Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
29377
View
311
Reply

- PTPTN -

[Copy link]

Author: sultana       Show all posts   Read mode

hurts This user has been deleted
Post time 16-7-2005 11:22 PM | Show all posts
nape adik aku dia wat diploma kat utm
tp dpt ptptn 3ribu jek utk 3 tahun?
dulu aku wat diploma dpt rm15ribu utk 3 tahun..
releven ke bg pinjaman ciput tuh jek?
xphm aku.. 3 ribu utk 3 thun..
nak bayo yuran every sem pon xcukup
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2005 01:01 AM | Show all posts
Originally posted by millennium girl at 16-7-2005 08:10 PM:
awat lama sgt kat usm tuh?amik kimia ke?fizik ke? slalunye course2 tu ramai yg amik lebih sem


mambo amik course 4 tahun.
campur 1 sem persediaan/ nov intake
semua skali 9 sem.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2005 01:02 AM | Show all posts
Originally posted by hurts at 16-7-2005 11:22 PM:
nape adik aku dia wat diploma kat utm
tp dpt ptptn 3ribu jek utk 3 tahun?
dulu aku wat diploma dpt rm15ribu utk 3 tahun..
releven ke bg pinjaman ciput tuh jek?
xphm aku.. 3 ribu utk 3 thun..
n ...


mungkin itu half je kot.. bukan full loan..
agaknya la..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2005 06:38 PM | Show all posts
aku mintak tangguh.... sbb aku sedang further....
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2005 11:47 AM | Show all posts
Originally posted by katak_kiut at 2005/1/12 01:38 PM:


mula lah dengan sedikit daripada takde langsung
lama2 jadi bukit

dengar gak citer camnih...klau kite tunggu surat sampai alamatnya bayar bunga lebih laa...kawan fin nasihatkan pada siapa yg tak dapat surat tu lg better kol ptptn terus sebab takut tungakan banyak,

fin sampai sekarang ni tak dapat2 surat lagi, kawan2 lain semua dah dapat. ada member kata kita tak dapat surat sebab fin wat pinjaman masa semester 6 bukan semester 1 cam dorang.tapi takut jugak laaa tunggakan banyak.

kalau ikutkan kena bayar sebulan RM131
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2005 11:51 AM | Show all posts
sapa yg nak check status tu gi kat sini...http://www.ptptn.gov.my/
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2005 12:16 PM | Show all posts
waktu diploma ku buat loan ptptn RM 10,000... pastu sambung degree... masa tu aku buat penangguhan.... so, diorg bg aku tangguh lagi 4 tahun... next year bulan 2 baru kena byr.... kiranya lepas sthn aku keje baru start bayor...
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2005 01:39 PM | Show all posts
aku lagi best, 2 tahun pertama aku buat degree in biochemisrty, buat pinjaman ptptn...nak masuk tahun ketiga aku dah lingkup. so aku tukar amik degree science with education major biology..so aku amik biasiswa kpm...skang aku dah abis study, aku dapat surat saman dari ptptn kene bayar gantirugi rm21,000...mak aiii  terkejut aku sb langgar kontrak... apo nak buek..

skang aku jadi cikgu, posting kat sarawak...dapat la elaun wilayah..boleh la bayo balik pinjam  ptptn n bayo kereta aku tuh...gaji basic aku simpan la..sb kat sini takde bende aku nak shoping pun..duk nyumpit jer..hehehe ..tak sabo lak nak tuka ke semenanjung..tapi gaji kat sini best lak....
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2005 02:26 PM | Show all posts
bukan ke start bayar selepas 3 taun????.. yg 6 bulan tu dah dimansuhkan kan??
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2005 09:38 PM | Show all posts
aku dah dapat surat suruh bayar...dia bagi pilihan nak bayar sendrik ke nak bayar potong gaji...so i choose bayar sendrik, boleh guna maybank2u jugak...ingat september ni nak start bayar...adoi la liatnya...
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2005 12:35 AM | Show all posts
Originally posted by miss_sepet at 3-9-2005 09:38 PM
aku dah dapat surat suruh bayar...dia bagi pilihan nak bayar sendrik ke nak bayar potong gaji...so i choose bayar sendrik, boleh guna maybank2u jugak...ingat september ni nak start bayar...adoi la  ...


hahah.. liat jugak nak membayar duit PTPTN, tapi dah tanggungjawab kita.. utang mesti diselesaikan.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2005 09:37 PM | Show all posts
tu la...nasib baik aku utang tak banyak
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2005 02:49 PM | Show all posts
Originally posted by miss_comel at 3-9-2005 01:39 PM
aku lagi best, 2 tahun pertama aku buat degree in biochemisrty, buat pinjaman ptptn...nak masuk tahun ketiga aku dah lingkup. so aku tukar amik degree science with education major biology..so aku a ...


so skrg ni ko kena byr camne?..dia suruh byr sekaligus atau byr bulan2...
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2005 11:32 PM | Show all posts
Originally posted by flowerjun at 5-9-2005 02:49 PM


so skrg ni ko kena byr camne?..dia suruh byr sekaligus atau byr bulan2...



memula depa suh bayo habis la rm 21 k tuh...oitt aku mane ader duit cash byk gitu..so aku buat rayuan depa suh aku bayo rm 800 tiap bulan..aku tak puas hati depa suh bayo rm 400 tiap bulan..ok la..nasib aku dpt elaun wilayah sb posting kat saarwak ..kalau tak .......
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2005 08:24 AM | Show all posts
Originally posted by miss_sepet at 4-9-2005 09:37 PM
tu la...nasib baik aku utang tak banyak


Miss. utang PTPTN banyak ke? Tsunade utang rm15000 masa amik dip + rm17000 masa amik degree. Kena bayar bulan2 rm200++..  

ff:
Macam manalaaa aku nak kawen ni.. Duit tak pernah2 cukup!
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2005 12:33 AM | Show all posts
Originally posted by tsunade_sama at 7-9-2005 08:24 AM


Miss. utang PTPTN banyak ke? Tsunade utang rm15000 masa amik dip + rm17000 masa amik degree. Kena bayar bulan2 rm200++..  

ff:
Macam manalaaa aku nak kawen ni.. Duit tak pernah2 cukup!


utang  rm21 000 jer, tapi dah langgar kontrak sb tukar kos..ptptn suh aku baya rm 21000 habis...takde ansuran...tapi sb aku merayu depa suh bayo bulan2 rm 400..
Reply

Use magic Report

ernz21581 This user has been deleted
Post time 8-9-2005 03:01 PM | Show all posts
saya sedang bayar..RM100 sebulan.....dari maybank2u...lepas 5 bulan dia hantar surat...dia cakap...kami sudah terima bayaran melalui bank...sila teruskan pembayaran sehingga langsai hutang2. so...saya pun teruskan pembayaran lah...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2005 08:57 AM | Show all posts
Originally posted by ernz21581 at 8-9-2005 03:01 PM
saya sedang bayar..RM100 sebulan.....dari maybank2u...lepas 5 bulan dia hantar surat...dia cakap...kami sudah terima bayaran melalui bank...sila teruskan pembayaran sehingga langsai hutang2. so...s ...


aaa??? seratus aje? berapa banyak hutang dengan PTPTPN?

:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2005 12:58 PM | Show all posts
aku lagi teruk kes nya..baru grad last two month tapi mo tahu..ptptn aku last dapat 2003..aku extend 1 more year utk grad cos tak lepas 2subject.. sekarang nie baru dapat keja otu pun tak cuku[ nak makan byr sewa tambang and everything..macamna nie?dah 2 tahun tertunggak..kira ke 2 tahun tertunggak tu kalo keja baru start 1 month ago?konfius nie..apa nak bgtau gan ptptn?
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2005 01:29 PM | Show all posts
aku sekarang dah extend..buat part time, aku anak yatim...ada harapan ke mohon PTPTN untuk
setahun aje? Sebelum nie tak mohon...

Nak duit....tak keje..waaaaa:cry:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.075982s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list