JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
44291
View
292
Reply

X Japan : Yoshiki composes Golden Globe Awards theme song

[Copy link]

Author: sLapshock       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-12-2004 08:18 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by Kittie at 15-1-2012 19:52

Ada sesiapa kenal kumpulan X Japan atau dikenali juga sebagai X sebelum tahun 1993 ?

Yoshiki : Drums, Piano, Composer, Leader
Toshi : Vocal
hide : Guitarist
Pata: Guitarist
Taiji : ex-Bassist
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2004 04:03 PM | Show all posts
Originally posted by sLapshock at 23-12-2004 08:18 AM:
Ada sesiapa kenal kumpulan X Japan atau dekenali juga sebagai X sebelum tahun 1993 ?

Yoshiki : Drums, Piano, Composer, Leader
Toshi : Vocal
hide : Guitarist
Pata: Guitarist
Taiji : ex-Bassist



saya!!! saya!!!! :clap::clap::clap::clap: lu nengok la profile wa hehehehehe. Sua jiwang habis.

How I get to know this band?
Dulu kan, memang tak pernah tau, the only Japanese band me follow up is Loudness aje.
Lepas tu 2001 gitu, me realise a lot of European metal sites, even Iron Maiden punya message boards, slalu cakap pasal this X Japan tau..
So me ingat ni cam band cam errr Earthshaker ke, EZO ke , Loudness ke, so me try download SILENT JEALOUSY.
Mak datok!!!!  The most fantastic song in the world siot...
So then me try download a few others, memang dorang versatile...
Lagu rock mampos, lagu metal, lagu ballad, lagu pop smua cam rojak...
So terus me jumpa boxset dorang comprimising all studio albums for a cheap price. Terus beli...Wah best sey...

Art of Life - 30minit of power gile...Everything ada la lagu tu...
Then from there me built up all their dvds and vcds ah...Ni pun masih miss, Art of Live masih takde...

tapi feveret, Tokyo Dome 92, yang Verge of Destruction punye show..Boleh main live 3 jam...

Then memang ah, me dah nengok footage Hide mati and the funeral, memang dorang is that big in Japan....
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2004 04:11 PM | Show all posts
late 80s early 90s...
tak salah ni gambar dalam inlet 1st official studio album Blue Blood.



[img][/img]

[ Last edited by deaf4ever on 23-12-2004 at 04:13 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2004 04:16 PM | Show all posts
[img][/img]
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2004 04:21 PM | Show all posts
ni lak zaman Jealousy album...
About 1992..
tu jam dah tone down sikit dorang punya kabuke concept..



[img][/img]

pata, yoshiki, taiji , hide, toshi


Lepas ni Taiji keluar, Health takeover Bass.

Taiji ambik tempat Masayoshi Yamashita main bass untuk Loudness..

[ Last edited by deaf4ever on 23-12-2004 at 04:30 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2004 04:27 PM | Show all posts
ni lak dah nak masuk zaman Dahlia in 1996 gitu...





[img][/img]
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2004 04:37 PM | Show all posts
The LAST LIVE.
show paling sedey aku pernah nengok...
Macam satu Tokyo Dome tu 50,000 orang smua nangis ramai2

X Japan announced dorang nak break up... Toshi punya isteri sudah buat trouble la, dia suruh Toshi jadi solo artist. Kalo sapa2 nengok ni concert ada satu part tu Yoshiki peluk TOshi kat atas stage, aku ada baca interview, actually Yoshiki nak tumbuk Toshi, pasal dia blame Toshi causing the band break up, :agr: tapi dia tak jadi and peluk Toshi instead.:hug:
Sedey siot nengok ni concert....
And then one year later Hide mati... commit suicide...
And so there will be no X Japan reunion....


Ni gambar dia, aku ingat pasal baju Hide ni stylo mylo tu malam...



[img][/img]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-12-2004 05:06 PM | Show all posts
Wow! I tak tahu ada die hard fan X kat sini. Aku pun die hard fan X jugak, tapi aku lebih suka X dari X Japan.

Nak hampir Semua, yeah 90% konsert aku dah tengok termasuk Art Of Life (Live) tahun 1993, memang power habis. Yoshiki punya drumming memang icnredible ah, abeh hide punya guitar solo. Memang aku respek habis akt X Japan nih, terutama si Yoshiki, lagu dia memang sedap. Lagu pertama aku Rose Of Pain.

Dia ni memang composer yang palis versatile dan talented bagi aku zaman ni, the only Rocker that wrote classical piece, its him, Yoshiki.

Lagu Rose Of Pain adalah actually dari lagu classical Fugue In Gm by J.S Bach tapi Yoshiki petik Fugue In Gm dan buat Rose Of Pain based on that classical song. Lagu Alive pulak adalah petikan dari lagu Moonlight Sonata by beethoven. Tapi Alive adalah versi baru Moonlight Sonata yanga da guitar solo dan lyric sama jugak macma Rose Of Pain.

Anyway, memang semua live diorang aku dah tengok, kecuali gig gig lama diorang tahun sebelum 87 dulu. Tapi aku ada dua gig diorang, Tahun 87, masa tu diorang tak popular lagi, lagu lagu diorang pun jenis heavy. Konsert diorang pun macam Gig gig biasa yang tiket dia $10 $15 ringgit. Tapi makin lama makin popular. Diorang kan THE FIRST ROCK BAND yang perform kat tokyo dome.

So yoshiki tu banyak buat projek ngan artis international, termasuk George Martin dan Roger Taylor (drummer band Queen). Aku dengar dia ngan Paris Hilton kawan baik.

Kau pernah dengar Rose Of Pain with Orchestra? Ini performance Rose Of Pain diorang dengar Orchestra mingiringi diorang akt belakang. Memang sempoi habis, everythign perfect. Its actually konsert "X with Orchestra" tapi tak eprnah release on DVD/CD only for Tv Performance. Tapi aku ada whole concert dia selama satu jam. Diorang main lagu Blue Blood, Kurenai, Rose Of Pain, Say Anything dan Endless Rain.

Ini aku ada upload MP3 "Rose Of Pain", kalau kau nak download ah, memang tak rugi. Power habis.

http://s10.yousendit.com/d.aspx?id=...F521FA5512BE0DE

Ini pulak Art Of Life, lagu paling panjang pernah Yoshiki buat. 30 minutes. Gitar solo kat dalam nih memang power. Memang setanding dengan Rose Of Pain.

http://meroigo.mine.nu/Sounds/xjp-aol.htm



Nanti aku ceritakan macam mana aku tahu pasal X Japan ni, panjang cerita dia ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2004 11:29 AM | Show all posts
aik. mana kau pergi?
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2004 11:46 AM | Show all posts
Originally posted by deaf4ever at 23-12-2004 04:03 PM:



saya!!! saya!!!! :clap::clap::clap::clap: lu nengok la profile wa hehehehehe. Sua jiwang habis.

How I get to know this band?
Dulu kan, memang tak pernah tau, the only Japanese band me fol ...


kat mana nak dapatkan mp3 diorang ni deaf?

berminat gak nak kenal ngan band ni...takkan asyik layan loudness je....:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2004 11:48 AM | Show all posts
Originally posted by sLapshock at 23-12-2004 05:06 PM:
Wow! I tak tahu ada die hard fan X kat sini. Aku pun die hard fan X jugak, tapi aku lebih suka X dari X Japan.

Nak hampir Semua, yeah 90% konsert aku dah tengok termasuk Art Of Life (Live) tahun ...


ni yang aku dapat bila masuk link yang ko kasi tu...

"Unfortunately, the link you have clicked is not available"...
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2004 12:27 PM | Show all posts
tq slapshock....

dah donlod lagu 'art of life'...memang best...mungkin sebab dah terbiasa dengar loudness so senang nak terima band nih..dan nampaknya band ni lebih variety muzik diorang berbanding loudness....


jarang dapat dengar lagu yang panjang camni...

cuma lagu helloween 'keeper of the seven keys' lebih kurang 27 minit dan lagu manowar 'achilles, agony and ecstacy in eight parts' lebih kurang 28 minit...yang biasa dengar...

cuma dalam lagu 'art of life' ni masa part piano tu yang agak meleret sikit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-12-2004 09:52 PM | Show all posts
Hmm, aku ada torrent file tapi nampak gayanyer dah takda seed. Lagu diorang memang sedap. DIorang ada baut dua jenis lagu Ballad dan Rock.

Lagu Art Of Life tu memang best, aku ada DVD version, aku tengok diorang main live. Memang betul best lah, part piano tu si Yoshiki ni main dengan penuh feelign dia. Macam nak passkan suata message.

Bila lagu rock yoshiki akan main drum bila lagu ballad yoshiki akan main piano. Aku suka tengok dia maind rumd an piano. Memang berbakat lah dai nih, dah lah semua lagu X Japan dia yang buat, main piano bagus pulak tu. Adalah sampai tahap Maksim main piano. Main drum dai jangan cakap lah. Kalau korang downlaod art of life dah cukup dahd engar drum diorang.

Anyway, korang boleh try WINMX dan SOULSEEK. Memang BERLAMBAK LAMBAK lagu diorang. Type jer xjapan.

Ini lagu yang aku reccomend.

Genre: Rock

1.Kurenai
2.Rose Of Pain
3.Weekend
4.X
5.Silent Jealousy
6.Rusty Nail
7.Blue Blood
8.Sadistic Desire
9.Alive
10.Orgasm

Genre: Ballads (Warning, boleh buat anda menagis)

1.Unfinished
2.Tears
3.Say Anything
4.Crucify My Lovehttp://www.cari.com.my/classified/
5.Forever Love
6.Endless Rain
7.Voiceless Screaming
8.Longing

Dulu aku paling benci dengar lagu yang ada piano. Boleh buat tidur. Tapi Yoshiki nyer ni ada sikit lain piano dia.
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2004 10:58 PM | Show all posts
Originally posted by valkries at 28-12-2004 11:46 AM:


kat mana nak dapatkan mp3 diorang ni deaf?

berminat gak nak kenal ngan band ni...takkan asyik layan loudness je....:bgrin:



Valkries ko ada email yahoo tak?

yahoo free email storage banyak , aku bleh email ko...
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2004 10:59 PM | Show all posts
yang lagu " Stop Bloody Rain " tu, apa eh? lagu X kan?

tu lagu tak pernah officially released ke apa? kenapa lagu best cam gitu tak pernah released?
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2004 08:27 AM | Show all posts
Originally posted by deaf4ever at 28-12-2004 10:58 PM:



Valkries ko ada email yahoo tak?

yahoo free email storage banyak , aku bleh email ko...


email aku...va1kries@yahoo.com

tq in advance..


kasi la seberapa banyak lagu yang boleh...:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2004 08:36 AM | Show all posts
aku dah try donlod banyak lagu diorang melalui KAZAA tapi cuma lagu 'endless rain' je yang sangkut ..itu pun instrumental punya...

atau mungkin kena donlod malam kot sebab waktu siang orang jepun tak ramai online...:bgrin:..hehehehe..pandai pandai je..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-12-2004 09:52 AM | Show all posts
Originally posted by deaf4ever at 28-12-2004 10:59 PM:
yang lagu " Stop Bloody Rain " tu, apa eh? lagu X kan?

tu lagu tak pernah officially released ke apa? kenapa lagu best cam gitu tak pernah released?


Ok, lagu "Stop Bloody Rain" ni ada lagu "Indies" diorang atau kat malaysia dipanggil Underground. Sebelum X / X Japan ni popular, diorang dah popular kat city diorang iaitu Chiba tempat dimana Yoshiki dan Toshi lahir. Dari kecik tahun 1982 diorang adah ada band sendiri. Waktu tu nama band dia Noise, kemudian Dynamite dan akhir sekali X pada tahun 1985.

Waktu sebelum 1987, band member X adalah Jun, Hikaru, Toshi dan Yoshiki. But, before/after that ada jugak banyak member lain seperti Atsushi dan amcam2 lagi. Tapi gitaris X yang popular adalah Jun.

Tapi, in 1987 Jun decided untuk quit X sebab si Yoshiki ni nak pergi jauh, nak masuk dalam major scene. Diorang taknak lagi jadi underground. Diorang nak release album dan jual seluruh Jepun. Jun tak bersetuju kerana dia lebih suka udnerground, Yoshiki pulak nak kan popularity dan duit dan membuatkan bandnya labih maju. Keluarlah Jun, dan pada tahun 1987, Pata dan Hide dan Taiji join X.

Pada tahun 1987, takda satu record label pun nak sign diorangs ebagai artist kerana image diorang yang pelik dan lagu diorang yang laju/brutal (Waktu tu bukantrend lagu lagu laju nih dan image berambut panjang dan make up seperti perempuan adalah sesuatu yang pelik bagi diorang).

So Yoshiki bukak record label dia sendiri iaitu EXTACY RECORDS (memang idea yang bijak, dan sekarang extacy record dah ada office kat L.A). Diorang release their first album "Vanishing Vision" under record label diorang. Tapi masa tu EXTACY RECORDS ni company budget, recording device diorang tak bagus. So boleh engar lah diff album VANISHING VISION dari album album diorang yang lain.

Only apda tahun 1989, Sony Record accept diorang sebagai artist dan kemudian album kedua diorang BLUE BLOOD release dan dipasarkan ke seluruh Jepun (album yang menjadi kunci untuk kejayaan diorang)

Oopss jauh aku terpesong. Anyway berbalik kepada soalan kau deaf4ever,

Stop Bloody Rain takpernah release under any album, cuma pernah release as DEMO, LP, dan EP sahaja. Aku tak tahu sebab musabab dia. Mungkin Yoshiki malu dengan lagu lagu lama diorang? Atau tak dapat kebenaran Jun untuk mereleasekan dia?

Selain dari lagi Stop Bloody Rain, ada juga lagu lagu indies diorang seperti -

1.Lady In Tears
2.We Are X
3.Endless Dream
4.Feel Me Tonight

5.Stab Me In The Back (lagu ni pernah release kat third album diorang, tapi version dia lain sikit dengan lagu kat demo diorang)

6.Orgasm ( Ini pun pernah release kat second album diorang, tapi versi demo yang diorang main yang direleasekan tahun 1985 memang berlainan, suara
Toshi macma budak kecik, maybe tak matang lagi)

7.I'll Kill You ( One of the earliest X song, tahun 1983 dah ada, tapi versi yang derelasekan kat album first diorang nih berlainan sikit)

8.X ( Lagu X ni dekat sama dengan yang direleasekan kat second album diorang, but versi demo yang direlease tahun 1985 lain sikit, seperti arrangement dan guitar solo. Versi demo diorang kelakar sikit bunyi dia, suara Toshi masih mentah)

9.Kurenai (Versi kurenai yang lama memang diorang tak pernah record, hanya ada diorang main Live. Memang lain, dari versi yang korang dengar kat album, versi yang lama lain dia adalah lyric, tempo, gitar solo dan arrangement)

10. Break The Darkness

11. No Conexxion

So lagu yang diRECORD kan balik besama Hide, Pata dan Taiji ada I'll Kill You, Stab Me In The Back , X, dan Orgasm dan Kurenai. Lagu lagu yang lain aku tak tahu.

Pergi link kebawah ni untuk tengok wajah wajah ex-Member diorang dan jugak demo demo yang pernah diorang release yang tak banyak korang tahu. Website bawah ni memang berguna.

http://www.geocities.com/zyklon321/xmusic/xjapan/discography/discography.htm

[ Last edited by sLapshock on 29-12-2004 at 10:01 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2004 12:16 PM | Show all posts
Originally posted by deaf4ever at 23-12-2004 04:16 PM:
[img][/img]


mak aihhh..gambo per tu??manusia ker ........???ehe:bgrin:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-12-2004 06:24 PM | Show all posts
Originally posted by sylkronz at 29-12-2004 12:16 PM:


mak aihhh..gambo per tu??manusia ker ........???ehe:bgrin:


hehe. itu image diorang masa diorang masih umut 18, 19 tahun, masa tu tahun 1987. Ini image diorang tahun 1997. Kira dah matured sikit lah, dah tak dress punk lagi. Maklumlah semua dah tua dah.



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.094514s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list