Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12554
View
133
Reply

SCIENCE COMPUTER

[Copy link]

Author: mr_bertz       Show all posts   Read mode

5zaL_Morris This user has been deleted
Post time 4-5-2006 11:49 PM | Show all posts

Reply #99 padlie's post

lew mana ada guna beb. sempoi ke? :lol .. bangga aku.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-5-2006 03:04 AM | Show all posts
lew tu ape beb
Reply

Use magic Report

5zaL_Morris This user has been deleted
Post time 14-5-2006 12:24 PM | Show all posts
lew = lerr...
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2006 01:50 AM | Show all posts
aku ambik course design....tapi dlm masa yg sama aku ada attend SL275 Java Certified Programmer,CCNA,Linux System Admin Level 1.......IT dah general skrang....org ambik course agama pun leh blaja IT janji ada duit n ada minat
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2006 12:58 PM | Show all posts
amik cam aku punok gak .. diploma sains
Reply

Use magic Report

Picciotto This user has been deleted
Post time 18-5-2006 08:06 PM | Show all posts
soryla tanye, kat maner nak amik certificate?
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2006 09:00 AM | Show all posts
ramai yang ambik..tapi ramai ke yang bebetul minat dan byk pengetahuan ttg komp sbelom ambik course tu..
bagi aku course ape paling byk org ambikpun tak kisah..janji ko bebetul minat dan tau ape yang ko buat/study

rezki boleh di carik...
kalo cam aku..aku tak plan pun nak keje ngan hal hal it...
aku lebih suka buat keje lain(eg:bisnes)
terpulang la pada org tu sendiri..ada inisiatif nak gunakan diploma/degree die sebagai carik makan..memang kompom akan dpt punye...



hanyalah 2 sen aku
Reply

Use magic Report

5zaL_Morris This user has been deleted
Post time 22-5-2006 02:39 PM | Show all posts

Reply #107 Shamanz's post

:setuju: :setuju:
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2006 03:01 AM | Show all posts
bagi aku tajuk thread ni x sesuai....actually aku student SC...amik diploma n skrg dh thn akhir....bg aku hal dpt keje or x...sume bergantung pada usaha kite sendiri...kalo mls usaha,mmgla ssh dpt keje..org igt amik SC ni senang...but trust me...xde ape pn kat dunia ni yg senang...nk bt coding tu ssh tau...kene rajin...takat kuar error tu dh biasa la...bak kata lecturer aku...kalo x minat,tp usaha kite bole berjaya...tp kalo minat+usaha ia akan lebih berjaya....lastly,doakan aku berjaya n bole smbg degree....:pray:
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2006 08:14 AM | Show all posts
pd aku ler bidang IT/CS ni ler senang buat duit kalo tak dpt makan gaji boleh business sendri.
mcm mana?  kena cari "cikgureza".

kena ingat skrg ni zaman sains, IT dan komputer bagai isi dgn kuku.  so market cukup besar yg penting kena kreatif, proaktif dan berani tu
pun kalau nak berjaya dlm hidup.

cam member aku ramai buat training part time (Web, multimedia, DTP, dll) malah yg bukan graduate IT pun buat training IT pasal kata dia
pasaran cukup besar.  kalo takde budget buat partnership ngan small2 company, skolah, ipt dll lagi tapi kena ler blaja buat business plan,
proposal dulu barulah org tengok pun respect.

tapi diri sendri kena ler berkebolehan nak buat tu sume jgn lak jadi broker

[ Last edited by  saifulz at 18-8-2006 08:16 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2006 09:33 AM | Show all posts
ff:

nak argue limp bizkut merri tu ckp sket, kat telekom mmg dicampaknya kita ke mana2. TM tak match org tu dgn capabilities/degree dia. sbb tu kawan awak buat kerja totally unrelated dgn bidang dia. budak2 creative multimedia yg grad lagi sedih...masuk bidang mana2, tak pdn dgn skill byk acquire masa degree. sepatutnya grad CM ni letaklah kat advertising ke. ini tak, outsource company luar juga...
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2006 05:54 PM | Show all posts
mmg laaa.. aku pun ramai member masuk telekomm dpt keje ape ntahhh.. amik electronic majoring dlm computer masuk telekom jadi customer service dlm streamyx... ahahah
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2006 05:59 PM | Show all posts
Originally posted by padlie at 2-5-2006 08:10 PM
Bagi saya, orang IT lebih mahir menghasilkan website yg cantik kerana mereka belajar 'seni' website tu sendiri. Orang sains komputer buat website melalui self learning (kebanyakannya la). Website g ...


aku cakap jujur laaa.. aku nii bab buat website nii mmg aku hampehh.. tapi kalo buat coding programming insyaAllah leh aku buat...:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2006 10:13 PM | Show all posts

Reply #1 mr_bertz's post

masa 1st year dulu aku ingat nak amik sains komputer sebagai minor...tapi bila pikir2 balik aku amik psikologi sebab lebih minat psikologi daripada sains komputer ni...:nerd:

orang cakap sains komputer ni lebih bagus daripada teknologi maklumat...lebih banyak peluang kerjaya...:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2006 12:13 AM | Show all posts
Originally posted by tasha86 at 18-8-2006 10:13 PM
masa 1st year dulu aku ingat nak amik sains komputer sebagai minor...tapi bila pikir2 balik aku amik psikologi sebab lebih minat psikologi daripada sains komputer ni...:nerd:

orang cakap sains k ...



mmg pn org ckp camtu....lgpn graduan SC leh keje bhgn IT but bkn sume graduan IT leh keje bhgn SC...tp sumenye bergantung pd rezeki dan usaha...aja aja fighting....hehhehe
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2006 12:16 AM | Show all posts
Originally posted by red_violet at 19-8-2006 12:13 AM

mmg pn org ckp camtu....lgpn graduan SC leh keje bhgn IT but bkn sume graduan IT leh keje bhgn SC...tp sumenye bergantung pd rezeki dan usaha...aja aja fighting....hehhehe


ff: ko minat full house gak ke? :cak:

[ Last edited by  tasha86 at 19-8-2006 12:17 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2006 02:08 AM | Show all posts
nih ade sorg lagi bdk sains komputer nk masuk...
sape kate sains komputer nih senang?
payah nak mampos ooo...
tp alhamdulillah aku leh abis...
sape kate sains komp susah dpt keje?
member aku yg grad ramai yg dah leh keje,cume aku je xde rezeki lg...
keje nih atas rezeki memasing la...yg penting blaja tuh...

:hatdown::hatdown:
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2006 01:01 AM | Show all posts
Originally posted by tasha86 at 19-8-2006 12:16 AM


ff: ko minat full house gak ke? :cak:


ff:  mmg minat pn....heroin dia comel...
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2006 01:03 AM | Show all posts
Originally posted by hBk at 19-8-2006 02:08 AM
nih ade sorg lagi bdk sains komputer nk masuk...
sape kate sains komputer nih senang?
payah nak mampos ooo...
tp alhamdulillah aku leh abis...
sape kate sains komp susah dpt keje?
member aku y ...


:setuju:
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2006 06:25 AM | Show all posts
Sains komputer jgn disamakan dgn IT. Beza tu. Yg penting dlm mana2 bidang pelajaran pun, budak2 tu sendiri kena pandai ambik peluang. Rajin2 la tgk current scene apa yg happening dan kalau boleh applykan benda tu dlm kerja final year project korang.

Cth kalau biotech tgh naik..buat ler something yg guna sc computer..tapi boleh guna untuk bidang tu macam simulasi ke sistem pengurusan ke. Baru la gempak sikit. Keyword: Rajin.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.131295s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list