Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
10780
View
74
Reply

Bab solat

[Copy link]

Author: my-alja       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-10-2004 12:57 AM | Show all posts |Read mode
salam

belanga dah bukak topik babmati..me bukak pulak bab solat..

alahai dah winter nie..susah nyer nak jalan keluar lama-lama sebab waktu solat dah dekat-dekat

apa kata kita share penglaman bersolat kat perantauan sep yg takde tempat solat yg proper cam m'sia..

me selalu solat duduk dlm kereta...:ah:
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2004 01:50 AM | Show all posts
pernah kat parking sebelah kereta...buka pintu kereta terselindung sikit...

masa kat jepun pernah bawah tangga kat narita airport...
pastu ada orang jepun mai ambik gambar...:bgrin:
Reply

Use magic Report

mje This user has been deleted
Post time 5-10-2004 03:00 AM | Show all posts
mje pernah solat atas gunung ......hihiiii..suspen jer..masa tu pi trip kat port william, masa tu musim snow ..kami bentang sejadah dan sembahyang gilir2.. 3-4 sekali jalan..
omputih tengok semacam jer..

semasa mje ke Paris,memang  dah rancang nak solat kat bawah tower effiel tu, tapi kami terlambat sampai(solat dah siap)....biasanya kat situ bila ada sorang mulakan solat pasti ada orang2 lain  ikut belakang....mesti bestkan...




.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2004 04:19 AM | Show all posts
Aisey....!  Bab ni aku teruklah...belum pernah sanggup bersusah lagi untuk menyempurnakan solat.:malu: Aku biasanya jamak saja. Kekadang miss langsung. Nak cuba-cuba gak buat cam korang.Umur makin tua,kubur makin dekat..hm...
      Laki aku lebih bagus.Atas kapalterbang,pun semayang.Di pejabat dia pun simpan satu tikar semayang dan kepiah putih. Biasa dia semayang di nude beach di Thailand. Aku tak :malu:
      Sebenarnya kami pun tak tau pantai tu orang bertelanjang. Bila sampai,kami dua orang je pakai baju. Zohor dah masuk,laki aku terus ambil air sembahyang dan gi semayang tepi laut. Aku tanya cam mana dia boleh sembahyang dengan tek pompuan bergolek-golek. dia kata bukan semayang situ,semayang sana sambil tunjuk kat kawasan beberapa ekor kambing betina ngan anak-anak kambing.
      Tu diya...!:lol  Aku tengok besar sungguh tek-tek kambing-kambing betina tuh.Cait! Semayang depan tek kambing pulak!lol
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-10-2004 05:24 AM | Show all posts
salam

dlm MAS senang nak solat cuma kena cakap in advance kat stewardess....kalau tak me solat duduk ajelah

byk kali gak solat kat McD...org mesti tgk lah sebab terangguk-angguk dan ade sekali tu tgh tahiyat akhir ade org tegur ...laaaaa...siap panggil2..geram betul...terus batal sebab me terpaksa sahut...:geram:
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2004 03:24 PM | Show all posts
..........aku kalau jln jauh2 qada or jamak..musim sejuk n musim luruh yg terseksa tu..nak bgn subuh awal2.......kat mesia time ok saja bgn subuh elok2 dah masa utk sarapan n start kerja....
Reply

Use magic Report

mje This user has been deleted
Post time 5-10-2004 05:06 PM | Show all posts
mje nak tanya ..apa perasaan nko orang bila so;at kat tempat 2 cam tu..?
mje ada special feeling...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-10-2004 05:55 PM | Show all posts
Originally posted by mje at 5-10-2004 05:06 PM:
mje nak tanya ..apa perasaan nko orang bila so;at kat tempat 2 cam tu..?
mje ada special feeling...


salam

kalau kat tanah lapang cam atas gunung..rasa tenang sgt...
kalau kat dlm McD...ermmm....ermmmmmm:cak:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-10-2004 01:15 AM | Show all posts
salam

kat UK nie paling best bila nak solat boleh ngelat masuk toilet utk disabled..takdelah org tertengok semacam saja bila ambil wuduk

kalau kat birmingham airport lagi bagus sebab disediakan tempat solat dan bilik wuduk...yahuuuuu!..
Reply

Use magic Report

mje This user has been deleted
Post time 9-10-2004 12:57 AM | Show all posts
Originally posted by my-alja at 6-10-2004 01:15:
salam

kat UK nie paling best bila nak solat boleh ngelat masuk toilet utk disabled..takdelah org tertengok semacam saja bila ambil wuduk

kalau kat birmingham airport lagi bagus sebab dise ...


eh..bestnya...lagu pun islam kat sana kuatkan...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2004 04:11 AM | Show all posts
Originally posted by belanga at 4-10-2004 09:19 PM:
Aisey....!  Bab ni aku teruklah...belum pernah sanggup bersusah lagi untuk menyempurnakan solat.:malu: Aku biasanya jamak saja. Kekadang miss langsung. Nak cuba-cuba gak buat cam korang.Umur makin  ...


Samalah kita :malu:
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2004 09:30 AM | Show all posts
Originally posted by J_Sky at 5-10-2004 03:24 PM:
..........aku kalau jln jauh2 qada or jamak..musim sejuk n musim luruh yg terseksa tu..nak bgn subuh awal2.......kat mesia time ok saja bgn subuh elok2 dah masa utk sarapan n start kerja....



aku ingat time summer kat jepun dulu...
subuh masuk punyalahh awallll.....
250am camtu lah lebih kurang....

pukul 3 lebih dah habis....

aku manjang dapat subuh gajah time summer.... :malu: :malu:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2004 03:26 PM | Show all posts
Originally posted by alahai at 9-10-2004 09:30 AM:



aku ingat time summer kat jepun dulu...
subuh masuk punyalahh awallll.....
250am camtu lah lebih kurang....

pukul 3 lebih dah habis....

aku manjang dapat subuh gajah time summer.... ...


salam

samalah dgn gue
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2004 08:00 PM | Show all posts
..............aku pernah sekali..lebeih dr sekali kot terlepas solat subuh ni.............kuakuakuakua
Reply

Use magic Report

mje This user has been deleted
Post time 19-10-2004 04:37 PM | Show all posts
a.kum...
kebetulan mje teringat saja nak sare apa yang mje tau la bab solat ni.. ni cara2 nak jamka solot.. kalu adayang tak betul tu tolong la perbetulkan ya.. maklum la kita ni bukannya pandai sangat...;

Klu nk jamak zohor + asar dlm waktu zohor.

Aku akan mulakan dgn solat zohor yg diqasarkan. Dlm bahasa Melayunya, aku niatkan 'Sahaja aku solat zohor yg dijamakkan bersama asar dlm waktu zohor(jamak taqdim), 2 rakaat secara qasar kerana Allah Ta'ala. Pastu solat cam biasa.

Abis 2 rakaat, aku bangun utk solat asar plak. Niatnya: Sahaja aku solat asar, 2 rakaat secara qasar kerana Allah Ta'ala. (Tanpa perlu niat jamak - kerana dah disebutkan dlm solat zohor td).

Klu nk jamak Maghrib dan Isyak, Serupa jugak. Cumanya, maghrib x leh qasar. Maghrib ttp kena 3 rakaat, tp Isyak boleh di qasarkan.

Katakan aku nk solat jamak takkhir(maghrib dlm waktu isyak). Aku akan solat Isyak dulu. Niat: 'Sahaja aku solat Isyak, yg dijamakkan dgn solat maghrib, dlm waktu Isyak(jamak ta'khir), 2 rakaat secara qasar kerana Allah Ta'ala.

Lepas 2 rakaat, bangun dan solat Maghrib. 'Shj aku solat Maghrib, 3 rakaat kerana Allah Ta'ala.'

Itu yg aku buatlah. Mgkin, lain org ada lain pendapat lain  pulak.

WAllahua'lam

"DIRIKANLAH AKAN  SOLAT DAN KELUARKANLAH AKAN ZAKAT..."
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2004 01:46 PM | Show all posts

hmm...

aku selalu solat kat bawah tangga je
mujur kat situ bukan tempat orang lalu-lalang

masa kelas
kalau period 2 hrs
mmg prof bagi keluar rehat 10 minit
- pour fumer la moquette
kalau sampai waktu, masa tu lah pun nak solat

nasib nasib...
Reply

Use magic Report

mje This user has been deleted
Post time 26-10-2004 12:32 AM | Show all posts
secara logiknay bila kita sembahyang kita akn berdoa dan berzikir...
di kesempatn ni mje kasi zikir2 harian yang terlalu senag nak amalkan..yang telah dia malkan oleh imam ghazali;

ni  zikir pada hari JUMAAT ;
BERMAKSUD- Ya Allah!!!

Reply

Use magic Report

mje This user has been deleted
Post time 26-10-2004 12:34 AM | Show all posts
ZIKIR UNTUK HARI SABTU;



Laa ila ha il lallah (Tiada Tuhan melainkan Allah)
Reply

Use magic Report

mje This user has been deleted
Post time 26-10-2004 12:35 AM | Show all posts
HARI AHAD;



Yaa Hayyu Yaa Qayyum (Ya Allah yang maha hidup lagi berdiri dengan sendirinya)
Reply

Use magic Report

mje This user has been deleted
Post time 26-10-2004 12:36 AM | Show all posts
HARI ISNIN;



La hawla wala quwwata illa billahil 'aliyyil 'azhim (Tidak ada upaya dan kekuatan melainkan dengan kuasa Allah yang maha tinggi dan maha besar)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.116725s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list