CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 1037|Reply: 16

6 Angkasawan Cuba Hidup Di 'Marikh'

[Copy link]
Post time 14-10-2021 01:23 PM | Show all posts |Read mode
Tel Aviv: Seramai enam angkasawan akan menghabiskan masa selama empat minggu tinggal di ‘planet Marikh versi tiruan’ di Gurun Negev Israel.


Saintis berharap misi mencabar itu akan membekalkan mereka maklumat bagaimana manusia dapat menyesuaikan diri dengan tempat yang terkurung dan terasing, lapor Daily Star.


Semua kelengkapan, kru dan kemudahan operasi di Israel akan diuruskan oleh ‘kawalan misi’ di Inssbruck, Austria.


Simulasi itu melibatkan seramai lima angkasawan lelaki dan seorang wanita yang akan menghabiskan masa selama empat minggu tinggal di ‘fasiliti analog Marikh’ dengan memakai sut angkasa lepas.


Foto: AFP




Forum Angkasa Lepas Austria yang menjalankan misi tersebut turut menyediakan jurutera aeroangkasa dan peminat ruang angkasa yang ingin mencipta teknologi diperlukan bagi membawa manusia ke planet Marikh.


Selain melihat bagaimana manusia menangani keadaan di padang pasir, kru juga dilaporkan akan meniru pelbagai aktiviti di permukaan planet Marikh buatan tersebut.


Misi analog membantu untuk memahami ‘kelebihan dan halangan misi masa depan planet manusia’ sebelum dihantar ke Marikh, 2030.  


Keadaan sebenar di Marikh meliputi suhu beku, kurang suasana bernafas dan sinaran matahari yang kuat.


Fasa pengasingan kru bermula 12 Oktober lalu dan mereka hanya dibenarkan berhubung dengan kawalan misi sehingga dibebaskan 31 Oktober depan. -CARI


Sumber: Utusan Online
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2021 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia x nak buat ke kat Pantai Klebang..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2021 04:29 PM | Show all posts
Kat situ dah ada kapal selam terpaling
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2021 04:59 PM | Show all posts
Oh man, look at those cavemen go
It's the freakiest show
Take a look at the lawman
Beating up the wrong guy
Oh man, wonder if he'll ever know
He's in the best selling show
Is there life on Mars?




Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2021 05:13 PM | Show all posts
ramai ker yang nak gi marikh, projek yang menarik tp menakutkan pada masa yg sama...

udara, air dan makanan keperluan paling asas tak ada kat marikh.  kalau jadik projek ni maka ini projek sehala rasanya.. mati kat marikh entah sbb tak makan tak minum atau tak boleh bernafas...semua boleh jadi... kena survive sendiri sebab memang tak akan ada bantuan dari bumi.. entah siapa yg akan tertarik nak gi sana...
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2021 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Allah jadi kan bumi utk manusia tinggal..dah nk pegi duduk planet lain dah kenapa....bodo nk lawan lumrah yg sudah disedia kan..lain la kalau ko lahir2 je dah ada kat marikh..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2021 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
mcmana sy nk reply ni..testing testing
ohhh planet tiruan jer kan
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2021 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
ala2 rehearsal konsepnya ya
takde ke rehearsal duk dlm syurga ka, neraka ka
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2021 09:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus gak....pergi la hangkut suma yahudi pindah sana.....buat semak je kt bumi nih
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2021 09:26 AM | Show all posts
ninja9 replied at 14-10-2021 05:13 PM
ramai ker yang nak gi marikh, projek yang menarik tp menakutkan pada masa yg sama...

udara, air da ...

Dorg pergi Marikh ker? Bkn dorg train di Gurun Negev jer ke
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2021 11:20 AM | Show all posts
axl_bach replied at 15-10-2021 09:26 AM
Dorg pergi Marikh ker? Bkn dorg train di Gurun Negev jer ke

tulisan tu bukan spesifik utk group yg train kat gurun tetapi secara umum shj..

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2021 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
sama ke gravity Gurun tu dgn marikh?
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2021 03:20 PM From the mobile phone | Show all posts
RatuDunia94 replied at 14-10-2021 02:19 PM
Malaysia x nak buat ke kat Pantai Klebang..

zaman najib dulu dah buat...angkasawan nye warga pahang
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2021 03:39 PM | Show all posts
RatuDunia94 replied at 14-10-2021 02:19 PM
Malaysia x nak buat ke kat Pantai Klebang..

bukit ibam k'tan
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2021 05:15 AM | Show all posts
Siapa nak pindah marikh nanti? Aku plan nak teruskan hidoppp di bumi je
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2021 07:33 AM From the mobile phone | Show all posts
hidup mati kat bumi sudah. agak2 tak panjang umur, mati jela. hidup lama2 pun utk apa?
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2021 12:07 PM | Show all posts
Once bitten twice shy ramai dah mula malas nak layan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Semasa



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2021 06:06 PM GMT+8 , Processed in 0.230046 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list