Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
50862
View
205
Reply

Orang Melayu Di Tempat Anda...

[Copy link]

Author: oobi       Show all posts   Read mode

Post time 15-7-2006 03:32 PM | Show all posts
Originally posted by platinum8 at 15-7-2006 03:17 PM


:: sampai 5 pasang sekali you nak beli feraggamo. Memang giler kasut betul la you ni....tapi kalau mampu apasalahnya kan...bestnyaa...I nak ikut shopping la.


Bukan apa, kalau ikutkan, kalau I dah suka satu2 brand memang I pakai yang itu je. Samalah ngan my intimate wear and so on. Walaupun ada benda yang lebih bagus, or lebih mahal, kalau I dah suka yang itu, yang itu gak I beli. Tapi sayangnye bila sampai kat sini, I kena cari brand lain sebab diaorang tak de benda tu kat sini. Remind me to get that when I go back for holiday nanti....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2006 03:33 PM | Show all posts
dalam ertikata lain, ia bergantung kepada individu itu sendiri..ada yang suka ada Melayu di sekeliling, ada yang tidak, ada yang sikit ajer ada Melayu pun ok....lagipun sekarang kan dah ada internet, jumpa Melayu dalam internet best jugak kannnn??? kannn??
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2006 03:35 PM | Show all posts
Originally posted by sharingan86 at 15-7-2006 03:19 PM
but frankly speaking.....lebih rela takde ramai melayu....bukan apa...tau2 je la bila dah ramai...kang adalah yg dok sokseksoksek sana sini...gosip sana..fitnah sini....dengki mendengki...rimas ler ...


:setuju::setuju::setuju: I pasal kawan memang memilih. Bukan memilih pangkat ke apa, I pilih yang sekepala. Tak ramai pun tak pe. Biar sorang pun, jadilah. Walaupun I boleh dapat ramai kawan melayu from my son's islamic school, tapi I lebih berhati2. Mana tau, nanti cara hidup kita jadi buah mulut diaorang pulak. I ni pelik sikit.:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2006 03:36 PM | Show all posts
Originally posted by mallanhead at 15-7-2006 03:32 PM


Bukan apa, kalau ikutkan, kalau I dah suka satu2 brand memang I pakai yang itu je. Samalah ngan my intimate wear and so on. Walaupun ada benda yang lebih bagus, or lebih mahal, kalau I dah suka ...



murah ker ferragamo kat sana??? kan Malaysia mahal kan?? suka handbag ferragamo...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2006 03:38 PM | Show all posts
Originally posted by sharingan86 at 15-7-2006 03:19 PM
but frankly speaking.....lebih rela takde ramai melayu....bukan apa...tau2 je la bila dah ramai...kang adalah yg dok sokseksoksek sana sini...gosip sana..fitnah sini....dengki mendengki...rimas ler ...


My kids memang I ajar dari kecik supaya hormat kat orang tak kira tua atau muda ataupun bangsa. Takut orang cakap anak I rude....
Pasal tak tau cakap Melayu tu mungkin dia orang faham tapi tak pandai nak reply. Sebab most of them sekolah kat sana dan kekawan pun omputih or converse in english je. So, Malay vocab tu terhad la kan. Anak2 I, walaupun dulu sekolah kat Malaysia dan baru je sambung kat Aussie ni about a year ago, dah mula cakap Melayu slang omputih sikit2. Padahal kat rumah I cakap Melayu ngan dia orang supaya tak hilang Melayu from their speech.
Tapi nak buat cam manakan....:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2006 03:40 PM | Show all posts
Originally posted by oobi at 15-7-2006 03:36 PM



murah ker ferragamo kat sana??? kan Malaysia mahal kan?? suka handbag ferragamo...


Kat Malaysia lebih murah dari kat Perth. Walaupun kat sini sale, tapi harganye sama ngan yang new model kat Malaysia. I memang dulu suka kasut dia. Sanggup tak makan kumpul duit nak beli kasut. Bila sale pulak, sanggup ambik leave pergi ke kedai. I ni memang kira hantu kasut... :nerd:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2006 03:41 PM | Show all posts
Originally posted by sharingan86 at 15-7-2006 03:16 PM
dari segi students,memang ada laaaa dalam enam orang bebudak first year kat ottawa nih....
family melayu yg lain ramai,tapi ramai dah lupa diri mereka melayu kot harharhar!
kalo anak derang semua ...



iyaaa??? langsung tak reti cakap Melayu??? hmm....apa nak buat, mereka lebih suka kan bahasa OMPUTIH.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2006 03:44 PM | Show all posts
Originally posted by mallanhead at 15-7-2006 03:40 PM


Kat Malaysia lebih murah dari kat Perth. Walaupun kat sini sale, tapi harganye sama ngan yang new model kat Malaysia. I memang dulu suka kasut dia. Sanggup tak makan kumpul duit nak beli kasut. ...



kita pun suka kasut jugak, satu ketika dulu lahhh...tapi sekarang handbag pulak....my husband sampai garuk kepala...dia cakap, "...nak buat apa handbag banyak-banyak..bila keluar yang pakai satu jugak..". but still, dia belikan juga handbag :lol
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2006 03:51 PM | Show all posts
Originally posted by platinum8 at 15-7-2006 03:38 PM


My kids memang I ajar dari kecik supaya hormat kat orang tak kira tua atau muda ataupun bangsa. Takut orang cakap anak I rude....
Pasal tak tau cakap Melayu tu mungkin dia orang faham tapi tak ...


My kids pulak, dia orang kena cakap MELAYU dengan bapak dia orang, kalau tidak, my husband tak layan. Minta lah apa-apa, tapi kalau tak cakap Melayu dengan my husband, dia buat tak tahu ajer...so terkial-kial lah my kids cari and belajar perkataan Melayu dengan emaknya. Budak-budak nie kan bila dah ghi sekolah, memang lagi liat nak cakap Melayu. Si abang tuh, "...in school my friends don't speak Malay". Boleh pening lalat nak explain kat anak-anak kenapa perlu tahu cakap Melayu. Sebab dia orang tuh kadang-kadang loyar buruk...dia kenakan emak dia balik, geram dibuatnya :geram:
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2006 04:00 PM | Show all posts
Originally posted by oobi at 15-7-2006 03:44 PM



kita pun suka kasut jugak, satu ketika dulu lahhh...tapi sekarang handbag pulak....my husband sampai garuk kepala...dia cakap, "...nak buat apa handbag banyak-banyak..bila keluar yang pa ...


Biasalah walaupun dah banyak, tapi kekadang rasa tak cukup gak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2006 04:03 PM | Show all posts
Originally posted by oobi at 15-7-2006 03:51 PM


My kids pulak, dia orang kena cakap MELAYU dengan bapak dia orang, kalau tidak, my husband tak layan. Minta lah apa-apa, tapi kalau tak cakap Melayu dengan my husband, dia buat tak tahu ajer... ...


Anak2 faham bahasa melayu sebab I kalau cakap ngan diaorang mesti cakap dua bahasa. Tapi macam you jugaklah diaorang malas nak cakap. Kita sendiri kena gak kena kerja keras supaya diaorang ni faham dan nak cakap melayu. My husband memanglah tak cakap melayu langsung. Tapi sikit2 dia faham lah. So more or less kat umah ni, I lah yang ajar budak2 ngan bapak budak tu cakap melayu. :hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2006 04:38 PM | Show all posts
Originally posted by mallanhead at 15-7-2006 04:03 PM


Anak2 faham bahasa melayu sebab I kalau cakap ngan diaorang mesti cakap dua bahasa. Tapi macam you jugaklah diaorang malas nak cakap. Kita sendiri kena gak kena kerja keras supaya diaorang ni f ...


I biasanya cakap Melayu with the kids bila husband tak de kat rumah sebab my husband tak faham. So kalau I converse in Malay depan dia nanti rude pulak kan.

Tapi I think kalau both parents are Malays ataupun boleh berbahasa Melayu, I suppose tak de la problem sangat kalau nak ajar anak2 cakap Melayu. Lagi senang nak maintain keMelayuan...Betul tak?? :ah:
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2006 05:02 PM | Show all posts
Originally posted by platinum8 at 15-7-2006 04:38 PM


I biasanya cakap Melayu with the kids bila husband tak de kat rumah sebab my husband tak faham. So kalau I converse in Malay depan dia nanti rude pulak kan.

Tapi I think kalau both parents a ...


Betul kata you. Lagipun diaorang ni pun still half whatever the father is. Lupa I nak bagi tau, both of my kids now dah jadi Australian. Darling I register diaorang as Australian last Friday.
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2006 05:25 PM | Show all posts
Originally posted by mallanhead at 15-7-2006 05:02 PM


Betul kata you. Lagipun diaorang ni pun still half whatever the father is. Lupa I nak bagi tau, both of my kids now dah jadi Australian. Darling I register diaorang as Australian last Friday.


Bagus la tu. Boleh claim all the benefits as Aussies.

Err...so kalau balik Malaysia they wont get the Bumiputra punya benefit lagi kan.?
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2006 05:26 PM | Show all posts
Originally posted by platinum8 at 15-7-2006 05:25 PM


Bagus la tu. Boleh claim all the benefits as Aussies.

Err...so kalau balik Malaysia they wont get the Bumiputra punya benefit lagi kan.?


Tak they are still malaysian. Kat Malaysia diaorang melayu, kat sini diaorang Aussian...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2006 05:34 PM | Show all posts

Reply #79 mallanhead's post

Makan dua tempat la kira ni ye. Nak hidup senang mesti panjang akal...he he
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2006 06:25 PM | Show all posts
Originally posted by platinum8 at 15-7-2006 05:34 PM
Makan dua tempat la kira ni ye. Nak hidup senang mesti panjang akal...he he


Kalau pendatang haram kat Malaysia boleh daftar anak jadi Malaysian dan dpt all the benefit, why should I lepaskan gitu je my hak anak2kan? Lagipun jadi Aussie ni memang hak diaorang gak. So kita ambik semua. Bila dah 18 nanti terpulanglah pd mereka nak jadi Malaysia 100% atau Aussie 100%
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2006 12:14 PM | Show all posts
Originally posted by Yasmine at 15-7-2006 11:09 PM


Byk ke benefitsnya, tentu best yea, anak2 I tak pernah dpt benefits apa2pun jadi US citizen (by birth) so far, semuanya benefits yg company provide, cuma nak keluar masuk US je senang.  Kamipun ...


benefits apa yang Yasmine maksudkan... oobi kurang mengertilah...boleh tolong jelaskan :stp:
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2006 02:31 PM | Show all posts
Originally posted by Yasmine at 15-7-2006 11:22 PM

:ah:  Anak I dirumah berbahasa melayu, diluar berbahasa inggeris dan sekarang ada campur2 spanish sikit2....bulan 8 ni masuk kindergarten (islamic private school) agaknya campur ckp arab pulak ko ...


Bahasa rojak habis la macam tu ye. Tapi untung kat budak2 jugak kan....
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2006 07:41 AM | Show all posts
Originally posted by mallanhead at 15-7-2006 05:26 PM


Tak they are still malaysian. Kat Malaysia diaorang melayu, kat sini diaorang Aussian...



sat mallan...dulu i dengar derang cakap kalau mak malaysian kawin ngan orang asing anak kena ikut citizen si bapa, tapi your kids malaysian you kata..camna tu?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.110140s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list