Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
5377
View
46
Reply

hidayah dan akal

[Copy link]

Author: tina^^       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-11-2005 12:15 PM | Show all posts |Read mode
camana ek mcm kes kes mereka yang tahu, tp masih tamau ambil tahu atau bukan tanak amek tahu, just being "TAK NAK".

contoh mcm bapak sedara nabi muhammad s.a.w, abu talib, antara org terapat dgn rasulluallah. tahu ajaran islam yg nabi bawa ada cahaya (NUR), tp tidak masok islam dipenghujung hayatnya.


contoh2 lain, mcm saintis saintis yg mengkaji bahawa bumi dan planet2 yg lain,  suatu hari nanti akan berlaku perlanggaran antara satu sama lain dan ketika itu mereka tahu itulah kehancuran alam semesta yg maha dasyat (kiamat), tp mereka masih deny dgn kebenaran kata kata tuhan.

contoh senang lagik, bagi mereka yg mengkaji lebih dalam, solat dalam islam adalah wajib. dalam sudut biologi dan kesihatan, solat adalah senaman. penemuan saintis yg mengatakan apabila seseorang itu sujud 5x sehari, maka urat otak yg paling halus akan mengalir masok darah yg mana akan mengurangkan potensi @ risiko utk bingung, gila, stress dlll penyakit jiwa dan minda...tp...ramai jugak yg rongak solatnya.

basically, topik nie utk yg TAHU tapi TAK NAK. akal tahu, hati tanak....anybody can relates this to hidayah atau ada lagik effort2 yg lain sebelum kiter cakap "doakanlah si polan tue satu ari nanti dapat hidayah......."


let's discuss.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2005 12:44 PM | Show all posts

salam,

Setiap manusia merasakan di dasar lubuk hati mereka bhw pencipta yg maha berkuasa itu wujud.  Namun sebahagian dr mereka berpaling drp hakikat tersebut.  Mereka tlh tersesat di dlm kehidupan di dunia dan terpengaruh dgn berbagai fahaman falsafah atau pun hanya taqlid semata2.

Mereka terus hanyut atau sengaja tidak mahu memikirkannya.  Sometimes perkara ini membuatkan mereka menentang hakikat dan naluri mereka sendiri.  Mungkin desakan nafsu menghalang mereka dr kembali kpd hakikat.  

Sekiranya Allah swt mahu memberikan hidayahNya pasti akan terbuka pintu hati dan terpancar cahaya jiwa.  Dr situ mereka nampak hakikat kewujudan Allah swt, seterusnya ikhlas berubudiyah kpdNya.

Ttg solat yg rongak tu kita kena semak semula ttg nafsu manusia.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-11-2005 01:40 PM | Show all posts
ermm...itu bab ketuhanan...

aper kata kiter bukak skop luas lagik...mcm sumer org tau kesan negetip rokok, tp bilangan perokok, hari2 kiter boleh nampak si perokok.

i percaya depa tahu, juz that mereka "TAK NAK" ...camana eh?? mungkin TAHU, tp belum PAHAM, atau TAHU tapi TAK NAK amek tahu kot???
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2005 08:13 PM | Show all posts
Akal adalah bagian dari ruh manusia. Ruh ketika ia sedang berfikir, dinamai akal. Ruh yang sedang berkehendak, dinamai nafsu, sedangkan ruh yang sedang merasa, dinamai HATI.(quoted from the internet)

betul kata fleurza...berpunca dr nafsu...
perokok tu pun tau merokok tu memudaratkan kesihatan tp oleh kerana nafsu,derang hisap jugak...
saya fikir...kalau lah,sekali lagi KALAU LAH...masa Allah suruh malaikat dan syaitan sembah adam dulu,dan syatan tak membantah,musuh utama kita manusia adalah nafsu...tp sbb syaitan was dgn keegoan dia yg dijadikan dr api,maka syaitanlah jadi musuh yg sentiasa berbisik kita kearah sesuatu yg tak baik..


alangkan bagusnya kita kalau TAK NAK amik tau hal orang:bgrin:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2005 09:02 PM | Show all posts
meps

mind..emotional..psikology....sociology...must be balance

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2005 01:45 AM | Show all posts
errr...

thats a question of choice. to me thats why ada dosa and pahala.
free will is something unexplainable by science. it exists within us and actually
i believe that everything in life is a matter of choice, yeah circumstances and other factor etc..but given any point, you still have a choice whether small or big..

bila you kata tahu tapi tak nak..
its a concious choice you make to not do it. to me, it is as simple as that

kita ada akal, kita ada hati, kita mungkin dapat hidayah..at the end of the day, its your own choice.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2005 02:10 AM | Show all posts
Originally posted by miss_sherlock at 24-11-2005 01:45 AM
errr...

thats a question of choice. to me thats why ada dosa and pahala.
free will is something unexplainable by science. it exists within us and actually
i believe that everything in life is  ...



unexplainable = inexplicable

i think cuma manusia dan jinn saja ada free will..lelain kejadian seme tu 'fixed'

iblis asal usul jinn di jadikan dari api.

pendapat ni saya sandar pada ayat tuhan yang duk kata sesungguhnya aku jadikan manusia dan jinn untuk beribadat padaku aaa bih kuang gitu. i think oang halus oang bunian seme tu pun dari kejadian api..suku sakat jinn. ada yang islam ada yang kafir. beranak pinak ada dunia tersendiri depa seme2 lah cam manusia.

to say everything in life is a matter of choice tu pada saya sangat lemah. kalo matahari ada choice..esok dia amik coti sakit or malas nak terbit..hangpa sure bantai titun lagik kut hihihihi gitu gak kalo harimau ada choice..dia kesian anak kambing lebih dari anak dia yang kelaparan..harimau tu sure dapat hadiah nobel peace wakakakaka manaaaaaa bleh cam tu cik oiii. tanah tadak choice..ko tanam padi..dia tumbuhkan padi takkan dia memandai nak tumbuhkan kelapa sawit kut tapi manusia lain..ko tanam benih harap jadik ostad dah besor dia jadik artis afundi hihihihi aaaaaa paham?:cak:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2005 02:11 AM | Show all posts
Originally posted by tina^^ at 23-11-2005 01:40 PM
ermm...itu bab ketuhanan...

aper kata kiter bukak skop luas lagik...mcm sumer org tau kesan negetip rokok, tp bilangan perokok, hari2 kiter boleh nampak si perokok.

i percaya depa tahu, juz t ...



tahuuu tina cumei tapi kalo takmoh..takjadik ler aaaaaa gitu2 ler tina wakakakaka:cak:
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2005 02:18 AM | Show all posts
Originally posted by ajinomotonosuga at 24-11-2005 02:10 AM



unexplainable = inexplicable

i think cuma manusia dan jinn saja ada free will..lelain kejadian seme tu 'fixed'

iblis asal usul jinn di jadikan dari api.

pendapat ni saya sandar pada ...


errr pak aji is it they call  u?.. i was touching on the original topic pasal dia sebut "tahu tapi tak nak" bila kita tengok people, ya?
so naturally i was touching on that when it comes to choice..

emm...matahari?..tanah?..:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2005 02:20 AM | Show all posts
apa perasaan dok lam gelap? takut? risau? gelisah? :cak:

padahal asal usul pun dari tempat gelap duk lam perut mak kita kan? kendian dah tuaaa ..mati duk lam kubur..gelap ke terang? :cak: tak takut kaa kalo sok mati duk lam kubur tu gelapppppppp jek aa..petandaa tuuu hihihihi:cak:

when the light came the shadow still remain, ni in case still alive laa..hihihihi


tina imagine desire tu kire cam bijik benih, kendian tina imajin faith belief agama iman percaya or apa pun label ko nak pakai tu air then tanah tu kire tubuh manusia ler ok?

so dalam keadaan GELAP, darkness, ko semai benih ke dalam tanah ko siram ...agak2 tumbuh ka pokok apa pun ko tanam tu tina? ko de benih ko de air ko de tanah..so apa yang kureng disini ? :cak:

pikio duluuu nantik aku cite lai..kalo tak korang malas pikio hihihi paaaaaaaapaii
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2005 02:27 AM | Show all posts
Originally posted by miss_sherlock at 24-11-2005 02:18 AM


errr pak aji is it they call  u?.. i was touching on the original topic pasal dia sebut "tahu tapi tak nak" bila kita tengok people, ya?
so naturally i was touching on that when it c ...



do we really have choice u think? kalo kita btul ada choice apasal duk kasik tau bab qada qadar lak? suh beriman plak tu ha?

i think sapa pun lahir as orang islam ada bin dan binti tu sewajar memanjatkan kesyukuran yang tiada tanding kerna awal2 sudah tahu tak laaa kene tunggu cam kes yusuf islam kan?

are u born as a muslim, ada binti tuuu is a choice? coincidence perhaps? kalo ikut tajuk tahu tapi tak nak..apa hak sapa pun nak larang sapa lahir as oang islam tu nak kuo dari islam masuk agama apa pun?   contoh saya tahu islam tu benar dan tiada yang sebenar islam tapi saya tak nak lahhh..ini choice saya suka ati saya la..so apa mau cite sini ha camno?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2005 01:23 PM | Show all posts
Originally posted by ajinomotonosuga at 24-11-2005 02:27 AM



do we really have choice u think? kalo kita btul ada choice apasal duk kasik tau bab qada qadar lak? suh beriman plak tu ha?

i think sapa pun lahir as orang islam ada bin dan binti tu sewa ...


soalnya "tahu tapi tak nak"
kalau i tahu apa qada' dan qadar i, i boleh say tak nak
the question is, do i know my qada' and qadar beforehand?

what i dont know, i cant make a choice therefore i cant say "i tahu tapi i tak nak buat"
it's a different context, well at least to me that is.

Originally posted by ajinomotonosuga at 24-11-2005 02:27 AM
contoh saya tahu islam tu benar dan tiada yang sebenar islam tapi saya tak nak lahhh..ini choice saya suka ati saya la..so apa mau cite sini ha camno?

doesnt that exhibit a choice already?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2005 06:41 PM | Show all posts
life is a question of willingness. this is a big word actually. the question of willingness. the free will. the will of GOD.
Andai tuhan berkehendak..tadak sapa dan apa bisa menghalang.

now we stuck with what is this CHOICE? kalo sapa rajin pi la selak2 kaji dan baca pahaman jabariyah qadariyah muktzilah etc. read and think hard.

choices relate to ilm, ilmu, knowledge, know how etc. So the more u have know how the more u have choices option ways of settling any dispute problem etc.

the problem with us today..we pay too much attention regarding ilmu. we stuck to it once we had it. bila kita dapati seoang tu can do a lot know a lot bla bla bla he or she is a very knowledgeable etc. a person who is knowledgeable in arabic is called alim. its plural is ulama. any subject of those ilmu doesnt matter as long the person is knowledgeable regarding a particular ilmu, he or she is alim, if more than one , ulama so ulama is a group of alim of any particular knowledge.

now i pose a question, kenapa seseorang berilmu tinggi bab apa pun, depa masih tidak mampu membuat 'benar'???

masalah disini ramai kita 'think' in order to know one has to get knowledge to go to formal or informal education..and we failed to understand there are ppl in this world who have 'miracle' , i.e. simply know it, i just knew it. Nak kata gerak hati instict etc pun bleh. Contoh kisah nabi isa a.s. kecik2 dalam buaian buleh berkata2 untuk meleraikan kehairan oang sekeliling baginda yang heran camna ibunya ada anak walhal tak kawin. Baginda Isa a.s. ada choice? Was  it his will or the GOD will?


tak kira apa education sesapa pun, cam bidalan omputih sebut WHEN THERE IS A WILL...THERE IS A WAY.

now perhati btui2. the way tu isnt that one of any choices? choice is tha after thought product. But kalo u tahu tapi tak buat takmo buat..does u really give it a GOOD THOUHGT, i dont think so. Quran cukup memuji sapa sapa suka berfikir..fikir kuattttt malah kalo fikir sejenak pun tu lebih mulia dari solat sunat seribu tahun..why is that???

it is a question of will, the free will in human being..the only will yang one must really put into great effort is TO ASK agar his WILL , will be the the will of GOD since only the will of GOD tadak penghalang.

maksud disini..setiap hamba wajar meminta the will of GOD, dalam erti kata lain it is all about hidayah, petunjuk, that is what i nak kasik tau dari sample cite pokok air seme tuh..the petunjuk is what we say LIGHT to that plant. The sun's ray or the candle ray put simply the light, the good side, the enlightenment bahsa mudah hidayah.

and this is what blocking one to do what one tahu tapi tak buat tak nak tak jadik. now after all this..cuba faham what choices got to do here? CHOICES? apa sebenar kita faham pasal choices? what we need first kalo bukan WILLINGNESS? ada will ada jalan, kalo tadak will, kasik seribu jalan pun tak jalan, some ppl say gerak hati, this is the most common saying.

ur surrounding can be moulded  in such a way it push up ur willingnes. but the most of all, ur IMAGINATION is the greatest asset to push up ur willingness. Bila ada oang berkuasa, dia fikir dia can will anybody..ikut suke dia tapi dia lupa..who really the most all powerfull will..btui dak?

so tajuk tina tu actually about the question of WILL. Hanya bila tuhan menghendaki ianya terjadi baru bende tu terjadik takkkkkkkkkkkkkk kire dia pakcik nabi..dia mahatma gandhi yang di sayangi beratus juta manusia lain..tapi kalo tuhan tidak berkehendakan dia buat ..satu pun tak jadi.


tina said " basically, topik nie utk yg TAHU tapi TAK NAK. akal tahu, hati tanak....anybody can relates this to hidayah atau ada lagik effort2 yg lain sebelum kiter cakap "doakanlah si polan tue satu ari nanti dapat hidayah......."

to me doa is part of the way, choice, option, cara. bila kita dah jadik kekasih tuhan, dalam perlindunganNYA, paling rapat denganNYA, to the ultimate apa oang sufi cari..makan kita minum kita senyum kita bahasa kita apa pun dari KITA is actually the will of GOD. it is the will of GOD yang menjatuhkan azazil menjadikan dia iblis yang terlaknat. iblis tinggi ilmu segalanya, penuh option choices tipu daya or whatever..even dia ada choice keampunan tuhan hanya dengan pegi ke kubur nabi adam a.s. dan sujud tapi dia taaaaaaaaaaaak mau..dengar jek nama Adam a.s...dia benci dia marah dia dendam..kenapa? pasal dia dikehendakiNYA berada dalam golongan rugi sesat dan selamanya dalam neraka! So between now and later each of us kene keje keras mencarik meminta memohoh hidayah setiap SAAT, asking the will of GOD agar kita mati dalam rahmatNYA. Yang setiap kita takut kalo sudah tertulis di loh mahfuz bahwa it is the will of GOD that u die as kuffar! Nauzubulillah min zalik. Setinggi manakesalahan, tuhan maha pengasih lagik peyayang maha pengampun kecuali menyegutukanNYA.

tahu tapi taknak tak buat..is a question of willingness dari perspektif manusia itu dan the will of GOD yang kita tidak ketahui. So wajib baca wajib timba ilmu wajib fikir memikir cara, seru dengan hikmah sesapa pun especially diri sendiri agar degree of willingness to do the right thing tu ADA (diperkenanNYA). seorang hamba TAHU yang limited tapi pencipta tu maha mengetahui, there must be a way(ilmu) dimana oang tu will to do as dia tahu as kita mahu but u have to THINK, use ur imagination kaji dalami cerna digest cuba try test whatsoever, only GOD knows the limit tapi seme ni kene dalam jalan lurus or syariatNYA , and not boh apa saja ..halalkan yang haram menterbalikkan apa di beritahu. Semuanya sudah ada, sudah complete malah sudah diberi  CONTOH, ada quran ada nabi terakhir. It is the question of know what u are doing and be responsible. Kalo lemah iman, insaf dan kuatkan. Kalo kuat iman, kasih dan tolong. Semua dariNYA. Tiada apa melainkanNYA. Life is not about choices, it is about struggling with oneself in finding and maintaining hidayahNYA, the light to walk in a straight path in this darkkk brooding affairs of the bangkai dunia. Wasalammmm.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 10:20 PM | Show all posts
Akal... keupayaan manusia untuk berfikir mengunakan otak dengan menggunakan ilmu yang ada... Ramai orang boleh memilikinya.

Hidayah adalah petunjuk yang diberikan Allah swt kepada manusia yang terpilih supaya yakin beriman kepada Nya.  Tak ramai yang memilikinya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2008 09:02 PM | Show all posts
hidayah....... cmne kalu cari tak jupe gak?
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2008 08:32 AM | Show all posts
to me hidayah sentiasa ada, terpulang kepada kekuatan akal untuk mencarinya.  aku stuju ngan apa yang pokcik aji yang tak bermotor tu  kata tentang carik ilmu  sbb hanya dengan ilmu  baru kita dapat menambah kekuatan akal.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2008 01:54 PM | Show all posts
hidayah tiba bile akal dipanjangkan kearahnya.
akal ni anugerah utk semua manusia, n element yg membezakan manusia dan binatang tapi tak ramai manusia pandai menggunakannye. bahkan manusia mula berkelakuan seperti binatang skrg nih.

aku rasa hidayah ni enlightenment. u can achieve it in any way that you are destined to but what you learnt from it is the most important.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2008 10:29 PM | Show all posts
apa beza akal seorang muslim dgn akal seorang kristian misalnya?

adakah akal sikristian itu is a lesser type hingga tak tercium hidayah berbanding akal simuslim itu?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2008 10:35 PM | Show all posts
apa beza akal seorang muslim dgn akal seorang kristian misalnya?

adakah akal sikristian itu is a lesser type hingga tak tercium hidayah berbanding akal simuslim itu?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2008 10:38 PM | Show all posts
apa yg kita percaya ini hidayah hasil pencarian tulen kita ataupun hasil indoktrinasi sejak kecil?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.119433s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list