Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
139129
View
1347
Reply

[EDU] Masters Degree (Sarjana)

  [Copy link]

Author: berita       Show all posts   Read mode

Post time 9-12-2005 03:46 PM | Show all posts
Originally posted by berita at 9-12-2005 09:21 AM



tanye la... :mll:

klu nk buat master... b'gantung pada your goal & objective.. nk dgr pendapat org bole... tapi x semestinyer org itu w/pun dah ada master memberi pendapat yg 100% betu ...


dah setahun grad ni tapi tak nampak lagi goal and objective. maybe utk new year's resolution 2006, mulanis kene tetapkan goal dan juga objective. mungkin 2006 tahun mulanis sambung master ke apa ke. tu yg mulanis nak bertanya kpd forummers kat sini apa yg agak2nya patut. yelah, byk menda mulanis tak tau.
mr. berita dulu study apa ye?
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2005 03:49 PM | Show all posts
Originally posted by hazel at 9-12-2005 11:52 AM



yelah, tapi berapa kerat sgt lah tenaga pengajar yg diaorg nak??

dengan master aku, aku buat part time mengajar.. executive student, distance learning student..
sebab dulu major in busine ...


bila la mulanis dapt smpai tahap establish macam kak hazel?  ;)
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2005 05:50 PM | Show all posts
Yang penting berbaloi tak pelaburan masa dan duit tu. Yer la kalau expect dapat ilmu ...dapat tak ker ....ada cara lain yg lebih mudah dapat ilmu ... kalau expect dapat keje ...bleh ker dapat kejer nanti....
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2005 05:54 PM | Show all posts
terpikir gak nak buat master..tapi..hutang bertambah ler...
Reply

Use magic Report

hazel This user has been deleted
Post time 9-12-2005 06:07 PM | Show all posts
Originally posted by mulanis at 9-12-2005 03:49 PM


bila la mulanis dapt smpai tahap establish macam kak hazel?  ;)



mana de establish?? cuma kena tahu nak mencelah kat mana... guna kelebihan yang ada.. jgn duduk goyang kaki..
ok dik..
Reply

Use magic Report

hazel This user has been deleted
Post time 9-12-2005 06:08 PM | Show all posts
Originally posted by pink_cumi at 9-12-2005 05:54 PM
terpikir gak nak buat master..tapi..hutang bertambah ler...



aku dapat convert pinjaman mara ke biasiswa masa buat degree dulu.. so ringan lah sikit..
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2005 09:45 PM | Show all posts
tumpang tanya kat sini..sapa tgh wat atau akan apply master MBA kat Uitm?  sila kasi tau hana ye...

sbb hana nak tau..tips
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2005 11:12 PM | Show all posts
hana mmg nak wat kat uitm ke??
kakak bella tgh wat MBA kat uia.. kot kalau hana nak masuk uia bella leh tanye die
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2005 05:33 PM | Show all posts
Originally posted by manusia biasa at 8-12-2005 10:03 AM
kalo yg dah keje, elok buat part time master .. jgn pilih yg totally thesis .. yg tu mmg payah nak lepas @ lulus ..

well , terpulanglah .. tepuk dinding, sepak meja, tanya hati, tengok dompet..  ...



:setuju::setuju:

bagi gadis2  plak, janganla dok mengharap bopren@bakal bopren@ orang2 yang admire anda tolong buatkan thesis..

sendri pilih topik, sendri usahala..

p\s: teringat zaman aku terpaksa jadi kuli batak selama 9 bulan semata2 nak mintak ihsan company sponsor barang2 untuk projek thesis aku.. kenangan..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2005 07:14 PM | Show all posts
Originally posted by rara_bella at 9-12-2005 11:12 PM
hana mmg nak wat kat uitm ke??
kakak bella tgh wat MBA kat uia.. kot kalau hana nak masuk uia bella leh tanye die


yea..sbb tu paling dekat lah dgn umah..
kalau kat UIA..rasanyer tak kot...
anyway..thanks ye..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2005 11:22 PM | Show all posts
for me la...kalo ader keinginan..ader masa...ader sumber kewangan elokla sambung master...tak rugi menuntut ilmu..tapi tgk skrg ni student muda2 pun dh ader ramai amik master.
Reply

Use magic Report

hazel This user has been deleted
Post time 11-12-2005 02:16 PM | Show all posts
Originally posted by tsunade_sama at 10-12-2005 05:33 PM



:setuju::setuju:

bagi gadis2  plak, janganla dok mengharap bopren@bakal bopren@ orang2 yang admire anda tolong buatkan thesis..

sendri pilih topik, sendri usahala..

p\s: teringat za ...



ko salah.. apa yg aku nampak.. org lelaki yang slalu suruh org pompuan buatkan thesis diaorg..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2005 08:51 AM | Show all posts
Originally posted by hazel at 11-12-2005 02:16 PM



ko salah.. apa yg aku nampak.. org lelaki yang slalu suruh org pompuan buatkan thesis diaorg..



biasanya macam tu la....
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2005 10:49 AM | Show all posts
aku teringin nak buat masters.  tp im afraid i dun have time coz im working n normally balik pun lambat, malam. lagi satu, aku malas nak buat thesis.  n another thing, i dunno nak buat masters in what? LLM ker... MBA ker... n specialisation tu pun aku tak sure.   ikutkan hati, aku nak jer berhenti keje n sambung belajar.... aku penat la keje kat ofis ni... nak take a break n continue studying...  oh... soal $$$ pun satu hal juga....

[ Last edited by fairy_hobbit at 12-12-2005 10:56 AM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2005 12:56 PM | Show all posts
qramai yg harapkn mara dapat bg loan since mara ni dia flexible... if u got good grades... dia bole consider sponsorship jer... thanx mara banyak2 coz aku nyer degree was fully sponsored...

ini kes nak sambung master nie... ader cakap pakai commercial bank... but which bank give the lowest rate? some of my fren pg US & UK... buat part time...sambil bekerja... so far alhamdulillah bole survive... any suggestn?
Reply

Use magic Report

hazel This user has been deleted
Post time 12-12-2005 01:32 PM | Show all posts
Originally posted by neisya at 12-12-2005 08:51 AM



biasanya macam tu la....



alah niesya, kalau org lelaki boleh kipas n bodek lecturer.. diaorg pun akan buat jugak.. nak idup..

saya buat structure C, meaning no thesis.. i went to classes.. (bagi sesiapa yg nak jadi lecturer, structure C ni tak membantu sgt)... masa final sem, ada option, buat project paper or ambil Comprehensive Exem (CE)..
CE ni.. dia akan bagi 7 soalan dari 7/9 (tak ingat) subject yang u pernah belajar dalam 2 tahun tu, and we choose 4 utk jwb.. but ada 1/2 soalan wajib.. disadvantage, u kena baca byk.. esp subject yg u dah amik masa 1st sem dulu, tentu dah lupa..

kalau fail CE, dia akan bagi 2nd chance.. kalau fail jugak.. GB (gagal n berhenti) walau hebat mana pun CGPA tu..

kalau buat PJJ UPM, cost dia RM14,000.. monthly payment
tapi saya buat full time, cuma RM8,000.. keluar dari poket laki aku

sebab aku tak buat thesis.. so tak de le nak minta bantuan lecturer atau kipas lecturer..
tapi aku amik corp comm, presentation melambak2.. so part ni, laki aku jadi mentor ler sebab dalam kelas aku majoriti lawyer, PR people.. journalist, broadcaster.. semuanya pandai2 cakap.. aku rasa kecik jer dlm kelas tu..
Reply

Use magic Report

lenori This user has been deleted
Post time 12-12-2005 02:22 PM | Show all posts
wah... kalau nak buat master lagi baik jika ada pengalaman kerja beberapa tahun kan..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2005 02:38 PM | Show all posts
Originally posted by bloxxzone at 7-12-2005 01:08 PM
korang boleh mohon tangguh bayaran kalau btl tgh sambung master.. dorg tader hal.. tp jgn tak byr lagsung.. dia ingt korg lari nanti

ptptn -- interest tetap bertmabah  w/pun tnagguh utk smbung belajar
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2005 03:06 PM | Show all posts
Originally posted by hazel at 12-12-2005 01:32 PM



alah niesya, kalau org lelaki boleh kipas n bodek lecturer.. diaorg pun akan buat jugak.. nak idup..

saya buat structure C, meaning no thesis.. i went to classes.. (bagi sesiapa yg nak jad ...

mcm ni la yg i nak... takder thesis.. i really dun have time for thesis n research. hazel, u amik structure C ni semua exam jer ker? mcm u cakap tu ada presentation jugak... byk mark ker from presentation ni...?
Reply

Use magic Report

hazel This user has been deleted
Post time 12-12-2005 03:15 PM | Show all posts
Originally posted by fairy_hobbit at 12-12-2005 03:06 PM

mcm ni la yg i nak... takder thesis.. i really dun have time for thesis n research. hazel, u amik structure C ni semua exam jer ker? mcm u cakap tu ada presentation jugak... byk mark ker from pre ...



for corp comm memang byk presentation, kadang tu, satu subject ada 3 presentation..
tapi if u amik master human resource ker.. kuranglah sikit.. ada lah satu dua kot..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077043s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list