Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
50923
View
205
Reply

Orang Melayu Di Tempat Anda...

[Copy link]

Author: oobi       Show all posts   Read mode

Post time 19-7-2006 01:12 PM | Show all posts

Reply #117 roxana's post

ini jenis melayu lupa diri..kalau yg kawin ngan non malay tu mungkin boleh dimaafkan kalau malay dia kucar kacir..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2006 03:46 PM | Show all posts

Reply #118 nour2001's post

takde ler nour...laki bini melayu tulenn...ntah hilang ingatan ke ..lupa daratan..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2006 03:53 PM | Show all posts
Originally posted by nour2001 at 19-7-2006 01:12 PM
ini jenis melayu lupa diri..kalau yg kawin ngan non malay tu mungkin boleh dimaafkan kalau malay dia kucar kacir..


I ada old cousin. Memang dah 30 tahun menetap kat Tasmania. B. Melayu pun dah tak betul. Balik Malaysia pun once in a blue moon. Tapi kalau balik, siap cari makanan melayu. Walaupun b. melayu dia tah kemana, tapi kekadang lucu gak bila dia really try nak cakap. In the end, my aunty2 lain, cakap ngan dia, forget it lah. Cakap omputih je lah sebab penat nak tunggu dia cari word or nak berborak ngan dia. Walaupun tak reti b. melayu, tapi dia tetap bangga dia ni melayu. Cuma tak de kekawan kat Tasmania tu nak cakap ngan dia.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2006 05:26 PM | Show all posts

Reply #119 roxana's post

d'oh...kalau takat ckp melayu ada slang skit saya boleh terima, tapi kalau yg jenis lahir dan membesar kat malaysia pastu migrate dan terus tak boleh ckp melayu memang saya takleh terima....memang melayu lupa diri & ingatan...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2006 07:01 PM | Show all posts
Originally posted by mallanhead at 17-7-2006 09:10 AM


Kalau masuk U, dpt government loan HECS. Kalau I tak silap lah. Dulu dia bagi for PR, tapi kebanyakkan PR salahgunakan kemudahan ni, bila habis belajar lari balik ke negeri sendiri dan tak baya ...



hi mallan,

HECS masih lagi untuk PR dan rakyat.....tapi sistem dia kalau utk post graduate, diaorg boleh apply utk PELS jugak...both australians and PR....beza PR dan citizen. nih cuma boleh vote, boleh serve in the army dan juga jadi jury kalau jadi citizen. kalau PR you tak boleh buat benda nih tapi yg lain semua boleh....:nerd:
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2006 07:45 PM | Show all posts
Originally posted by nmc2004 at 19-7-2006 07:01 PM



hi mallan,

HECS masih lagi untuk PR dan rakyat.....tapi sistem dia kalau utk post graduate, diaorg boleh apply utk PELS jugak...both australians and PR....beza PR dan citizen. nih cuma bol ...


I think they change the ruling bit. If I'm not mistaken again, could be wrong again. For undergraduate lah.

This is from the website -

Holders of permanent visas

If you are the holder of a permanent visa (other than a permanent humanitarian visa) and a pre-2005 HECS student, you will generally be eligible for HECS-HELP assistance for your first three years in Australia as the holder of a permanent visa. Once those three years have passed, if you have not become an Australian citizen, you will no longer be eligible for HECS-HELP assistance.


The information booklet for Commonwealth supported students provides additional information.

See also:

Information for Commonwealth supported students online booklet
Information for Commonwealth supported students booklet (776 KB) PDF
Top



--------------------------------------------------------------------------------


Arrangements after 31 December 2008

Only Australian citizens or holders of a permanent humanitarian visa will be eligible for HECS-HELP assistance.



If you are a New Zealand citizen or holder of a permanent visa, you will be eligible for a Commonwealth supported place but you must pay 100% of your student contribution up-front, in full, on or before the census date for your unit of study. You will not receive a discount for this up-front payment. You are not eligible for HECS-HELP assistance.


Since my anak still young, by 2008, if they are still not Australian, they will not get the HECS-Help assistance.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2006 10:58 PM | Show all posts
Originally posted by roxana at 19-7-2006 01:01 PM
my hubby punya sedara penah dtg beraya rumah mertua kita....dia dah migrate dekat 15 tahun...masa migrate tu umur dah 20-an..pastu yg best dia bagitau...dah lupa camne nak cakap melayu.....uuweeekk ...

adoi.. tu anak mat saleh kat sini, pinjam gambo sat :nerd:
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2006 11:56 PM | Show all posts
Originally posted by Yasmine at 17-7-2006 11:16 PM


Meh dtg FL tolong ganyang ada satu minah ni...:lol


min...citer la sket abot this minah...atau bagi klu ke!
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2006 11:59 PM | Show all posts
Originally posted by Yasmine at 17-7-2006 11:16 PM


Meh dtg FL tolong ganyang ada satu minah ni...:lol


min...citer la sket abot this minah...mana tau kot2 dia pernah datang houston!
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 12:19 AM | Show all posts
kat tempat daku ni ada sorang melayu yang dah lebih 30 tahun dok sini, tak pernah balik m'sia, dok sorang 2 sini, reti pulak lagi cakap melayu....tapi satu ari tu dia ada sebut KUTUBKHANAH..daku tanya apa benda tu? dia kata libraryyyyyy...hehehe, dia masih guna bahasa lama...


tapi kalau yg. migrate dah tua tu then kasi tau lupa cakap melayu, mengada la aku ingat....orang kampung aku kawin ngan mat saleh waktu dia umur 20-an, pastu dah umur dia dah dekat 60 tahun, balik menetap kat kampung laki bini...still lancar cakap melayu  sampai ari ni...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 02:22 AM | Show all posts
cakap pasai ni, ada sorang hamba Allah yg  kawan aku yg dok berpuloh tahun oberc (30++ yrs lah) jumpa. masa jumpa tu , mamat tuh dengan sungguh pelat cakap melayu adn at the end he gave up speak malay. aku quote ayat mamat ni (with deep org putih accent): "Saya shukar berchakap bahasha Malayzia keRRana ditempat shaya tiada oreng Melayu". si pakcik yg dok berpuloh tahun ni tanya la hamba Allah ni dah lama ka dok kat sini, skali mamat ni jawab "Shaya syudah duduk di shini selama 6 bhulen". Pakcik ni nak tergelak pun ada. hmm budak ni early 20's nak kata dolu beranak or study obersea paham la jugak, masalahnya, sepanjang hidup dia duduk kat malaysia nun, 6 bulan tu kira 1st time duduk lama kat obersea. alahaiiiiii bangsaku
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 03:31 AM | Show all posts
Originally posted by pulut at 19-7-2006 07:22 PM
cakap pasai ni, ada sorang hamba Allah yg  kawan aku yg dok berpuloh tahun oberc (30++ yrs lah) jumpa. masa jumpa tu , mamat tuh dengan sungguh pelat cakap melayu adn at the end he gave up speak ma ...



Hehehehe kelakor tul cerita hang nih :tq:
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 03:35 AM | Show all posts
Originally posted by eyzlyn at 18-7-2006 08:53 PM

ko bebaik syikin.. kang org yg ko nak ganyang tu ada baca kat sini.. hehehehehehehehehehehe...

nway, PM kat akak la siapakah melayu tak sedar diri itu, mana tahu ku kenai.. huhuhuhuhuhu


Kenapa daku rasa ada maksud jek disebalik borak korang nih ... ada apa² gossip hot yg cheq tertinggal ka:jeling:
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 03:40 AM | Show all posts
Originally posted by NadiaMurad75 at 20-7-2006 03:35 AM


Kenapa daku rasa ada maksud jek disebalik borak korang nih ... ada apa² gossip hot yg cheq tertinggal ka:jeling:

haloo makcik.. ini gossip org kat kanada ajer la.. hehehehehehehehehehehe... :pmuka:
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 07:05 AM | Show all posts
Hi Assalammualaikum semua....

Kat sini tak jumpa lagi orang melayu almaklum lah kiter pun baru nak masuk 2 bulan duk kat sini (26hb ni genap lah 2 bulan)... Tak banyak tempat jalan lagi... tiap2 minggu gi Walmart... ada jugak terserempak ngan orang yg cam orang melayu tapi tak sure lah kot2 mexican ke kan indon ke mana tau... tapi kalau jumpa ngan melayu ok gak leh gathering masa nak raya nanti coz this will be my first time celebrate raya jauh dari family... even my hubby pun kiranye this year baru pertama kali sambut raya together gether sebab last raya dia kat sini dan kiter kat Malaysia... uhuk uhuk uhuk....
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 09:18 AM | Show all posts

Reply #132 MrsCupit79's post

MrsCupit79,

kat Florida ek? dulu ada dengar sorang brother ni dia mmg belajar kat sana.. pastu rasanya dia sekarang pun kerja kat sana... tak pasti lah macam mana, dia kata mmg susah la nk jumpa melayu kat sana...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 09:25 AM | Show all posts
Originally posted by pulut at 20-7-2006 02:22 AM
cakap pasai ni, ada sorang hamba Allah yg  kawan aku yg dok berpuloh tahun oberc (30++ yrs lah) jumpa. masa jumpa tu , mamat tuh dengan sungguh pelat cakap melayu adn at the end he gave up speak ma ...


I pun ada kenal this girl. Masa tu baru setahun je belajar kat overc. Balik holiday cakap Melayu pun ada slang omputih. Tu tak pe, tapi perangai pun dah berubah nak tiru omputih. So one day we all pergi kenduri. Jumpa ngan my cousin yang menetap kat England lama dah. So bila cakap my cousin ni tanya kat dia, what is wrong with your lidah. Cakap pun dah tak betul. Tersipu2 cik kak tu.

[ Last edited by  mallanhead at 20-7-2006 01:55 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 11:21 AM | Show all posts
kak lyn,the problem is some of them tu saya lansung tak tau nama pon :lol :lol
but then again memang NO REASON AT ALL for a malay to say that sebab diorang dok lama kat oversea,dah tak tau cakap melayu.okla lain la kalau dia dah dok berpuluh tahun,lebih dari dok kat malaysia,and lansung tak penah berkomunikasi dgn sapa2 during those years in malay,then logik la
ini plak,cheh...baru dok 2,3 tahun dah mempelatkan diri...pleasela.....member aku dok hong kong 13 tahun dari dia umur 5 tahun,english still ok je.still macam canadian(mamat ni mat saleh).takde pon loghat cina.kalau BETULLAH argument dah dok bertahun oversea that's why cakap melayu pon karat,then this applies to this mat saleh guy jugakla kan?cos dia kat sana sekolah cina,kawan pon majoriti cina,but apsal english dia takde slang cina?
:cak:

inikan lagi orang melayu yang memang grow up in malaysia,dibesarkan pon cakap melayu....dok oversea tetibe pura2 tak reti cakap melayu...puh lease....


.......erm........paham tak....heh heh...rasa mcm melalut plak.......
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 01:59 PM | Show all posts
I kat sini kalau jumpa Platinum, we all cakap Melayu kampung habis. Syok pulak bila buat macam tu. Rasa kat Malaysia pulak. Dan kat my oriental shop, cina kedai tu yang dari Penang memang suka cakap melayu ngan kitaorang. Once dia dah tau kita ni dari Malaysia, dia pun start Melayu utara dia ngan kitaorang. Lagi satu my chinese friend dari sabah yang dah menetap sini more than 15 years, siap lagi berborak ngan I dlm telefon dia bahasa melayu sabah dia. Siap ngan 'bah' bah' dia. Tak de pulak cina2 ni lupa b.melayu dia. Heran pulak bila melayu lupa b. melayu dia.
Reply

Use magic Report

Manis7474 This user has been deleted
Post time 20-7-2006 02:28 PM | Show all posts
Anak i..dtg sini umur 6thnlah..sekrg dia ckp englishlah selalunya..bila i ckp melayu dia slow pick up sikitlah..kdg2 i pun sakit pala..ckp english cepat sikit..ni kang i suruh ambik bakul..berpuluh2 kali nk berckp..loteh dibuatnya..tp apa2 mmg i ckp melayulah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.121641s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list