Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
36304
View
318
Reply

PTPTN

[Copy link]

Author: ch_lee       Show all posts   Read mode

Post time 19-2-2007 11:31 PM | Show all posts
Originally posted by aphrodisiac at 18-2-2007 07:07 PM
kesimpulannya, study la rajin2, takkan dpt <2.00 punye


aku stuju....aku rs dak2 klu dpt pointer yg bwh 2.00 nih sah2 byk main...
klu btol2/rajin study msti plg teruk pon dpt 2.01...hehe.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 04:58 PM | Show all posts
susah ke nak dpt cgpa above 2.0?? tapi tak mustahil kalo student tu sendiri tak menitikberatkan pelajaran...sebenarnya walau kita study sket pon kita still bole dpt 2.0 above or silap2 dpt 3.0 above. boy rasa student yg dpt below 2.0 tu student yg tak serius belajar dan tak minat course yg dia ambik.

so kesimpulannya..boy setuju ngn PTPTN yg patut menarikbalik kalo peminjam dpt cgpa 2.0 kebwh
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 08:42 PM | Show all posts
Originally posted by bezita60 at 18-2-2007 03:11 PM
aku dah lama nk ckp psl ni.
dulu mase kat univ..ade sorag kwn aku cgpa below 2.0. ptptn kene gantung.
teruk dia kene keje..nak support study.
tp aku rase, PTPTN ditarik balik/digantung ni ad ...


aku rasa patut. byk lg orang yg cgpa bagus (above 2) xdpt carik loan. bagi la can kat orang lain yg betul2 belaja dgn tekun.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 09:38 PM | Show all posts
bagi aku bende ni patut sebab sbgai galakan utk student jangan memain...kalo kene tarik mmgla lagi susah pada student tu. dah la lemah pelajaran kene plak buat extra work bagi menampung perbelanjaan tapi that student kene sayang diri sendiri...why die memain waktu time study and bagi aku, susah nak dapat bawah 2.0 unless ko memang tak belajar langsung+skip kuliah+mid sem teruk. kalo ko buat ala kadar pun mesti dapat above 2.0

aku penah dapat result teruk giler tapi aku realise my mistake and i get back on track the next semester...u have to love urself..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 10:34 PM | Show all posts
tarik je sebab dia tak bersyukur ngan rezeki yg dia dapat selama ni.. tak cukup menyusahkan mak bapak, nak tambah hutang ngan kerajaan lak... baik bagi peluang tu kat orang lain...

aku cukup tak paham bila ada budak dapat below 2.00... Yg lagi aku tak paham, ada antara mereka ni dapat 10A1 masa SPM (ex-student aku dulu)...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 10:36 PM | Show all posts

Reply #7 padlie's post

memang ada kes cam tu...cam member aku 4.0 masa matrik

tp skang kene extend sebab ada subjek die tak amek lagi

orang kata cultural shock....aku pun mcm tu gak dlu masa first year..result truk giler beb
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 10:51 PM | Show all posts
Originally posted by MulutBecok at 22-2-2007 10:36 PM
memang ada kes cam tu...cam member aku 4.0 masa matrik

tp skang kene extend sebab ada subjek die tak amek lagi

orang kata cultural shock....aku pun mcm tu gak dlu masa first year..result tr ...


mmg ade dak2 result matrix yg 3.50  above yg kantoi2 nih....tapi sah2 la dorg amik scholar JPA or pape...dorg biasenye tak amik ptptn nih...btol tak?
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 11:11 PM | Show all posts

Reply #9 XkostonX's post

yerp budak yg score matrik biasa amek JPA...aku pun amek JPA ni...tapi stil hutang ptptn rm6000
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 11:26 PM | Show all posts
hm ptt..pdn mula sape suh memain
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 11:32 PM | Show all posts
Originally posted by MulutBecok at 22-2-2007 11:11 PM
yerp budak yg score matrik biasa amek JPA...aku pun amek JPA ni...tapi stil hutang ptptn rm6000


haha...ok la tu...dpt duit free...aku ni gk yg rugi...kene byr hutang. maklum la...result matrix tak cantik...hehe.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 11:35 PM | Show all posts
my xbf kes gini la...ms matrik dulu cun jek result dia..msk U..ya Allah pe yg rasuk dia..keje maen jekkkkkkkkkkkkkk..x g kelas sumer..xwat asgn..xattend quiz..last2 kena buang U..tp dia kt U stil trima sbb cgpa dia atas 2.s

last2 org tnya dia...ptptn awk kena tarik tk??fia kt parents support..

org xbrape fhm sgt ptptn ni sbb org xamik..org dpt scholar..

klu kt kena xtend, ptptn tu tnggung jg ke??ke dia tnggung yg mcm dlm perjanjian je??
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 09:55 AM | Show all posts

Reply #13 mssuci's post

extend bole mintak ptptn panjangkan lagi....tp tak sure berapa semester

act ramai student tak sedar banyak bantuan yg U bagi kalo tak dapat pinjaman kalo kene extend die...salah satunye Zakat dgn Bantuan Ehsan daripada U tu sendiiri...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 10:01 AM | Show all posts
memang peli yg student yg background pendidikan yg bagus masa primary n secondary...tapi bila masuk u result teruk ..prestasi merundum..

nak kata punca sebab depa berjauhan ngn famili tak bole gak..rata2 mereka dari sekolah berasrama.. maybe sebab kehidupan kat U lebih bebas dari berasrama...so diorg tak aware ngn pelajaran diorg..hmm
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 10:05 AM | Show all posts

Reply #15 waterboy's post

ff:

aik..mana ilang waterboy...lama tak masuk benang borak
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 10:26 AM | Show all posts

Reply #16 MulutBecok's post

ff: ..jadi silent reader je kat situ... ..kalo bole mencelah, boy akn mencelah...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 11:03 AM | Show all posts

Reply #17 waterboy's post

ala..ko pun bukan orang lain pun
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 11:08 AM | Show all posts

Reply #18 MulutBecok's post

ff: lepak kat benang mana??
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 11:14 AM | Show all posts

Reply #19 waterboy's post

benang borakla....mana laie
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 11:19 AM | Show all posts

Reply #20 MulutBecok's post

ff: ..benang borak yg thread mana eh... ..boy lupa...
Reply

Use magic Report

tasha_purple This user has been deleted
Post time 24-2-2007 12:23 PM | Show all posts
aku nk share aku nyer experience.actually bnda ni ikut gak subjek yg kta amik.cam kos aku,tiap2 sem mesti ada org yg dpt below 2.00.nk kata xblaja sungguh2,mgkin la jugak tp ada sorg kwn aku ni,mmg dia study hard dan dia gak pakar rujuk aku kalu aku xphm mn2 soklan tp last2 dia dpt below 2 gak.sian dia.mmg nmpak kecewa sesgt.subject ni tough la.kdg2 nk give-up pn ada tp fikir2 blk baik truskn je.jgn berenti sekerat jln.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.072088s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list