CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: cap_ayam

[PERBINCANGAN] Pengalaman di Hospital Melaka / Hospital-hospital di Melaka

[Copy link]
Post time 9-10-2006 12:14 AM | Show all posts
Rasanya GH melaka sekarang ini oklah, akak dan keluarga siap berkampung kat GH masa jaga arwah nenek tempat lepak kami kat bawah bilik dewan bedah masa tu arwah nenek dalam icu siap bawa tikar bantal lagi alhamdullilah tak ada apa2 perkara yg tidak diingini berlaku.

Tapi masa anak masuk ward kat Mahkota Medical Centre rasa seram jugak coz tak ramai pesakit siap ajak adik temankan. Kira tahap penakut yg kritikal jugalah akak nie.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-10-2006 12:46 PM | Show all posts
dulu umah aku pun area GH tp la ni dh pindah...asyik2 dengo bunyi siren ambulans...aku andaikan ada org yg nak bersalin jerk... (sangka baik)
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2006 08:43 PM | Show all posts
Originally posted by nameloo at 8-10-2006 09:21 AM
rumah aku sebela ospital...x takut pon.....sebelah umah mayat lagi u....


kt ner uma ko ...?
gilos ar ...
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2006 07:10 PM | Show all posts
aku penah naik lif mayat tu..sorang2...malam lak tu...huhuhu..
masa tu xtau lak tu lif mayat...
then aku nak turun bawah...skali aku tekan jela butang plg bawah...
sbb time tu aku xtau nak tekan apa..
skali tgk pintu tebuka blk mayat daaa..pe lagi tutp cpt2 naik atas blk..mak aku siap tego psl muka pucat je...

tp GH nye nurse mmg ade kureng sket..nak2 kt wad bersalin tu..ade skli aku pg lawat makcik aku bersalin...
then selang bape katil dr die ade minah india nye baby nangis...lama gile baby tu nangis...so mak aku g la ckp kt mak die yg baby lapa...upanya mak die xphm bm n english lansung...so mak aku guna bahasa isyarat kt die...so ape yg mak aku phm..die xle nak gerak sbb sakit kene operate...so mak aku bg la air putih kt baby tu..tiba2 dtg lak nurse ngan muka selamber badak die mara mak aku pepandai bg minum...gilos gak nye nurse tu...
mak aku masa bersalin adk aku pon terkena gak..lepas tu die serik bersalin GH terus bersalin kt southern...adk beradik aku pon kalo g sepital da serik g GH...semua mak aku refer Pantai

tbut time akak aku terpaksa masuk GH coz sebulan maa kene thn wad...botak kepala dok pivate...tp layanan nurse time tu ok la pulak...not bad la...maybe sbb da nerkampung kt situ 1 bln da knl..so layan pon ok la gak
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2007 07:50 PM | Show all posts
pengalaman aku kt GH....
mak n abah aku meninggal kat sana.
first.. mak aku. n pastuh.. abah lak pegi..
fobia oo.. bile lalu dpn GH tu.. teringah kat arwah parents aku
uwaaaaaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2007 11:23 AM | Show all posts
aku gi lawat mmbr aku eksiden aritu
skali kene halau daaaa
bkn waktu melawat
ahahahhahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2007 01:25 AM | Show all posts

Reply #66 Ax's post

.................
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2007 01:10 PM | Show all posts

Reply #67 falcon_9009's post

gelakkn aku plakk ....

patut le aku tgk time tu xde org lalu lalang .. hehehehhe .. upenye waktu lwt dah lame abis
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-4-2007 09:01 AM | Show all posts
aku mmg kureng ngan GH ni.. wlpun aku slalu g sana n berkampung masa bapak aku kat spital...

rapi paling aku boring ngan guard yang mengalahkan nurse... esksen ... x der ckit lebih kurang... dgn bangsa sendiri boleh berkira... x bagi masuk(bkn waktu melawat) tp klu bangsa lain... bukan main... tang tu aku mmg menyampah....

tang nurse lak... nasib2 ader ok ader tak... klu kat wad bersalin mmg mcm singa n sengal...
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2007 09:12 AM | Show all posts
kat wad bersalin... nurse xder peri kemanusian... berat tulang....

bulan Dis 06, adik aku bersalin kat situ.. normal lahhh.. nurse dtg
pagi tu suh tukar pad... adik aku x berdaya n mcm nak pitam...
dia paksa gak... adik aku msk bilik air at last pitam n terduduk... jatuh
kut... x
sedar kan diri..hubby dia menjerit mintak tolong... sekor nurse pun
tak dtg... buat bodoh jer... hubby dia angkat n letak atas katil... tp
mata terbukaka n x sedar apa... apalg.. mengamuk lah dia.... bahaya
org dlm pantang klu jatuh...

bg aku mmg bodoh betul nurse kat situ... hubby dia bgtau nurse... nurse bengap tu diam je... pastu panggil doktor n rawat na kejut kan... tp syukur... dia tersedar bila dgr suara babynya menangis....

bcoz dah jatuh mayb.. jahitan tu prob. ckit.. tp derang x check pun... bila kluar g check kat swasta.. doc bg ubat utk rapatkan jahitan yg terbukak kit....

itu lah pengalaman yg negeri gak... seram aku bila org dlm pantang jatuh....takut bentan nnt...

Alhamdulillah aku bersalinkan anak kat Hospital Terendak... mmg leh puji lahhh... nurse pun ok n caring x mcm dulu... cuma ader satu dua jer yg mmg peel dia cam tu...

apa pun Tahniah Hospital Kem Terendak...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2007 01:07 AM | Show all posts
aku tak sempat nak ada pengalaman kat GH sebab sibuk nak melalak je..
  sebab mak aku bersalin kan aku kat situ..
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2007 12:15 AM | Show all posts
aku pernah kene tahan wad kat GH ni pasal kes denggi..kene kat s.alam masa tu da demam2 kat sane x tau da kene denggi..nangis2 aku tepon mak aku demam yg lain dr yg lain..mlm tu gak mak abah aku dtg amik wak blk mlk..lps 2-3 ari demam x baik2 so x leh jd kene gi spital terus cek darah n tolak masuk wad sabtu mlm.. x hingat plak wad brape aras brape masa tu bln 8/2004 aku dah final sem

mak aku temankan sampai kul 11mlm sbb aku baru check in (cam otel la plak)..bf aku pun baru smpai..kejap je dpt tgk muke then turun skali ngan mak aku..sok pagi tu plak aku kene sorong masuk wad ccu..pasal ade critical blood ckit kot..aku tgk dlm bilik tu utk 50-50 bunyi mesin tet tet tet kat patient depan kanan ade 4 katil..nurse yg layan smue ok..ade yg nurse pelatih lagi ok maybe sebaya2 ddiorg kot..yg x besh tu 1 ari 3-4 kali kene cucuk amik darah sampai bengkak2 urat xde tempat nak cucuk lagi..

cian kat mak abah n bf aku..gilir2 jaga aku kat wad pasal aku ni anak bongsu ade manja ckit..mak aku dtg kul 9pg-10pg..then abah amik mak wak balik umah diorg berniaga warung makan..abah plak dtg kul 1-2ptg..bf aku kul 5.30-8.30mlm tunggu sampai mak aku dtg 8.30-9.30/10mlm baru balik..yg pasal bf aku tu ade jugak nurse sound tp sound baik kitorg wat dekkk je pasal dlm bilik tu mmg kalau patient x larat leh tunggu..katil sblh pun mak dia tunggu 24j lg..aku pun mmg x daya kene ade org tunggu asyik mkn muntah x lalu mkn n kuar msk tandas..nurse2 ok..x ok bf aku asyik marah sbb aku x minum 100 plus dia beli n x mkn pape..ari2 camtu la..ade 1 mlm aku muntah abih kene suar n katil..mak aku plak baru je balik umah..aku call suh mak aku dtg bwk suar trek nak dekat kul 11 mlm kot..mak aku suh abg aku temankan sampai naik lift..sian mak aku takut dia sowang2..

x leh lupe patient sblh katil tu..dia meninggal..arwah tu sakit jantung berlubang...mak dia la 24j jaga..sblm2 tu ok je dia..maybe dah ajal dia doc kuar msk emergency tarik2 tirai..aku dok perati je la..mak dia suh ngucap nangis..aku pun leleh air mata gak..bile mak dia kata dia xde salah ape2 kira mak dia rela dia dijemput dulu dari dia..ade la suami arwah n anak dia 2 org sek ren lg..kesian mak dah xde..so aku nampak la pengurusan jenazah tu..then katil tu kosong..teringat2 jgk kat arwah lepas tu..sekejap je n bila2 masa..mcm biasa time bf aku dtg lewat ptg da nak maghrib..aku dok dlm kelambu..ade nurse pelatih tu nak amik tekanan darah..bf aku suh amik tekanan darah dia jugak..dia pun check kan skali..hehe..dia dok ngan kitog lame jgk borak2..citer dia dah tunang..usik2 dia bile nak tawin..dia ckp lps praktikal tu maybe dia naik pelamin..dia pun ngusik kitog..siap lg pesan suh cover2 ckit bf aku tu pelawat lebih masa nak2 lelaki dlm wad pompuan xleh..tp sebab ade kelambu mak guard lalu tepi tingkap cermin pun mmg x leh nampak..hua hua hua..tu pasal dia leh tunggu sampai kul 8 mlm..

aku dok 6 ari kat GH alhamdulillah xde pape kejadian pelik..cuma ade patient cine tua tu terjerit terpekik lolong kata dia nak balik n maki nurse anak dia tunggu kat bawak..kul 5 pagi lak tu..seram jgk sib baik dia kat wad biasa..

apepun mmg x leh lupe jasa n pengorbanan mak abah aku yg jaga aku kat wad..cuma aku je lom jaga diorg..ntah boleh ke idak sama mcm mereka jaga aku tu nanti..n bf aku jugak now dah jd suami pun..alhamdulillah..

sori ye pjg story aku..citer a-z yer la..tu baru 6 ari..kalau sebulan agaknye pjg mane la page nih..now aku pregnant..x mo la bersalin kat GH..page2 depan citer wad bersalin nurse2 nye agak garang jgk heh..mayb gi hosp pantai la kot..dah discus ngan hubby..dia pun setuju..sape tau kos  bersalin kat hosp pantai tu bole inform  x..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2007 06:03 AM | Show all posts
haaa...aku nie mmg tahu selok belok spital..dr wad br smpi wad lama semua aku tahu..ko bayangkan la..dlu den nie jago nenek den..so bilo nenek den nie slalu jek masuk spital..den ngn spital dh jd umah no 2..lgpun..makcik aku yerk adik ipar berniaga kt kantin spital tuh... tp yg best la kan dok kat wad lama a3...kt bwh tuh wad mental..ngeh3x..aku slalu dgr die org nyanyi2 lagu...penghibur waktu mlm laks tuh..keh keh keh..tp ade nurse kt spital br skit punye sombong arr...baget jek..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-11-2007 03:33 PM | Show all posts
hari tu aku bersalin kat spital melaka. ceritanya macam ni, aku pergi hospital alor gajah sebab dekat dgn umah dan dah ada tanda mcm nak bersalin. Sampai spital, baby aku masa tu baru 34 weeks dlm kandungan, terus doktor kat alor gajah tu panggil ambulans utk bawak aku pi GH sebab kemungkinan aku kena bersalin c-sect sebab anak no 1 dah c-sect dan no 2 ni kaki dia kat bawah.

15 minit je ambulan tu bawak aku dari Alor gajah ke Melaka. Haku drive tiap2 hari paling laju pun 40 minit huhuhu!

Sampai GH aku kena tolak labour room, dan pakar sana kata kena emergency  c-sect jugak sbb takut kaki baby keluar dulu. Doktor takut rahim aku pecah kot   dan takutkan nyawa baby dlm bahaya. (Takut kalau terbelit tali pusat if kaki dia keluar dulu)

Overall proses penyembuhan tu cepat, Alhamdulillah. Cuma tahan telinga dengan nurse yang tak bagi pakai botol susu utk penyusuan baby.

Alhamdulillah semuanya sihat dan kalau nak compare dgn southern (anak sulung aku lahir situ), dah tentu la servis kat swasta baik sikit compare to GH.

Nasihat aku, kalau ada duit lebih tu, pegilah private dan sesapa nak bersalin private tu koman2 cash kena ada 5-6k takut-takut korang ada komplikasi dan perlu buat emergence c-sect. Kalau normal rate aku rasa dlm 2k kot.

Btw, aku bersalin kat GH ni free je, pakai GL gomen hahahah. Selamat duit aku 5K.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-11-2007 03:36 PM | Show all posts
Originally posted by king_kenny at 22-3-2007 07:50 PM
pengalaman aku kt GH....
mak n abah aku meninggal kat sana.
first.. mak aku. n pastuh.. abah lak pegi..
fobia oo.. bile lalu dpn GH tu.. teringah kat arwah parents aku
uwaaaaaaaaaaa



utk makluman ko, arwah ayah aku meninggal kat GH (februari 2001). LEpas tu aku tak masuk2 lagi GH nearly 2 years. Fobia. Lalu depan tu pun tak pandang!

Lama2 keadaan tu berubah dan boleh mula melawat sedara mara yang masuk GH.
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 10:18 PM | Show all posts
aku baru je pegi spital melaka hari sabtu lepas sbb tgk makcik aku sakit....
masa tgh syok dgr makcik aku bercerita, tiba
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-12-2008 11:00 AM | Show all posts
sab baru wat operation kt hospital besar melaka awal bln tahun nie...alhamdulillah layanan diorg memuaskan...tido xder pape lah...malam2 sejuk sgt kena tido pakai selimut...tapi ada pengalaman tgn kena cucuk jarum..huhuhu...nak gi sembahyg..toilet kena bawe sekali...tapi dpt borak2 ngan pesakit laen..juruwat pun peramah jg...
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2008 05:04 PM | Show all posts
Aku pernah dok Putra Hosp (Southern Hosp).....pengalaman sume best...cik misi n doc sume baik2 belaka..........
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 10:47 AM | Show all posts
GH Melaka lum pernah...tp pernah melawat member eksiden luks...sampai die meninggal kat situ..Al-fatihah....

HPAK dah byk kali...Docs ade yg ok, ade yg tak bape....nurse semua ok ajer, tp takde le best banget...aku pernah dok sepital lain, nurse mmg best banget...
Service ok, aku komplen kaw2...depa layan..panggil aku tanye ape prob, aku basuh cukup2... So far ok la, ye le mende bayo, x ok mau hangen....

Tp aku pelik, x de bilik khas utk change baby diapers & nyusu baby...tak mcm sepital pantai lain yg pernah aku dok... Aku pi sepital ni pon sbb paling dekat dgn umah aku...
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 03:35 PM | Show all posts
ada org kata pgalaman melahir anak kt hospitan kerajaan nie..diorg wat kasar...ada yg ckp better gi private layanan diorg okay...cume korang pham2 jelah kena mahal siket...btul ker...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 01:47 PM GMT+8 , Processed in 0.092470 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list