Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
29692
View
311
Reply

- PTPTN -

[Copy link]

Author: sultana       Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-12-2004 09:15 PM | Show all posts |Read mode
Aku baru habih blajar bulan Oktober tahun lepas, grad bulan 4. Kerja dah dapat dah, tapi bila kira2 gaji tak cukup da... nak menampung kehidupan dan bayar ptptn... walaupun 200 ringgit sebulan rasa payoh bebenor nak bayar, masih kurang stable lagi... baru 6 bulan kerja... Hari tu aku ada dengar start bayar lepas 3 tahun kerja. Kira reasonable la tu... at least stable sikit. Hari tu aku extend 1 sem... hutang org aku buat study masa extend pun tak berbayor lagi. Ramai lagi member yg menganggur... Korang rasa after 6 bulan grad, reasonable ke nak start bayor, memandangkan ada ramai fresh grad yg tak dapat kerja, dan ada yang cam aku beruntung ada kerja tapi masih tak mampu nak start bayar... Ada ke korang pun sama masalah cam aku? apa korang buat ah??

[ Last edited by  dexa at 5-1-2007 05:52 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2004 09:25 AM | Show all posts
tahle sultana.. aku dh grad dlm 6 bln lps, x bayar2 gak PTPTN tu lg..ingat nak start bayar nih..
erk..camne nak start baya PTPTN tu ek?kena kontek PTPTN ke?
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2004 09:48 AM | Show all posts
Aku grad tahun 2003, kalau ada duit lebih bayar ler...itu pon RM50 jek. Tgk ler aku budget kalau gaji naik thn depan, leh buat bayar PTPTN. Tak bayar kang....takut gelap lak masa depan bakal anak2 aku!!!
Reply

Use magic Report

eita This user has been deleted
Post time 29-12-2004 01:45 PM | Show all posts
eita pernah email ptptn pasal penanguhan ni..byk kali gak..tapi tak der respon..ieta nak masuk kpli, camner nak bayar....patutnya bulan 12 nie dah kena bayar...tension jugak.....nanti lau tak bayar kata kita tak nak bayar..eita grad 2002..dpt penangguhan 2 tahun..lau tak 200 selama 10 tahun sekarang dekat 300 selama 8 tahun.ni dah sambung maktab tak tau ler camner...tangguh setahun lagi kot.......nampak gaya dekat 400 selama 7 tahun.........kata nak kurangkan interest tapi tgk camtuh jugak....
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2004 02:49 PM | Show all posts
emel ptptn mmg x de respon punye, sbb ari tu aku kol ptptn, depa kata website, emel sumer mmg down.

kalo ikut agreement yg kita sign dulu (kertas kaler biru tu), perjanjian pembayaran semula pinjaman ialah 6 bulan selepas tamat belajar, ataupun sebaik bekerja; yang mana terdahulu.

selepas tempoh tersebut, kita akan bayar jumlah pinjaman yang diterima berserta tunggakan iaitu jumlah patut bayar sebulan tu dikalikan dgn setiap bulan yg bergerak.

oleh itu, lebih baik sekiranya kita mula buat pembayaran, walau dalam kuantiti yg sedikit. sekurang2nya dapat mengelakkan dari membayar tunggakan.

boleh berhubung dgn ptptn di general line 03 - 2098 3731 / 3732 dan minta disambungkan dgn Unit Penguatkasaan dan Kutipan Balik (UPKB).

don't hesitate to pay back. sedangkan dunia lagikan pinjaman...

:lebai:
Reply

Use magic Report

eita This user has been deleted
Post time 29-12-2004 02:53 PM | Show all posts
thanks..nanti eita nak call....risau sebenarnyer ........
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2004 03:16 PM | Show all posts
good. memula dulu aku jenis amik pendekatan x de surat, diam je la. pastu ada sorang member ni cakap, "ye la.. tp kat akhirat nanti..."

terus insap kejap2 tu jugak :bgrin:

all the best :ah:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-12-2004 09:39 PM | Show all posts
Originally posted by shinichi at 29-12-2004 03:16 PM:
good. memula dulu aku jenis amik pendekatan x de surat, diam je la. pastu ada sorang member ni cakap, "ye la.. tp kat akhirat nanti..."

terus insap kejap2 tu jugak :bgrin:

all the b ...



ala, bukannya takmoh bayar da... cuma tak mampu jek sekarang... gaji seciput, living cost very high.... camane ? Takpe ah... memandangkan ramei lagi yg cam aku gak, aku pun buat dek dulu ah... :lol Kalau nak kena saman pun ramai2... ye tak? :lol
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2004 10:16 PM | Show all posts
ok la tuh. yg aku dengar mmg ramai nak buat2 senyap je, termasuk la aku dulu :lol
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2004 01:45 AM | Show all posts
bukan ke hal pembayaran loan PTPTN selepas 6 bulann abis blaja
dimansuhkan .. sebb membebankan student

ni cite terbaru ...
pd student yg cgpa bawah 2.30
PTPTN takkan bg duit loan ...
maknanya loan student tu tergantung wat sementara waktu
kalau student tu dpt maintain cgpa dia tiap2 semester
loan PTPTN akan diberi cam biasa ....

ni utk meringkan beban PTPTN utk menyalurkan duit loan pd student
tak kira la yg skrg atau in coming ....
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2004 11:35 AM | Show all posts
aku pon nak start bayar..tp tunggu aku abis KPLI dulu..hehe..walau camne pun aku nak tepon no PTPTN tu..ingat nak bayar sikit2 dulu sekadar termampu..
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2004 03:02 PM | Show all posts
[quote]Originally posted by fly_in_d_sky at 30-12-2004 01:45 AM:
bukan ke hal pembayaran loan PTPTN selepas 6 bulann abis blaja
dimansuhkan .. sebb membebankan student

refer agreement
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2004 10:45 AM | Show all posts
Originally posted by sultana at 2004-12-29 09:39 PM:



ala, bukannya takmoh bayar da... cuma tak mampu jek sekarang... gaji seciput, living cost very high.... camane ? Takpe ah... memandangkan ramei lagi yg cam aku gak, aku pun buat dek dulu ah.. ...


Pendapat aku pulak, baik ko bayar sikit! at least RM50 jer ke sebulan daripada takde langsung. Sebab aku takut nanti dia sekat ko nak buat loan ker, mintak keje government ker...usah le plak. Dorang nih bukannya betul sangat. Kang nk buat something, jam jam tuh gak implement
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-12-2004 09:54 PM | Show all posts
Originally posted by katak_kiut at 31-12-2004 10:45 AM:


Pendapat aku pulak, baik ko bayar sikit! at least RM50 jer ke sebulan daripada takde langsung. Sebab aku takut nanti dia sekat ko nak buat loan ker, mintak keje government ker...usah le plak. D ...



Boleh ke main kurang2kan monthly payment ?
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2004 11:09 PM | Show all posts
boleh. minta tangguh bayar pun boleh.

kena call ptptn, pastu buat surat
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2005 01:24 PM | Show all posts
aku rasa aku takder masalah nak bayar.. pasal aku dulu mintak setengah jer loan... pastu tambah lagi faedah 3% jer, aku bayar lebih kurang rm70 jer sebulan. tak luak sangat lah gaji aku.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-1-2005 09:21 PM | Show all posts
Originally posted by shinichi at 31-12-2004 11:09 PM:
boleh. minta tangguh bayar pun boleh.

kena call ptptn, pastu buat surat



yelah, aku fax terus lah.
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2005 10:38 PM | Show all posts


(sonot plak babai2)
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2005 11:56 PM | Show all posts
aku utk dip still lom bayar sebab skrg further utk degree...aku pikir2 nanti nak baya pening gak kepale...diploma 15k+degree 21k...korang total up kanlaaa...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-1-2005 09:55 AM | Show all posts
Originally posted by senahsirap at 1-1-2005 11:56 PM:
aku utk dip still lom bayar sebab skrg further utk degree...aku pikir2 nanti nak baya pening gak kepale...diploma 15k+degree 21k...korang total up kanlaaa...



Aku ada gak member yg seangkatan ngan ko. Keluar U, kerja pun masih lum dapat lagi lepas dekat 6 bulan grad. Masa study hari tu, dok terpikir, kerja tadak lagi tapi hutang beribu-ribu atas kepala. Esok dah kerja lagi lah teruk... hu hu hu... hidup kena berhutang....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098565s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list