Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
29379
View
311
Reply

- PTPTN -

[Copy link]

Author: sultana       Show all posts   Read mode

lenori This user has been deleted
Post time 9-11-2005 09:23 PM | Show all posts
maybank2u buat bill payment. tp cek dulu ngan ptptn klu ada reference, karang bayor free je..
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2005 01:09 AM | Show all posts
Originally posted by BellaDeLaRossa at 26-10-2005 09:46 PM



hantar surat rayuan kepada ptptn...ckp nak tangguh brp thn...me dulu ckp tangguh 3 thn...sambung belajar...


yup..kalo tak reti karang ayat kt website ptptn www.ptptn.gov.my   ader borang utk didownload...hmm baru ni ader gak tukar alamat...just buat surat rasmi inform kt diorg...kalo nak pos surat or borang kt diorg tu better guna pos laju ke ekspress takut pos besa ni tak sampai ke tak terlayan ker aper.
Reply

Use magic Report

senang This user has been deleted
Post time 5-12-2005 11:23 AM | Show all posts
sesiapa yang pinjam ptptn, kao orang ada terima stament tak? seorang kawan saya terima statement baru-baru ini, dia kata ada charges for late payment, dia hanya bayar satu bulan sahaja dan tambahan interest adalah sebanyak RM60 .....banyaknya.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2005 11:54 AM | Show all posts
Originally posted by mulanis at 26-10-2005 09:41 PM


mulanis pun byr melalui maybank2u tapi tak pernah dpt surat ckp "kami sudah terima bayaran melalui bank"..ke mulanis dh masuk salah akaun? :hmm: camne nak check? dah 5 bulan membayor  ...


dear mulanis,

saya dah lama bayar ptptn ikut on-line maybank sejak 2002, tapi nanti nak tukar bcb lak. saje coz gaji mmg ikut bcb. sebenarnye ptptn nie bg statement 3 tahun sekali. kalau nak tgk annual statement, pegi kat http://www.emoe.gov.my/ptptn/
nak tgk statement nie kena guna no. pin. no pin nie minta kat ptptn (tipon sane lah). kat situ boleh view dr 1st year kita bayar sampai lah sekarang.

saya tau sebab saya baru dpt statement dr ptptn. dia ada bg keterangan sekali pasal nak check bayaran on-line.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2005 01:24 PM | Show all posts
Originally posted by butterfly_23s at 7-1-2005 02:46 PM
hah...aku bru lps call ptptn td...
mmg btul la...
bayar 6 bln slps 6 bln grad..
yg 3 thn tu,
dorg xconfirm lg.
tp yg pstinye...
kalo grad thn 2004, dia pnye bunga trun kpd 3%.


kalu grad taun 2003 same jer la erk? :cry:
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2005 01:29 PM | Show all posts
Originally posted by shinichi at 31-12-2004 11:09 PM
boleh. minta tangguh bayar pun boleh.

kena call ptptn, pastu buat surat


ade cth ker srt mntk kurgkan monthly payment tur :malu:
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2005 09:39 AM | Show all posts
Originally posted by zuil at 5-12-2005 11:54 AM


dear mulanis,

saya dah lama bayar ptptn ikut on-line maybank sejak 2002, tapi nanti nak tukar bcb lak. saje coz gaji mmg ikut bcb. sebenarnye ptptn nie bg statement 3 tahun sekali. kalau nak tgk annual statement, pegi kat
http://www.emoe.gov.my/ptptn/
nak tgk statement nie kena guna no. pin. no pin nie minta kat ptptn (tipon sane lah). kat situ boleh view dr 1st year kita bayar sampai lah sekarang.


aku tiap2 hari aku bukak laman web ni..naper x leh bukak pun..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2005 11:37 AM | Show all posts
tapi kenapa dalam statement ptptn tuh, ader service charge base on balance...kalo camtuh, bile utang nak abih???
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2005 09:06 PM | Show all posts
ha ah la...kalau kita bayar on time tiap2 bulan pun masih ada service charges ker?

letih la macam ni....mana laa ada duit nak bayar on the dot semuanya...kalau kita berhenti 1-2 bulan dia charge jugak ker kos pentadbiran tu?


esok me nak gi ptptn....nak gi tanya kat org tu betul2!

[ Last edited by finnie at 6-12-2005 09:09 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2005 09:09 AM | Show all posts
ok gak tu..ko tanya betul2 nanti ko leh terang kat sini..kos pentadbiran tu tetap ada atau just utk yang delay atau lambat bayar jer? aku x start bayar lagik nih..bila aku tgk statement..mak aihh tiap2 bulan naik 40 hinggit lebih..letih den..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2005 11:38 AM | Show all posts
aku baru check penyata by online tuh...naper cam tuh ekk.. aku sepatutnya pinjaman abih tahun 2002.. tapi 2003 ada lagik 'pinjaman pelajar'...2005 ada lagik ' pinjaman pelajar'...
katanya mulai 1 januari semua peminjam dapat 3% kos pentadbiran.. macam mana kiranya ya.. contohnya 21 ribu pinjaman .. 3% dari 21 ribu baru RM6.30 sebulan tapi naper sampai 40 hinggit lebih..
aku ada wat pinjaman tambahan 3500.. akaun disaperatekan..so penyata satu dapi dibahagi 2..3500 pun sebulan 8 hingit kos pentadbiran..poning den
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2005 04:48 PM | Show all posts
[quote]Originally posted by finnie at 6-12-2005 09:06 PM
ha ah la...kalau kita bayar on time tiap2 bulan pun masih ada service charges ker?

letih la macam ni....mana laa ada duit nak bayar on the dot semuanya...kalau kita berhenti 1-2 bulan dia charge ... [/quote

go finnie :pompom: :pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2005 04:50 PM | Show all posts
Originally posted by kembara at 7-12-2005 09:09 AM
ok gak tu..ko tanya betul2 nanti ko leh terang kat sini..kos pentadbiran tu tetap ada atau just utk yang delay atau lambat bayar jer? aku x start bayar lagik nih..bila aku tgk statement..mak aihh t ...


: : naik rm40!! biar benar..:cry: :cry:
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2005 09:09 PM | Show all posts
Originally posted by dainese at 6-12-2005 11:37 AM
tapi kenapa dalam statement ptptn tuh, ader service charge base on balance...kalo camtuh, bile utang nak abih???


:setuju: sampai kiamat pun tak abih ni...ptptn debit RM40-60 setiap bulan ke dlm akaun. mulanis mmbayor cuma RM 50 atau RM 100 aje (mengikut my kemampuan dan telah dipersetujui oleh ptptn pun)...kesudahnya tak luak le hutang teman ni
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2005 08:44 AM | Show all posts
auh bila lah dapat bayar PTPTIPU mie
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2005 05:26 PM | Show all posts
Originally posted by mulanis at 8-12-2005 09:09 PM


:setuju: sampai kiamat pun tak abih ni...ptptn debit RM40-60 setiap bulan ke dlm akaun. mulanis mmbayor cuma RM 50 atau RM 100 aje (mengikut my kemampuan dan telah dipersetujui oleh ptptn pun). ...


biar benar!!
:

terukla kalau macam ni..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2005 11:33 PM | Show all posts
Originally posted by senang at 5-12-2005 11:23 AM
sesiapa yang pinjam ptptn, kao orang ada terima stament tak? seorang kawan saya terima statement baru-baru ini, dia kata ada charges for late payment, dia hanya bayar satu bulan sahaja dan tambahan ...



aha dpt gak statement dr ptptn..yg tiap2 bulan betambah tu kan diaorg kira caj pentadbiran..tapi makin bertambah...kalo kita start bayar rasanya caj dia akan berkurangnya..btol ker?..ader sape paham tak?
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2005 05:58 PM | Show all posts
mmg berkurangan tapi mcm mulanis ni byr rm 50 je sebulan, pengurangan cuma 3 sen aje. kalau byr rm 100 kurang 6 sen, dan begitulah seterusnya........
yg tak puas hati, mulanis grad bulan ogos 2004. dapat surat soh byr blk pada mac 2005. mulanis start membayor pada april 2005..tapi caj kos pentadbiran tu dimulakan pada januari 2004! ptptn dah start caj sebelom mulanis grad pun! sebelom mulanis dapat surat pun!sdgkan sblom mac 2005 diorg tak buat keje pun!nf:

[ Last edited by mulanis at 11-12-2005 07:42 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2005 12:16 PM | Show all posts
Originally posted by ahlam_nabiha at 10-12-2005 11:33 PM



aha dpt gak statement dr ptptn..yg tiap2 bulan betambah tu kan diaorg kira caj pentadbiran..tapi makin bertambah...kalo kita start bayar rasanya caj dia akan berkurangnya..btol ker?..ader sap ...


a'ah tuler namenye baki berkurangan.betul kate mulanis kite byr rm100, caj pentadbiran rm36.11.kire same mcm kite byr 63.89 jer :cry: :cry: ntah bile nak abis :kant:
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2005 12:17 PM | Show all posts
caj pentadbiran tu 1% atau xde lgsung lg baik
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093002s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list