Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
59854
View
54
Reply

gatal-gatal di jari

[Copy link]

Author: anggerikdesa77       Show all posts   Read mode

Post time 20-11-2015 11:54 PM | Show all posts
Fatihahzamri replied at 20-11-2015 02:56 PM
..sorry tumpang tanye...sye pon ade kene jugak mcam tu..biji biji berair..bila picit keluar air..and ...

biasa kalau nk cegah..kena pantang...kurangkan mkn benda2 manis n bertepung.
pastu kena tgk...apa puncanya..ada org alah sabun..ada org alah seafood.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2015 02:03 PM | Show all posts
sy dulu kena cam ni ble pakai sabun buku fab....
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2015 04:58 PM | Show all posts
sy masa kecik2 ada masalah ni.. paling haru kalau kena dkt tapak kaki.. sampai xleh nk jln... mak pon ade masalah yg sama jgk... biasanya mak rendam kaki dlm air garam yg panas.. xde la panas sgt. agak2 kaki leh rendam dlm air tu....

pastu rawatan dengan sapu krim.... doc yg bagi.. tp paling berkesan bila bg injection.. sy biasa kena gatal2 mcm ni bila mkn belacan...

skrg dh dewasa ckit, gatal2 tu dh jarang ada dh.. tapi sinus pulak menjelma... huhuuu.. rawatan skrg, kawal pemakanan & jaga kebersihan persekitaran.. elakkan tmpt berhabuk...
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2015 04:26 PM | Show all posts
alergik la ni...

mungkin alergik sabun. elakkan sabun2 yg kasar.. yg bentuk buku or serbuk. seeloknya guna jenis cecair.
atau.. alergik makanan... seafood.. susu or apa2 je la.. kena try n error. makan... n tengok kesannya.

saya pulak tangan tak tahan pegang benda2 pedas. nak makan nasi n sambal belacan... sila guna sudu. makanla berapa bnyk pon takde masalah. tp klau pegang... baru sesuap dia punye gatal bole menangis ooo..

sama jugak sesetengah jenis buah. mcm betik. saya tak bole nak kupas betik. bila pegang isi betik tu... dia punye gatal merenyam semacam. pegang mangga takde apa2 pulak. pelik sungguh
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2016 01:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy pena kena biji air n gatal ni . sy beli ubat serbuk warna purple kt farmasi . serbuk tu letak sikit je kt dlm air sederhana panas n rendam sampai rasa puas n kebas2 . setiap kali rasa gatal , rendam je . lama ilang sendiri .
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2016 07:11 PM | Show all posts
Bukan Scabies ke?
Kena ada pics jika ada masalah dermatology.
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 12:10 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 9-2-2016 07:11 PM
Bukan Scabies ke?
Kena ada pics jika ada masalah dermatology.

Apa rawatan utk scabies ni ye doc?
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2017 09:46 PM | Show all posts
Suchi replied at 28-1-2017 12:10 AM
Apa rawatan utk scabies ni ye doc?

scabies ni sebab mites tuh, ie Sarcoptes scabiei; kulit kita react pada mites tu je, tu sebab jadi symptoms blisters gatal tu, sebab allergic reaction kita pada mitse tu..sikit je mites nye, 10-20 ekor je tiap kali infect kita. gatal kemain; masa kecik bapak sellau amik jarum pecah kan blister dah kuarkan mites tu..nmpk halus, putih, dan dia bakar kat pelita. hi hi entah betul entah tak bapak sy nyer keje.

tapi, Suchi boleh treat guna Malathion cream (ada Permethrin..ini lah active ingredients nye); kat mesia maybe namanye lain kot. kena basuh semua bedsheet, pelikat, kain tidur etc dgn air panas. scabies ni can be an STD tau.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2017 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 29-1-2017 09:46 PM
scabies ni sebab mites tuh, ie Sarcoptes scabiei; kulit kita react pada mites tu je, tu sebab jadi ...

Erkkk.. hujung jari saya, satu jari je tetiba rasa gatal beberapa bulan lalu lepas siang udang tp xnmpk pun apa yg gatal cuma rasa gatal la.
Tetiba sejak 2 -3 minggu lepas kot gitu makin menjadi gatal tu sampai kulit pun mengelupas padahal tak garu pun.
Bila kulit mengelupas jari rasa sakit nyut2 hingga mengganggu urusan harian.
Kalo tersentuh sesuatu rsa sakit sgt sampaikn nk solat pun jd tak selesa bila hujung jari tu terkena kain telekung.
Saya ada gi klinik swasta, cuma ubat sapu je yg saya guna tp keadaan mcm makin teruk je. Pil utk gatal n alahan saya tak makan pun sbb ada baby yg menyusu badan tak berani nk mkn ubat tu.
Sbb nk buat kerja umah bagai saya selalu letak pembalut luka je pada jari tu supaya tak sakit bila basuh pinggan dan sbgnya.
Rasa risau juga nih..
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2017 10:36 PM | Show all posts
Suchi replied at 29-1-2017 10:15 PM
Erkkk.. hujung jari saya, satu jari je tetiba rasa gatal beberapa bulan lalu lepas siang udang tp  ...

jgn risau sgt, tapi elok lah jumpa dermatologist bila dah ada masa.
ya sy setuju utk tidak ambil ubat yg dikira tak urgent jika tgh menyusu (juga mengandung etc)

sy kurang biasa dgn kes kes dermatology sbb ada expertnya sendiri, juga kes kes derm ni byk variasi nye
kalau ada apa apa update nanti ie jika dah dapat diagnosis dari derm, bagitau lah ye
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
anggerikdesa77 replied at 12-7-2006 08:30 AM
sy rasa ni bukan kudis buta..bila sy jumpa Dr dia kata alahan sabun..
pastu ada gak Dr yang k ...

Ok Tq for the info
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2017 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Dh bnyk Kali kena, kdg x perasan tp paling teruk dulu masa register nk masuk u. Ya allah mmg merenyam tgn ni.

Smpi skrg still jd lg kdg2. Bile dh bace post2 kt atas mmg ade betulnye. Faktor pmknn, environment & sabun basuh.

For myself , dhla self esteem agk low. Bile nk salam2 org pun jd segan takut org yg kite salam tu rase kulit tgn kite brmslh. Tgn ni penting, xleh nk elak coz semua kerja gune tgn.masak, basuh, keje2 ofis. So, selain produk & cara yg dh disebut pd post2 kt atas, ade produk baru x yg boley dpt kt farmasi.almaklum, thread ni dh more than 10 years, mesti dermatologist dh jumpe penemuan2 baru kaedah rawatan kan ?
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 08:47 PM | Show all posts
saya plak kat kaki, bahgian atas buku lali keliling kaki( cam kat sendi penyambung bukulali dengan betis) start gatal masa pregnant anak ke dua ( 2005) doctor ckp alahan mengandung .... huhuhu tapi until now  kejap gatal kejap baik . yg peliknya dua2 belah kaki. bila kena kain baju kurung bertambah2 gatal. kadang2 tempat gatal tu ada biji2 halusssss... kdang2 just gatal je... kadang garu sampai luka2... semua krim dah pakai... sekejap je ok... pas tu jadi balik....
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2017 10:40 PM | Show all posts
UMMI_MAI replied at 17-2-2017 08:47 PM
saya plak kat kaki, bahgian atas buku lali keliling kaki( cam kat sendi penyambung bukulali dengan b ...

sy pon adagatal gatal kat sini
jika kering je gatal lah
tapi takde apa je pon i rasa
hanya usual things yg kita boleh dapat tanpa ianya menjadi suatu penyakit
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 08:02 PM | Show all posts
awak pya masalah gatal tu dah sembuh ke ? sbb sy baru kenani..huhuhu

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2017 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya pon ade masalah gatal2 dekat jari..xtau alahan sabun ke ape.. pg klinik.ade dokter kate eczema ade dokter kate kulat..
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 03:38 AM | Show all posts
CariCari621 replied at 5-2-2017 12:10 PM
Dh bnyk Kali kena, kdg x perasan tp paling teruk dulu masa register nk masuk u. Ya allah mmg merenya ...

ye, harapnye
dan maafkan sy tak ternmpk awak jawab tanya ni berkurun lalu
actually dermatology ni slow sikit perkembangan nya kerana mostly tidak fatal
jaid slow jugaklah drug companies n docs nak buat research into this field
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2018 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalammualikum..saya pon kne mcm tu jgk..tgan2 gatal2..ade bintik berair jgk..dh pergi klinik.Dc bg ubat alergik,ubat gatal,sabun dye (wrnehijau) dn krim sapu...same jgk sekejap je..mule2 elok..lepas tu dye kering naik gatal2 balik..sya pikir alahan pade sabun jgk..sabun serbuk..makanan2 pon sya xde dh mkan..bile saya makan dye naik gatal2 kuar bintik2 air tu semula..sekarang naik di muke plak bintik2 merah hbis seluruh muke saya...ade jgk air tp mcm kuning2..xtw nk ckp mcm mne.....gatal2 jgk...boleh tgl saya mcm mne nak hilang kan gatal2 dn merah2 di muke dn tgan sya ni...klw cucuk tu berkesan x??
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2018 03:42 PM | Show all posts
pernah kena and skrg dia berulang balik.. takle nak basuh pinggan.. makan pakai tangan... basuh baju.. kadang tu dah kurang sikit gatal jugak gi buat semua tu... end up.. gatal balik.. kadang2 gesek2 tgn kat dinding and bucu2 tajam... time garu nikmat je... time stop tgk kau luka jadinya.. tanggal kulit dibuatnya... dulu masa mula2 kena... lagi teruk .. tpaak tangan ni berair and jadi nanah ada air kuning... keje kita.. cucuk bagi keluar.. tapiii.. dia jadi merebak.. doktor bagi ubat.. and nasihat makan pakai sudu.. sampai skrg.. dah terbiasa makan pakai sudu.. org tgk senyum sinis je ... tp kat rumah mil makan pakai tangan la.. tapi tahan je la menggaru lepas tu...
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2018 03:43 PM | Show all posts
talapia replied at 27-11-2015 04:26 PM
alergik la ni...

mungkin alergik sabun. elakkan sabun2 yg kasar.. yg bentuk buku or serbuk. seelo ...

hati tu makan kerang.. air dia tu je dah bikin merenyam..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.075682s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list