Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
77043
View
818
Reply

All About KPLI - DPLI : Pengalaman dan Tips

[Copy link]

Author: tuahayam       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 7-1-2006 08:17 PM | Show all posts
Kawan aku ada masuk situ.. tp tahun 2004 la... dia kata.. lepas seminggu kursus oreintasi terus kena cari umah sewa.. sbb asrama mmg tak disediakan.. tak tau la skrg..

pakaian standard la mana2 maktab pun.

kemeja n seluar slacki(kuliah)-lelaki
baju kurung utk melayu dan pakaian yg sopan bagi bukan islam
seluar track n tshirt berkolar(kat padang)

berkasut bertutup penuh bagi wanita...


sipu*
aku pun dulu math ren gak. hehe.. kalu rasa nak assigment maktab ..  antar la PM ye.... :D
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2006 08:24 PM | Show all posts
tula yang nak tau tu..emm yeke takpelah better aku call maktab tu esok tanya macamnane..mau kelam kabut aku..kat sana nih dengan nak bwk pc lagi..apepuna aku memang tak sempat buat med checkup ni..and puluss pun kene ade gak nih
Reply

Use magic Report

Z@RUL This user has been deleted
Post time 15-6-2006 09:59 AM | Show all posts

All About KPLI -

akum.....
saya harap ada yang memberi komen bernas....
bukan nak berlawan tapi nak tahu ketelusan penempatan..
kenapa graduan pendidikan sukar utk posting sedangkan kpli begitu mudah...
kat mana silapnye..
adakah ada double standard??


[ Last edited by  dexa at 27-3-2007 03:48 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2006 04:58 PM | Show all posts
Saya rase, tak ade double standard.
KPLI tiap2 tahun kursus yang ditawarkan berbeza2 mengikut keperluan. cth, subjek kimia mungkin ditawarkan pada tahun ini, tahun depan mungkin subjek itu tak ade.
IPTA kalau ikut pengetahuan saya, subjek pengkhususan dia maintai aje tiap2 tahun, sejarah, geo,math, bahasa dll sure ade punya tiap2 tahun.
So... saya rasa tak begitu adilah kalau kite buat perbandingan.lebih tepat di mana ada kekosongan subjek, calon yang major subjek tersebut yang akan dipanggil untuk mengajar.
just my two cent comment.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2006 06:11 PM | Show all posts
CALON KPLI bukan nak merendah2 kan depa yek

dulu2 masa mintak u kos lain nih dah takdapat keja duk hegeh2 nak mintak jadik cikgu

kot2 dulu bukan main kutuk keje cikgu
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2006 07:22 PM | Show all posts
sama2 bagus..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2006 08:55 PM | Show all posts
w'slm ..

sbb graduan ipta adalah di bwh kementerian pengajian tinggi , smtara kpli di bwh BPG - bhgn pendidikan guru ..
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2006 02:42 PM | Show all posts
Knape KPLI dapat elaun byk sangat?Abih jer blaja terus dapat penempatan.Blaja setahun jer terus jadik cikgu.Org lain berhempas pulas 4-5 tahun baru buleh  jadik cikgu.No wonder la org kata KPLI ni anak emas.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2006 04:00 PM | Show all posts
Originally posted by Nara_Gaara at 16-6-2006 02:42 PM
Knape KPLI dapat elaun byk sangat?Abih jer blaja terus dapat penempatan.Blaja setahun jer terus jadik cikgu.Org lain berhempas pulas 4-5 tahun baru buleh  jadik cikgu.No wonder la org kata KPLI ni  ...


ye ke? nape aku tgk kwn2 aku yg ambik kos pendidikan terus je dpt jd cikgu? senang jer..tak sempat tanam anggur pon..(tp bkn UPSI)
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2006 08:35 PM | Show all posts
Originally posted by Nara_Gaara at 16-6-2006 02:42 PM
Knape KPLI dapat elaun byk sangat?Abih jer blaja terus dapat penempatan.Blaja setahun jer terus jadik cikgu.Org lain berhempas pulas 4-5 tahun baru buleh  jadik cikgu.No wonder la org kata KPLI ni  ...



more or less the same la kan...yang amik kpli tu pun seblom tu amik degree a few years gak, then baru amik kpli...yang pendidikan abes study posting la
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2006 12:15 AM | Show all posts
walapon aku bacelor pendidikan under upm-kpm bukan kpli..tak jaki pun dgn dorang..sama je layanan..posting pun so far member aku semua dpt..
Reply

Use magic Report

Capt_ICAEW This user has been deleted
Post time 5-7-2006 06:19 AM | Show all posts
Originally posted by Z@RUL at 15-6-2006 09:59 AM
akum.....
saya harap ada yang memberi komen bernas....
bukan nak berlawan tapi nak tahu ketelusan penempatan..
kenapa graduan pendidikan sukar utk posting sedangkan kpli begitu mudah...
kat man ...

ni bukan case double standard..ni case under perform and perform..ni yg aku nampak la..kawan aku ada dlm 2-2 line ni..aku nampak in general graduan pendidikan tak push themselves to the limit..maybe sebab rasa job dah secure..tapi biasanya KPLI nyer budak memang push to the limit..sebab mungkin kesukaran mencari keje dalam field dorang buat diorang beralih arah masuk KPLI...so dorang work hard la..pendapat 10 sen aku je ni..
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2006 09:45 AM | Show all posts
akupun ni dah byk kali mintak kpli xdpt2...dulu mintak cikgu maktab xdpt..smbung amik stpm..mintak cikgu xdpt..dapat ekonomi.....jd go on jugak ler....jadik jgn ler ckp org amik kpli ni sbb dah xde pilihan kerje...

skrg ni aku keje krani jer sebab mmg susah nak dpt keje.......kira oklah ada gak keje...ni pun kontrak nak abis,...kena carik keje lg..aku xmemilihpun kerja..janji ada keje..maybe bukan rezeki aku lg nak dpt good jobs kot..resultpun xsmpai 3 pointer..tu agaknye susah dpt jobs kot..tp aku xpenah putus asa..selagi kita usaha rezeki ada jer di  mana2..janji kita wak keje yg halal..heheehe..
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2006 11:17 AM | Show all posts
tp sekarang ni rasanya dah ok sket coz sape yg mohon KPLI kena test banding dulu cuma ada interview kan!
opismate yang saya kenal yg mohon KPLI ni kebanyakan yang tak perform dan selalu kena transfer department coz boss tak puas hati. datang opis lambat, asyik bergayut...
bayangkan kalau golongan ni mengajar anak-anak kita...
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2006 03:47 PM | Show all posts
Assalamualaikum,
Saya ni dah lama duk tgk2 dlm cari.com. Hari ni baru join sbg ahli forum. Tertarik dgn topik ni.

Pndapat sayalah kan, janganlah apply KPLI semata mata susah susah nak dapat kerja. Kerja jadi pendidik ni bukan senang. Hati kena mau ikhlas. Tak guna kalau kita mengajar stakat nak gaji bulan2 jer. Kesian lar kat bebudak skolah tu. Cikgu ngajar tak ikhlas, tak berkat tau. Lagi satu yg dah jadi cikgu2 tu, bila dah posting, janggn lar tolak kalau kena posting ker pedalaman. Yg pi mintak PKLI at first tu apsal? Pastu kena posting tpt jauh, nak ngelak. Macam2 alasan diberi. Sah ler nak jadi cikgu tak ikhlas.

Aku ni grad bidang IT, dulu pernah kerja programmer kat MSC status company, tapi skarang kerja bahagian sales & marketing. Bila pikir balik, its much better sbb aku tak suka sangat terperap depan pc sepanjang hari buat programming. Skang ni aku lebih banyak kuar jumpa client. Sronok gak lar sbb bleh jumpa macam2 jenis orang yang mostly from corporate world. Banyak benda baru aku bleh blajar.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2006 04:51 PM | Show all posts
Assalamualaikum,
Apala korang ni...nak compare ipta pendidikan vs kpli. Aku nengok dalam forum, banyak sgt org kutuk bebudak kpli. Tak ikhlas la, tak dapat keje lain la. Korang tau ke bab ikhlas tak ikhlas ni. Setau aku, Allah aje yg tau.
Bab dapat keje ni ade hubungkait ngan rezeki. Tak semua org dapat ape yg dicita. Tapi harus terus mencuba. Adatla. Cikgu ni satu profesyen, macam profesyen lain gak. Korang yg kutuk2 ni, kerja yg korang buat tu, korang memang dah plan sejak bangku sekolah ke? Mungkin ade yg tebukak hati jadi cikgu bila dah banyak campur ngan bebudak. Mungkin itu, mungkin ini. Sama macam org lain gak. Korang ingat korang ke yg bagi rezeki? Yg kes guru besar cabul bebudak sekolah ngan cikgu2 sekali dia sapu tu, aku rasa ni kes masa belaja dulu nak jadik bapak ayam kot. Tapi tak layak, last2 jadi cikgu.
*aku bukan cikgu*
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-7-2006 07:33 PM | Show all posts
KPLI VS graduan IPTA

kes pertama: budak KPLI kawan aku. masa posting.. ikut suka dia je kekadang tu. nak tulis ke tak buku rekod ngajar. aktiviti luar mmg tak nak join

kes kedua: guru yang ada diploma perguruan.. direct masuk maktab  lepas spm dulu.. kelas ikut suka dia je masuk ke tak.. kalu dia suka dia masuk. kalu tak dia balik camtu je..

dari 2 realiti yang aku berikan.. fahamilah.. takyahla kitanak bandingkan 2-2 graduan tu.. yang penting nak bangsa kita terus terdidik...
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2006 07:53 PM | Show all posts
saya pun nak bagi 2 situasi juga

1. kawan saya dah grade dah kerja gaji ok tapi jenis nak kerja mudah. last-last kata nak apply KPLI (dah masuk pun) just kerana dia kata kerja cikgu senang. gaji banyak.

2. KPLI maktab saya. sebelum masuk maktab dia sudah berkerja sebagai seorang jurutera. gaji tentu lagi bayak dari keje cikgukan. tapi dia berenti dan apply KPLI. tak sama dengan kawan saya dalam situasi diatas. bila ditanya kenapa dia nak jadi cikgu, sebabnya semasa jadi jurutera dia banyak mendapat tawaran untuk rasuah tetapi dia tolak. oleh kerana banyak masalah dalaman. maka dia terpaksa melepaskan jawatannya dan guru lah pilihan yang terbaik buatnya.

maka, anda boleh nilai sendiri dan selama ini pun saya tidak mempunyai masalah dengan guru KPLI. janji jangan sombong dan sentiasa dapat duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan guru-guru yang lain. kerja kita kerja sesama tanpa mengira siapa kita kerana kita tetap dipanggil cikgu bukannya ada tambahan cikgu KPLI ke ,  KDPM ke atau IPT ke di belakang tittle cikgu tu...

cuma yang jadi masalah selalunya mereka yang tidak berminat, dipaksa oleh keluarga untuk mengambil bidang perguruan dan niat nak jadi cikgu pun salah ( kerja cikgu mudah!)
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2006 09:36 AM | Show all posts
hummm... tompang lalu....
tak perlu diletak taraf sebenarnyer.... kalu dah namanya cikgu tu sumernyer sama jerk.... tak kira ler kpli ker...kdpm ker... aper2 lar...
me pon bakal bergelar guru jugak... so, sama2ler kiter mengharungi cabaran dalam duni perguruan nih...
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2006 09:43 AM | Show all posts
Saya rase, tak ade double standard.
KPLI tiap2 tahun kursus yang ditawarkan berbeza2 mengikut keperluan. cth, subjek kimia mungkin ditawarkan pada tahun ini, tahun depan mungkin subjek itu tak ade. patutlah cikgu ada yg mengajar serupa ikut skrip. rupanya bukan bidang dia, bukan kepakaran dia. kesian budak2

IPTA kalau ikut pengetahuan saya, subjek pengkhususan dia maintai aje tiap2 tahun, sejarah, geo,math, bahasa dll sure ade punya tiap2 tahun. nasib baik masih ada golongan guru yang pakar dalam satu2 bidang.....

So... saya rasa tak begitu adilah kalau kite buat perbandingan.lebih tepat di mana ada kekosongan subjek, calon yang major subjek tersebut yang akan dipanggil untuk mengajar.
just my two cent comment.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082488s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list