Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
36307
View
318
Reply

PTPTN

[Copy link]

Author: ch_lee       Show all posts   Read mode

ch_lee This user has been deleted
Post time 20-7-2006 12:20 PM | Show all posts |Read mode
hi...
i want to get some info about ptptn loan....what qualification to apply for it?
how much ptptn could borrow for degree programme? ( for private colleges)=
we have to return the money after we work right?
how much we should return for a month???
how much the interest of loan does it charge??:hmm:

[ Last edited by  lin_okinawa at 9-5-2007 10:36 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 05:09 PM | Show all posts

Reply #1 ch_lee's post

ptptn?
ptptn s**k!
better u apply JPA...
i dnt know how much 4 degree stud. but 4 dip rm5000 a year...
interest about 3.5% (dnt know,cnt remember)
u need 2 pay back rite after u grad!
Reply

Use magic Report

ch_lee This user has been deleted
 Author| Post time 20-7-2006 08:32 PM | Show all posts

Reply #2 hBk's post

JPA? what is the different between this two? which one is easier to apply for???
how is the interest of JPA??
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2006 03:15 PM | Show all posts

Reply #3 ch_lee's post

apply JPA scholar
jgn amek PTPTIPU tuh..huh
interest tinggi..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2006 12:19 AM | Show all posts
Originally posted by pakupayung21 at 21-7-2006 03:15 PM
apply JPA scholar
jgn amek PTPTIPU tuh..huh
interest tinggi..

:setuju::setuju:

Dah la nak dapat tuh,every sem,sikit punye lembap!
Bila time nak kene bayar,lajuuuu je mintakk!
Siap nak saman2 lg!Tak cukup lg dok isap duit anak2 bangsa nihh...dahla interest tinggi gle!(w.pun dh turun sket jeq..)
Baik laa apply for JPA.Better.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2006 03:43 AM | Show all posts

Reply #5 ati1402's post

aku dlu xcukup syarat nk apply JPA, huhuhu...
ptptn aku apply setahun je,pastu dorg stop loan aku....
mampos aku mase kt u...
sib baik ade fama...+ keje part time...
kalo x...huhuhuhu...dh lame aku benti....
ptptn *u*k!
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2006 03:21 PM | Show all posts
sem ni ptptn buat rekod..baru dua hari register masuk uum, ptptn dak dah masuk!!!terkezuk aku..selalunya mau sampai 2-3 minggu...
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2006 08:13 PM | Show all posts
Originally posted by figo at 22-7-2006 03:21 PM
sem ni ptptn buat rekod..baru dua hari register masuk uum, ptptn dak dah masuk!!!terkezuk aku..selalunya mau sampai 2-3 minggu...

WOWW!!!:
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 06:16 PM | Show all posts
xyah amik ptptn interest tinggi sgt...amik scholarlah...
Reply

Use magic Report

smilingheart This user has been deleted
Post time 14-9-2006 11:31 PM | Show all posts
my opinion, baik jgn apply ptptpu tu! unless u dh tade choice lain..
coz their service lembab nk mati..
kalo dulu aku tade duit sendiri + duit parents, dh lame aku mati kebulur..
aku kene keje part time in order to survive..
dh la nnt nk kene baya byk kan.. interest nye lg.. merana nye lg..
dont apply ptptpu~!
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2006 01:09 AM | Show all posts
rasenye service lembap tue ikut tempat kot..

kat uni kite nie slps 3 minggu drpd tarikh daftar msk mmg loan akan terus masuk..

so far, okey aje x de tangguh2...

degree tue kena tgk laa amik course ape..

my loan for every sem RM 8000...
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2006 08:12 PM | Show all posts
Sapa yang amik loan PTPTN tu kalau tak bayar lagi dalam RM20,000 akan kena interest RM600 sekali dan RM40 tiap2 bulan!!! So tak gunalah nak bayar bulan2 RM50 jer, potong principle RM10 tapi interest yang datang RM40. BUlan depan kena interest RM40 lagi!!!
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2006 11:22 PM | Show all posts
diorg wat cam nak rolling duit tu
abis nak cekau kat ner lagi?
diaorg perah ler dr student2 .....
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2006 02:57 PM | Show all posts
jpa..result previous kene power.plus tak silap jpa bukan untuk bumiputra only ker
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2006 11:18 PM | Show all posts
huhuhu
'all about ptptn?'

meh la sini ak share pengalaman ak meminjam selama satu sem.
cukupla walau satu sem.
menderita ak dibuat nyer.
ak seorg student ipts.
mula2 masuk x dpt skoler. so kene la amik pt ni.
klu ikutkan pinjaman ak sampai grad ade la +- 65,000
& TOTAL AK KENE BAYAR BLK NK DEKAT +- 80,000.
include interest selama 20 thn.
seb bek ak pakai satu sem je.
thanks to jpa.
sbb ak diorg amik aku.
so, x yah la ak pinjam kat pt ni.
tp ckp la ak pinjam satu sem pun
ak amik 8500.
nk bayar skit nyer siksa
most terrible masa ak nk wat clearance.
ak call nk dekat 5 nombor kat ptptn tu.
satu pun x jwb. pastu men passing2 lak.
mcm kte ni bola.
da la kite yg kene call satu2 nombor.
klu diorg yg forward kan x pe la.
kredit aku call nk dkt 50 ringgit sbb call ptptn ni.
seb bek la last skali ak sempat maki org yg handle tu masa wat clearance.
hahaha.
ini la penagalaman ak.
hopefully korg x mengalami mimpi yg sama seperti ak.
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2007 09:03 AM | Show all posts

Isu PTPTN

Pagi tadi sebelum aku pegi keje, sempat lagi arr tengok Malaysia Hari Ini, diorang sentuh isu pelajar tak bayar PTPTN. So, diorang nih terima la panggilan-panggilan dari penonton.
Kepada yang meminjam PTPTN tuh dan dah abih belajar, apa status korang skang ni? dah start bayar ke blom??

Aku tak stabil lagi la... Memang ikutkan RM50 pun dah cukup untuk bayar tapi skang nih dah 6 bulan keje, aku still lagi tak mampu. Bertambah hutang kawan-kawan ada la!!!

Kita hidup kat bandar besau nih... duit kejap jek mengalir. Bayar umah sewa, motor, kirim kat family, duit nak stand by andaikata kena outstation, pakaian (maklum le baru keje kemeja tak banyak), makan minum dll. dah la gaji aku kecik!!!!

Tapi aku paham.. hutang mesti kena bayar... takut siall kalau meninggal tak bayar hutang! 3 tahun aku hidup guna duit hutang.. dah jadi darah daging dah pun nih.. see... betapa sebatinya kesan hutang tu kat badan kita... tapi apakan daya, dalam masa terdekat ni aku kena uruskan bebenda lain dulu... MEMANG TAK STABIL!!!! Arghhhh!!!

Tunjuk arr budget korang???
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2007 09:17 AM | Show all posts
xpenah pinjam PTPTN... aku dulu blajar kat ITM, makan tido semua tanggung dek kerajaan...

adik aku yg baru keje sethn dah bayar duit PTPTN... bayar jugak walaupun minima dr tanggung utang berlambak2...

kang anak dah beso2, utang x abih lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2007 08:04 PM | Show all posts
ntah hapa2 ptptn ni..time dee samb degree..anta by hand lg surat penanguhan tu..dah ni ni sampai surat saman lak...anta lg surat penanguhan senyap lik..masalah nya dernag la sendiri tak update..dalam 5 org kawan dee yang anta borang tangguh sama2..2 org je dpt sura tpennaguhan..wahal isi sumer sama..salah siapa ni???hapa2 jeee:@
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2007 03:11 PM | Show all posts

PTPTN, cgpa teruk..patut ke tak ditarik balik?

aku dah lama nk ckp psl ni.
dulu mase kat univ..ade sorag kwn aku cgpa below 2.0. ptptn kene gantung.
teruk dia kene keje..nak support study.
tp aku rase, PTPTN ditarik balik/digantung ni ada pro dan cons nye..

CONS: kalo tak de duit, kene cari keje part time utk support blaja. mesti penat.
bila mase pulak nak study..kan? dah la result teruk...lagi rtambah beban.
setau aku, keje part time kat u, cukup utk
tambah duit poket sedia ada. tp taklah sampai cukup utk tampung semuanya.
so, kalo PTPTN takde...agak parah jugak la.
tp kalau JPA tetapkan syarat ketat mcm tu utk pemegang biasiswa..lainla...
tp ini kan..loan..

PRO: tp kalu PTPTN tak buat camtu..n diorg fail..camane la la diorg nak dpt bayar balik PTPTN tu...kan? sbb grad pun tak.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2007 07:07 PM | Show all posts
kesimpulannya, study la rajin2, takkan dpt <2.00 punye
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087177s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list