CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: ipes2

[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7

  [Copy link]
Post time 11-10-2021 05:07 PM | Show all posts

Q246

A1 : A

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2021 05:07 PM | Show all posts


Q246

A2 : D

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2021 02:38 AM | Show all posts
Answer to Q246: A semua tu betul except A
1 gene je = dapat Thalassaemia Trait.. kita dapat cam dari FBC nye bila kita dapati dia dapat Mild Anaemia atau cell darah merah nya kecik2.
jika 2 genes, dan genes nya utk Thalassaemia Major, maka ianya amat teruk dan death can occur at an early age


mereka yg kena thalassaemia, kerana ianya a genetic disease, akan terpaksa bergantung kepada repeat blood transfusion
selepas beberapa kali kena transfuse, zat besi akan mula terkumpul dalam badan ie Iron Overload dan ini amat problematic


overall, pesakit Thalassaemia amat bergantung kepada transfusion; derma lah darah anda.. ia membantu mereka yg memerlukan dan u tak lose anything
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2021 03:25 AM | Show all posts
Edited by ipes2 at 15-10-2021 10:31 PM
selepas setiap 10Q, sy akan publish data2 utk tunjuk siapa yg terer (silat lihat reply dibawah utk lihat siapa terer dan boleh claim tacang untuk Q231-Q240).selepas setiap 50Q, 3 dari mereka yg dapat markah tertinggi akan dapat prizes, juga kepada 3 mereka yg dok maintain highest scores selama ini.
Jadi, look out for Qs.. if tak nak compete pun, at least boleh dapat tacang

Q247: KENALI NEGARA ANDA

Demographic penduduk adalah amat penting, ia menentukan policy dan belanjawan utk bidang kesihatan sesuatu negara. Sebab itu biasanya Public Health specialist lah yg pegang strong positions didalam organisasi2 yang buat dasar2 dalam bidang kesihatan sesuatu negara. Antara unsur yg utama in demographics, ialah migrasi dan immigrasi, dan kami belajar semua ini (eg adakah TB byk dlm citizens, atau dalam migrants?.. HIV byk dlm citizens ke, atau migrants?; meningitis banyak dimana: urban areas ke, rurals areas?, migrasi dalaman byk berlaku di Malaysia Timur ke, atau di Malaysia Barat? etc etc..).


Dibawah adalah benar setakat 2016 / 2017, kecuali?

A) 75% penduduk Malaysia tinggal di dalam kawasan urban
B) migrasi dalaman paling berlaku banyak di Malaysia kerana alasan mengejar career
C) hampir 25% migrasi dalaman di Malaysia melibatkan mereka berumur bawah 15 tahun
D) dari segi migrasi dalaman, tempat terbanyak orang keluar adalah dari KL
E) Malaysia adalah antara negara paling rendah kadar fertility di Asia Tenggara

Setiap forumer boleh jawab dalam 2 replies untuk tambah chance dapat jawab tepat.
Masa diberi ialah 5-7 hari (longer sikit sebab Covid).Yg first dapat jawapan tepat dapat 50 points dan jika salah dapat 15.
Selepas itu jika tepat dapat 20 points dan jika salah dapat 5. TACANG NYA ADALAH DOUBLE atas permintaan forumers dulu2.Selepas setaip 10Q, performance forumers akan dipublish. Top scorers akan di letak dlmLeader Board. Selepas setiap 50Q, 3 Top Scorers akan dihadiahkan free dinner for 2 samada diHotel 5-Stars atau apa2 luxury goods yang saya persetujui eg male or female shoes, handbags, perfumes, make ups, male gadgets etc

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2021 04:27 AM | Show all posts
Edited by ipes2 at 15-10-2021 10:33 PM
Sila semua forumers check pencapaian masing2
Sesiapa yg rajin, boleh la tag @ previous competitors esp dari Vol 6 untuk follow up or continue competing
***Reminder: Q251 - Q300 block is coming***


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2021 04:28 AM | Show all posts
as usual, sila claim dgn type: +T
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 07:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Answer is E

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 07:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by rainbowangel at 12-10-2021 07:13 AM

Answer is C

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 07:06 AM From the mobile phone | Show all posts
T+. Thank you doc

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Q247 ans is  E

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 08:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Q247 alt ans is D

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 08:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya je ke yang alami forum ni slow sangat2 sejak seminggu ni or semua orang hadapi masalah sama?
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 08:40 AM | Show all posts
Q247 jawapan

E

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 08:42 AM | Show all posts
Q247 jawapan

D

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 08:44 AM | Show all posts
ipes2 replied at 12-10-2021 04:27 AM
Sila semua forumers check pencapaian masing2
Sesiapa yg rajin, boleh la tag @ previous competitors  ...


claim +T dr

kena usaha lebih nie, nak kasut hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 09:16 AM | Show all posts

Q247


J1 = E

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 09:23 AM | Show all posts




j2 = D

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 09:25 AM | Show all posts
Soalan geografi pula eh seronok pula dapat soalan lain.

Claim t+, mekasih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 09:34 AM | Show all posts
C) hampir 25% migrasi dalaman di Malaysia melibatkan mereka berumur bawah 15 tahun

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 09:35 AM | Show all posts
E) Malaysia adalah antara negara paling rendah kadar fertility di Asia Tenggara

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-1-2022 07:02 AM GMT+8 , Processed in 0.083013 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list