baik buat perjanjian bertulis... yang mengatakan that project adalah copyright by U
Dan Universiti tak ada hak nk ambil sesuka hati...

Buat perjanjian black and white dan suruh mereka tandatangan sekali

Dan kalau boleh juga jangan bagi project tu to Universiti U... U sendiri pegi marketkan to orang yang berminat tu. dapat jugak extra income... kalau x free2 jelah Universiti U yang dapat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2006 10:06 AM | Show all posts
Originally posted by fly_in_d_sky at 27-7-2006 12:53 AM
tolong la dgn iklhas
xde balasan pun xpe
kalau lembu nyer susu, sapi dpt nama .......
one day benda tu pusing balik ....
ada ler akibat nyer .....
lgpun benda tu awk nyer ....
original dr aw ...



Aku x kesah pun nk tolong tu...aku bukan nak name ke ape ke...aku just nk project aku dpt better than B aje...sbb diorang sendiri ckp project yg sgt teruk/x siap/x de quality/x de result sume layak dpt B aje...pastu mase call aku ckp project aku bagus la...ramai lecturer suka la...abes tu nape aku dpt B aje...kalo bagus x dpt A solid pun...at least dpt A-...ni x...terjejas pointer semester akhir aku...mase gi interview pun org tanye nape project aku dpt B aje...aku just nk result yg lebey baik...tu aje yg aku mintak kt pihak U aku...kalo ade diorang dpt bayaran ke menang ape ke...aku x kesah...aku bukan x leh buat lain yg lebey baik dr tu...
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2006 10:47 AM | Show all posts
wut ketas itam putih la ngan diorg...nnt diorg songlap sume
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2006 05:57 PM | Show all posts
betul kene ada black n white

jangan biarkan orang amik kesempatan

remember the project is urs and u have the rights ... kalau diaorang publish tanpa nama ko or kebenaran ko,  bleh kene saman ..intellectual property

[ Last edited by  singajantan at 27-7-2006 06:01 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2006 06:45 PM | Show all posts
Originally posted by digitalgunner at 27-7-06 10:06 AM



Aku x kesah pun nk tolong tu...aku bukan nak name ke ape ke...aku just nk project aku dpt better than B aje...sbb diorang sendiri ckp project yg sgt teruk/x siap/x de quality/x de result sume ...


tu xtau ler nape diorg kasi B kat projek awk
tp skrg nie cam jilat ludah sendiri
da kasi gred B dah tu mintak awk betulkan projek awk sebb pertandingan ......
better wat perjanjian
so xde kes tipu .......
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2006 01:15 AM | Show all posts
Originally posted by fly_in_d_sky at 27-7-2006 06:45 PM


tu xtau ler nape diorg kasi B kat projek awk
tp skrg nie cam jilat ludah sendiri
da kasi gred B dah tu mintak awk betulkan projek awk sebb pertandingan ......
better wat perjanjian
so xde k ...


ntah le...tak yah kot...macam nak mempergunakan jer....
manusia zaman skrg, biakan jerk..
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2006 01:38 AM | Show all posts
:pmuka:dapat B pun kechoh2...aku yang dapat A tak bising2...(ahaha...riaksss):nerd:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2006 07:38 AM | Show all posts
Originally posted by xxpaqq at 28-7-2006 01:38 AM
:pmuka:dapat B pun kechoh2...aku yang dapat A tak bising2...(ahaha...riaksss):nerd:


Sbb dpt B ar aku x puas ati...kalo pihak U nk jual ke...nk masuk pertandingan ke...aku x pedulik...sbb diorang awal2 dh ckp B tu sbenarnye utk project yg bermasalah je...aku dh call pihak U...mintak tukar la grade aku jd A sbb diorang sendiri pilih project aku masuk competition...diorang ckp project kalo pihak U specifically pilih masuk competition cm ni mmg project yg dh dpt A...diorang x kn amek project yg dpt B...pastu aku suruh check ar balik project aku dpt ape...pastu diorang letak aje...bile aku call balik diorang x nk layan dh...bengang tul aku...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2006 01:20 PM | Show all posts
sume bergantung pd awk
kalau awk xnak tolong
awk biarkan jer la
kalau awk nak tolong, awk wat perjanjian
better to be safe than sorry ........
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2006 12:19 AM | Show all posts

Reply #13 digitalgunner's post

sabarla kay..sure u dapat smthin yg lebey baik dr ni..kelak..jadi..
terima keputusan ni sbg satu dugaan kecil..:lebai:
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2006 11:19 AM | Show all posts

mY finaL yEar prOject..

erm, 2 days ago,
aku present aku nyer final year report..
pastu ada r certain part yang aku kena hentam r gak..
salah satunyer part where i'm suppose to compare my result to those standard construct by FDA/WHO/any organisation..
owh, project aku.. "Determination of heavy metals in chocolate"

supposedly, aku compare result aku ngan standard limit from food organisations r kan..
tapi, aku dengan sengal lagi blurnyer tlah mengkomparekan result aku ngan atomic punyer standard..
so, kena r hentam..

for the submission of the final report..
aku ingat, nak r ubah menda tuh..
tapi, penat aku mencari, tetap x ketemu..

so, pe pendapat korang?
shud i just go with the atomic standard?
or shud i just surf the internet (dr malam tadi lagi carik) more,
to find the appropriate standard untuk final report aku??:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2006 03:02 PM | Show all posts
apa cdgn panel? dia soh ubah gak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2006 04:58 PM | Show all posts
the panels tak cakap kena ubah maser abeh Q&A..
but, one of them did mention kat mner bole cari info2 tuh..
so, macam dia nak suruh ubah r kan...
but, the thing is..
dah carik merata..
susah sangat nak jumper..
yang ada regulations for chocolate is on fats and milk..
for metals.. memang tak jumper..
pening btol..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2006 05:23 PM | Show all posts
oooo.... ko try cari dulu... kalau dapat buat la...
dah tanya pendapat supervisor?
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2006 08:25 PM | Show all posts
tp mostly bkn die dah amik marks ker maser ko presentation tue..
kire yg tinggal reports yg nak d hantar nie kira just for formality ah kot..
tue based on my last fyp ler..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094013s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list