Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
29693
View
311
Reply

- PTPTN -

[Copy link]

Author: sultana       Show all posts   Read mode

Post time 17-9-2006 11:11 AM | Show all posts
ptptn nie kalo kite smbng oversea pon die bg ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2006 03:27 PM | Show all posts
Originally posted by tuethierry at 5-9-2006 02:43 PM
Hari tu aku dah bayar ptptn through BCB online, tapi smp skrg ptptn ni tak bagik resit lagi...cemana ni? kena call ptptn ke or cemana?

no surat tawaran tu yg mnae ekk...mm..nak kena cek balik nih...lg sng kan guna e-channel..aku baru daftar e-channel nih.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2006 03:32 PM | Show all posts
Originally posted by iscol_klang at 17-9-2006 12:59 AM
aku nak citerkan pengalaman aku pasal ptptn ni jugak & observation aku terhadap kawan2 aku yg amik ptptn...

aku dapat half loan ptptn, maknanya setiap sem kalo orang lain biasa dapat RM3000, ...

tu la namanyer org kaya yg xsedo diri dan very selfish...
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2006 07:47 PM | Show all posts
Originally posted by Acong at 14-9-2006 01:58 PM

* Nasihat aku, tak perlu email laa...... tipon terus je..... email aku hantar kat diorg zaman tok kaduk pung tak reply....  
...



heheh...aku anta emel esknya da terbalas...rezki aku kot :nerd:
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2006 04:21 PM | Show all posts
Originally posted by esbestos at 20-9-2006 07:47 PM



heheh...aku anta emel esknya da terbalas...rezki aku kot :nerd:


esbestos emel tanya pasal apa..kalo nak tanya no org tawaran bleh x..tatau yg mana satu
Reply

Use magic Report

ladyvedt This user has been deleted
Post time 21-9-2006 10:44 PM | Show all posts
assalamualaikum..
eemmm..nak kutuk PTPTN..diorang jugak bagi pinjaman time belaja dulu..i'm not the type of person yang menghabiskan duit loan sesuka ati time belaja dulu..tetukar hphone pun tak pernah..shopping/jenjalan pun jenjarang berlaku..maner leh pi invest gua invest..maner leh simpan gua simpan...tak banyak maner la nak invest+simpan pun..grad 2002 almaklum lah dengan susah nak cari keje nye..menganggur la jugak ala-ala setahun sampai abis la duit simpanan PTPTN tuh and FYI sejak gua grad sampai 2004 kot gua memang tak dapat surat nak suh buat payment sbb alasan PTPTN sendri da bg pinjam sendri bayar(memang ader dalam aggreement 6 month after grad kena bayar) ..dapat keje..gaji serendah RM800 kot..macam maner nak bayar PTPTN??..serius tak mampu nak bayar RM 200  permonth..(memang nak bayar sbb gua tau ramai gila adik-adik kat luar saner nak guna gak PTPTN nih)...sbb risau Interest naik gua bayar skali memula ala2 RM 200+nak active kan pembayaran ...pastuh diam jee...hehehe aleh-aleh surat sampai nak payment lagik...last year gua bayar rm1k sampai skang diam je...resit pun tak dapat..yang bengang nye my sis yang on n off bayar tiap2 bulan sedap je dapat statement of account yang cun melecun bentuknya...gua habuk pun takdak...maybe dia nak payment slalu-slalu..tak nak payment selepuk kot...next month maybe byr sikit lagi kot..tapi till now friendly speaking I still can't afford to pay RM200 per month..gaji gua seciput..(-tapi gua still bersyukur dari org lain yang still tak keje kat luar sane)..aarrrggggghhhhh!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2006 09:48 AM | Show all posts
Originally posted by bebey84 at 21-9-2006 05:21 PM


esbestos emel tanya pasal apa..kalo nak tanya no org tawaran bleh x..tatau yg mana satu



aah aku tnya psl surat tawaran tu la...klu ko ade simpan surat agreement yg mase mule2 ko apply PTPTN tu dulu..ade kat atas sblh kanan nyatakan no surat tawaran...x pun mase ko emel tu nnt ko bg butiran seperti nama penuh,IC tu jek...


ni aku bg emel nye : raindy@ptptn.gov.my cc kn skali kat penyata@ptptn.gov.my

Selamat Berjaya..
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2006 04:07 PM | Show all posts
Originally posted by esbestos at 22-9-2006 09:48 AM



aah aku tnya psl surat tawaran tu la...klu ko ade simpan surat agreement yg mase mule2 ko apply PTPTN tu dulu..ade kat atas sblh kanan nyatakan no surat tawaran...x pun mase ko emel tu nnt ko ...


MACEH ESBESTOS..SAYA DAH EMEL DAH..KALO DIE JAWAB..ADE HARAPAN SAYA START BYR TAHUN NI..KALO TAK TAHUN DEPAN LAA.HIKHIHK...:pmuka::pmuka:
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2006 09:48 AM | Show all posts
Originally posted by Acong at 14-9-2006 12:58 PM

http://epay.ptptn.gov.my/loan/ptptnlogin.jsp

Sila hubungi hotline BPKB 03-2098 3906/3907/6464/6468 atau e-mail ke upkb@ptptn.gov.my untuk mendapatkan nombor pin bagi membolehkan tuan/puan memb ...


no pin bole dpt kat penyata tahunan yg diterima melalui pos...baca kat sebelah kanan atas sekali..gunakan no tersebut untuk menyemak baki terkini secara online...saya pegi bayar kat ofis ptptn sendiri sbb trus dpt resit bayaran..x payah tunggu diorg pos.
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2006 12:52 AM | Show all posts
no surat tawaran ptptn tu sama ke dgn no pinjaman? sape tau?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2006 04:51 PM | Show all posts
no surat tawaran yg ade dlm borang pinjaman tu ler..aku pon xsedar..cek2 rupenyer ade..eniway..dorg ada balas sy emel ari tu..kuikui kene byr la gamaknya
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2006 09:52 AM | Show all posts
Originally posted by bebey84 at 9-10-2006 05:51 PM
no surat tawaran yg ade dlm borang pinjaman tu ler..aku pon xsedar..cek2 rupenyer ade..eniway..dorg ada balas sy emel ari tu..kuikui kene byr la gamaknya



hehe..bgusla da stat kena byr :pmuka:

tnya skit ..korang ade dpt statement PTPTN x yg latest...aku dpt smlm...skali tngok smakin bertambah lak loan aku..mane x nya yang interest 3% tu keatas baki setiap bulan eh .. aku ingtkn baki stiap taun huhu....da stiap bulan plus slm RM40+ kirenya kalau aku byr RM200 every month same mcm aku byr RM150 je la :geram:
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2006 02:32 PM | Show all posts
nak tanye sikit...kalo nak byr guna maybankU2 online tu ade tak apa2 service charge??
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2006 02:50 PM | Show all posts
Originally posted by a_mou at 11-10-2006 02:32 PM
nak tanye sikit...kalo nak byr guna maybankU2 online tu ade tak apa2 service charge??


kalu ikut surat yg ptptn bagi, maybank2u kena caj bank singgit..
bcb lima ploh sen..
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2006 03:14 PM | Show all posts
ade tak yg pree...satu sen pon kalo kumpul leh wat banglo taww..kata haji bakil..ekekek..aku punya statement smp umah lama aku..tukujut..dr rm15k..jd rm 15.187.50..huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2006 02:42 AM | Show all posts
dulu aku ingat untung la pasal ptptn tak kira sejumlah RM5000 dari total yg aku pinjam mase diploma walaupun diorg tambah rm3250 utk degree. skali tahun ni die buat pelarasan masuk balik pulak benda tu geramnya aku. tapi cara die buat pelarasan tu tak betul sebab yg sepatutnya ditambah di bahagian diploma dan ditolak dibahagian degree. tapi diorg buat yg sebaliknya. jadi hasilnya bertambah la kos operasi yg aku kena bayar. sepatutnya bahagian yg dibayar terlebih dahulu, bahagian tu la yg ditambah, sebab ianya akan mengurangkan kos operasi tapi oleh kerana bahagian diploma tu ditolak dengan jumlah yg sedikit jadi bahagian pinjaman yg satu lagi akan menjadi besar dan besar lagi dan besar lagi.


kiraan bayaran bulanan utk 10 tahun memang dah dikira awal awal apabila kita issue untuk buat bayaran kembali. it consist of pinjaman yg dibuat + kos operasi. mcm aku yg ade dua pinjaman so diorg dah tambah kedua-dua pinjaman dan kos operasi kedua duanya menggunakan reducing balance. setelah dikira secara anuity npv jadilah payment yg perlu dibayar oleh kita setiap bulan.
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2006 02:47 AM | Show all posts
aku tolak bayaran kembali pinjaman  melalui gaji.. tak best pasal jadi sikit.. dah la gaji kerja kerajaan ni sikit, lepas tu aku ambik skim kwsp pulak tu, jadila gaji bawah 2000. sedih betul laa
aku ingat nak tukar balik la skim kwsp kepada skim pencen... tapi tak boleh....waaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2006 03:19 PM | Show all posts
baru2 ni kuar paper, ketua ptptn mengak yg 'administration charge' tu sebenarnye 'interest', tapi diorang tukar istilah utk menepati kehendak syariah..cewaaahhhh, senangnye nak tipu Tuhan kalo camtu, dia ingat Tuhan tu bodo cam dia ke...kalo dah interest lagi banyak dari principal, takyah label la dgn nama ape pun, tetap zalim namanye...aku tanye ramai lecturer aku, kalo nak buat admin. charge pun, kadarnye tak sepatutnye melambung sampai mcm tu skali...ala, berape sangatla servis charge pun kan, kalo bayar RM50 servis charge RM5 pun acceptable lagi...tapi based on table yg the star tunjuk semalam---

anggaran hutang: RM15,000
bulan pertama tahun pertama
bayar: RM54.15
principal: RM16.65
admin. cost: RM37.50

bulan pertama tahun ke-2
bayar: RM54.15
principal: RM33.41
admi. cost: RM36.99

- maknanye secara kasar tahun pertama RM200 utk bayar hutang yg sebetulnye, tapi RM450 utk bayar bunga jek...

kalo bayar lebih, contohnye RM100 sebulan

bulan pertama tahun pertama
principal: RM62.50
admin. cost: RM37.50

bulan pertama tahun ke-2
principal: RM64.40
admin. cost: RM 35.60


of coursela towards tahun yg ke-10, admin cost tinggal 50 sen jek...
dan bile dibandingkan table antara yg bayar RM50 & yg bayar RM100 sebulan, sebenarnye yg bayar RM50 bayar lebih RM820 compare dgn yg bayar RM100...jumlah interest yg pembayar RM50 kena bayar ialah RM2,939.70 (almost 20%) dari hutang sebenar RM15,000, yg pembayar RM100 pulak RM2,189.46 (almost 15%) dari hutang sebenar RM15,000
yg ni pun sebenarnye atas assumption yg student akan start bayar lebih RM50 menjelang tahun ke-2..kalo statik je pembayaran sampai tahun ke-10, mencanak2 lagi la interestnye...

tapi tu baru yg berhutang RM15,000, rata2 student berhutang RM24,000 (setahun RM6,000 x 4 tahun)...kira sendirila towards tahun yg ke-20, atau tahun yg ke-15...
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2006 03:28 PM | Show all posts
aku bayo ikut suke jek..kalau ada duit aku bayo rm1k sebulan, kalau rezeki skit bayo rm300, kalau takde duit sesen aku tak bayo bulan tu..boleh ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2006 12:41 PM | Show all posts
Originally posted by miss_comel at 23-10-2006 03:28 PM
aku bayo ikut suke jek..kalau ada duit aku bayo rm1k sebulan, kalau rezeki skit bayo rm300, kalau takde duit sesen aku tak bayo bulan tu..boleh ke?

ntah laa.......... aku bayor ikut suka aku.... kekadang RM300.... pagi tadi baru je bayo RM400 lak..... ekekeke!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084632s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list