Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
22825
View
90
Reply

PROSES PERCERAIAN

[Copy link]

Author: Arwen       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-1-2006 04:21 PM | Show all posts |Read mode
Arwen saja bukak topik ni sebab nak minta pendapat dan pandangan serta nasihat daripada mereka yg tahu atau berpengalaman dlm proses perceraian ni....

bukan utk arwen tau tapi utk kakak arwen....dia ni hb dah ada perempuan lain dan mahu menceraikan kakak arwen ni sbb dia nak berkahwin dgn perempuan lain.  masalahnya sekarang kakak arwen ni tak bekerja dan beliau mempunyai anak yang berumur 10, 7 dan 1 thn setengah. hb dia kata nak gi mahkamah syariah esok utk menceraikan kakak arwen ni dan mak mertua dia pulak berniat utk mengambil anak2 tu dari kakak arwen.  sbg ibu, kakak arwen ni tak boleh berpisah dgn anak2 dan dia apa yang amat dibimbangkan skrg ialah dia akan terlepas hak2 penjagaan anak kerana dia tak bekerja....

so arwen nak tanyalah kat sini...setahu arwen hak penjagaan anak akan diperolehi oleh si ibu...ttp bolehkah nenek atau ayahnya claim anak tu...?

tolong yek...arwen dah tak tahu mcm mana nak pujuk kakak arwen ni....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2006 04:25 PM | Show all posts
Manak TAK MAHU bersubahat dalam perkara yg paling dibenci TUHAN, walaupun dihalalkan...hehehheeheheh...jgn marah eh ARWEN.....bayangan gurauan jer ptg2 yg penuh barakath ni.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2006 04:27 PM | Show all posts
ish kesiannyee..sedihnyee..kenapela diorg mcm tu..kejammmnyeee...sori arwen i x tau prosesnye..tp maybe kakak u blh refer ke pejabat guaman atau biro bantuan guaman atau pun try pg ke sisters in islam.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2006 04:38 PM | Show all posts
Originally posted by sr2d2 at 5-1-2006 04:27 PM
ish kesiannyee..sedihnyee..kenapela diorg mcm tu..kejammmnyeee


:stp::stp::stp::stp::stp:

Lets not be judgemental.........its all about procedures and logistic issues here..........Proses Perceraian.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2006 04:40 PM | Show all posts

ini tak fikir panjang punya orang!!

kenapa mak mertua tu nak amik anak2 kakak arwen? tergamak nak pisahkan anak2 dari ibu merek...
kalau pun si ibu tak bekerja, bukankah nafkah anak2 tanggungjawab ayah mereka, kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-1-2006 04:42 PM | Show all posts
Manak, arwen bukannyer nak suruh manak bersubahat...cuma nak tahu akan hak2 yg boleh diperolehi oleh kakak  arwen kalau dia bercerai.  Dia ni seboleh2nyer tak nak bercerai dgn hb dia tapi apakan daya hb dia bertegas nak bercerai dgn dia jugak...lgpun dah lama hb tak balik tidur kat rumah.

Arwen pun dah give up.  mcm2 dah buat supaya diorang ni tak bercerai tapi agaknya jodoh tak panjang.....lagipun sejak dari mula lagi memang perkahwinan diorang ni tak berapa disukai oleh mak mertua kakak arwen tapi hb dia nak jugak...last2 bila dah jemu jadi camni pulak....
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2006 04:45 PM | Show all posts
better dptkan rujukan dr pejabat agama sendiri - prosedur penceraian... naz nak tolong taip kat sini... tapi ada byk sgt... tak larat nak taip...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-1-2006 04:50 PM | Show all posts
Originally posted by arysa at 5-1-2006 04:40 PM
kenapa mak mertua tu nak amik anak2 kakak arwen? tergamak nak pisahkan anak2 dari ibu merek...
kalau pun si ibu tak bekerja, bukankah nafkah anak2 tanggungjawab ayah mereka, kan?



arysa, sejak kahwin kakak arwen mmg dok kat rumah mertua dier...mcm2 yg dilalui oleh kakak arwen (sejak kahwin hingga skrg dia kata tak pernah dia hidup bahagia).  bygkan duduk di rumah mertua yang mana kita ni bukanlah menantu pilihan...mcm2 kata2 nista yang kena kakak arwen dgr....hari2.  dah selalu kakak arwen minta pindah dr rumah tu dkt hb dia tp hb dia tak mahu dgn alasan dia tak nak nanti rumah tu diperolehi oleh adik2 dia in case mak dan bapak dia buat rumah baru..

Lepas 7 thn mak dia buat rumah baru bersebelahan dgn rumah tu...so rumah lama ni didiami oleh kakak arwen dan family dia...tapi still mak mertua dia nih dan adik beradik hb masuk campur dlm hal anak dia....sehinggalah terjadinya kes hb kakak arwen dah ada perempuan lain nih...

nenek mana yang tak sayang cucu kan...macam tu jugaklah dgn mak mertua kakak arwen nih...tapi masalahnya ibu mana pulak yang nak berpisah dgn anak2......

apa yang merunsingkan jiwa kakak arwen ni...hak penjagaan anak tu sbb dia tak bekerja skrg ni....:kant:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-1-2006 04:53 PM | Show all posts
Originally posted by inazlina at 5-1-2006 04:45 PM
better dptkan rujukan dr pejabat agama sendiri - prosedur penceraian... naz nak tolong taip kat sini... tapi ada byk sgt... tak larat nak taip...



naz ni kerja dgn legal firm ker?  
pernah tak handle case penjagaan anak nih....
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2006 05:03 PM | Show all posts
arwen, hantar pm kat bang DUDAensem..
tanya pendapat dia..
dia dah melalui tu semua...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-1-2006 05:17 PM | Show all posts
Originally posted by putubambu at 5-1-2006 05:03 PM
arwen, hantar pm kat bang DUDAensem..
tanya pendapat dia..
dia dah melalui tu semua...



oooo....ok..nanti arwen pm kat dia..
thanx putu..
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2006 09:39 PM | Show all posts
Norsha pun dah lalu semua tu tapi bezanya Norsha keje..
Tapi dari lawyer yg Norsha jumpa masa nak masuk court dulu lah...mmg hak penjagaan jatuh kepada ibu kecuali ibu tu berkahwin lain...masalah duit belanja anak2 jatuh atas bapa...dan kalau husband kakak awen tu kerja government, boleh buat potongan gaji terus untuk perbelanjaan anak2 tiap2 bulan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-1-2006 09:45 PM | Show all posts
thanks norsha..
so, by right mak mertua dia tak boleh claim the kids lah yer...
mcm mana dgn tempat tinggal yer...?  kalau bercerai, kakak arwen dah tentu kena pindah keluar dan cari tempat tinggal baru dgn keadaan dia yang tak bekerja lagi....still ker dia akan dpt hak penjagaan tu?
Reply

Use magic Report

jacksparrow This user has been deleted
Post time 5-1-2006 10:41 PM | Show all posts
arwen..
jangan cepat sangat terkedu..
walau pun kuasa talak itu ada pada si suami, tapi tak semudah itu utk dia menjatuhkan nya..

dari pengamatan aku mengikut cerita arwen, abg ipar arwen tu seperti mahu melakukan proses perceraian mengikut prosedur mahhkamah..
iaitu bukan bercerai di luar mahkamah..
betul tak..?
so.. tidak semudah itu juga abg ipar arwen boleh melakukan nya..

bila pasangan itu membuka fail utk proses penceraian, biasanya pegawai yg bertugas akan mengadakan kaunseling terhadap pasangan tersebut..
dorang akan bertanya kenapa pilihan itu yg di buat..?
tiada jalan lainkah utk menyelesaikan nya..?
dan.. selalunya pegawai tersebut akan memberi tempoh percubaan 3 bulan lagi selepas kaunseling utk pasangan tersebut membetulkan keadaan..

lepas 3 bulan, pasangan yg rasa masih tidak boleh hidup bersama lagi boleh dtg semula ke pejabat agama berkenaan dan bukak balik kes yg KIV tu..
pegawai jabatan agama ni seboleh2nya akan memperlewatkan proses penceraian sebab kalau boleh mereka nak pasangan itu utk tidak bercerai..

akan tetapi, dalam masa tempoh kaunseling tu berjalan..
apa kata arwen suruh kakak arwen cari pekerjaan supaya senang utk dia menunjuk kan bukti bahawa dia berkemampuan utk menyara keperluan yg akan datang..
kalau di ikutkan umur anak2, kalau tak silap aku..
dibawah umur 12 tahun, si ibu berhak mendapat penjagaan mutlak..
unless si ibu sendiri yg tidak mahu membela anak2 itu..
atau pon pekerjaan si ibu yang boleh menimbulkan pra-sangka tidak baik utk menyara anak2..

afterall pon..
nafkah anak2 tersebut masih WAJIB ditanggung oleh si bapa walaupon anak2 tinggal bersama ibu..

selagi si ibu masih hidup, hak penjagaan anak2 masih kuat..
infact, kalau ayah & ibu meninggal pon, pihak yg terdekat boleh claim anak2 tersebut adalah grandparents sebelah ibu.. bukan sebelah bapa.. (ini aku kurang pasti 100% - kena check betul2..)

tapi..
kebarangkalian yang aku sebut di atas adalah jika abg ipar arwen ingin melakukan nya mengikut prosedur mahkamah..
kalau dia jatuhkan talak diluar mahkamah, leceh sikit la keje..
bukan leceh macamana..
pasal kalau si bapa berkeras mahukan hak penjagaan anak2 dia..
maknanya.. kakak arwen kena lah upah peguam utk fight d case..
tapi chances utk si ibu menang, insya'allah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2006 12:12 AM | Show all posts
oh jack....terima kasihlah bebanyak utk penerangan yang panjang lebar dan clear sesangat tuh....arwen amat2 menghargai....

tp part yg last tu mmg arwen risau sgt sbb husband dan family dia nih mmg beria2 sungguh nakkan hak penjagaan tuh...kalaulah itu yg terjadi tak tahulah mcm mana kakak arwen nih sbb dia mmg takleh hidup tanpa anak2.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2006 08:58 AM | Show all posts
Originally posted by Arwen at 5-1-2006 04:53 PM



naz ni kerja dgn legal firm ker?  
pernah tak handle case penjagaan anak nih....


tak... dept. legal & HR... tapi buku rujukan bos ada la utk naz baca bila ada free time.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2006 09:01 AM | Show all posts
naz setuju dgn jack...

skg ramai ibu tunggal mampu utk maju, byk persatuan yg dia boleh join & minta bantuan kalo nak berniaga atau lain2...
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2006 09:03 AM | Show all posts
Bila berlaku perceraian, penjagaan anak akan diserahkan kepada ibu, kecuali ayah dapat membuktikan bahawa ibu tak layak menjaga anak. Dan ayah akan diperintahkan untuk memberi nafkah kepada anak.

Tapi kalau perceraian berlaku atas kesalahan isteri (isteri berzina, isteri berkelakuan buruk dan sebagainya), atau dapat dibuktikan bahawa isteri tak mampu menjaga anak (selain dari segi kewangan), hak penjagaan anak boleh diberikan kepada suami.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2006 09:09 AM | Show all posts
Originally posted by Arwen at 6-1-2006 12:12 AM
oh jack....terima kasihlah bebanyak utk penerangan yang panjang lebar dan clear sesangat tuh....arwen amat2 menghargai....

tp part yg last tu mmg arwen risau sgt sbb husband dan family dia nih m ...


Rasanye kakak arwen eventually kene fight jugak utk dptkan custody....
tapi ada kesatuan yg tolong ibu2 ni utk dpt kan lawyer kan.. lagi2 yg tak bekerja atau pon berpendapatan rendah...
under kementerian wanita ke apa tah... cuba surf2 net tu kalau rajin....

kakak ipar aku pon dah melalui proses tu panjang lebar.. yg dia ni ambik masa lama sbb ex-hasben dia tak nak cooperate.. dia try gak mintak bantuan guaman tapi tak dpt sbb gaji dia banyak la jugak.. tapi tak fare gak kalau nak ikut gaji smata sbb kakak ipar aku tu anak ramai... 6 org.. kecik2 lak tuh sume...
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2006 09:25 AM | Show all posts
Be strong!!!Doa banyak2!!!jgn tunjukkan pd hb dan keluarganye yg die lemah.fight back!!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.090153s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list