Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
139012
View
1347
Reply

[EDU] Masters Degree (Sarjana)

  [Copy link]

Author: berita       Show all posts   Read mode

Post time 12-12-2005 03:47 PM | Show all posts
masa buat master tu... hazel dapat full pay le ye...setahun ye?
neisya pun ingat nak buat juga hari tu...tp kos RM 15,500 termasuk makan dan minum (2 tahun- part time)...kat UiTM...bidang ambik MBA...dulu masa ambik degree...ada sorang lecturer tu tak bagi buat dalam accounting...cukup dah la ada degree dalam accounting dia kata...elok buat IT...tp neisya tak minat la pulak....rasanya tahun depan kut nak ambik master ni...
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2005 04:46 PM | Show all posts
Originally posted by neisya at 12-12-2005 03:47 PM
masa buat master tu... hazel dapat full pay le ye...setahun ye?
neisya pun ingat nak buat juga hari tu...tp kos RM 15,500 termasuk makan dan minum (2 tahun- part time)...kat UiTM...bidang ambik MB ...

termasuk makan dan minum? makan kat hostel ker neisya? i try nak surf website uitm today tapi tak dapat2, tak tau la betul ker tak address .... www.uitm.edu.my.... nak survey LLM or MBA.
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2005 04:52 PM | Show all posts
termasuk makan dan minum tu pasal, kuliah hari ahad...kafe tutup hari ahad...lec tu kata kelas sampai petang..jadi time break depa sediakan makan/minum
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2005 05:12 PM | Show all posts
Originally posted by neisya at 12-12-2005 04:52 PM
termasuk makan dan minum tu pasal, kuliah hari ahad...kafe tutup hari ahad...lec tu kata kelas sampai petang..jadi time break depa sediakan makan/minum

oh, sunday only... this suits me....
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2005 10:54 AM | Show all posts
neisya

camner term of payment dia? kena bayar sekali gus ke monthly payment.. kalau monthly payment ok gak kan... ada la dlm 645++ per month for 2 years.

berita,

member u pergi obersea tu carik sendiri ke? camner nak arrange ye kalau nak buat master kat obersea?
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2005 11:13 AM | Show all posts
julie..
payment tu lump sum, masa nak register...kalau nak tahu lebih lanjut...pm neisya ok...kut2 terlupa masuk sini...
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2005 10:59 AM | Show all posts
impian aku mmg nak sambung master..kwn2 aku ada yg dh buat Phd dah.
kalau tidak tahun dpn maybe thn akan datang.
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2005 11:28 AM | Show all posts
KALU NAK BUAT MASTER YG MURAH SIKIT KAT KUITTHO BATU PAHAT.. MASTER IN EDU. PUN ADO..  11/2 CUMA 4750 JER.. PROGRAM TEKNIK AND VOLKASIONAL.. LEPAH ABIS LEH NGAJAR KAT POLITEKNIK OR SEK TEKNIK.. YG MASALAH  SEKARANG NI KUITTHO TAK BG LOAN JER(LOAN CUMA 20% DR STUDENT).. LAGI SATU INTAKE DIA CUMA 100 LEBIH JER SETAHUN.. SELAMAT MENCUMA...

CLICK SINI : http://www.kuittho.edu.my/ps/
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2005 12:17 PM | Show all posts
hari tu me ada call kuittho tanya pasal master kat sana, diorg cakap utk kemasukan master in education yg mengajar kat politeknik tu kene tunggu iklan dari politeknik baru diorg bukak pendaftaran.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-12-2005 09:59 AM | Show all posts
Originally posted by julie at 16-12-2005 10:54 AM
neisya

camner term of payment dia? kena bayar sekali gus ke monthly payment.. kalau monthly payment ok gak kan... ada la dlm 645++ per month for 2 years.

berita,

member u pergi obersea tu ...



assalammualaikum

segar rase udara kat mesia nie... home sweet home... baru balik cuti... mesia jgak the best...

oh yea... u nk tau pasal master kat UK ker? my fren keja parttime kat sana... ada some sort of belaja sambil bekerja part time... for more info u can get from those yg dah ke UK... british council pn ade sponsor those yg amik certain courses... :cak:
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2005 09:17 PM | Show all posts
bagus ada niat sambung master...tp jgn salah pilih course, pandai2 lah bahagikan masa...
aku nih tak abis2 rasa nyesal sambung master....rasa mcm nak berenti jer walau dah separuh jalan nih
tak larat...
nak kata aku salah pilih...rasanya tak..sbb mmg aku minat...cuma nyer aku nih tak lah sepandai budak2 lab aku...aku ni lambat pickup pon iyer...malas pon iyer....prof lak dok banding2 kan dgn student2 lain yg sememangnya gifted & pandai nak mampos....lagik laa aku terasa kerdil & rendah diri & tak bersemangat

bulan lepas aku 'ter'meraung dpn prof...lama plak tuh...last2 aku lak panic sendiri sbb takleh nak berenti menangis....kekekeke

alamak..cam dah jd sesi luahan hati lak...sori sori...

sapa2 nak sambung master tuh..kuatkan semangat yer...semoga berjaya

[ Last edited by elecom at 24-12-2005 09:18 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2005 01:21 PM | Show all posts
Originally posted by elecom at 24-12-2005 09:17 PM
bagus ada niat sambung master...tp jgn salah pilih course, pandai2 lah bahagikan masa...
aku nih tak abis2 rasa nyesal sambung master....rasa mcm nak berenti jer walau dah separuh jalan nih
tak l ...

aku pun terfikir jugak soal pembahagian masa.. aku ni keje selalu balik malam, weekend is the only time to rest mentally n physically n also nak buat kerja2 rumah, uruskan macam2 benda... tak tau ler larat ke tak aku nak amik master.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2005 08:10 PM | Show all posts
Originally posted by elecom at 24-12-2005 09:17 PM
bagus ada niat sambung master...tp jgn salah pilih course, pandai2 lah bahagikan masa...
aku nih tak abis2 rasa nyesal sambung master....rasa mcm nak berenti jer walau dah separuh jalan nih
tak l ...


hoh meraung depan prof? mesti haru dia nak pujuk ko gegege..
aku pun pernah tekanan perasaan masa amik master dolu.. year 2003..
aku dah laa masa tu kerja jadi lecturer kat kolej swasta, penat mengajar satu hal lah.. pehtu nak kena wat tesis.. aku amik master course work.. aku problem masa tinggai nak wat final tesis je.. bila kena wat tesis memang la kena jumpa supervisor selalu kan, tapi nak amik cuti kerja punya laa payah, 2 semester aku tangguh wat tesis aku.. masa buat tesis tu siap boleh kena mental block tu, tak reti nak proceed.. nak gi jumpa supervisor pun ari sabtu ahad mana diorang ada kat univ.. tapi hari2 tu je laa aku free pon.. so aku seringkali menangis sendirian kekekek.. kekadang tu siap tekup muka ngan bantal pastu menjerit melepaskan tekanan..
tapi pepehal pun aku taknak sia2kan master tuh.. dah tinggal sikit je lagi nak habis kan.. aku nekad nak genggam scroll master gak.. last2 aku berenti kerja amik 24 hours notice pastu tumpukan sepenuh masa wat tesis.. jumpe supervisor seminggu 2 kali.. alhamdulillah bulan ogos 2003 aku tamat belajo n pehtu konvo.. seronotnye.. sekarang dah tak jadi lecturer dah.. penat eh ngajo ni.. jadi software engineer je tapi syok aah keje ngadap komputer, duduk je dari pagi ke petang..
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2005 01:26 PM | Show all posts
Originally posted by elecom at 24-12-2005 09:17 PM
bagus ada niat sambung master...tp jgn salah pilih course, pandai2 lah bahagikan masa...
aku nih tak abis2 rasa nyesal sambung master....rasa mcm nak berenti jer walau dah separuh jalan nih
tak l ...


elecom ambik course apa yang susah sangat tuh ??
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2005 01:28 PM | Show all posts
Originally posted by mesmerize at 29-12-2005 08:10 PM

hoh meraung depan prof? mesti haru dia nak pujuk ko gegege..
aku pun pernah tekanan perasaan masa amik master dolu.. year 2003..
aku dah laa masa tu kerja jadi lecturer kat kolej swasta, pena ...


mesmerize dulu ambik master course apa? my case terasa penat jadi software eng, teringin nak mengajar plak ....
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2005 03:09 PM | Show all posts
Originally posted by simbiosis at 30-12-2005 01:28 PM


mesmerize dulu ambik master course apa? my case terasa penat jadi software eng, teringin nak mengajar plak ....


amik MSc Comp Science.. huuuu serik dah rasanya mengajar simbiosis.. maybe aku takde kesabaran jadi pendidik kot.. :gila:
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2006 12:38 AM | Show all posts
Originally posted by mesmerize at 30-12-2005 03:09 PM


amik MSc Comp Science.. huuuu serik dah rasanya mengajar simbiosis.. maybe aku takde kesabaran jadi pendidik kot.. :gila:


comp science?? dekat univ mana? susah tak study ??
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2006 05:28 PM | Show all posts
Originally posted by mesmerize at 29-12-2005 08:10 PM


hoh meraung depan prof? mesti haru dia nak pujuk ko gegege..
aku pun pernah tekanan perasaan masa amik master dolu.. year 2003..
aku dah laa masa tu kerja jadi lecturer kat kolej swasta, pena ...


kekeke..malu lak bila teringat kisah tuh....prof tuh pon kalut gak tgk elecom tiba2 nangis...skang nih dia asik2 tanya..ok ker research bla bla bla?
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2006 05:40 PM | Show all posts
Originally posted by simbiosis at 30-12-2005 01:26 PM


elecom ambik course apa yang susah sangat tuh ??


elecom amik ME major electromagnetics & optics eng.

tp grad nanti tak jd engineer sbb dah sign kontrak kene mengajar...takper lah...elecom pon tak larat nak kerje jd engineer...tgk member seangkatan asik OT sampai malam ajer...wa mahu golek2 depan tv mlm2...kekeke....

[ Last edited by elecom at 2-1-2006 03:16 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2006 05:45 PM | Show all posts
Originally posted by mesmerize at 30-12-2005 03:09 PM


amik MSc Comp Science.. huuuu serik dah rasanya mengajar simbiosis.. maybe aku takde kesabaran jadi pendidik kot.. :gila:



alamak...susah ker nak ngajar nih mesmerize?...

citer lah sikit pengalaman...kalau terasa off topic..pm elecom yer
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084708s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list