Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
77042
View
818
Reply

All About KPLI - DPLI : Pengalaman dan Tips

[Copy link]

Author: tuahayam       Show all posts   Read mode

semut_merah This user has been deleted
Post time 17-7-2006 07:48 PM | Show all posts
KPLI adalah di bawah BPG (bahagian pendidikan Guru)...
graduan pendidikan di bawah Kementerian Pelajaran Tinggi...

ok...yg meletakkan cikgu2 posting kt memane adalah urusan BPG...
kalo korang la...anak sdr ngan anak org, mesti korg dulukan anak sdr kan??
so, bak kata org...'nk susukan kera di hutan, kena pastikan ank dirumah dah cukup kenyang'.

kalo xpuas ati...mintak maaf la ek...
Reply

Use magic Report

semut_merah This user has been deleted
Post time 17-7-2006 07:56 PM | Show all posts

Reply #18 sherrina's post

tp,kalo org2 kpli dorg dr pelbagai latar blkg kn...ada byk faedah jugak kn?
lgpon, dorg nk sek ren pon ada degree...nk tunggu bdk2 dr maktab, lama sgt.

tp seriously, guru lebih matang di maktab...sbb byk benda yg kt u xde berbanding kt maktab..
ln cite ngan UPSI...dorg memang asal dr maktab dulu kn? so, dorg pon sgt bagus juga.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2006 09:52 AM | Show all posts
betol tuh charlie dale...sepupu aku dulu kat um amik engineering dan kuar dpt dah jd engineer..keje xsmpai setahun dia apply cikgu..aku tanyer nape?dia ckp byk sgt rasuah..xlarat dah nak tgung dosa sebab mcm bersubahat lah kan..dia kata jd cikgu better sbb penglmn dia tu leh bgtau anak2 murid dia nanti..dan cikgu ni ilmu dia dibawa anak2 murid die ke akhir hayat..selagi ilmu diberikan di dada anak2 muridnyer selagi itu lah berkat ilmu yg diajarkan itu...hehehe...

ipta@kpli akupun xtau mane lbih bgus tp sebenarnyer gaya idup msing2 lah..kalau dah tertanam dlm diri patuh pada peraturan mmg kite akan patuh la..tp kalau jenis xkisah apapun dia buat ikut suke die je,..sama mcm mengajar jika dlm ati kite mmg ikhlas..ikhlas la kite mengajar...tp kalau setakat cakap jer ikhlas tp dlm hati xikhlas...mmm fikir2 kan lah sendiri kan...
Reply

Use magic Report

semut_merah This user has been deleted
Post time 20-7-2006 02:40 PM | Show all posts
ya betul Klate girl....
ilmu yg cikgu ajar berguna hingga akhir hayat..
Reply

Use magic Report

wanzura_aisyah This user has been deleted
Post time 13-8-2006 12:02 AM | Show all posts

KENAPA KPLI?

Aku saja nak tanya kenapa korang ambil KPLI?

- Sebab dah takde kerja?

- Memang nak jadik cikgu?

- Sekadar cuba-cuba?

- Sementara tunggu dapat kerja bagus?


......cuba fikir-fikirkan.........
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2006 03:07 PM | Show all posts
tak payah dipikir2
mmg sah2 dah takde kerje skarang ni.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2006 09:50 AM | Show all posts
Ada yang memang nak jadi cikgu masa awal2 tapi tak dpt peluang...dpt masuk U.

Tapi ada jugak yg sbb takde keje.
Reply

Use magic Report

wanzura_aisyah This user has been deleted
Post time 14-8-2006 12:17 PM | Show all posts
Bukan aper ramai kengkawan aku yang amik KPLI i ni semata2 reason sebab tak de job sekarang. So bukan ikhlas nak jadik cikgu.....bagi aku tu yang ramai komplen kerja cikgu makin beratlah ape lah sebab minat tu takde sebenarnye...

Tak adil jugak buat murid2 ni...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2006 01:16 PM | Show all posts
aku mintak kpli sbb aku mmg nk jd cikgu.. nk aja matematik sek rendah.. aku nk tanam minat bdk2 kpd matematik..
Reply

Use magic Report

semut_merah This user has been deleted
Post time 14-8-2006 06:27 PM | Show all posts

Reply #4 wanzura_aisyah's post

Bukan aper ramai kengkawan aku yang amik KPLI i ni semata2 reason sebab tak de job sekarang. So bukan ikhlas nak jadik cikgu.....bagi aku tu yang ramai komplen kerja cikgu makin beratlah ape lah sebab minat tu takde sebenarnye...

Tak adil jugak buat murid2 ni...


ikhlas ato x...bukan boleh d nilai dengan sekali pandang...
berapa ramai org yg konon2 minat jadi cikgu, xpernah curi tulang?
berapa ramai yg konon2 minat jd cikgu, asik amik mc manjang? ikhlas ke tuh?

KPLI....ramai yg amik KPLI bukan sbb xde keje. ada yg dah jd engineer gaji 8 ribu pon amik kpli gaks...nape? dia ada la alasan tersendiri..
dia xminat? tp dia leh ngajar bebudak subjek FIZIK ngan ilmu yg dia alami sendiri...BUKAN ILMU SEKADAR LAM BUKU.

sebenarnyer yg dapat kpli rata2 dah ada keje tetap yg masa depan terjamin....aku pon xpaham nape dorg rela jadi cikgu...:hmm:
Reply

Use magic Report

semut_merah This user has been deleted
Post time 14-8-2006 06:28 PM | Show all posts

Reply #5 ReksakseHuduh23's post

bagus...bagus...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2006 09:44 PM | Show all posts
Originally posted by semut_merah at 14-8-2006 06:27 PM


ikhlas ato x...bukan boleh d nilai dengan sekali pandang...
berapa ramai org yg konon2 minat jadi cikgu, xpernah curi tulang?
berapa ramai yg konon2 minat jd cikgu, asik amik mc manjang? ikhl ...



gitu ekkkk...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2006 09:47 PM | Show all posts
kpl tu per? x nah dngr ler....x leh mohon lagi ker?
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2006 09:58 PM | Show all posts
stakat ni aku xpenah lagi excited apply kpli...mengajar2 ni mmg xminat..jadi lecturer pon xminat
xsanggop aku duduk dlm classroom...aku benci classroom dah 20 tahun lebih dokc2..jadi nak try kerja luar
jadiuntuk graduan pendidikan tu ,aku mmg simpati la...sbb yang suppose to be cekgu pon xdpt
untuk graduan pendidikan...jngn mudahmengalah...kene komplen...kene komplen and komplen
sape2 yg kpli tu mmg xleh disalahkan ...ikot nasib...sape yg nak xde keje spjg hayat,dah org bg pluang kite apply jela


kalo ditanye 20orang dalam satu kumpulan ...aku je yg xapply kpli...bkn nak memilih..hrp2dpt la keje selain dari cekgu ni...amin
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2006 09:05 AM | Show all posts
Originally posted by semut_merah at 14-8-2006 06:27 PM


ikhlas ato x...bukan boleh d nilai dengan sekali pandang...
berapa ramai org yg konon2 minat jadi cikgu, xpernah curi tulang?
berapa ramai yg konon2 minat jd cikgu, asik amik mc manjang? ikhl ...

:setuju::setuju::setuju:
KEIKHLASAN TU HANYA DIRI SENDIRI SAJA TAHU...SO XYAH LER NAK NUDUH2 ORG..KDG2 ADA GAK ORG MINAT JD CIKGU TP BILE KEJE XIKHLAS...ADA GAK XMINAT JD CIKGU TP BILE DPT KEJE DIA MEMANG IKHLAS SBB DLM DIRI DIA MEMAMNG TERTANAM NIAT IKHLAS BEKERJA...SEKIAN, TQ.
Reply

Use magic Report

semut_merah This user has been deleted
Post time 15-8-2006 05:56 PM | Show all posts

Reply #10 iLYaNi's post

kawan2 aku yg dpt kpli ramai gak cam ko. dulu2 pk cam tuh....dah dpt, ok jer pon ngajar...
Reply

Use magic Report

semut_merah This user has been deleted
Post time 15-8-2006 05:58 PM | Show all posts
klate_girl's post

KEIKHLASAN TU HANYA DIRI SENDIRI SAJA TAHU...SO XYAH LER NAK NUDUH2 ORG..KDG2 ADA GAK ORG MINAT JD CIKGU TP BILE KEJE XIKHLAS...ADA GAK XMINAT JD CIKGU TP BILE DPT KEJE DIA MEMANG IKHLAS SBB DLM DIRI DIA MEMAMNG TERTANAM NIAT IKHLAS BEKERJA...SEKIAN, TQ.


:setuju: :setuju:

[ Last edited by  semut_merah at 15-8-2006 06:00 PM ]
Reply

Use magic Report

semut_merah This user has been deleted
Post time 15-8-2006 06:04 PM | Show all posts
keje aper pon...kalo ati xmulia...memang wat ala kadar jer..asal lepas gaji tetiap bulan. engineer ker, arkitek ker, peniaga ker....samer jer...

[ Last edited by  semut_merah at 15-8-2006 06:20 PM ]
Reply

Use magic Report

semut_merah This user has been deleted
Post time 15-8-2006 06:05 PM | Show all posts
Originally posted by lizaldo at 14-8-2006 09:47 PM
kpl tu per? x nah dngr ler....x leh mohon lagi ker?


kpli tuh ialah...ketua pemetik langsat international [kpli]
dah terlewat...langsat dah nak abis musim dah..
apply taun dpn ek...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2006 10:29 PM | Show all posts
Originally posted by semut_merah at 15-8-2006 05:56 PM
kawan2 aku yg dpt kpli ramai gak cam ko. dulu2 pk cam tuh....dah dpt, ok jer pon ngajar...




uihhh 2la pasal...aku tanam anggur baru stahun...byk2 lagi pancaroba yg blom aku hadapi..
tapi mintak2 la sgt jgn..harappppp sgt dpt keje lain
sistem bhg keje untuk cekgu cekgi ni mmg lemah..kalo aku amik cekgu ,tp xdpt keje ..mmggggla
tapi to be honest kan aku rase..diorg patut tempatkan bdk2 cekgu ni dulu barula pk nak tempatkan bdk2 kpli
tapi hagaknyer graduan bukan pendidikan ni lebih ramai...jd diorg seboleh2 nye nak push bdk2 ni utk kurg kan unemployment..orgyang ade keje engineer 8ribu pon apply kpli..what can i say..i feel pity for all of us...



BTW susah ke exam kpli ni,sebab kawan aku yangaku raser scorer dl pon fail? dia tanye ape ah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085867s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list