Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
50859
View
205
Reply

Orang Melayu Di Tempat Anda...

[Copy link]

Author: oobi       Show all posts   Read mode

Post time 17-7-2006 07:42 AM | Show all posts
Originally posted by platinum8 at 15-7-2006 04:38 PM


I biasanya cakap Melayu with the kids bila husband tak de kat rumah sebab my husband tak faham. So kalau I converse in Malay depan dia nanti rude pulak kan.

Tapi I think kalau both parents a ...



erkkk my kids susah jugak dong
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2006 07:44 AM | Show all posts
Originally posted by Yasmine at 17-7-2006 12:30 AM


Buat peringatan utk diri I utk ajar anak2 I, sebab kadangkala anak2 akan mengikut persekitaran sekeliling cthnya kalau balik ke M'sia automatically diaorg pandai bersalam, dan tempat I ni org2n ...



ya betul tu...macam my kids sini tak salam, tapi peluk2...mak dia pun sama kalau jumpa kawan2...(kawan pompuan la)hehehe:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2006 09:06 AM | Show all posts
Originally posted by alahai at 17-7-2006 07:41 AM



sat mallan...dulu i dengar derang cakap kalau mak malaysian kawin ngan orang asing anak kena ikut citizen si bapa, tapi your kids malaysian you kata..camna tu?


Because both of them were born in Malaysia. We all saja choose like that sebab nak dapat kerakyatan Aussie senang because kat Australia, as long as one of the parent Australian, diaorang boleh jadi citizenship as a descent. So 2 in 1 lah. Malaysia je susah lelebih kecuali kalau mereka lahir di Malaysia. Kalau tak memanglah anak I jadi orang luar.

[ Last edited by  mallanhead at 17-7-2006 09:13 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2006 09:10 AM | Show all posts
Originally posted by Yasmine at 16-7-2006 10:06 PM


I pun tak tahu benefits apa sebenarnya, so far yg I tahu kalau they all nak pg college kat sini boleh dpt in-state tution fees tak mcm kami dulu kerajaan M'sia byr 4x ganda tution fees daripa U ...


Kalau masuk U, dpt government loan HECS. Kalau I tak silap lah. Dulu dia bagi for PR, tapi kebanyakkan PR salahgunakan kemudahan ni, bila habis belajar lari balik ke negeri sendiri dan tak bayar balik, so Aussie Gov. stop bagi pada PR. So sekarang hanya untuk rakyat dia je.

[ Last edited by  mallanhead at 17-7-2006 09:12 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2006 11:02 AM | Show all posts
Originally posted by oobi at 15-7-2006 02:41 AM



iyaaa??? langsung tak reti cakap Melayu??? hmm....apa nak buat, mereka lebih suka kan bahasa OMPUTIH.....


well i dont blame the kids tho....but still such a waste.dahla anak mixed,and yet tau cakap english je.kan ke lebih special kalo reti cakap melayu sekali..bilingual...and lagi teruk tu...takde manners...even mat saleh hulur tangan kat diorang diorang akan shake hands jugak..ni buat roll2 eyes and buat muka bolayan....eat my shortssssss

tapi..faham2 je la orang kita...sesetengahnye seboleh2 tak nak ngaku melayu....omputeh jeeeeeee :lol
puh-lease.... ;)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2006 12:28 PM | Show all posts
Originally posted by Yasmine at 16-7-2006 10:06 PM


I pun tak tahu benefits apa sebenarnya, so far yg I tahu kalau they all nak pg college kat sini boleh dpt in-state tution fees tak mcm kami dulu kerajaan M'sia byr 4x ganda tution fees daripa U ...



yang tuh oobi tahu mengenai in-state tuition fees....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2006 01:23 PM | Show all posts
Originally posted by Yasmine at 16-7-2006 10:42 PM


Anak2 Oobi so far macamana di sini? Adakah Oobi akan menetap disini atau balik keM'sia satu hari nanti?



anak-anak oobi ok. mereka dibesarkan disini, bersekolah pun disini, kawan-kawan pun kat sini... Insyallah, kami memang mahu terus tinggal disini. suami dah biasa dengan environment kerja disini, abis ajer belajar disini, terus bekerja disini. kami berkawin pun disini, serba-serbi pun disini...segalanya bermula disini.  

macam mana dengan Yasmine lak???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2006 01:40 PM | Show all posts
and lagi teruk tu...takde manners...even mat saleh hulur tangan kat diorang diorang akan shake hands jugak..ni buat roll2 eyes and buat muka bolayan....eat my shortssssss


mengenai manners tuh, rasanya bermula dari dalam rumah, iaitu bermula dari emak bapak. jika emak bapak tak ambil pusing tentang manners anak-anak, maksudnya tak didik dan TEGAS mengenai perihal good manners nie, cam tuh lah yang you nampak kat sana.

[ Last edited by  oobi at 17-7-2006 01:46 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2006 10:31 PM | Show all posts
Originally posted by applemy at 11-7-2006 12:38 PM


Akak sorang je? Sian die.. :nyorok:

Baru2 ni saya pegi Paris.. jangan cakap org Melayu, Msian pun rare, makanan halal pun susah nak carik isk isk! :geram:


Halal tu yg kebab je ler tu pun depends area ... awat x habaq, buleh den masakkan :cak:
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2006 10:33 PM | Show all posts
Originally posted by sharingan86 at 17-7-2006 04:02 AM


well i dont blame the kids tho....but still such a waste.dahla anak mixed,and yet tau cakap english je.kan ke lebih special kalo reti cakap melayu sekali..bilingual...and lagi teruk tu...takde manners...even mat saleh hulur tangan kat diorang diorang akan shake hands jugak..ni buat roll2 eyes and buat muka bolayan....eat my shortssssss

tapi..faham2 je la orang kita...sesetengahnye seboleh2 tak nak ngaku melayu....omputeh jeeeeeee
puh-lease....  


Sapa yg x ngaku melayu tu meh den ganyang :nerd:
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2006 11:07 PM | Show all posts
Originally posted by NadiaMurad75 at 17-7-2006 10:33 PM


Sapa yg x ngaku melayu tu meh den ganyang :nerd:


Ish ganas nye....
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2006 11:10 PM | Show all posts
Originally posted by mallanhead at 17-7-2006 04:07 PM


Ish ganas nye....


Baru tau ka :nerd:
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2006 01:00 AM | Show all posts
Originally posted by Yasmine at 17-7-2006 04:16 PM


Meh dtg FL tolong ganyang ada satu minah ni...:lol


Ceritalah sket minah tu camano? Ke den yg tertinggal :jeling:
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2006 07:53 AM | Show all posts
Originally posted by Yasmine at 15-7-2006 11:09 PM


Byk ke benefitsnya, tentu best yea, anak2 I tak pernah dpt benefits apa2pun jadi US citizen (by birth) so far, semuanya benefits yg company provide, cuma nak keluar masuk US je senang.  Kamipun ...



sat nak tanya..banyak benor tertinggal ketapi ni, min ni bukan HB mat saleh ka? or malaysian jugak?
Reply

Use magic Report

Manis7474 This user has been deleted
Post time 18-7-2006 04:52 PM | Show all posts
Ramai org melayu kat newcastle ni especially studentlah..mcm family tu yg i rapat adalah dlm 5/6families..ada yg dah tua2 lama tinggal tp diaorg mcm reserved jek malehlah nak poyo2 sgtkan...tp student sekrg dlm 70org adalah..semua baik2
belaka
Reply

Use magic Report

Manis7474 This user has been deleted
Post time 18-7-2006 05:00 PM | Show all posts
Originally posted by pulut at 11-7-2006 09:46 PM

oh so true.. duduk negara omputih bertahun2 pun perangai kat mesia tak berubah gaks.. heran guek



Sinipun mcm tu jugalah..tp diaorg ni semua lgi tua dari i lah..nak kat abodoh taklah..semua pandai2..doktor belaka..tp disebabkan i ni muda..i ni kira mcm org tengahlah..tukang jd rubbish bin..tukang dgr cerita2 rubbish diaorg kekdg tu
menyampah tu....bak kata suami i.."diaorg tu psycho"hehehehehl..Tp Indon mintak maaplah..mmg i particular nak
campur..kalau jumpa yg lain mcm tu i buat tak dekk jek..sebab diaorg ni perangai Indon tu ntah apa2 ntah..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2006 05:31 PM | Show all posts
Originally posted by NadiaMurad75 at 17-7-2006 09:33 AM


Sapa yg x ngaku melayu tu meh den ganyang :nerd:


nak jugak join mengganyang orang2 yg tak sedar diri nih heh heh heh
mana tau tengah2 kene ganyang keluar segala dialek kat malaya kihkihkih,hilang segala ke-konon-an diri tu mat saleh :lol :lol
*teringat iklan adibah noor dgn sorg mamat baru balik dari london trip 10 hari tu hahaha*
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2006 03:53 AM | Show all posts
Originally posted by sharingan86 at 18-7-2006 05:31 PM


nak jugak join mengganyang orang2 yg tak sedar diri nih heh heh heh
mana tau tengah2 kene ganyang keluar segala dialek kat malaya kihkihkih,hilang segala ke-konon-an diri tu mat saleh :l ...

ko bebaik syikin.. kang org yg ko nak ganyang tu ada baca kat sini.. hehehehehehehehehehehe...

nway, PM kat akak la siapakah melayu tak sedar diri itu, mana tahu ku kenai.. huhuhuhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2006 10:08 AM | Show all posts
Originally posted by NadiaMurad75 at 17-7-2006 10:31 PM


Halal tu yg kebab je ler tu pun depends area ... awat x habaq, buleh den masakkan :cak:


Iye? nanti yek kak... *mental note kalau gi Paris lagi, Kak Nadia is on my list* :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2006 01:01 PM | Show all posts
my hubby punya sedara penah dtg beraya rumah mertua kita....dia dah migrate dekat 15 tahun...masa migrate tu umur dah 20-an..pastu yg best dia bagitau...dah lupa camne nak cakap melayu.....uuweeekkk!!! berbulu telinga mendengar...kalau migrate masa kecik cinonet tak per lerr...ni dah tua gajah...

Ezlynn, kat avatar tu u ker?? sebijik muka my besfren...i tunjuk dia gambar kat avatar u tu..dia kata ni mesti kes kembar dia terpisah masa lahir ni...hehehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079842s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list