Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
139153
View
1347
Reply

[EDU] Masters Degree (Sarjana)

  [Copy link]

Author: berita       Show all posts   Read mode

Post time 12-1-2006 01:44 PM | Show all posts

Reply #100 berita's post

........... hmm ...ko ni.... dak yg ada degree pun sama level je dgn flower...gaji je la lain...


ps: ko buka bisnes sendiri ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2006 01:49 PM | Show all posts
Originally posted by mesmerize at 6-1-2006 02:13 PM
berita, aku pun ada cita2 gak nak bukak business sendri satu hari nanti, aku nak bukak foods & restaurant business tapi not now.. nak kumpul duit banyak2 dulu.. anyway aku tak kisah kerja kat p ...



:hmm:

tell me my fren... how many people yg u kenal bekerja bawah orang dapat pakai sebuah mercedez benz baru? unless that person is a director kan... kalau ada pun tahap manager pakai kereta class2 nie, mesti company besar2 bukan? & they dont care u r master grads or phd... those yg beri profit kat company dapat habuan paling besar.. (padahal x besar mana pun)...

boleh ke kumpul duit banyak2???? :gila:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2006 01:54 PM | Show all posts
Originally posted by flowerjun at 12-1-2006 01:44 PM
........... hmm ...ko ni.... dak yg ada degree pun sama level je dgn flower...gaji je la lain...


ps: ko buka bisnes sendiri ke?



:no:dont ask me... ask urself... :hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2006 10:12 PM | Show all posts
Originally posted by flowerjun at 6-1-2006 09:11 AM
buat masa ni.......tak berani lagi nk amek risiko buka bisnes sendiri.......pengalaman pun tak byk......... ni pun first job flower........

walaupun flower diletakkn kat level executive, salary ...

mcm pelik sikit flower.. ur company ni bidang apa? is it a rnd company since most of ppl kat managerial levell ada phd?::hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2006 12:56 PM | Show all posts
hmm..dulu masa aku habis belajar tahun 2004,dpt offer terus sambung master..
tp masa tu otak rasa mcm takleh terima lagi,nak keje..
lecturer penasihat aku plak tak galakkan aku sambung master terus..dia suruh aku keje,test market dulu..

alkisahnya,dah setahun setengah aku keje..in technical field..
mula lah aku dah rasa broing keje..nak sambg master..
dulu mas abuat degree,mara bg biasiswa..
la ni,bila nak smbg master terfikir $$$$ plak :kant:

actually aku tak tahu nak smbg master dlm apa..aku science field..haku dok terfikir,master nak amik science jgk ke? :stp:
since mmg aku takde minat nak mengajar,so aku tak aim nak jadi lectrurer atau cikgu..
sbb tu confuse since kalau sambg master dlm science,aku nampak peluang keje kat pendidikan jek..

masa aku decide taknak terus smbg master lps belajar, around 60% drpd coursemates aku smbg buat master..
tp lps tu,ramai yg quit masuk KPLI..
diorg habis bulan 3 ni..tapi derang kata takde hala tuju..nak mengajar pun bkn senang nak dpt peluang..since from 60% dlm bidang chemistry yg smbg master,hanya 3 org jek dpt jadi tutor kat IPTA aku tu :kant:
yg lain2 aku tak tahu derang mcm mana..

so aku fikir2 balik,derang kena minta keje mcm aku ke..kat private..
ni antara sebab aku kurang semangat nak sambg master..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2006 12:59 PM | Show all posts
now aku bersemangat nak smbg master..

tp aku ingat nak buat kat oversea..part time keje laa apa2 pun asal boleh survive kat sana..at least,disamping dpt master,aku dpt pengalaman hidup kat tmpt org..

the main problem aku skrg,tak tahu nak mulakan dari mana..
mcm mana nak apply U kat oversea tu?
nak cari keje kat sana?
mcm2 yg bermain kat fikiran..

sape yg ada pengalamn keje sambil belajar kat oversea,tlg cite skit :tq:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2006 01:44 PM | Show all posts
u need...to apply master kat mana2 u... kalau diterima masuk yg lain consider no problem...
what u need to do is to apply master... baru apply visa... baru berenti keja... kat sana cari kontek
member2...

ala2 survivor la... bole ke? :hmm:

my fren bawa anak bini... dapat peluang sambung terus berhijrah...

[ Last edited by berita at 13-1-2006 02:06 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2006 02:28 PM | Show all posts
Originally posted by chemist_UTM at 13-1-2006 12:59 PM
now aku bersemangat nak smbg master..

tp aku ingat nak buat kat oversea..part time keje laa apa2 pun asal boleh survive kat sana..at least,disamping dpt master,aku dpt pengalaman hidup kat tmpt  ...


mula2 apply university dulu...
tp tgk university tuh gak..kadang2 dia nak recommendation dr lecturer/penasihat kita yg lepas...pastuh of course dia nak tgk result and so on...
ada university nak tgk bank statement juga..(tp nih selalunya university IPTS)..

dah dpt tempat kat U oversea tuh...than baru apply visa....lepas tuh kalau nak carik scholarship lak...selalunya IPTS/IPTA malaysia ada peruntukan...tp lepas tuh kontrak kene ngajar ler....kalau takmo ngajar...try JPA/petronas/TNB..selalu company2 besar laa...and kene kontrak kerje ngan diorang, selalu bahagian R&D kot....MARA dah stop bg scholar utk oversea...but derang ada Skim Pelajar Cemerlang...cumanya yg nih payah nak dpt...ada org dalam boleh kot :D

kalau tak dpt gak scholar dr malaysia...try tanya student department university yg nak masuk tuh....ada tak utk foreign student nyer scholarship..kebiasaannya ada..tp tempat limited...kene score gila2....tp kalau dah rezeki tuh...akan adanya..hehehe....ada university buat potongan yuran kat sesapa yg tak dpt scholarship...heheheh

skang nih elecom kerje part time sambil belajar...penat jugak, penat badan & penat otak...kene pandai urus masa....kalau tak...lingkup..heheheh...

chemist_UTM amik chemical ek...try laa tanya2 petronas...untung2 dpt kerje pteronas...bonus banyak weii...kekekeke

owh lupa nak ckp...cuba search website kedutaan malaysia kat negara mana yg chemist_UTM nak gi tuh...kat situ mesti ada link2 student nyer persatuan...byk info boleh dpt dr student nyer persatuan2 tuh :D

[ Last edited by elecom at 13-1-2006 02:33 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-1-2006 11:56 AM | Show all posts
setujuuuuuuuuuu

utk maklumat lanjut sesama kt hadiri ekspo setahun-=sekali program lepasan ijazah di pwtc!
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2006 12:05 PM | Show all posts
aku dah 2 bulan abis degree...
kalau dah bosan tunggu takde keje jugak...
aku rasa nak sambung master lah...
apa pendapat kawan
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2006 05:15 PM | Show all posts

Reply #110 purpler's post

ok gak tu purpler.......... ko wat course apa?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-1-2006 08:41 AM | Show all posts
Reply #10

:kant:
kan dah cakap sape yg straight amik master after 1st degree x memberi impak yg mendalam terhadap karrier anda... sebabnye...

1. in the end u'll start at the same level as others 1st degree grads... plus a little increment

2. u'll find it difficult to mix around since u're a master grad... but ur colleagues & bosses are mostly 1st degree owner... so, there'll be a conflict of ego...

well some of us may disagree but i guess u better think twice...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-1-2006 02:30 PM | Show all posts
kalau x sedia nk sambung master berikut adalah tips mencari pekerjaan...

selepas anda tamat belaja... sediakan at least 50 resume...
ye... chances utk dapat interview selalunya 10% out of no of resume yg u all hantar...
kalau korang rasa antar kat 10 companies cukup banyak... dulu masa i grads kitorg antar up to 100 complete resume... hahaha... :lol

pastu aku dapat dua job offer... siap bole jual mahal tolak satu... tolak keja ngan MAS... hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2006 09:49 AM | Show all posts
assalamaualaikum semua...

semalam baru perasan ada web ni...
mcm best je...
aku dah hampir setahun menganggur...
smlm ada baca paper...iklan master kat ukm...
ingat nak try apply...
tp problemnya...aku dr engineering field...
tp takmo amik master dlm engineering...
nak amik it...
boleh ke erk...
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2006 06:48 PM | Show all posts

Reply #114 Pr|nCeSS^M|cKeY's post

boleh.. exclassmates aku dulu ada dua orang dari mechanical engineering degree masuk master computer science.. shud be no problem lah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-1-2006 05:05 PM | Show all posts
8TH POST GRADUATE EDUCATION FAIR 2006
MALAYSIA'S LONGEST RUNNING AND LARGEST POST GRADUATE EDUCATION FAIR
Category: INTERNATIONAL
Nature: EXHIBITION
Frequency: ANNUALLY
Venue: MID VALLEY EXHIBITION CENTRE
KUALA LUMPUR
7 - 8 Apr 2006
Reply

Use magic Report

ckobeng This user has been deleted
Post time 24-1-2006 10:56 PM | Show all posts
ello ..kepada sesiap nak ambik master dalam advance manufacturing  (Mechanical Engineering) kat utm secara part time ..belajar 2 kali semingu sabtu ahad boleh berhubung kat sini..aku ngan member aku tgh cari org utk cukupkan org .lebih kurang 19 orang supaya UTM JB boleh buat kursus separuh masa dan kelas hanya di jalankan pada hujung minggu..kemasukan bulan julai,,tapi make sure kene komfirm utk teruskan sehingga habis blajar selama 2 tahun tuk memastikan kurus sentiasa di jalankan pada hujung minggu sahaja.. sapa2 nak join let me know
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2006 05:52 AM | Show all posts
aku pun x byr lg ptptn....
tp memang sambung master ngan duit sdiri ja laaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2006 09:57 AM | Show all posts
betul ke nak sambung master...kene result degree paling kurang 2.75...
kalau kurang dari tu..tak boleh ke...
pening la...sesengah ipta tak ckp nak pointer berapa...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2006 10:34 AM | Show all posts
Originally posted by Pr|nCeSS^M|cKeY at 25-1-2006 09:57 AM
betul ke nak sambung master...kene result degree paling kurang 2.75...
kalau kurang dari tu..tak boleh ke...
pening la...sesengah ipta tak ckp nak pointer berapa...


2.75 ke? bukan 3.00 ke atas baru layak apply?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.105390s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list