Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
5542
View
22
Reply

Penampilan dan imej melambangkan identiti seseorang

[Copy link]

Author: intan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-6-2006 05:43 PM | Show all posts |Read mode
Salam..

Pernah tak terbaca atau terdengar orang kata...luaran je dia amcam tu tapi dalaman atau hatinya lain...dan seterusnya.
namun dalam banyak keadaan penampilan kita adalah gambaran diri kita atu dengn kata lain itulah identiti kita.
Bila seseorang itu berpakaian sedemikian maka sedemikian lah identiti diri mereka. Namun ramai yang mengatakan sebaliknya.
bagaimana boleh berlaku begitu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2006 02:25 AM | Show all posts

Reply #1 intan's post

Pakaian menunjukkan peranan kitaitu saya setujuhehehejawapan pada uniform

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2006 08:12 AM | Show all posts
[quote]Originally posted by BingkaUbi at 6-6-2006 02:25 AM
Pakaian menunjukkan peranan kitaitu saya setujuhehehejawapan pada uniform
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2006 11:02 AM | Show all posts
Ni hao,

Untuk menilai seseorang - dari segi peribadi, keupayaan mandiri dan lain-lain perlukan masa. Ya, memang apa yang dikatakan sebagai "first impression" ada juga benarnya tetapi ia tidak tepat 100%. Banyak faktor yang harus diambil kira. Manusia adalah makhluk yang mampu "berlakon". Ini tindakbalas yang biasa mengikut keadan dan senario yang kita hadapi seharian. Ia berbeza bagi setiap "babak" - cari kita berinteraksi dan berhadapan dengan pelbagai tahap golongan didalam masyarakat.

Ini semua berkisar pada suatu perkara - penerimaan sosial. Dalam setiap interaksi, ada kaedah yang intrisik - kata orang "codes of honour". Selekeh - adalah perkara subjektif. Sama juga seperti cantik, anggun, segak. Selekeh sang Mat Rempit kerana minatnya pada litar jalanan. Ianya praktikal - sama juga pada mat-mat rock, hip-hoppers, skinheads dan golongan yang lain. Itu semua sebahagian dari identiti dan latarbelakang mereka. Mereka ini I takrifkan sebagai "living embodiement of labels" - perasaan, ekspresi dan falsafah hidup mereka terserlah dari penampilan mereka...

"Don't judge a book by it's cover" bagi I tetap relevan. Hidup ini akan terasa kosong dan membosankan kalau kita dapat menjangkakan atau mengagak perilaku seseorang hanya dari sekilas pandangan yang pertama. Misteri individu akan hilang tarikannya, taktala kita melabel orang itu dan ini semudah itu.

Kehidupan dibumi ini adalah suatu persoalan yang kompleks. Itu yang membuatkan ia sangat menarik dan mengujakan. Dan kadangkala merunsingkan, memeningkan juga. Zenme ban?

P.S. Buku lama, kusam dan pudar -  isinya bermakna. Buku baru - penuh warna, kalut mesej, siapa membacanya?

zai qian!:hatdown:
tangtut1

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2006 01:14 PM | Show all posts
Originally posted by intan at 6-6-2006 08:12 AM
Itulah...yang intan sering pikirkan...
banyak kali dah diperingatkan bahawa" dont judge the book by its cover tuh"...
tapi mungkin sesuai dengan buku2 lama...sebab buku2 lama ...coverny ...





Tidak sama sekali Intan....macam mana nak mengandaikan isi kandungan dalam buku tersebut berdasarkan ilustrasi, jenis & warna kulitnya ? manusia mudah diperdaya...diberi yang indah maka dikata pemberian yang berharga sedangkan isi dalamannya tak kita ketahui...serupa macam buah durian yang jauh baunya sedap dan rupanya pun cantik tetapi apabila dibelah, ternyata banyak ulas yang busuk.

dont judge the book by its cover means that before you can judge something, you need to take a deeper, closer look at it. This is because the value of something is not always obvious from what we see on the surface...

macam mana nak andaikan kandungan ilmu dalam satu buku yang berpuluh muka surat tuh dari sekeping cover nya ? tak boleh Intan, hidup ini kadang kala cuma pembohongan..lakonan manusia semata-mata..manusia boleh berubah mengikut apa yang dia suka...apa yang dipakai tidak sama sekali mencerminkan keperibadian dia...kita berpakaian setiap hari dan kadang- kala pakaian kita disesuaikan dengan keadaan persekitaran kita...

sebaik2 utk mengenali manusia adalah melalui pemikirannya...idea dan pemikiran yang selalu diluahkan melalui percakapan atau penulisan....jadi, jangan hanya percaya pada mata yang sukakan keindahan tapi lihatlah dari mata hati yang memahami erti kehidupan...

heh, again my 10cents opinion..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2006 08:29 AM | Show all posts
Originally posted by BingkaUbi at 6-6-2006 01:14 PM
Tidak sama sekali Intan....macam mana nak mengandaikan isi kandungan dalam buku tersebut berdasarkan ilustrasi, jenis & warna kulitnya ? manusia mudah diperdaya...diberi yang indah maka dikata pemberian yang berharga sedangkan isi dalamannya tak kita ketahui...serupa macam buah durian yang jauh baunya sedap dan rupanya pun cantik tetapi apabila dibelah, ternyata banyak ulas yang busuk.

dont judge the book by its cover means that before you can judge something, you need to take a deeper, closer look at it. This is because the value of something is not always obvious from what we see on the surface...

macam mana nak andaikan kandungan ilmu dalam satu buku yang berpuluh muka surat tuh dari sekeping cover nya ? tak boleh Intan, hidup ini kadang kala cuma pembohongan..lakonan manusia semata-mata..manusia boleh berubah mengikut apa yang dia suka...apa yang dipakai tidak sama sekali mencerminkan keperibadian dia...kita berpakaian setiap hari dan kadang- kala pakaian kita disesuaikan dengan keadaan persekitaran kita...

sebaik2 utk mengenali manusia adalah melalui pemikirannya...idea dan pemikiran yang selalu diluahkan melalui percakapan atau penulisan....jadi, jangan hanya percaya pada mata yang sukakan keindahan tapi lihatlah dari mata hati yang memahami erti kehidupan...

heh, again my 10cents opinion..
...

tidak salah pandangan bingka tu
cuma intan merasakan tidak sedikit yang sifat kita terpancar oleh rupa penampilan kita.
Bagaimana hendak kita katakan imej yang baik jika luaran nya menampilkan imej tidak berakhlak (namun ade pengecualian yg jadi pelakun oleh polis yang menyamar...heheheh..).
Begitu juga dengan buku...bukan ilustrasi indah yg intan maksudkan. namun buku/majalh yang bersifat ilmu atau akademik biasanya menampilkan ciri cover yang kemas berbanding majalah2 biasa...
ambil contoh (jangan marah yer) majalah mangga...bagaimana rupa cover...begitu juga anggapan kita pad isi kandungan dalamnya.
bandingkan pula dengan cover jurnal2 akademik...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2006 08:38 AM | Show all posts
Originally posted by tangtut1 at 6-6-2006 11:02 AM
Ni hao,

Untuk menilai seseorang - dari segi peribadi, keupayaan mandiri dan lain-lain perlukan masa. Ya, memang apa yang dikatakan sebagai "first impression" ada juga benarnya tetapi ia tidak tepat 100%. Banyak faktor yang harus diambil kira. Manusia adalah makhluk yang mampu "berlakon". Ini tindakbalas yang biasa mengikut keadan dan senario yang kita hadapi seharian. Ia berbeza bagi setiap "babak" - cari kita berinteraksi dan berhadapan dengan pelbagai tahap golongan didalam masyarakat.

Ini semua berkisar pada suatu perkara - penerimaan sosial. Dalam setiap interaksi, ada kaedah yang intrisik - kata orang "codes of honour". Selekeh - adalah perkara subjektif. Sama juga seperti cantik, anggun, segak. Selekeh sang Mat Rempit kerana minatnya pada litar jalanan. Ianya praktikal - sama juga pada mat-mat rock, hip-hoppers, skinheads dan golongan yang lain. Itu semua sebahagian dari identiti dan latarbelakang mereka. Mereka ini I takrifkan sebagai "living embodiement of labels" - perasaan, ekspresi dan falsafah hidup mereka terserlah dari penampilan mereka...

"Don't judge a book by it's cover" bagi I tetap relevan. Hidup ini akan terasa kosong dan membosankan kalau kita dapat menjangkakan atau mengagak perilaku seseorang hanya dari sekilas pandangan yang pertama. Misteri individu akan hilang tarikannya, taktala kita melabel orang itu dan ini semudah itu.
Kehidupan dibumi ini adalah suatu persoalan yang kompleks. Itu yang membuatkan ia sangat menarik dan mengujakan. Dan kadangkala merunsingkan, memeningkan juga. Zenme ban?

P.S. Buku lama, kusam dan pudar -  isinya bermakna. Buku baru - penuh warna, kalut mesej, siapa membacanya?

zai qian!
tangtut1 ...
hao

Benar kata tangtut..."first impression" ada juga benarnya tetapi ia tidak tepat 100%. tidak tepat 100% bukan bererti tidak tepat 50% atau 70%.
Peratus ketepatan tetap ada...kerana sedikit sebanyak first impression itu lahir dari terjemahan awal kita hasil tindakbalas pengalaman dan pengetahuan kita dengan aksi dan rupa penamilan individu yang dinilaikan itu. Pun begitu intan tidak menolak yang kita mengambil masa untuk mengenali individu itu dengan lebeh dalam.

bagaimana pun...penampilan yang dicontohkan oleh tangtut di atas iaiutu seperti mat rock atu mat rempit mencerminkan identiti mereka seperti pendapat tangtut diatas..
"Ianya praktikal - sama juga pada mat-mat rock, hip-hoppers, skinheads dan golongan yang lain. Itu semua sebahagian dari identiti dan latarbelakang mereka. Mereka ini I takrifkan sebagai "living embodiement of labels" - perasaan, ekspresi dan falsafah hidup mereka terserlah dari penampilan mereka..."


Memang...intan tidak menafikan terus perumpamaan "Don't judge a book by it's cover" ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2006 05:44 PM | Show all posts
what you see is what you get...

sejauhmana musang cuba berbulu ayam...lama kelamaan bulu-bulu itu
akan gugur juga...
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2006 06:00 PM | Show all posts
Originally posted by intan at 7-6-2006 08:29 AM

tidak salah pandangan bingka tu
cuma intan merasakan tidak sedikit yang sifat kita terpancar oleh rupa penampilan kita.
Bagaimana hendak kita katakan imej yang baik jika luaran nya menampilkan  ...




Intan compare manusia dengan buku yek....buku jurnal or ensiklopedia or majalah mangga ? hehehe...

........boleh bagi contoh imej tidak berakhlak tak ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2006 08:49 AM | Show all posts
Originally posted by BingkaUbi at 7-6-2006 06:00 PM




Intan compare manusia dengan buku yek....buku jurnal or ensiklopedia or majalah mangga ? hehehe...

........boleh bagi contoh imej tidak berakhlak tak ?

hehehe...:bgrin:....dah terbiasa dengan buku lah bingka

tak adil rasanya...
tapi dari cara reply bingka yang bijak dan mantap...intan kira bingka pun sedia maklum rupa penampilan yg tidak berakhlak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2006 08:51 AM | Show all posts
Originally posted by seribulan at 7-6-2006 05:44 PM
what you see is what you get...

sejauhmana musang cuba berbulu ayam...lama kelamaan bulu-bulu itu
akan gugur juga...
tepat sekali bulan..:bgrin:

bagaimana rupa musang..begiti lah atiitude musang...
bagaimana rupa ayam...begitulah attitude ayam..
susah jugak musang berpenampilan seperti ayam...:lol
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2006 04:18 PM | Show all posts
Originally posted by intan at 8-6-2006 08:49 AM

hehehe...:bgrin:....dah terbiasa dengan buku lah bingka

tak adil rasanya...
tapi dari cara reply bingka yang bijak dan mantap...intan kira bingka pun sedia maklum rupa penampilan yg tidak ber ...



hehehehe....saya tak sebijak mana...sekadar apa yang pernah terbaca jek....mana tahu pandangan Intan tentang rupa penampilan tuh berlainan dengan saya....tak salah kita bertukar2 pendapat kan....

contoh pakaian yek....macam mana orang tu berpakaian macam tu la identiti dia... ok, saya setuju...
tapi kalau nak kata pakaian melambangkan dalaman atau hatinya.....saya kurang skit nak setuju....hehehe

bagi contoh lain pulak ya, Intan......
ingat tak masa kita belajar ttg roda warna ? warna asas dan warna sekunder.....
warna asas biru + kuning = warna sekunder hijau ......

kalau kita letak plak manusia pada cite roda warna nie....

Biru = faktor persekitaran dimana kita perlu berinteraksi, sosial
Kuning =  pakaian or penampilan kita

Bila Biru + Kuning = so, jawapan nye dah lain kan....

Hijau plak yang terhasil = identiti "sementara" kita


So, apa yang tak akan berubah ? Yang tak berubah tu adalah WARNA (tak kira la biru, kuning, hijau or apapun) = dalaman atau hati kita....



heh, my 10cents opinion.....

pssst....harap Intan faham sebab saya tak reti nak susun bahasa....orang malas membaca katakan....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-6-2006 08:50 AM | Show all posts
Originally posted by BingkaUbi at 8-6-2006 04:18 PM



hehehehe....saya tak sebijak mana...sekadar apa yang pernah terbaca jek....mana tahu pandangan Intan tentang rupa penampilan tuh berlainan dengan saya....tak salah kita bertukar2 pendapat kan....

contoh pakaian yek....macam mana orang tu berpakaian macam tu la identiti dia... ok, saya setuju...
tapi kalau nak kata pakaian melambangkan dalaman atau hatinya.....saya kurang skit nak setuju....hehehe

bagi contoh lain pulak ya, Intan......
ingat tak masa kita belajar ttg roda warna ? warna asas dan warna sekunder.....
warna asas biru + kuning = warna sekunder hijau ......

kalau kita letak plak manusia pada cite roda warna nie....

Biru = faktor persekitaran dimana kita perlu berinteraksi, sosial
Kuning =  pakaian or penampilan kita

Bila Biru + Kuning = so, jawapan nye dah lain kan....

Hijau plak yang terhasil = identiti "sementara" kita


So, apa yang tak akan berubah ? Yang tak berubah tu adalah WARNA (tak kira la biru, kuning, hijau or apapun) = dalaman atau hati kita....



heh, my 10cents opinion.....

pssst....harap Intan faham sebab saya tak reti nak susun bahasa....orang malas membaca katakan....


...
Memang baik bertukar2 pendapat sebab itu intan suka board ni sebab kebanyakan poremer disinbi nampak natural dan relax..

Pada pendapat intan. Memanglah penampilan pakaian bukan 100% melambangkan identiti seseorang. Tapi secara am dan menyeluruh itulah gambaran dirinya,. orang yg kemas akan sentiasa terlihat penampilan diri yang kemas, orang yang berseh pasti tergambar sifat bersehnya dari penampilan rupa pakaian dan cara pembawakan dirinya. itulah pendapat intan..


Kalau segi warna tu tak paham plak kita.
kalau warna asas yg macam bingka terangkan tu oklah.
tapi apa kaitan gambaran warna dengan penampilah diri seseorang..?..:bgrin:




heheh...opinion intan ni intan letak rega RM1000 lah...:bgrin:
psstt...don wori lah bingka. intan pun sama. mana sempat nak susun ayat sangat masa porem ni...
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2006 10:28 AM | Show all posts
Originally posted by intan at 9-6-2006 08:50 AM
Memang baik bertukar2 pendapat sebab itu intan suka board ni sebab kebanyakan poremer disinbi nampak natural dan relax..

Pada pendapat intan. Memanglah penampilan pakaian bukan 100% melambangk ...





:love::love: thanks intan.....tapi mahal sangat awak jual tuh.....

gambaran warna tuh contoh semata...tak de kaitan.....hehehe:bgrin:
agaknya sebab asyik bermain warna aje saya ni...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Yes. Pakaian itu identiti. Setakat itu saje. Kita tak boleh untuk menilai kualiti hati atau jiwa atau mental seseorang berdasarkan pemakaian.

Boleh jadi dia pakai sebab terpaksa, sebab minat, sebab nak mencuba, sebab peranan dan tugas, sebab acara dan persembahan, sebab cuaca, sebab mengada2, sebab mood, sebab trend, sebab prosedur, apa2 sebab lagi.

Point nya takperlulah kita sibuk menegur dan menyakitkan hati si pemakai empunya sarung kalau tak kena di mata kita. Duduk diam2 jagalah karma sendiri. Serupa takda akal bila setiap benda nk condemn. Takda orang yg sempurna otak dan hatinya.  Jadi observe dan let go je. Simple.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 11:27 AM | Show all posts
bagi saya seorang yg sibuk akan sentiasa berpakaian simple

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 11:59 AM | Show all posts
jangan sangka apek tua bersinglet naik basikal punyai banyak rumah bisnes dan wang banyak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 02:00 PM | Show all posts
topic ni subjektif..
pada saya, penampilan melambangkan identiti seseorang tu depends on situation.
contohnya, kalau nak pergi interview tapi pakai asal boleh, tak formal, selekeh,  so company akan judge mcm2 from the way you dress, walaupun anda boleh buat kerja. mcm first impression org kat kita lah kan...

tapiiiii, ada juga org yg berpakaian cantik from head to toe tapi hakikatnya pemalas, pengotor.

apa2 pun, penampilan kena jugak jaga walaupun pakaian tak cantik, mewah, high end,  asalkan kemas sudah.. pakai simple sekali pun janji kemas..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 04:25 PM | Show all posts
dari segi penampilan, i'm not agree....
dari segi percakapan, penulisan bagi sy yes...
pemikiran sesorang tu menentukan hala tuju identiti seseorang tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2018 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg betul penampilan melambangkan identiti seseorg tapi kena berhati2 tak semua mempunyai hati yg nurani....dgn penampilan bergaya ramai je berjaya menipu org....penjahat sekarang pun pandai bergaya....jadi jgn mudah tertipu dgn penampilan seseorang....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.171509s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list